Περικαρδίτιδα: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Τα συμπτώματα της περικαρδίτιδας είναι πολύ παρόμοια με αυτά των καρδιακών προσβολών. Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα επιλύεται από μόνο του και απαιτεί μόνο κοινά αναλγητικά στις περισσότερες περιπτώσεις. Σπάνια απαιτεί περαιτέρω μέτρα.
Περικαρδίτιδα: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η περικαρδίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή του περικαρδίου, μιας μεμβράνης σε σχήμα σάκου που περιβάλλει την καρδιά. Αυτή η μεμβράνη έχει δύο στρώσεις και μεταξύ τους περιέχεται μια μικρή ποσότητα υγρού. Αυτό είναι ένα λιπαντικό για τα δύο στρώματα να γλιστρούν εμπρός και πίσω.

Όταν ο όγκος του υγρού αυξάνεται σε ένα άτομο, έχει περικαρδίτιδα. Αυτό θα μπορούσε να φράξει την καρδιά και να βλάψει τη λειτουργία της. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και συνήθως εξαφανίζεται χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν φαρμακευτική αγωγή, ακόμη και χειρουργική επέμβαση σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις.

Η περικαρδίτιδα επηρεάζει κυρίως τους άνδρες ηλικίας μεταξύ 20 και 50 ετών. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι αδύνατο να θεραπευτεί και έτσι ένας χειρουργός αφαιρεί το περικάρδιο. Δεν οδηγεί σε σοβαρές συνέπειες.

Περικαρδίτιδα: Τύποι

απεικονιση περικαρδιτιδας

Υπάρχουν δύο τύποι περικαρδίτιδας: οξεία και χρόνια. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά τους:

 • Η οξεία περικαρδίτιδα έχει μια ξαφνική έναρξη που διαρκεί λιγότερο από έξι εβδομάδες και, με σχετική συχνότητα, οδηγεί σε περικαρδιακή συλλογή. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της καρδιακής προσβολής. Μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών έχει υποτροπές.
 • Η χρόνια περικαρδίτιδα προκύπτει ως αποτέλεσμα της πάχυνσης του περικαρδίου ή της συσσώρευσης υγρού. Διαρκεί περισσότερο από έξι εβδομάδες και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια της δεξιάς κοιλίας. Πρόκειται για οίδημα στην κοιλιακή περιοχή, στην περιοχή του προκαθίου και στους αστραγάλους. Η χρόνια περικαρδίτιδα εμφανίζεται όταν σχηματίζεται ινώδης ιστός γύρω από την καρδιά, τη συμπιέζει και αυξάνει την πίεση στις φλέβες που μεταφέρουν αίμα σε αυτήν. Έτσι, το υγρό περικαρδίου σταματά και συσσωρεύεται σε άλλα μέρη του σώματος κατά την έξοδο.

Περικαρδίτιδα: Αιτία

Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η αιτία της περικαρδίτιδας σε περίπου 80% των περιπτώσεων. Ωστόσο, είναι πολύ κοινή για την προέλευσή του να είναι το αποτέλεσμα κάποιου είδους μόλυνσης. Είναι πολύ πιθανό να είναι ιογενής λοίμωξη. Μπορεί να υπάρχει βακτηριακή λοίμωξη, αλλά σε μικρότερο βαθμό, και πολύ σπάνια μπορεί να οφείλεται σε μυκητιακή λοίμωξη.

Ομοίως, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες εμφανίζεται περικαρδίτιδα μαζί με οποιαδήποτε από τις ακόλουθες ασθένειες:

 • Αυτοάνοσο νόσημα
 • Καρκίνος, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας
 • AIDS
 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Φυματίωση
 • Ρευματικός πυρετός

Σε άλλες περιπτώσεις, είναι το άμεσο αποτέλεσμα καρδιακής προσβολής ή καρδιακής επέμβασης ή τραύματος στη θωρακική περιοχή. Μερικές φορές, η περικαρδίτιδα μπορεί να προέρχεται από φλεγμονή του μυοκαρδίου, ακτινοθεραπεία στο στήθος ή από τη χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Συμπτώματα και διάγνωση

καρδια σε απεικόνιση

Το τυπικό σύμπτωμα της οξείας περικαρδίτιδας είναι πολύ δυσάρεστο.  Μοιάζει σαν τον πόνο από μαχαίρι στην αριστερή πλευρά του στήθους, πίσω από το στέρνο. Ωστόσο, ορισμένοι βιώνουν μόνο ήπιο και συνεχή πόνο. Άλλοι άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται πίεση στο στήθος ποικίλης έντασης.

Πολλές φορές, οι άνθρωποι αισθάνονται επίσης πόνο στον αριστερό ώμο και το λαιμό τους. Η δυσφορία είναι συνήθως πιο έντονη όταν βήχουν, εισπνέουν βαθιά ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Γίνεται καλύτερα όταν κάθεστε και κλίνετε λίγο προς τα εμπρός.

Ο πόνος στο στήθος είναι συνήθως το κυρίαρχο σύμπτωμα σε περιπτώσεις χρόνιας περικαρδίτιδας, αλλά μπορεί να υπάρχουν άλλα οξέα συμπτώματα όπως:

 • Αίσθημα παλμών της καρδιάς
 • Χαμηλός πυρετός
 • Βήχας
 • Οίδημα ποδιών
 • Ζάλη
 • Ναυτία
 • Αδυναμία
 • Κούραση

Θεραπεία για περικαρδίτιδα

Οι ήπιες περιπτώσεις περικαρδίτιδας συνήθως επιλύονται μόνες τους. Ωστόσο, όταν ένας γιατρός εντοπίσει περικαρδίτιδα, πιθανότατα θα συνταγογραφήσει μια φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως αποτελείται από αναλγητικά που μπορούν να απαλύνουν τον πόνο και να μειώσουν τη φλεγμονή.

Οι γιατροί μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν κολχικίνη επειδή μειώνει τη φλεγμονή και αποτρέπει τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια. Ωστόσο, αυτό το φάρμακο δεν είναι ασφαλές για άτομα με ηπατική ή νεφρική νόσο ή για όσους υποβάλλονται σε άλλες φαρμακευτικές αγωγές. Επίσης, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή εάν δεν υπάρχει ανταπόκριση στα προαναφερθέντα φάρμακα. Επίσης, εάν η περικαρδίτιδα οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ειδικά εάν υπάρχει υποψία για περικαρδίτιδα, ο γιατρός μπορεί να αποστραγγίσει το υγρό μέσω μιας  διαδικασίας περικαρδιοκέντησης. Τέλος, μια περικαρδιοεκτομή ή οριστική αφαίρεση του περικαρδίου είναι σπάνια απαραίτητη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Freixa, X. (2010). Evaluación, manejo y tratamiento de las pericarditis y miocarditis agudas en urgencias. Emergencias, 22(4).
 • Adlam, D., & Forfar, J. C. (2018). Pericardial disease. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2018.08.002
 • Rahman, A., & Saraswat, A. (2017). Pericarditis. Australian Family Physician.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.