Αγγελική ρίζα: Ποια είναι τα οφέλη και οι αντενδείξεις της

Η αγγελική ρίζα είναι δημοφιλής για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Συγκεκριμένα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ηρεμεί τα συμπτώματα της καούρας, της αϋπνίας, της αρθρίτιδας και άλλων πόνων. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα!
Αγγελική ρίζα: Ποια είναι τα οφέλη και οι αντενδείξεις της
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η αγγελική ρίζα αναφέρεται ιδιαίτερα στα είδη Angelica archangelica ή Angelica sinesis. Προέρχεται από ένα πολυετές φυτό που αναπτύσσεται στην Ασία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτό το φυτό για ιατρικούς σκοπούς εδώ και χρόνια επειδή έχει χημικές ουσίες με φαρμακολογικές δυνατότητες.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι βοηθά στη θεραπεία των πεπτικών διαταραχών, των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, των πόνων στις αρθρώσεις και των διαταραχών του ύπνου. Ωστόσο, υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις ιδιότητες που πιστεύουν οι άνθρωποι ότι έχει. Λοιπόν, τι λένε οι μελέτες; Ας ρίξουμε μια ματιά!

Τι είναι η αγγελική ρίζα;

Η Αγγελική ρίζα είναι ένα είδος φυτού που φτάνει σε ύψος σχεδόν τα 3 μέτρα. Αυτά τα φυτά έχουν συστάδες από εντυπωσιακά πράσινα ή κίτρινα άνθη που αργότερα γίνονται μικροί καρποί. Λόγω της σύνθεσής τους, αυτό το φυτό εκπέμπει μια έντονη και μοναδική μυρωδιά.

Η αγγελική ρίζα προέρχεται από τα είδη Angelica archangelica ή Angelica sinesis. Γνωρίζουμε επίσης το πρώτο με το όνομα “άγριο σέλινο” ή “νορβηγική αγγελική” και αναπτύσσεται σε ευρωπαϊκές χώρες. Αν και πολλοί το χρησιμοποιούν για ιατρικούς σκοπούς, μερικοί το χρησιμοποιούν και για μαγείρεμα!

Είναι ενδιαφέρον ότι το είδος A. sinesis έχει το δημοφιλές όνομα “θηλυκό ginseng” και προέρχεται από την Κίνα. Πολλές χώρες της ανατολικής Ασίας το καλλιέργησαν επίσης και το εκτιμούν για τις επιδράσεις του σε ορμονικά ζητήματα στις γυναίκες.

Πώς χρησιμοποιείται η αγγελική ρίζα;

Το είδος A. archangelica δεν έχει μόνο χρήσεις ως φυσικό φάρμακο. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι άνθρωποι την χρησιμοποιούσαν για να δημιουργήσουν τζιν και άλλες ποικιλίες ποτών. Εναλλακτικά, η ρίζα A. sinesis angelica ξεχωρίζει για τις φυσικές χρήσεις στην ιατρική, ειδικά για την υγεία των γυναικών.

Στην πραγματικότητα, τα συμπληρώματά της μπορούν να βρεθούν ως κάψουλες, υγρό και τσάι.

αγγελική ρίζα από κοντά
Εμπορικά, η ρίζα της αγγελικής εμφανίζεται συχνά με το όνομα dong quai.

Οφέλη από την αγγελική ρίζα

Πολλά από τα οφέλη που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχει η αγγελική ρίζα προέρχονται από ανέκδοτα δεδομένα. Στην πραγματικότητα, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι είναι αποτελεσματική και ασφαλής ως θεραπεία για ασθένειες. Για το λόγο αυτό, πριν από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν πρέπει να τη χρησιμοποιείτε ως θεραπευτική επιλογή πρώτης γραμμής.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα αντιμετωπίζετε. Ομοίως, θα πρέπει να τους συμβουλευτείτε πριν πάρετε φάρμακα. Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο γνωστά οφέλη.

Αντιμικροβιακή δραστηριότητα

Η αγγελική ρίζα έχει αντιμικροβιακή δράση που, φαίνεται, να συμβάλλει στην ανακούφιση και την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών. Μια μελέτη που κοινοποιήθηκε στο Natural Product Communications ισχυρίζεται ότι το αιθέριο έλαιο με το είδος A. archangelica απομακρύνει τα βακτήρια Staphylococcus aureus και Escherichia coli.

Επιπλέον, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science and Technology αναφέρει λεπτομερώς ότι αυτό το προϊόν αναστέλλει τη μούχλα που αναπτύσσεται στους ξηρούς καρπούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να λειτουργήσει ως συντηρητικό για τα τρόφιμα.

Αγχολυτικά αποτελέσματα

Στη λαϊκή ιατρική, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη ρίζα της αγγελικής ως φυσικό ηρεμιστικό για τη νευρικότητα και το άγχος. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Traditional Chinese Medicine υποδηλώνει ότι το εκχύλισμα του A. archangelica προκαλεί χαλάρωση και μειώνει τις αγχώδεις συμπεριφορές.

Άλλες έρευνες σε ζώα αναφέρουν παρόμοια συμπεράσματα. Παρ ‘όλα αυτά, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτές οι ίδιες επιδράσεις στους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό, πρέπει να το χρησιμοποιήσετε με προσοχή.

Υγεία των αρθρώσεων και αγγελική ρίζα

Το εκχύλισμα από αγγελική ρίζα φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα κατά της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Επιπλέον, μια μελέτη που συμμετείχε στο Bio-Medical Materials and Engineering διαπίστωσε ότι αυτά τα συμπληρώματα μείωσαν τη φλεγμονώδη απόκριση και τη βλάβη των αρθρώσεων και βοήθησαν στην αποκατάσταση του χόνδρου. Μια άλλη μελέτη στο Clinical Reviews in Allergy & Immunology ανέφερε παρόμοια ευρήματα. Ωστόσο, οι ειδικοί εξακολουθούν να απαιτούν περισσότερα στοιχεία.

Εμμηνόπαυση

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν προϊόντα που προέρχονται από το A. sinesis με την ελπίδα να μειώσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και άλλων ορμονικών διαταραχών στις γυναίκες. Ακόμα κι έτσι, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν σταθερά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλειά της μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι λένε ότι η ρίζα της αγγελικής συμβάλλει στην αύξηση ή τη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων σεροτονίνης. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο περιοδικό Planta Medica, αυτό το φυτό βοηθά στη μείωση της συχνότητας εξάψεων και άλλων συμπτωμάτων.

Θεραπεία πληγών

Μια ανασκόπηση που κυκλοφόρησε μέσω της Phytotherapy Research υποστηρίζει ότι το A. sinenis και άλλα φυτικά φάρμακα προάγουν την επούλωση πληγών διεγείροντας τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων. Αν και δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες μελέτες, αυτά τα εκχυλίσματα μπορεί να είναι χρήσιμα όταν πρόκειται για επιφανειακές πληγές.

Αντικαρκινική δραστηριότητα

Μελέτες τόσο των δοκιμαστικών σωλήνων όσο και των ζώων έχουν αναφέρει ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με τις αντικαρκινικές επιδράσεις τόσο του A. archangelica όσο και του A, sinesis. Μια έρευνα που κοινοποιήθηκε στο Journal of Integrative Medicine έδειξε ότι τα εκχυλίσματα ρίζας αγγελικής έχουν αντικαρκινική δυνατότητα έναντι των καρκινικών κυττάρων του μαστού in vitro και in vivo.

Οι ειδικοί βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα σε μελέτες σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του λάρυγγα και τα κύτταρα ραβδομυοσαρκώματος. Συγκεκριμένα, δύο φυτοχημικές ουσίες που ονομάζονται angelicine και imperatorin βρίσκονται πίσω από αυτές τις επιδράσεις. Ωστόσο, αυτό απαιτεί περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί εάν οι άνθρωποι βιώνουν τα ίδια οφέλη.

κοντινό ξύσιμο γόνατος χορηγώντας κάποια τοπική θεραπεία
Για να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης των πληγών, μπορείτε να εφαρμόσετε ρίζα αγγελικής. Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι αυτό βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να αναπτυχθούν.

Κίνδυνοι και πιθανές παρενέργειες της ρίζας της αγγελικής

Η ρίζα της Αγγελικής, ειδικά το είδος A. sinesis, δεν εξαιρείται από την πρόκληση παρενεργειών ή την αλληλεπίδραση με φάρμακα. Υπάρχουν αναφορές περιπτώσεων που συσχετίζουν τη λήψη υψηλών δόσεων αυτού του συμπληρώματος με θέματα καρδιάς και υπέρτασης.

Υπάρχει επίσης η ανησυχία της φωτοδερματίτιδας και της δερματίτιδας εξ επαφής που μπορεί να αναπτύξει ένα άτομο μετά το χειρισμό αυτού του φυτού. Τα άτομα που λαμβάνουν κάθε είδους συμπλήρωμα με ρίζα αγγελικής θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση στον ήλιο επειδή αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες (UV).

Μεταξύ άλλων, θα πρέπει επίσης να αποφύγετε την κατάποση ρίζας αγγελικής ή προϊόντων που προέρχονται από αυτήν, εάν:

 • Είστε έγκυος ή θηλάζετε
 • Λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων
 • Έχετε υποβληθεί σε θεραπεία με φάρμακα για δυσλιπιδαιμία και σπασμούς
 • Κατανάλωση φαρμάκων που έχουν προειδοποίηση για φουρανοκουμαρίνες

Συμβουλές για την ασφαλή χρήση της ρίζας της αγγελικής

Ως πρώτο βήμα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα ρίζας αγγελικής. Θα σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε εάν υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι αν το πάρετε. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να τηρείτε τη συνιστώμενη δοσολογία στην ετικέτα του προϊόντος για να αποφύγετε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Κατά γενικό κανόνα, τα συμπληρώματα του A. sinesis εμφανίζονται συνήθως με το όνομα ” dong quai” και αυτά του A. archangelica εμφανίζονται ως “ρίζα αγγελικής”. Θα πρέπει να επαληθεύσετε ποια είδη περιέχει το προϊόν που χρησιμοποιείτε, προκειμένου να διασφαλίσετε ότι το χρησιμοποιείτε σωστά.

Φυσικά, πρέπει να θυμάστε ότι αυτό το φυτό δεν πρέπει να αντικαθιστά οποιεσδήποτε ιατρικές θεραπείες σε καμία περίπτωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Li X, Zhang LH, Lv GH, Wang XX, Jiang WD, Jin YQ, Zhao ZZ. [Comparison on content of ligustilides in different danggui samples]. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2013 Sep;38(17):2838-43. Chinese. PMID: 24380307.
 • Chen XP, Li W, Xiao XF, Zhang LL, Liu CX. Phytochemical and pharmacological studies on Radix Angelica sinensis. Chin J Nat Med. 2013 Nov;11(6):577-87. doi: 10.1016/S1875-5364(13)60067-9. PMID: 24345498.
 • Aćimović MG, Pavlović SĐ, Varga AO, Filipović VM, Cvetković MT, Stanković JM, Čabarkapa IS. Chemical Composition and Antibacterial Activity of Angelica archangelica Root Essential Oil. Nat Prod Commun. 2017 Feb;12(2):205-206. PMID: 30428212.
 • Prakash B, Singh P, Goni R, Raina AK, Dubey NK. Efficacy of Angelica archangelica essential oil, phenyl ethyl alcohol and α- terpineol against isolated molds from walnut and their antiaflatoxigenic and antioxidant activity. J Food Sci Technol. 2015 Apr;52(4):2220-8. doi: 10.1007/s13197-014-1278-x. Epub 2014 Feb 16. PMID: 25829603; PMCID: PMC4375230.
 • Kumar D, Bhat ZA, Shah MY. Anti-anxiety activity of successive extracts of Angelica archangelica Linn. on the elevated T-maze and forced swimming tests in rats. J Tradit Chin Med. 2012 Sep;32(3):423-9. doi: 10.1016/s0254-6272(13)60049-7. PMID: 23297567.
 • Yang CL, Or TC, Ho MH, Lau AS. Scientific basis of botanical medicine as alternative remedies for rheumatoid arthritis. Clin Rev Allergy Immunol. 2013 Jun;44(3):284-300. doi: 10.1007/s12016-012-8329-8. PMID: 22700248.
 • Shou C, Li J, Liu Z. Complementary and alternative medicine in the treatment of menopausal symptoms. Chin J Integr Med. 2011 Dec;17(12):883-8. doi: 10.1007/s11655-011-0932-7. Epub 2011 Dec 3. PMID: 22139538.
 • Yang Y, Chin A, Zhang L, Lu J, Wong RW. The role of traditional Chinese medicines in osteogenesis and angiogenesis. Phytother Res. 2014 Jan;28(1):1-8. doi: 10.1002/ptr.4959. Epub 2013 Mar 15. PMID: 23494901.
 • Oliveira CR, Spindola DG, Garcia DM, Erustes A, Bechara A, Palmeira-Dos-Santos C, Smaili SS, Pereira GJS, Hinsberger A, Viriato EP, Cristina Marcucci M, Sawaya ACHF, Tomaz SL, Rodrigues EG, Bincoletto C. Medicinal properties of Angelica archangelica root extract: Cytotoxicity in breast cancer cells and its protective effects against in vivo tumor development. J Integr Med. 2019 Mar;17(2):132-140. doi: 10.1016/j.joim.2019.02.001. Epub 2019 Feb 8. PMID: 30799248.
 • Wang Y, Chen Y, Chen X, Liang Y, Yang D, Dong J, Yang N, Liang Z. Angelicin inhibits the malignant behaviours of human cervical cancer potentially via inhibiting autophagy. Exp Ther Med. 2019 Nov;18(5):3365-3374. doi: 10.3892/etm.2019.7985. Epub 2019 Sep 6. PMID: 31602210; PMCID: PMC6777310.
 • Brown AC. Heart Toxicity Related to Herbs and Dietary Supplements: Online Table of Case Reports. Part 4 of 5. J Diet Suppl. 2018 Jul 4;15(4):516-555. doi: 10.1080/19390211.2017.1356418. Epub 2017 Oct 5. PMID: 28981338.
 • Jalili J, Askeroglu U, Alleyne B, Guyuron B. Herbal products that may contribute to hypertension. Plast Reconstr Surg. 2013 Jan;131(1):168-173. doi: 10.1097/PRS.0b013e318272f1bb. PMID: 23271526.
 • Abugroun A, Gaznabi S, Natarajan A, Daoud H. Lime-induced phytophotodermatitis. Oxf Med Case Reports. 2019;2019(11):470-472. Published 2019 Dec 9. doi:10.1093/omcr/omz113

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.