Εγχύσεις για την αναιμία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Έχετε αναιμία και δεν ξέρετε πώς να την αντιμετωπίσετε; Ορισμένες εγχύσεις για την αναιμία και ορισμένες συστάσεις μπορεί να σας επιτρέψουν να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σιδήρου σας.
Εγχύσεις για την αναιμία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η αναιμία είναι ένα πρόβλημα που πλήττει πολλούς ανθρώπους. Αν και αυτή η κατάσταση μπορεί να εκδηλωθεί για διαφορετικούς λόγους, η πιο συνηθισμένη σχετίζεται με την δυσαπορρόφηση σιδήρου. Ωστόσο, ξέρατε ότι υπάρχουν εγχύσεις για την αναιμία;

Οι εγχύσεις έχουν διάφορα οφέλη. Βοηθούν στην ανακούφιση του στομαχιού ή στη βελτίωση της πέψης. Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα το σίδηρο. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε μερικές από τις καλύτερες εγχύσεις για αυτήν την κατάσταση.

Εγχύσεις για την αναιμία

Σύμφωνα με μια σημαντική μελέτη, ορισμένες εγχύσεις λειτουργούν καλύτερα από άλλες επειδή περιέχουν λιγότερο ταννικό οξύ (το οποίο αποτρέπει τη σωστή απορρόφηση σιδήρου). Οι ειδικοί προτείνουν να πίνετε αυτές τις εγχύσεις τουλάχιστον μία ώρα μετά τα γεύματα, έτσι ώστε το σώμα σας να απορροφά τον σίδηρο από τα τρόφιμα. Αρκεί να καταναλώνετε μια την ημέρα.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτές.

 1. Έγχυση για την αναιμία με μάραθο

ρίζες μάραθου

Μία από τις πρώτες εγχύσεις για την αναιμία είναι η έγχυση μάραθου. Το επιστημονικό του όνομα είναι Foeniculum vulgare και, παρόλο που θα μιλήσουμε για την κατανάλωσή του ως έγχυση, μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε το μάραθο στα γεύματά σας.

Για να κάνετε αυτήν την έγχυση:

 • Χρησιμοποιήστε 30 γραμμάρια φύλλα μάραθου.
 • Προσθέστε ένα λίτρο νερού.
 • Προετοιμάστε το ως κανονική έγχυση.

Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε μάραθο σε πολλά από τα πιάτα σας για να απολαύσετε νόστιμα γεύματα πλούσια σε σίδηρο.

 1. Εγχύσεις μέντας

Το μέντα είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτό και το έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι στην κουζίνα τους. Αυτό το φυτό είναι ιδανικό για την επιτάχυνση της πέψης και τη μείωση της βαριάς αίσθησης που προκαλείται από την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων. Ωστόσο, βοηθά επίσης εάν πάσχετε από αναιμία.

Μία από τις ιδιότητες της μέντας είναι ότι είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου. Για αυτόν τον λόγο, είναι καλό να την καταναλώνετε τουλάχιστον μία ώρα μετά το φαγητό. Μπορείτε να πίνετε έγχυση μέντας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Από αυτήν την άποψη, είναι καλύτερο να αγοράσετε φύλλα μέντας για να προετοιμάσετε μια σπιτική έγχυση.

 1. Έγχυση κανέλας

Μια άλλη από τις εγχύσεις για αναιμία είναι η έγχυση κανέλας (Cinnamomum verum). Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε αυτό το μπαχαρικό που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να προετοιμάσουν διαφορετικά τρόφιμα και επιδόρπια ως έγχυση εάν ακολουθήσετε αυτά τα βήματα:

 • Θα χρειαστείτε δύο ξυλάκια κανέλας και ένα φλιτζάνι νερό.
 • Βράστε το νερό.
 • Όταν φτάσει στο σημείο βρασμού, προσθέστε τα ξυλάκια κανέλας.
 • Αφήστε το να βράσει για λίγα λεπτά και μετά κλείστε τη φωτιά. Πιείτε το υγρό μόλις κρυώσει.
 1. Εγχύσεις για την αναιμία με δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis) είναι επίσης πολύ πλούσιο σε σίδηρο. Επίσης, έχει διαφορετικές ιδιότητες που το καθιστούν εξαιρετικό σύμμαχο για την καταπολέμηση της δυσφορίας των αερίων και του στομάχου.

δεντρολίβανο αποξηραμένο

Η έγχυση δενδρολίβανου δεν βοηθά μόνο την αποβολή του αερίου, αλλά είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου.

Παρόλο που μπορείτε να το προετοιμάσετε ως φυσιολογική έγχυση, είναι προτιμότερο να αγοράζετε φύλλα δεντρολίβανου αντί για έτοιμα φακελάκια τσαγιού. Η πρώτη επιλογή είναι πολύ πιο φυσική και αποτελεσματική.

Συμβουλές για την αναιμία

Εκτός από όλες τις εγχύσεις για την αναιμία για την οποία μόλις μιλήσαμε, θα πρέπει να συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο στη διατροφή σας. Σύμφωνα με ειδικούς, ορισμένα τρόφιμα πλούσια σε αυτό το μέταλλο είναι:

 • Κρέας, πουλερικά και ψάρια
 • Ολόκληροι κόκκοι και όσπρια
 • Ρίζες

Επιπλέον, ένα ποτήρι λευκό κρασί στα γεύματά σας μπορεί επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου που υπάρχει τόσο στα δημητριακά όσο και στα φυτικά τρόφιμα. Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην υπερβείτε τη συνιστώμενη ποσότητα ενός ποτηριού.

Τώρα που γνωρίζετε για τις εγχύσεις, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν πρέπει ποτέ να τις πίνετε αμέσως μετά τα γεύματα. Με αυτόν τον τρόπο, βεβαιωθείτε ότι δεν εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να εισαγάγετε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο στη διατροφή σας, όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω και να ακολουθήσετε τις συστάσεις του γιατρού σας. Ίσως χρειαστεί να πάρετε μερικά επιπλέον συμπληρώματα για να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σιδήρου σας.

Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ μία από αυτές τις τέσσερις εγχύσεις για την αναιμία; Σας βοήθησαν;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Fernández-Palacios, Lorena, Ros-Berruezo, Gaspar, Barrientos-Augustinus, Elsa, Jirón-de-Caballero, Elizabeth, & Frontela-Saseta, Carmen. (2017). Aporte de hierro y zinc bioaccesible a la dieta de niños hondureños menores de 24 meses. Nutrición Hospitalaria34(2), 290-300. https://dx.doi.org/10.20960/nh.1161
 • Gallegos-Zurita, M. (2016, October). Las plantas medicinales: principal alternativa para el cuidado de la salud, en la población rural de Babahoyo, Ecuador. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 77, No. 4, pp. 327-332). UNMSM. Facultad de Medicina.
 • Madaleno, I. M., & Montero, M. C. (2012). El cultivo urbano de plantas medicinales, su comercialización y usos eitoterapeuticos en la ciudad de Río Cuarto, provincia de Córdoba, Argentina. Cuadernos Geográficos, (50), 63-85.
 • Mercado-Mercado, Gilberto, Rosa Carrillo, Laura de la, Wall-Medrano, Abraham, López Díaz, José Alberto, & Álvarez-Parrilla, Emilio. (2013). Compuestos polifenólicos y capacidad antioxidante de especias típicas consumidas en México. Nutrición Hospitalaria28(1), 36-46. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.1.6298

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.