Αγγειακή διάτρηση και κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες

Η αγγειακή διάτρηση είναι μια ασυνήθιστη επιπλοκή. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε περισσότερα για τους διαφορετικούς τύπους καθετήρων και πώς μπορεί να προκληθεί αυτό το σπάνιο πρόβλημα.
Αγγειακή διάτρηση και κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο κεντρικός φλεβικός καθετήρας μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στις γύρω δομές αν δε τοποθετηθεί σωστά. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξει αγγειακή διάτρηση αν τοποθετηθεί λάθος η άκρη του καθετήρα. Ευτυχώς όμως, η αγγειακή διάτρηση είναι μια ασυνήθιστη επιπλοκή. Μόνο το 10% των διατρήσεων συμβαίνουν στις κεντρικές φλέβες.

Ωστόσο, όταν συμβεί, δε διαγιγνώσκεται παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά. Γι’ αυτό, μπορεί να είναι επικίνδυνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα θέλαμε να ρίξουμε μια κοντινή ματιά σε αυτόν τον τραυματισμό και πώς να τον ανιχνεύσετε στο σημερινό μας άρθρο.

Αγγειακή διάτρηση – Τύποι κεντρικών φλεβικών καθετήρων

Άτομο με καθετήρα στο χέρι
Σε αντίθεση με τους κοινούς ενδοφλέβιους καθετήρες, ένας καθετήρας με αγγειακή πρόσβαση είναι πιο ανθεκτικός και δεν φράζει ούτε μολύνεται εύκολα.

Οι καθετήρες είναι σχεδιασμένοι με τέτοιον τρόπο ώστε να εκτείνονται στη μεγαλύτερη κεντρική φλέβα κοντά στην καρδιά. Έχουν διάφορα μεγέθη, μήκη, και αριθμό καναλιών, ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται.

Γενικά, αυτοί είναι οι κύριοι τύποι των κεντρικών φλεβικών καθετήρων:

Περιφερικά εισαγόμενος κεντρικός φλεβικός καθετήρας

Αυτός είναι ένας μακρύς καθετήρας που εκτείνεται στη μεγαλύτερη φλέβα κοντά στην καρδιά από μία φλέβα στο μπράτσο ή το πόδι. Ονομάζεται επίσης και καθετήρας μέσης γραμμής όταν τοποθετείται με τέτοιον τρόπο ώστε η άκρη του να παραμένει σε μια μεγάλη φλέβα. Όμως, δεν εκτείνεται μέχρι τη μεγαλύτερη φλέβα.

Μη εμφυτεύσιμος καθετήρας (χωρίς υποδόριο κανάλι)

Ο καθετήρας χωρίς υποδόρια πορεία ίσως έχει μεγαλύτερη διάμετρο και προορίζεται για τοποθέτηση σε σχετικά μεγάλες φλέβες. Σε αυτές ανήκουν οι κεντρικές φλέβες όπως η τραχηλική στον λαιμό, ή η μηριαία φλέβα στη βουβωνική χώρα.

Εμφυτεύσιμος καθετήρας (με υποδόριο κανάλι)

Αυτός μπορεί να έχει ένα “βραχιόλι” (cuff) που διεγείρει την ανάπτυξη του ιστού ο οποίος τον βοηθά να παραμένει στο σώμα. Υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη και είδη εμφυτεύσιμων καθετήρων. Η ασφάλεια και η εύκολη πρόσβαση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του τύπου καθετήρα.

Εμφυτευμένος καθετήρας

Πρόκειται για συσκευή μόνιμης τοποθέτησης η οποία αποτελείται από έναν καθετήρα τοποθετημένο σε μία μικρή δεξαμενή.

Συνήθως χρησιμοποιούνται υπέρηχοι για την αξιολόγηση της κατάστασης και τον προσδιορισμό της κατάλληλης φλέβας ώστε να τοποθετηθεί ο καθετήρας. Αυτοί επιτρέπουν στον/η ακτινολόγο να κάνει ταχύτερα την αναγνώριση.

Αγγειακή διάτρηση

Καρδιαγγειακό ατύχημα
Η τοποθέτηση κεντρικού περιφερικού καθετήρα σχετίζεται συχνά με σοβαρές επιπλοκές. Η αγγειακή διάτρηση είναι μία από αυτές. Έτσι, θα πρέπει να βεβαιώνεστε πάντα ότι έχει τοποθετηθεί σωστά ο καθετήρας.

Η διαγνωστική εξέταση που επιλέγεται αναφορικά με την αγγειακή διάτρηση σε κεντρικό επίπεδο είναι η υπολογιστική τομογραφία.

Υπάρχουν δύο είδη κινδύνων που συνδέονται άμεσα με τους κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες:

  • Αυτοί που συμβαίνουν κατά την τοποθέτηση.
  • Αυτοί που συμβαίνουν όσο βρίσκεται στο σώμα η συσκευή.

Ορισμένοι κίνδυνοι είναι:

  • Η μόλυνση στην τομή αμέσως μετά την τοποθέτηση του καθετήρα.
  • Κίνδυνος αιμορραγίας.
  • Πνευμοθώρακας ή η συσσώρευση αέρα στο στήθος η οποία μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση ενός πνεύμονα. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά την τοποθέτηση ενός καθετήρα σε μία φλέβα στο στήθος ή τον λαιμό. Όμως, δε συμβαίνει με τις φλέβες στους βραχίονες.
  • Σπάνια, ο καθετήρας ίσως μπει σε αρτηρία αντί σε φλέβα. Αν συμβεί αυτό τότε ο/η γιατρός πρέπει να τον αφαιρέσει. Τις περισσότερες φορές, η αρτηρία θα επουλωθεί από μόνη της, αν και απαιτεί χειρουργική επέμβαση συχνά.

Αγγειακή διάτρηση και λοίμωξη

Όταν χρησιμοποιείτε έναν κεντρικό φλεβικό καθετήρα, μπορούν να υπάρξουν δύο είδη καθυστερημένης λοίμωξης:

Όταν ο/η ειδικός δεν προσαρμόσει σωστά τον καθετήρα στο δέρμα, υπάρχει πιθανότητα να βγει κατά λάθος. Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να εφαρμόσετε πίεση στην τομή με μία αποστειρωμένη γάζα και να ειδοποιήσετε τον/η γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, οποιοδήποτε είδος κεντρικού φλεβικού καθετήρα μπορεί να βουλώσει από έναν θρόμβο αίματος. Αυτό μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με αντιθρομβωτικά, αλλά κάποιες φορές ο/η γιατρός θα πρέπει να αφαιρέσει τον καθετήρα.

Το πιο προφανές σημάδι που δείχνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον καθετήρα είναι το αίσθημα ακανόνιστων καρδιακών παλμών. Αν νιώσετε κάτι τέτοιο επικοινωνήστε με τον/η γιατρό σας. Παρόλα αυτά, οι καθετήρες είναι γενικά πολύ ασφαλείς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Carballo, M. (2015). Elección de un catéter de acceso periférico. Técnicas y Procedimientos de Enfermería.

  • Juan, I. (2006). POSICIÓN IDEAL DE LA PUNTA DEL CATÉTER VENOSO CENTRAL. Rev. Chil. Anestesia.

  • Aguinaga A, D. P. J. . (2011). Infección asociada a catéter en hemodiálisis: diagnóstico, tratamiento y prevención ACCESO VASCULAR EN HEMODIÁLISIS. NefroPlus. https://doi.org/10.3265/NefroPlus.pre2011.Jun.11016


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.