7 περιοριστικές πεποιθήσεις που σας εμποδίζουν να αναπτυχθείτε

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις μας εμποδίζουν να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες και να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας. Μάθετε πώς να τις ξεπεράσετε.
7 περιοριστικές πεποιθήσεις που σας εμποδίζουν να αναπτυχθείτε

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 31 Μαρτίου, 2023

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι σκέψεις ή απόψεις που θεωρούνται ως απόλυτες αλήθειες και που συνήθως έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή μας. Μας εμποδίζουν να προοδεύσουμε και να αναπτυχθούμε ως άνθρωποι. Μερικά παραδείγματα είναι δηλώσεις όπως “δεν είμαι καλός σε αυτό”, “είναι πολύ δύσκολο για μένα” ή “δεν θα μπορέσω ποτέ να το πετύχω”.

Οι περισσότερες περιοριστικές πεποιθήσεις αποκτώνται στην παιδική ηλικία, ένα στάδιο κατά το οποίο τείνουμε να απορροφούμε τη γνώση όπως μας παρουσιάζεται, χωρίς να την αμφισβητούμε ή να την αναλύουμε. Με αυτόν τον τρόπο, καθώς μεγαλώνουμε, τις υιοθετούμε ως μέρος της ταυτότητάς μας και δεν σταματάμε ποτέ να σκεφτόμαστε πώς μπορεί να επηρεάζουν τις δυνατότητές μας.

Γι’ αυτό σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάζουμε μερικές από τις περιοριστικές πεποιθήσεις που επηρεάζουν την προσωπική ανάπτυξη. Και σας δίνουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τις ξεπεράσετε.

Περιοριστικές πεποιθήσεις που σας εμποδίζουν να αναπτυχθείτε ως άτομο

Υπάρχουν πολλές πεποιθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την προσωπική μας ανάπτυξη. Ακολουθεί μια λίστα με τις πιο συνηθισμένες.

1. Ποτέ δεν θα είμαι αρκετά καλός

Λάθος. Πρόκειται για μια περιοριστική πεποίθηση που βασίζεται στο φόβο της αποτυχίας. Μπορούμε πάντα να είμαστε αρκετά καλοί σε κάτι- αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δεσμευτούμε να μαθαίνουμε και να επεκτείνουμε τις ικανότητές μας.

2.Δεν πρέπει ποτέ να εκφράζω το θυμό μου γιατί μπορεί να πληγώσω ή να αποξενώσω τους άλλους

Αυτό είναι επίσης ψευδές. Αν κάποιος ξεπερνάει τα όρια, έχουμε κάθε δικαίωμα να νιώσουμε θυμό και να εκφράσουμε τη δυσφορία μας, αρκεί να μην είμαστε ασεβείς ή να μην επιτεθούμε στο άλλο άτομο. Το να μπορούμε να εκφραζόμαστε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να μην καταπατούμε ή να μην μας εκμεταλλεύονται.

3. “Το να έχω πολλά χρήματα θα με κάνει ευτυχισμένο” είναι μία από τις πολλές περιοριστικές πεποιθήσεις

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία. Αν διατηρήσουμε αυτή την πεποίθηση, θα εναποθέσουμε την ευτυχία μας στα χέρια ενός εξωτερικού παράγοντα (χρήματα), ο οποίος θα μας κάνει σκλάβους του.

Να θυμάστε ότι μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την ευτυχία μας και η κατοχή υλικών πραγμάτων μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άνετα, αλλά όχι ικανοποιημένοι.

Dinero como objetivo.
Το να θέτουμε τα χρήματα ως στόχο είναι ένα λάθος που μπορεί να μας οδηγήσει να ακολουθήσουμε μονοπάτια δυστυχίας.

4. Η δουλειά μου πρέπει να είναι τέλεια

Αυτή είναι μια άλλη λανθασμένη πεποίθηση. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι όλοι κάνουμε λάθη. Ιδανικά, θα πρέπει να ξέρουμε πώς να τα αναγνωρίζουμε και να μαθαίνουμε από αυτά. Αν κυνηγάμε πάντα το ακατόρθωτο (την τελειότητα), θα καταδικάσουμε τον εαυτό μας να υποφέρει.

5. Κάποιοι άνθρωποι είναι κακοί, άθλιοι και διεστραμμένοι, οπότε πρέπει να τιμωρηθούν

Αυτή η περιοριστική πεποίθηση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια συνεχή πηγή θυμού, αγανάκτησης ή ακόμα και μίσους. Μια πιο ρεαλιστική οπτική του θέματος είναι να σκεφτούμε ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται έτσι επειδή έχουν προβλήματα, επειδή κανείς δεν τους έχει διδάξει να κάνουν διαφορετικά, επειδή είναι άρρωστοι ή υποφέρουν.

6. Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί είναι όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα θέλατε

Η ζωή δεν θα είναι πάντα όπως θα θέλαμε να είναι, επειδή ποτέ δεν θα είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τα πάντα. Έτσι, αν διατηρήσουμε αυτή την πεποίθηση, θα αρχίσουμε να ζούμε μέσα σε συνεχή εκνευρισμό και άγχος.

Αντ’ αυτού, αλλάξτε την εστίαση και σκεφτείτε ότι η ομορφιά της ζωής έγκειται στην ικανότητά της να μας εκπλήσσει. Πολλές φορές, τα πράγματα που τελικά συμβαίνουν μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ευημερία από ό,τι αρχικά σχεδιάσαμε για τον εαυτό μας.

7. Περιοριστικές πεποιθήσεις: Είναι απολύτως απαραίτητο για έναν ενήλικα να έχει τη στοργή και την έγκριση σημαντικών ανθρώπων

Το να έχετε την έγκριση και τη στοργή όλων είναι ένα άλλο αδύνατο έργο. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που μας αγαπούν δεν χρειάζεται πάντα να εγκρίνουν τις συμπεριφορές μας. Και αυτό δεν είναι κακό.

Αυτή η ιδέα μας οδηγεί στο να επιδιώκουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των γύρω μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυστυχία και προσωπική δυσαρέσκεια, καθώς χάνουμε την αυθεντικότητά μας.

Πώς να ξεπεράσετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις;

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις συχνά έχουν αρνητικές επιπτώσεις πάνω μας. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να μας εμποδίσουν να πάρουμε σωστές αποφάσεις, να εκμεταλλευτούμε νέες ευκαιρίες ή να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας.

Μπορούν ακόμη, στις χειρότερες περιπτώσεις, να μας κρατήσουν εγκλωβισμένους σε μια αρνητική ψυχική κατάσταση, εμποδίζοντάς μας να ζήσουμε τη ζωή που πραγματικά θέλουμε. Γι’ αυτό σας λέμε πώς να τις ξεπεράσετε.

Εντοπίστε τις περιοριστικές σας πεποιθήσεις

Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις είναι να τις εντοπίσετε. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να ξεκινήσετε καταγράφοντάς τις και ομαδοποιώντας τις σε διάφορες κατηγορίες, όπως τα οικονομικά, η οικογένεια, οι σχέσεις ή η υγεία.

Να θυμάστε ότι οι περιοριστικές πεποιθήσεις δεν εξαντλούνται σε αυτές που παρουσιάστηκαν παραπάνω. Έτσι, αν δυσκολεύεστε να αναγνωρίσετε άλλες στον εαυτό σας, μπορείτε να σκεφτείτε καταστάσεις στις οποίες έχετε ενεργήσει αρνητικά. Αν εξετάσετε προσεκτικά τις τοξικές συμπεριφορές σας, μπορεί να ανακαλύψετε ότι η υποκείμενη αιτία είναι οι περιοριστικές πεποιθήσεις.

Προκαλέστε τις

Μόλις αναγνωρίσετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις, το επόμενο βήμα είναι να τις αμφισβητήσετε. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως “γιατί σκέφτομαι έτσι, πότε το έμαθα αυτό, από πότε σκέφτομαι έτσι για τον εαυτό μου;

Αναδιατυπώστε τις

Το τρίτο βήμα είναι να αναδιατυπώσετε αυτές τις πεποιθήσεις και να καταλήξετε σε πιο ρεαλιστικές. Πάνω απ’ όλα, αν πρόκειται για μια πολύ διαστρεβλωμένη πεποίθηση, η οποία δεν υποστηρίζεται από την πραγματικότητα.

Itputs ideas in order and puts them in concrete terms.
Η συγγραφή είναι μια καλή πρακτική για την αυτογνωσία.

Ενισχύει την αυτοεκτίμηση

Για να αφήσουμε πίσω μας τις περιοριστικές πεποιθήσεις, είναι σημαντικό να δουλέψουμε πάνω στην αυτοεκτίμησή μας. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να αποδεχτούμε τον εαυτό μας όπως είναι, με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας. Επίσης, να αναγνωρίσουμε ότι μπορούμε πάντα να κάνουμε λάθη.

Εξερευνήστε περισσότερα

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας κλειστής νοοτροπίας. Επομένως, ιδανικά, θα πρέπει να μάθουμε να ανοίγουμε το μυαλό μας και να αφήνουμε την περιέργεια να μας καθοδηγεί.

Όταν ενδίδουμε στην περιέργεια, είναι πιο πιθανό να εξερευνήσουμε το περιβάλλον μας και να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας. Αυτό θα βοηθήσει στη διεύρυνση του μυαλού και στην αμφισβήτηση των πεποιθήσεων.

Πότε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια;

Αν η εξάλειψη των περιοριστικών πεποιθήσεων από μόνοι σας αποτελεί δύσκολο αγώνα, θα ήταν ιδανικό να ζητήσετε τη βοήθεια ενός θεραπευτή ή συμβούλου. Ομοίως, αν οι περιοριστικές πεποιθήσεις σας προκαλούν άλλες, πιο σοβαρές καταστάσεις (όπως άγχος ή κατάθλιψη), είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Τέλος, οι σύμβουλοι και οι θεραπευτές διαθέτουν τους πόρους και τις γνώσεις για να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις σας, να ξεπεράσετε τις προκλήσεις και να ζήσετε μια πιο ολοκληρωμένη ζωή.

Ευτυχώς, ανεξάρτητα από το πόσο βαθιά ριζωμένες μπορεί να είναι αυτές οι πεποιθήσεις, μπορούμε πάντα να τις αντιμετωπίσουμε και να τις αλλάξουμε. Είτε μόνοι μας είτε με τη βοήθεια ενός επαγγελματία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ellis A. The role of irrational beliefs in perfectionism. En G. L. Flett & P. L. Hewitt (Eds.), Perfectionism: Theory, research, and treatment. Estados Unidos: American Psychological Association; 2002. 217–229.
  • Meadows M. Confidence: How to Overcome Your Limiting Beliefs and Achieve Your Goals. Meadows Publishing; 2015.
  • Vîslă A, Flückiger C, Holtforth M, David D. Irrational Beliefs and Psychological Distress: A Meta-Analysis. Psychotherapy and Psychosomatics [Internet] 2016 [consultado 23 nov 2021]; 85(1): 8-15. Disponible en: https://doi.org/10.1159/000441231

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.