7 σημάδια μιας δυστυχισμένης σχέσης. Μάθετε περισσότερα!

Η επικοινωνία με το σύντροφό σας είναι το κλειδί. Αν δεν αισθάνεστε ότι μπορείτε να μοιραστείτε μαζί του τα προβλήματά σας, τα πράγματα ίσως να έχουν ήδη αρχίσει να πηγαίνουν προς το χειρότερο.
7 σημάδια μιας δυστυχισμένης σχέσης. Μάθετε περισσότερα!
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Σήμερα θα σας δείξουμε τα 7 σημάδια μιας δυστυχισμένης σχέσης. Το να είστε σε μια σχέση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ολοκληρωμένοι και να σας κινητοποιεί να αντιμετωπίζετε κάθε πιθανή δυσκολία στην καθημερινή σας ζωή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν μπορείτε να συνεχίζετε να διατηρείτε ζωντανή τη “σπίθα” του έρωτα και του πάθους που είναι συνήθως παρούσα κατά τους πρώτους μήνες.

Όμως ο χρόνος πάντα λειτουργεί εναντίον μας και, αν και οι δύο σύντροφοι παγιδευτούν σε μια μονότονη ρουτίνα, ίσως διαπιστώσουν ότι ο δεσμός τους δεν τους δίνει όσα τους έδινε κάποτε. Γι’αυτό τόσα πολλά ζευγάρια σήμερα καταλήγουν ξανά και ξανά στην αποτυχία χωρίς να γνωρίζουν γιατί.

Είναι λάθος να συνεχίζετε να βρίσκεστε σε μια σχέση που δεν σας κάνει ευτυχισμένους και, αν δεν προσέξετε, αυτό μπορεί να σας εμποδίσει να ζήσετε τη ζωή σας στο έπακρο και να βρείτε το είδος της αγάπης που θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους.

Υπάρχουν ορισμένες στάσεις και συναισθήματα που μπορεί να αναδυθούν όταν η αγάπη σβήνει ή όταν το ζευγάρι δεν είναι πλέον ευτυχισμένο. Το να ξέρετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια μιας δυστυχισμένης σχέσης είναι πολύ σημαντικό –μπορεί να σας οδηγήσει να βρείτε τη δύναμη να τερματίσετε τη σχέση ή να κάνετε κάτι για να αναζωπυρώσετε τον έρωτά σας.

Σημαντικά σημάδια μιας δυστυχισμένης σχέσης

1. Δεν έχετε πλέον σωματική ή συναισθηματική σύνδεση

Σημάδια μιας δυστυχισμένης σχέσης - Γυναίκα ανήσυχη και άνδρας που κοιμάται

Δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε όπως παλιά; Έχετε χάσει την επιθυμία σας για το σύντροφό σας; Δεν υπάρχει στοργή; Όταν αρχίζουν να συμβαίνουν τα παραπάνω, πρόκειται για σαφές σημάδι αποδυνάμωσης ή κούρασης σε μια σχέση.

Η απώλεια της σωματικής και της συναισθηματικής σύνδεσης, ακόμα και κατά τη διάρκεια προσωπικών στιγμών, δείχνει ότι δεν είστε πλέον ευτυχισμένοι ως ζευγάρι.

2. Συγκρίνετε το παρόν με το παρελθόν σας

Τα περισσότερα ζευγάρια συμφωνούν ότι οι πρώτες εβδομάδες ή οι πρώτοι μήνες ήταν η πιο συναρπαστική περίοδος, όταν το πάθος ήταν μεγάλο και υπήρχε ο αρχικός ενθουσιασμός της κατάκτησης.

Όμως δεν μπορείτε να προσποιηθείτε ότι τα πράγματα θα παραμείνουν έτσι για πάντα, επειδή τελικά θα βρεθείτε σε μια ζώνη άνεσης από την οποία ο μόνος τρόπος διαφυγής είναι να αποφασίσετε να κάνετε κάποια αλλαγή.

Αν, από την άλλη πλευρά, αντιλαμβάνεστε ότι θα θέλατε ο σύντροφός σας να ήταν όπως στην αρχή, αυτό είναι ένα από τα πολλά σημάδια μιας δυστυχισμένης σχέσης στο παρόν και ίσως να χρειάζεστε περισσότερη προσοχή από το πρόσωπο που αγαπάτε.

3. Περιμένετε ότι ο σύντροφός σας θα αλλάξει

Σημάδια μιας δυστυχισμένης σχέσης - Γυναίκα φωνάζει στον άνδρα της

Το να πέσετε στην παγίδα να πιστεύετε ότι ένα άτομο θα αλλάξει τη φύση του και θα συμμορφωθεί σε όσα περιμένετε από αυτό είναι ένα σοβαρό λάθος που μπορεί να καταστρέψει μια σχέση.

Αν ερωτευτήκατε κάποιο άτομο όπως είναι, γιατί θέλετε να το αλλάξετε τώρα; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι πιθανό ότι και οι δύο θα ήσασταν πιο ευτυχισμένοι με κάποιον άλλο.

4. Δεν υπάρχει επικοινωνία

Η απώλεια της επιθυμίας να εμπιστευτείτε πράγματα στο σύντροφό σας είναι ένα από τα πιο βασικά σημάδια μιας δυστυχισμένης σχέσης και στην πράξη αποτελεί μια θανατική ποινή για το ζευγάρι. Η επικοινωνία είναι ένα από τα κλειδιά μιας ευτυχισμένης και υγιούς σχέσης και, όταν αυτή η ιδιότητα χάνεται, μπορεί να προκύψουν αμέτρητα προβλήματα.

Δεν αισθάνεστε πλέον άνετα να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας; Περνάτε χρόνο μαζί μιλώντας μετά βίας ο ένας στον άλλο; Βρίσκετε το σύντροφό σας βαρετό; Μια θετική απάντηση σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω ερωτήματα είναι ένα καθαρό σημάδι ότι είστε δυστυχισμένοι.

5. Σας ενοχλούν όλα όσα λέει και κάνει

Σημάδια μιας δυστυχισμένης σχέσης - Άνδρας δυσανασχετεί με τη γυναίκα του

Δεν έχει σημασία αν αυτά γίνονται με τις καλύτερες προθέσεις. Βρίσκετε το σύντροφό σας ενοχλητικό και καταλήγετε να θυμώνετε μαζί του.

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει τη σχέση να τελειώσει με πολλή πικρία. Αν διαφωνείτε τόσο πολύ με τον τρόπο του, είναι καιρός να κάνετε ένα βήμα πίσω και να σκεφτείτε τι επιθυμείτε από το σύντροφο της ζωής σας.

6. Αποφεύγετε ο ένας τον άλλο

Ο σύντροφός σας μπορεί να σας τηλεφωνεί, να σας ζητάει να πάτε κάπου μαζί ή να προσπαθεί να βρει μια δικαιολογία για να βρεθεί μαζί σας… όμως εσείς ψάχνετε μια δικαιολογία για να τον αποφύγετε.

Όταν δεν ενδιαφέρεστε πλέον να περνάτε χρόνο μαζί και προτιμάτε να επιδίδεστε σε άλλες δραστηριότητες, όπως να περνάτε χρόνο με φίλους, να βλέπετε τηλεόραση ή απλώς να είστε μόνοι, τότε μπορεί να είστε δυστυχισμένοι στη σχέση σας.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πώς πρέπει να αντιδρούμε στην απιστία;

7. Δεν κάνετε προσπάθεια να βελτιώσετε τα πράγματα

Αν η σχέση σας έχει πάρει τον κατήφορο και είστε και οι δύο δυστυχισμένοι, υπάρχουν δύο επιλογές: κλείνετε αυτό το κεφάλαιο της ζωής σας ή προσπαθείτε να αναζωπυρώσετε και να ανακαλύψετε εκ νέου το δεσμό που είχατε κάποτε.

Αν όμως δεν αισθάνεστε την επιθυμία να καταβάλετε κάποια προσπάθεια, αυτό είναι ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να δώσετε τέλος στη σχέση σας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
5 ασκήσεις που ίσως δε σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
5 ασκήσεις που ίσως δε σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

Αυτές οι ασκήσεις ίσως δε σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και από την άλλη πλευρά, είναι τέλειες για όσους είναι ήδη σε καλή φυσική κατάσταση και θέλ... • Breakups aren’t all bad: Coping strategies to promote positive outcomes. (n.d.)
  apa.org/research/action/romantic-relationships.aspx
 • Gable, S. L., Gonzaga, G. C., & Strachman, A. (2006). Will you be there for me when things go right? Supportive responses to positive event disclosures. Journal of Personality and Social Psychology, 91(5), 904-917.
  http://dx.doi.org/10.1037/0022-3514.91.5.904
 • Hurtarte, C. A., & Díaz-Loving, R. (2008). Comunicación y satisfacción: analizando la interacción de pareja. Psicología Iberoamericana, 16(1), 23-27.
 • Iveniuk, J., Waite, L. J., Laumann, E., McClintock, M. K., & Tiedt, A. D. (2014). Marital conflict in older couples: Positivity, personality, and health. Journal of marriage and family, 76(1), 130-144.
 • Correa Rodríguez, N., Rodríguez Hernández, J. (2014). Estrategias de resolución de conflictos en la pareja: negociando en lo cotidiano. International Journal of Developmental and Educational Psychology; 6(1), 89-96.
 • Costa, C. B. D., Delatorre, M. Z., Wagner, A., & Mosmann, C. P. (2017). Terapia de Pareja y Estrategias de Resolución de Conflicto: Una Revisión Sistemática. Psicologia: ciência e profissão, 37(1), 208-223.
 • Yela García, C. (1997). Curso temporal de los componentes básicos del amor a lo largo de la relación de pareja. Psicothema, 9(1), 1-15.
 • Barajas Márquez, M., Cruz del Castillo, C. (2017). Ruptura de la pareja en jóvenes: factores relacionados con su impacto. Enseñanza e Investigación en Psicología. 22(3), 342-352.
 • Prochaska, J. O., & Prochaska, J. M. . (2001). ¿Por qué no se mueven los continentes?, ¿por qué no cambian las personas?. Revista De Psicoterapia, 12(46/47), 17–35.
 • Acevedo, V., Restrepo de Giraldo, L. Tovar, J. (2007). Parejas satisfechas de larga duración en la ciudad de Cali. Pensamiento Psicológico, 3(8), 85-107.

Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.