Τι πρέπει να γνωρίζετε για μια διασταλμένη καρδιά

Μια διασταλμένη καρδιά ή μια διατατική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να προκαλέσει τη λανθασμένη λειτουργία της θερμοκρασίας σας. Σήμερα, θα σας πούμε τι πρέπει να γνωρίζετε γι 'αυτό.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για μια διασταλμένη καρδιά

Τελευταία ενημέρωση: 08 Ιουλίου, 2022

Μια διασταλμένη καρδιά είναι επίσης γνωστή ως διασταλμένη μυοκαρδιοπάθεια. Είναι μια καρδιοπάθεια που κάνει την καρδιά να λειτουργεί με λάθος τρόπο.

Έχει διάφορες αιτίες και συμπτώματα. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη αυτής της νόσου που πρέπει να γνωρίζετε. Στη συνέχεια, θα μοιραστούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για μια διασταλμένη καρδιά.

Πώς λειτουργεί η καρδιά;

Αρχικά, θα ξεκαθαρίσουμε μερικές σημαντικές έννοιες για μια υγιή καρδιά, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα αυτήν την ασθένεια. Η καρδιά χωρίζεται σε τέσσερις θαλάμους:

 • Δύο κόλποι στο πάνω μέρος
 • Δύο κοιλίες στο κάτω μέρος

Για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί, θα χωρίσουμε την καρδιά στο αριστερό μισό και το δεξί μισό:

 • Ο δεξιός κόλπος λαμβάνει αίμα με οξυγόνο που προέρχεται από όλο το σώμα. Από εκεί, το περνά στη δεξιά κοιλία η οποία στη συνέχεια το διώχνει στους πνεύμονες. Σε αυτά τα όργανα, το διοξείδιο του άνθρακα απομακρύνεται από το αίμα. Στη συνέχεια, το αίμα επαναφορτίζεται με οξυγόνο.
 • Το οξυγονωμένο αίμα φτάνει στον αριστερό κόλπο απευθείας από τους πνεύμονες. Από εκεί, περνά στην αριστερή κοιλία. Στη συνέχεια, με κάθε παλμό, η καρδιά στέλνει το αίμα με οξυγόνο στο υπόλοιπο σώμα, έτσι ώστε τα όργανα να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το οξυγόνο.

Για να λειτουργήσει σωστά η καρδιά, τα τοιχώματα αυτού του οργάνου περιέχουν το μυοκάρδιο, το οποίο είναι ένας μυς. Πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση για να μπορεί να τεντωθεί όταν λαμβάνει αίμα. Επίσης, πρέπει να είναι σε θέση να συστέλλεται με αρκετή δύναμη για να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα.

Μια αρτηρία κατευθείαν από την καρδιά.

Τι είναι η διασταλμένη καρδιά;

Η διασταλμένη καρδιά είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα μυϊκά τοιχώματα της καρδιάς αραιώνουν και αρχίζουν να διαστέλλονται. Κανονικά ξεκινά επηρεάζοντας την αριστερή κοιλία, που είναι ο πιο σημαντικός θάλαμος για την παροχή αίματος στο υπόλοιπο σώμα.

Στη συνέχεια, καθώς ο μυς διαστέλλεται, η δύναμη της συστολής μειώνεται. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά χάνει δύναμη όταν αντλεί το αίμα και η κοιλία το αποβάλλει πιο αδύναμα. Επομένως, το αίμα μπορεί να έχει πρόβλημα να φτάσει σε ολόκληρο το σώμα σας.

Τι προκαλεί διαστολή της καρδιάς;

Οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία της διασταλμένης καρδιάς. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη αυτής της κατάστασης:

 • Γενετική αιτία: Σε έως και το ένα τέταρτο των περιπτώσεων διατατικής μυοκαρδιοπάθειας, υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Επιπλέον, οι ειδικοί γνωρίζουν μερικές από τις γενετικές μεταλλάξεις που μπορεί να την προκαλέσουν.
 • Κατάχρηση αλκοόλ: Αυτό ονομάζεται επίσης ενολική καρδιομυοπάθεια. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ για πολλά χρόνια μπορεί να προκαλέσει διαστολή της καρδιάς.
 • Εγκυμοσύνη: Αυτή η ασθένεια μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά σε γυναίκες με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως παχυσαρκία ή προχωρημένη ηλικία. Η πρόγνωση και η ανάρρωση θα εξαρτηθούν από πολλές μεταβλητές, αλλά οι επαγγελματίες συμβουλεύουν να μην έχουν αυτές οι γυναίκες περισσότερες εγκυμοσύνες.
 • Ορισμένες ιογενείς ασθένειες: Ιοί όπως ο ιός HIV ή ο ιός Κοξάκι μπορούν να προκαλέσουν ιογενή καρδιομυοπάθεια. Συχνά, το προσβεβλημένο άτομο δεν θα το παρατηρήσει καν, το οποίο θα μπορούσε να καταλήξει να προκαλέσει διαστολή της καρδιάς.
 • Φάρμακα ή άλλες τοξικές ουσίες: Για παράδειγμα, ορισμένες θεραπείες χημειοθεραπείας για τον καρκίνο μπορούν να προκαλέσουν αυτήν την κατάσταση. Επομένως, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι υπό έλεγχο.

Συμπτώματα

πρόληψη καρδιακών παθήσεων

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει αυτή η ασθένεια. Σε γενικές γραμμές, είναι τα συμπτώματα που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις. Θααναπτυχθούν και θα επιδεινωθούν σιγά σιγά.

Εδώ είναι μερικά από αυτά:

 • Αίσθημα ασφυξίας κατά την αναπνοή: Αυτό συμβαίνει επειδή η καρδιά σας δεν είναι σε θέση να αντλήσει σωστά το αίμα. Ως αποτέλεσμα, συσσωρεύεται στο άνω μέρος του καρδιαγγειακού κυκλώματος, όπου είναι οι πνεύμονες. Επομένως, ο πνεύμονας δεν μπορεί να ανταλλάξει σωστά αέρια, κάτι που θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι ασφυκτιάτε.
 • Κούραση: Θα παρατηρήσετε πρώτα ότι σας χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να κάνετε τα ίδια πράγματα που κάνατε. Στη συνέχεια, θα επιδεινωθεί καθώς η ασθένεια εξελίσσεται μέχρι να αρχίσετε να νιώθετε κουρασμένοι μετά από απλές δραστηριότητες, όπως το ανέβασμα των σκαλοπατιών ή το περπάτημα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες του σώματός σας δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο επειδή δεν μπορούν να αντλήσουν το αίμα σωστά.
 • Αίσθημα παλμών και ζάλη: Τα αίσθημα παλμών είναι η αίσθηση ότι η καρδιά σας τρέχει μέσα στο στήθος σας. Κάθε ένα από αυτά τα συμπτώματα οφείλεται στο ότι η καρδιά δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σώματός σας σε οξυγόνο και ενέργεια. Επομένως, θα επιταχύνει και θα λειτουργήσει πέρα από τις δυνατότητές της. Και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υποχωρήσει.

Διάγνωση και θεραπεία για τη διασταλμένη καρδιά

Για να διαγνωστεί η διαστολή της καρδιάς, ο γιατρός θα χρειαστεί να κάνει κλινική και φυσική εξέταση. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να κάνουν και άλλες εξετάσεις. Με αυτές τις εξετάσεις, θα μπορούν να κοιτάξουν την αριστερή κοιλία για να δουν αν είναι μεγαλύτερη από το κανονικό. Επιπλέον, θα μπορούν να ελέγξουν πώς λειτουργεί η καρδιά.

Ακολουθούν μερικές από τις εξετάσεις που μπορούν να σας γράψουν:

Μόλις ο γιατρός επιβεβαιώσει τη διάγνωση, θα βασίσει τη θεραπεία σας σε διαφορετικούς παράγοντες. Πρώτον, πρέπει να λάβουν υπόψη την αιτία αυτής της κατάστασης. Για παράδειγμα, εάν η αιτία είναι το αλκοόλ, θα σας συμβουλεύσουν να το εγκαταλείψετε ώστε η καρδιά να επιστρέψει στην αρχική της μορφή.

Επιπλέον, ο ειδικός θα συνταγογραφήσει μια σειρά φαρμάκων που θα βοηθήσουν την καρδιά σας να αντλεί πιο αποτελεσματικά. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε μεταμόσχευση καρδιάς.

Συμπέρασμα

Η καρδιά είναι το πιο σημαντικό όργανο για τη λειτουργία ολόκληρου του σώματός μας. Επομένως, πρέπει να γνωρίζουμε ποια σημάδια πρέπει να προσέξουμε για να μας ενημερώσουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Εάν κάτι δεν φαίνεται, πρέπει να πάτε σε έναν ειδικό για να διαγνώσει την κατάσταση και να καθορίσει την καταλληλότερη θεραπεία.

Επίσης, είναι καλύτερο να γνωρίζετε τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να προκαλέσουν αυτήν την ασθένεια, ώστε να μπορείτε να τους ελέγχετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας. Θα σας πουν τι πρέπει να γνωρίζετε λεπτομερώς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.