Πνευμονική καρδία: Κίνδυνοι, αιτίες, και συμπτώματα

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μία από τις κύριες αιτίες της πνευμονικής καρδίας, αλλά υπάρχουν και αρκετές άλλες. Συνεχίστε την ανάγνωση για ν' ανακαλύψετε περισσότερα για τις συνέπειες αυτής της πάθησης.
Πνευμονική καρδία: Κίνδυνοι, αιτίες, και συμπτώματα

Τελευταία ενημέρωση: 29 Ιουλίου, 2021

Η πνευμονική καρδία είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από βλάβη στη δεξιά πλευρά της καρδιάς ως συνέπεια των σοβαρών πνευμονικών παθήσεων. Προκαλεί κατακράτηση υγρών και προοδευτική αναπνευστική δυσκολία.

Οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες καθώς είναι απαραίτητο να επιλυθεί το υποκείμενο πρόβλημα. Συνεχίστε την ανάγνωση για ν’ ανακαλύψετε περισσότερα γι’ αυτή την ενδιαφέρουσα πάθηση.

Πνευμονική καρδία – Τα συμπτώματα

Αυτά εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της πάθησης και είναι προϊόντα τόσο της υποκείμενης πνευμονοπάθειας, όσο και των σχετικών με αυτή καρδιακών βλαβών. Γι’ αυτό, είναι πολύ συχνή σε άτομα με αναπνευστική δυσκολία (δύσπνοια) σε προχωρημένο επίπεδο.

Αρχικά, ίσως προκληθεί έπειτα από μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, όπως περπάτημα μεγάλων αποστάσεων ή ανέβασμα σκάλας. Ίσως εμφανιστεί και σε περιόδους ξεκούρασης σε σοβαρές περιπτώσεις.

Μόλις ξεκινήσει η βλάβη στην καρδιά, υπάρχει πρήξιμο εξαιτίας της κατακράτησης υγρών (οίδημα) σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως στα κάτω άκρα. Υπάρχει διόγκωση των φλεβών του αυχένα, και διόγκωση του ήπατος (συμφορητική ηπατομεγαλία), είναι και τα δύο συχνά σημάδια.

Πνευμονική καρδία – Κύριες αιτίες

Αυτή η πάθηση οφείλεται σε μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών που επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία των πνευμόνων. Σε αυτές περιλαμβάνονται τόσο η διαταραχή του αγγειακού συστήματος, όσο και του βρογχοπνευμονικού ιστού.

Γυναίκα χρησιμοποιεί συσκευή για εισπνοές
Η ΧΑΠ είναι μία από τις κύριες υποκείμενες αιτίες της πνευμονικής καρδίας.

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Όπως δηλώνει το όνομα, αυτή η πάθηση περιλαμβάνει τη σταδιακή πρόκληση βλάβης στους πνεύμονες η οποία έχει ως αποτέλεσμα συνεχείς φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτων παγκοσμίως.

Επίσης, οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της είναι το μακροχρόνιο κάπνισμα και η έκθεση σε καύση βιομάζας. Το τελευταίο συμβαίνει όταν μαγειρεύετε καίγοντας ξύλο.

Τα κύρια συμπτώματα της ΧΑΠ είναι η δύσπνοια, ο παραγωγικός βήχας, και η τάση για πνευμονικές λοιμώξεις. Η ζημιά στους πνεύμονες έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη οξυγόνωση του αίματος και ίσως απαιτηθεί μόνιμη οξυγονοθεραπεία.

Υπάρχουν ορισμένες σχετικές συννοσηρότητες, και η πνευμονική καρδία είναι μία από αυτές. Αυτό επιδεινώνει την πρόγνωση καθώς η θεραπεία και των δύο παθήσεων είναι δύσκολη.

Ινοκυστική νόσος

Αυτή είναι μια πάθηση με ισχυρό γενετικό στοιχείο και παρότι μπορεί να επηρεάσει αρκετά συστήματα, εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή των πνευμόνων. Το κύριο χαρακτηριστικό της πρόβλημα είναι οι εκκρίσεις, ειδικά βλέννας που παράγεται φυσικά στην αναπνευστική οδό.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό αυξάνει τη συχνότητα των θανατηφόρων αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως αυτές που προκαλούνται από την ψευδομονάδα την πυοκυανική. Η βλάβη είναι, συνήθως, τόσο έκδηλη που η ινοκυστική νόσος διαγιγνώσκεται συχνά τους πρώτους μήνες ή τα πρώτα χρόνια ζωής.

Καθώς προχωρά η ασθένεια, προκαλείται πολύ συχνά πνευμονική υπέρταση και αυτή οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, υπάρχει ένας συχνός δείκτης θνησιμότητας σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με πνευμονική καρδία.

Σκληρόδερμα

Αυτός ο όρος περιγράφει μια ομάδα διαταραχών οι οποίες προκαλούν ίνωση και σταδιακή ανεπάρκεια σε, σχεδόν, όλα τα όργανα. Η ίνωση είναι μια διαδικασία επιδιόρθωσης κατά την οποία παράγονται ιστοί χωρίς συγκεκριμένη λειτουργία.

Οι δερματολογικές αντιδράσεις είναι συχνότερες, παρά το γεγονός πως οι πνεύμονες είναι ένα από τα εσωτερικά όργανα που επηρεάζονται περισσότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάμεση πνευμονοπάθεια, αλλά οδηγεί και σε πνευμονική υπέρταση, όπως η προηγούμενη περίπτωση.

Από επιδημιολογικής άποψης, το σκληρόδερμα επηρεάζει κυρίως γυναίκες μεταξύ 30 και 50 ετών. Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία και στόχος των θεραπειών είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και η μείωση των φλεγμονωδών φαινομένων.

Πνευμονική καρδία – Διάγνωση

Οι γιατροί χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό κλινικών και παρακλινικών στοιχείων για να κάνουν τη διάγνωση. Οι βλάβες στην καρδιά στην πνευμονική καρδία επηρεάζουν μια κοιλότητα, τη δεξιά κοιλία, και η ανατομία αναφέρεται σε αυτές ως υπερτροφία και διαστολή.

Η πρώτη περιλαμβάνει την αύξηση του πάχους των τοιχωμάτων της κοιλότητας, ενώ η τελευταία αναφέρεται στην αύξηση του μεγέθους της κοιλίας.

Αυτές μπορούν ν’ ανιχνευτούν από μια απλή ακτινογραφία θώρακα και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Έπειτα, επιβεβαιώνονται με ένα υπερηχογράφημα ή μέσω μια μαγνητικής τομογραφίας.

Η πνευμονική υπέρταση που εμφανίζεται αρχικά επιβεβαιώνεται από τον καθετηριασμό του δεξιού μέρους της καρδιάς. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός λεπτού σωλήνα μέσα από μια φλέβα, είτε από τη βουβωνική χώρα, είτε από τον αυχένα, είτε από το μπράτσο. Ο τεχνικός τον μετακινεί ώστε να φτάσει στη δεξιά πλευρά της καρδιάς προκειμένου να μετρήσει την πίεση.

Διαθέσιμες θεραπείες

Παιδί φορά μάσκα οξυγόνου
Οι απαιτήσεις για οξυγόνο σε αυτή την πάθηση ποικίλουν, όμως μπορούν να ξεκινήσουν νωρίς στα παιδιά με ινοκυστική νόσο.

Η θεραπεία είναι πολύπλοκη για τους περισσότερους ασθενείς, κάτι που εξηγεί και το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Καθώς η πνευμονική καρδία είναι υποκείμενη κάποιας άλλης πάθησης, η πιο αποτελεσματική προσέγγιση περιλαμβάνει τη μείωση ή την εξουδετέρωση των παραγόντων που προκαλούν τη βλάβη στην καρδιά. Σε σοβαρές περιπτώσεις κάτι τέτοιο ίσως είναι αδύνατο και πιθανόν να απαιτηθεί μεταμόσχευση πνευμόνων.

Ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενή, υπάρχουν φάρμακα τα οποία ανακουφίζουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατακράτηση υγρών. Τα διουρητικά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, αν και υπάρχουν ορισμένες αντενδείξεις τις οποίες θα πρέπει να αξιολογήσει ο γιατρός.

Υπάρχουν πολλές φαρμακευτικές αγωγές για την αντιμετώπιση της πνευμονικής υπέρτασης (όπως πνευμονικά αγγειοδιασταλτικά). Συνήθως δεν είναι αποτελεσματικά σε ασθένειες που προκαλούν πνευμονική καρδία.

Αποτροπή της πνευμονικής καρδίας

Για την αποτροπή της πάθησης είναι αρκετό ν’ αποφύγετε τους παράγοντες κινδύνου των πνευμονικών παθήσεων. Ορισμένες αποτελεσματικές συνήθειες είναι:

  • Σταδιακή διακοπή του καπνίσματος
  • Να μη μαγειρεύετε καίγοντας ξύλα
  • Αποφύγετε την επαγγελματική έκθεση σε τοξικές ουσίες όπως στο διοξείδιο του πυριτίου, στον αμίαντο, και στο βηρύλλιο.

Η πνευμονική καρδία είναι μια σοβαρή πάθηση η οποία απαιτεί έγκαιρη ιατρική εκτίμηση. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό όσο πιο σύντομα μπορείτε αν εμφανιστεί οποιοδήποτε σύμπτωμα από αυτά που αναφέραμε παραπάνω. Οι καρδιολόγοι είναι οι επαγγελματίες που χρειάζεστε γι’ αυτόν τον σκοπό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Barboza M. Enfermedad Pulmonar Obstructiva Crónica. Revista Médica Sinergia 2017;2(6):10-14.
  • Doull IJM. Recent advances in cystic fibrosis. Arch Dis Child 2001;85: 62-66.
  • Ferri C, Valentini G, Cozzi F, et al. Systemic sclerosis: demographic, clinical, and serologic features and survival in 1,012 Italian patients. Medicine (Baltimore). Mar 2002;81(2):139-153.
  • Santos L. Fisiopatología de la falla ventricular derecha en la hipertensión arterial pulmonar. Archivos de Cardiología de México 2004;74(S2):53-57.
  • Trad S, Amoura Z, Beigelman C, et al. Pulmonary arterial hypertension is a major mortality factor in diffuse systemic sclerosis, independent of interstitial lung disease. Arthritis Rheum 2006; 54(1): 184-191.
  • Zamora A, et al. Enfermedad pulmonar intersticial en esclerosis sistémica progresiva. Neumología y cirugía de tórax 2006;65(S3):4-14.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.