Καθετηριασμός: Περιγραφή και τα χαρακτηριστικά

Ο καθετηριασμός είναι μια χρήσιμη τεχνική για την εισαγωγή υγρών ή την αποστράγγισή τους, αλλά έχει κάποιους κινδύνους. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Καθετηριασμός: Περιγραφή και τα χαρακτηριστικά
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Ο καθετηριασμός είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική. Έχει πολλαπλές εφαρμογές. Ο καθετήρας είναι μια συσκευή με τη μορφή ενός σωλήνα που είναι μακρύς και στενός και έρχεται σε διαφορετικά μεγέθη ανάλογα με το πού πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.

Αυτή η τεχνική εφευρέθηκε στις ΗΠΑ τον 18ο αιώνα. Μία από τις πιο συχνές χρήσεις του είναι να αδειάσει την ουροδόχο κύστη από ασθενείς που δεν μπορούν να το κάνουν κανονικά. Ωστόσο, οι επαγγελματίες υγείας το χρησιμοποιούν επίσης για τη χορήγηση φαρμάκων, την αποστράγγιση άλλων υγρών ή ως οδηγό για την εισαγωγή άλλων οργάνων.

Χάρη στην πρόοδο στην ιατρική, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον καθετηριασμό στη θεραπεία περισσότερων καταστάσεων υγείας. Για παράδειγμα, ο καθετηριασμός της καρδιάς έγινε δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Το σημερινό άρθρο θα περιγράψει λεπτομερώς αυτήν την τεχνική.

Από τι αποτελείται ο καθετηριασμός;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αυτή η διαδικασία συνίσταται στην εισαγωγή ενός καθετήρα – ενός λεπτού, μαλακού, εύκαμπτου πλαστικού σωλήνα. Μπορεί κανείς να το εισάγει μέσω των ιστών του σώματος ή των οδών, όπως οι αρτηρίες ή το ουροποιητικό σύστημα.

Υπάρχουν πολλοί τύποι καθετήρων και είναι όλοι για διαφορετικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, υπάρχει ενδοφλέβιος καθετηριασμός. Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται κυρίως για τη χορήγηση φαρμάκων, όπως η αναισθησία.

Οι επαγγελματίες υγείας το χρησιμοποιούν επίσης για αιμοκάθαρση, μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και εισαγωγή άλλων υγρών. Ένας άλλος τύπος καθετηριασμού, που χρησιμοποιείται συχνά, είναι αυτός των ούρων. Βοηθά στην εκκένωση ούρων από άτομα που δεν μπορούν να ουρήσουν σωστά.

Γιατρός σε χειρουργείο

Τύποι καθετηριασμού

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καθετήρων για σχεδόν κάθε χρήση. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς, όπως καρδιακούς, ουρολογικούς και ενδοφλέβιους.

Καρδιακός καθετηριασμός

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο καρδιακός καθετηριασμός είναι μια παρέμβαση με μεγάλο βάρος στην ιατρική στις μέρες μας. Επιπλέον, συνίσταται στην εισαγωγή καθετήρα μέσω φλέβας ή αρτηρίας, συνήθως στο πόδι ή το χέρι.

Ο τεχνικός καθοδηγεί τον καθετήρα στην καρδιά και με αυτόν τον τρόπο καθιστά δυνατή τη διάγνωση πολυάριθμων καταστάσεων υγείας. Για παράδειγμα, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να βρουν εμπόδια σε ένα αιμοφόρο αγγείο. Μπορούν επίσης να το χρησιμοποιήσουν για να δουν εάν υπάρχει δομικό πρόβλημα στην καρδιά ή ακόμα και για να κάνουν βιοψία ιστού.

Καθετηριασμός ούρων

Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν τρεις τύποι:

  • Πρώτον, ο διαλείπων καθετηριασμός είναι για την αποστράγγιση της ουροδόχου κύστης μέσω της ουρήθρας, είναι προσωρινός
  • Οι καθετήρες προορίζονται για περιπτώσεις μακροχρόνιας αποστράγγισης και δεν πρέπει να τους τοποθετήσετε αρκετές φορές καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης
  • Τρίτον, ο καθετηριασμός είναι για περιπτώσεις όπου υπάρχει βλάβη στην ουρήθρα, οπότε οι τεχνικοί τον τοποθετούν κάτω από τον αφαλό και απευθείας στην ουροδόχο κύστη

Ενδοφλέβιος καθετηριασμός

Αυτός μπορεί να είναι περιφερειακός ή κεντρικός:

  • Περιφερειακός είναι αυτός που εισάγεται στα χέρια ή τα πόδια
  • Ο κεντρικός καθετηριασμός εισέρχεται στο λαιμό ή στο στήθος και είναι πιο περίπλοκος και προορίζεται για άτομα που πρέπει να τον χρησιμοποιούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
Ένα χέρι με καθετήρα.

Πιθανοί κίνδυνοι

Όπως κάθε άλλη επεμβατική τεχνική, η εισαγωγή ενός καθετήρα στο σώμα έχει κινδύνους. Ωστόσο, τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων στις περισσότερες περιπτώσεις. Συνολικά, μερικές από τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν είναι :

Τέλος, ένας γιατρός πρέπει να είναι υπεύθυνος για οποιαδήποτε τέτοια θεραπεία. Επιπλέον, όποιος έχει καθετήρα πρέπει να ακολουθεί τις κατάλληλες οδηγίες συντήρησης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.