7 σημάδια του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

30 Απριλίου 2018
Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης; Παρόλο που ορισμένα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλα προβλήματα, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή σε όλα αυτά για να πάρετε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σε περίπτωση που έχετε καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Ποια είναι τα σημάδια του καρκίνου της ουροδόχου κύστης; Η ουροδόχος κύστη είναι ένα μυϊκό όργανο με τη μορφή θήκης. Χαρακτηρίζεται από την ικανότητά του να συμπιέζει και να διαστέλλεται όταν αποθηκεύει τα ούρα που παράγονται από τα  νεφρά σας.

Ο καρκίνος που επηρεάζει την κύστη παρουσιάζεται όταν τα κακοήθη κύτταρα αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα κατά μήκος της εσωτερικής μεμβράνης, σχηματίζοντας όγκους.

Οι περισσότερες περιπτώσεις του καρκίνου της ουροδόχου κύστης αρχίζουν στο ουροθήλιο, το εσωτερικό επιθήλιο αυτού του οργάνου.

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι κρίσιμη για την αποφυγή τραγικών συνεπειών, διότι μέσα σε λίγες μέρες μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές της ουροδόχου κύστης και των κοντινών ιστών.

Ένα από τα προβλήματα, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι πολλά από τα πρώιμα συμπτώματα μπορούν να παρερμηνευθούν λόγω της σχέσης τους με άλλες καταστάσεις, καθιστώντας τη σωστή διάγνωση δύσκολη για πολλούς ασθενείς.

Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να είστε επιφυλακτικοί για τυχόν σημάδια, ειδικά αν έχετε μερικούς από τους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και την έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες.

Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας επτά από τα κύρια συμπτώματα και έτσι δεν θα διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εάν τα παρουσιάσετε.

Μάθετε ποια είναι τα σημάδια του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

1.Αίμα στα ούρα

σημάδια του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Η παρουσία αίματος στα ούρα είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

  • Μπορεί να ποικίλει σε ποσότητα, αλλά γενικά, θα εμφανίζεται κατά διαστήματα.
  • Μερικοί ασθενείς θα παρατηρήσουν ότι τα ούρα τους έχουν αλλάξει το χρώμα τους σε ροζ  ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, πιο σκούροφ
  • Σε άλλες περιπτώσεις, το χρώμα των ούρων εμφανίζεται κανονικό δια γυμνού οφθαλμού. Ωστόσο, οι γιατροί ενδέχεται να εντοπίσουν μικρά ίχνη αίματος μετά από ιατρική εξέταση.
  • Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν για αρκετές συνεχόμενες εβδομάδες ή μπορεί να εμφανιστούν μία ημέρα και να εξαφανιστούν την επόμενη.
  • Εάν δεν θεραπεύσετε αυτή τη νόσο, το αίμα στα ούρα θα παρουσιαστεί ξανά στο μέλλον.

Δείτε επίσης: 8 τύποι ούρων και η υγεία μας

 

2.Αλλαγές στις συνήθειες ούρησης

Θα πρέπει να θεωρήσετε τις αλλαγές στις συνήθειες ούρησης ως πιθανό σημάδι του καρκίνου της ουροδόχου κύστης επειδή σχεδόν πάντα προκαλούνται από μια λοίμωξη.

Αυτό μπορεί να σημαίνει γρήγορη διάγνωση του καρκίνου.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω:

  • Μια επαναλαμβανόμενη ανάγκη να πάτε στο μπάνιο, ακόμα και όταν η ουροδόχος κύστη σας είναι άδεια
  • Αυξημένη ώθηση για ούρηση τη νύχτα
  • Η ροή των ούρων είναι αδύναμη
  • Νιώθετε ένα κάψιμο όταν ουρείτε

3.Πόνος στη μία πλευρά της μέσης

μέση, πόνος- σημάδια του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και οι πέτρες στα νεφρά και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστο πόνο στη μία πλευρά της μέσης.

Παρόλο που θα μπορούσε αρχικά να συγχέεται με τον πόνο των μυών, η υποτροπή και η ένταση θα σας καθοδηγήσουν στο γεγονός ότι κάτι άλλο έχει συμβεί.

Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή σε αυτό, ειδικά όταν συνοδεύεται από ιδιαίτερες αλλαγές στα ούρα.

4.Απώλεια της όρεξης

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για την ανάλυση όταν κάποιος χάνει την όρεξή του. Μεταξύ αυτών είναι η πιθανότητα ότι οφείλεται σε έναν τύπο του καρκίνου.

Οι ασθενείς που αναπτύσσουν όγκους στην ουροδόχο κύστη έχουν συνεχή αίσθηση βαρύτητας που μπορεί να τους αποτρέψει από το να απολαμβάνουν φαγητό όπως θα το  ήθελαν.

5.Απώλεια βάρους

Η απώλεια της όρεξης και το άγχος του καρκίνου μπορούν να συνδυαστούν για να προκαλέσουν στον ασθενή την απώλεια βάρους σε ένα ανησυχητικό επίπεδο.

Μπορεί να προκύψουν σοβαρές διατροφικές ελλείψεις και καθώς οι ανοσολογικές σας άμυνες εξασθενίζουν τα καρκινικά κύτταρα είναι ακόμη πιο πιθανό να αναπτυχθούν.

6.Φλεγμονή

Η κατακράτηση υγρών ή το οίδημα είναι η συνέπεια της φλεγμονώδους αντίδρασης του σώματος όταν δέχεται επίθεση από τα καρκινικά κύτταρα.

Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, θα είναι πιο εμφανές στην κοιλιά και τα πόδια, επειδή η ουροδόχος κύστη σας δεν είναι πλέον σε θέση να αποβάλει σωστά τα υγρά.

Σας συνιστούμε να διαβάσετε: 8 φυσικοί τρόποι να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή και το φούσκωμα

8.Αίσθημα κόπωσης και αναιμία

κούραση, αναιμία- σημάδια του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Μια άλλη συνέπεια της απώλειας της όρεξης που οφείλεται στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι μια έντονη αίσθηση κόπωσης, που συνήθως συνδέεται με την αναιμία.

Όταν έχετε έλλειψη θρεπτικών συστατικών, η παραγωγή των κυττάρων του αίματος μειώνεται και λαμβάνετε λιγότερο οξυγόνο στα κύτταρα σας, με αποτέλεσμα να αναπτύσσετε σωματική και ψυχική κόπωση.

Συμπερασματικά, τα συμπτώματα που περιγράψαμε παραπάνω θα μπορούσαν να είναι απολύτως ακίνδυνα ή ενδεικτικά μιας λιγότερο σοβαρής κατάστασης. Ακόμα, θα πρέπει να κάνετε τις κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστώσετε εάν μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Όπως και άλλες μορφές αυτής της ασθένειας, η ταχεία ανίχνευση είναι το κλειδί για μια επιτυχή θεραπεία.

 

Richards, M. A., Smith, P., Ramirez, A. J., Fentiman, I. S., & Rubens, R. D. (1999). The influence on survival of delay in the presentation and treatment of symptomatic breast cancer. British Journal of Cancer. https://doi.org/10.1038/sj.bjc.6690137

Boman, H., Hedelin, H., Jacobsson, S., & Holmäng, S. (2002). Newly diagnosed bladder cancer: The relationship of initial symptoms, degree of microhematuria and tumor marker status. Journal of Urology. https://doi.org/10.1016/S0022-5347(05)64271-1