Ωριμότητα σημαίνει να χαμογελάτε με το παρελθόν σας

Όταν μπορείτε να πείτε αντίο στους φόβους και στις απογοητεύσεις σας, όταν πλέον δεν έχουν δύναμη επάνω σας αλλά το αντίθετο, τότε μπορείτε να πείτε ότι έχετε ωριμάσει.
Ωριμότητα σημαίνει να χαμογελάτε με το παρελθόν σας

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ωριμότητα σημαίνει να χαμογελάτε με το παρελθόν σας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που προκαλούν λύπη, περιστάσεις και εμπειρίες που σας καταβάλλουν, γεγονότα που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε.

Ωριμότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να μπορείτε να γελάτε με τα πράγματα που σας προκάλεσαν λύπη. Σημαίνει ότι αυτά που δεν πιστεύατε ότι μπορούσατε να ξεπεράσετε τη συγκεκριμένη στιγμή, αποτελούν τώρα ακόμα μια ανάμνηση και μια εμπειρία που σας έχει δυναμώσει.

Με πλήγωσε, αλλά δεν με πληγώνει πια. Μάθετε να χαμογελάτε με το παρελθόν

χαμογελάτε με το παρελθόν

Όταν συμβαίνουν πράγματα που σας πληγώνουν, ο πόνος μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε. Παρά το γεγονός αυτό, είναι σημαντικό να μάθετε να κοιτάζετε το παρελθόν σας χωρίς να αισθάνεστε πόνο.

Αν φτάσατε σε αυτό το σημείο, είναι επειδή μάθατε από αυτό και μπορείτε τώρα να προχωρήσετε μπροστά.

Μην υιοθετείτε ποτέ τη στάση ότι δεν μπορείτε να αντέξετε κάτι, επειδή όλοι έχουμε αρκετή δύναμη για να ξεπεράσουμε ακόμα και τα πιο οδυνηρά πράγματα που μπορεί να συμβούν.

Είναι τα συναισθήματα της συγκεκριμένης στιγμής που σας κάνουν να αισθάνεστε εύθραυστοι, όμως δεν είστε αδύναμοι και πρέπει να έχετε την πίστη ότι θα ξεπεράσετε την κατάσταση.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, είναι καλή ιδέα να κοιτάζουμε πίσω στο παρελθόν αλλά να μη μένουμε ποτέ σε αυτό. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αφήνουν άλυτα πράγματα στο παρελθόν και αυτό οδηγεί σε έναν ατελείωτο κύκλο δυστυχίας.

Αν μπορείτε να χαμογελάτε με τα πράγματα που κάποτε σας πλήγωσαν, σημαίνει ότι τα έχετε ήδη ξεπεράσει, ότι ανήκουν στο παρελθόν και δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχείτε γι’αυτά. Αν μπορείτε να χαμογελάτε, έχετε ωριμάσει και ό,τι σας πλήγωσε κάποτε δεν σας πληγώνει πια σήμερα.

Λάθη που γίνονται εμπόδια. Χαμογελάτε με το παρελθόν σας

Όλοι κάναμε λάθη κάποια στιγμή στη ζωή μας. Είναι κάτι φυσικό και φυσιολογικό, κάτι από το οποίο πρέπει να μάθετε και να μην το επαναλάβετε ξανά.

Δεν θα εξελιχθείτε ποτέ αν εμμένετε σε ό,τι σας έκανε να σκοντάψετε στο παρελθόν. Είναι καλύτερα να απελευθερωθείτε από αυτό και να προχωρήσετε μπροστά.

χαμογελάτε με το παρελθόν

Γι’αυτό πρέπει να υιοθετήσετε μια φιλοσοφική ματιά όταν κοιτάτε ό,τι σας πλήγωσε στο παρελθόν. Φυσικά πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι οι πληγές αυτές πρέπει να κλείσουν εντελώς. Το να βάλετε ένα τσιρότο και να συνεχίσετε δεν έχει αποτέλεσμα.

Πρέπει να θεραπεύσετε εντελώς τις πληγές σας, ακόμα κι αν αυτό είναι οδυνηρό, για να αποφύγετε να κάνετε τα ίδια λάθη.

Αν κάνετε τα ίδια ξανά και ξανά και δεν καταφέρνετε να βρείτε λύση, αυτό μπορεί να μη σας αφήνει να προχωρήσετε προς τα μπρος. Δημιουργείτε στον εαυτό σας εμπόδια που δεν είναι καν πραγματικά.

Έχετε πάρει κάποια λανθασμένη απόφαση; Τίποτα φοβερό δεν θα συμβεί. Όλες οι αποφάσεις σας αφήνουν το σημάδι τους στον τρόπο ζωής σας. Πρέπει να ζείτε με τις αποφάσεις που λαμβάνετε, είτε είναι σωστές είτε είναι λανθασμένες.

Αυτό είναι “ωριμότητα”.

Απελευθερωθείτε από ό,τι σας θλίβει

Είναι δύσκολο να αφήσετε πίσω σας πράγματα που δεν είναι φυσικά αντικείμενα αλλά δημιουργήματα του μυαλού σας. Οι άνθρωποι επίσης τείνουν να προσκολλώνται σε αυτά που τους θλίβουν. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, όμως πρόκειται για μια υποσυνείδητη στάση που μπορεί ακόμα και να σας κάνει να υποφέρετε περισσότερο.

κλάμα

Οι αποχαιρετισμοί είναι πάντα δύσκολοι, ανεξαρτήτως είδους. Το να πείτε αντίο σε μια κατάσταση, σε κάποιο άτομο, σε ένα κομμάτι του εαυτού σας που δεν είναι θετικό… αυτά τα είδη αποχαιρετισμών μπορεί να είναι οδυνηρά και δύσκολα.

Όμως ναι, η απελευθέρωση που θα ακολουθήσει θα σας κάνει να αισθανθείτε φανταστικά.

Η ωριμότητα έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το θάρρος, όπως έχετε καταλάβει. Δεν είναι όλοι ικανοί να κοιτάζουν κατάματα τις πληγές τους και να ξέρουν πότε να δώσουν τέλος στον πόνο.

Για το λόγο αυτό πρέπει να μάθετε να είστε περισσότερο υπεύθυνοι και να προσπαθήσετε να απελευθερωθείτε από ό,τι σας κάνει να υποφέρετε.

Μη φοβάστε να αλλάζετε τα πράγματα όταν πρέπει. Μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό, όμως είναι μόνο η αρχή. Μόλις έχετε απελευθερωθεί από τα βάρη και τον πόνο, θα μπορέσετε να χαμογελάτε με τα πράγματα που κάποτε σας πλήγωσαν.

πεταλούδες και γυναίκα

Έχετε μάθει να χαμογελάτε με το παρελθόν σας; Μπορείτε να γελάσετε τώρα όταν σκέφτεστε ό,τι σας έκανε κάποτε να κλάψετε; Αν έχετε μάθει να το κάνετε αυτό, έχετε ωριμάσει.

Η ωριμότητα περιλαμβάνει κάτι πολύ περισσότερο από μια σειρά γενεθλίων. Σημαίνει ότι έχετε μάθει να αντιμετωπίζετε προβλήματα, να ξεπερνάτε τα λάθη σας και πάνω απ’όλα να μαθαίνετε από αυτά.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.