8 μύθοι για το κάπνισμα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία

Είναι σημαντικό ν' αποσαφηνίσουμε κάποιες εσφαλμένες πεποιθήσεις οι οποίες έχουν υπάρχουν αναφορικά με το κάπνισμα και μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση σε κάποιους ανθρώπους.
8 μύθοι για το κάπνισμα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν κάποιοι μύθοι για το κάπνισμα που θέτουν σε κίνδυνο τους καταναλωτές. Η κατανάλωση καπνού παραμένει μια από τις χειρότερες συνήθειες που εφαρμόζουν οι άνθρωποι, παρά τις πολλαπλές προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις του στο σώμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) διαβεβαιώνει πως πρόκειται για μία από τις κύριες απειλές της δημόσιας υγείας και προειδοποιεί ότι παραπάνω από τους μισούς καταναλωτές χάνουν τη ζωή τους λόγω ασθενειών οι οποίες σχετίζονται με το κάπνισμα.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι χιλιάδες καπνιστές προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον εθισμό τους, προσπαθώντας να μειώσουν τη ζημιά που προκαλεί, ή απλώς αγνοούν το πόσο επικίνδυνο είναι για τους ιστούς και τα κύτταρα του σώματος.

Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό ν’ αποσαφηνίσουμε κάποιες εσφαλμένες πεποιθήσεις οι οποίες έχουν υπάρχουν αναφορικά με το κάπνισμα και μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση σε κάποιους ανθρώπους.

Ανακαλύψτε τες!

Οι πιο επικίνδυνοι μύθοι για το κάπνισμα

1. Το κάπνισμα χαλαρώνει

Μύθοι για το κάπνισμα, είναι χαλαρωτικό

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εθιστεί στο κάπνισμα επειδή πιστεύουν ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ν’ αντιμετωπίσουν το άγχος και την αγωνία.

Υπάρχουν ακόμη και άνθρωποι που καπνίζουν υπερβολικά και επιλέγουν να μη σταματήσουν επειδή νομίζουν ότι θα τους είναι δύσκολο να διαχειριστούν την ένταση που προκαλείται από τη διακοπή του καπνίσματος.

Η αλήθεια είναι, πολύ μακριά από τη χαλάρωση του σώματος, οι τοξίνες του επηρεάζουν το νευρικό σύστημα και πυροδοτούν ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση.

Παρότι μπορεί να προκαλέσει ένα στιγμιαίο, ψεύτικο αίσθημα χαλάρωσης, με την πάροδο του χρόνου θα προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

2. Μύθοι για το κάπνισμα: Λίγα τσιγάρα δεν κάνουν κακό

Ακόμη και το κάπνισμα λίγων τσιγάρων την ημέρα επιφέρει σημαντική ζημιά στην υγεία, παρόλο που δεν είναι τόσο επιθετική όσο το κάπνισμα μεγαλύτερων ποσοτήτων.

Ενώ η υπερβολική κατανάλωση καπνού αυξάνει ανησυχητικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων, το μέτριας έντασης κάπνισμα σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

3. Το κάπνισμα δε βλάπτει αν είσαι υγιής

Μύθοι για το κάπνισμα, δεν είναι βλαβερό αν είσαι υγιής

Προσέξτε! Κυκλοφορούν πολλοί μύθοι για το κάπνισμα, αυτός όμως έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να πιστέψουν ότι μπορούν να καπνίζουν χωρίς να υποφέρουν από τις βλαβερές επιπτώσεις των τοξινών που βρίσκονται στα τσιγάρα.

Οι υγιείς άνθρωποι μειώνουν γρήγορα την ποιότητα ζωής τους όταν περιλαμβάνουν το κάπνισμα στη ρουτίνα τους.

4. Το κάπνισμα των “λάιτ” τσιγάρων βλάπτει λιγότερο

Τα δημοφιλή “λάιτ” τσιγάρα περιέχουν λιγότερη νικοτίνη και πίσσα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν περιέχουν καθόλου.

Και αυτή η ποικιλία καπνού είναι εχθρός της υγείας επειδή ο καπνός και οι τοξίνες του επηρεάζουν την υγεία του αναπνευστικού.

5. Η γυμναστική εξουδετερώνει τις τοξίνες του καπνού

Μύθοι για το κάπνισμα, η γυμναστική εξουδετερώνει τις τοξίνες

Είναι αλήθεια ότι πολλές από τις τοξίνες του καπνού αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα που παράγεται από τη γυμναστική. Ένα σημαντικό ποσοστό παραμένει στο αίμα και τα απεκκριτικά όργανα του σώματος.

Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται στους ιστούς και, με την πάροδο του χρόνου, μειώνουν την αθλητική απόδοση.

6. Είναι αδύνατο να κόψουμε το κάπνισμα: Μύθοι για το κάπνισμα

Αυτό δεν είναι αλήθεια! Παρότι δε μπορούμε ν’ αρνηθούμε την ύπαρξη συμπτωμάτων στέρησης, είμαστε σίγουροι ότι είναι εφικτό να κοπεί το κάπνισμα.

Οι εξαρτημένοι άνθρωποι θα πρέπει να ξεπεράσουν μια σειρά συμπτωμάτων. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η νευρικότητα και η αγωνία, δεδομένου ότι ο εγκέφαλος απαιτεί τη δόση της νικοτίνης από τα τσιγάρα.

Πέραν αυτού, με τη σωστή υποστήριξη και συμβουλή, είναι δυνατό να βάλουμε σταδιακά τέλος σ’ αυτή τη συνήθεια. Στο τέλος, δε θα νιώθετε πλέον την επιθυμία να καπνίσετε.

7. “Εφόσον έχει ήδη γίνει η ζημιά… γιατί να σταματήσω;”

πνεύμονες με τσιγάρα

Ποτέ δεν είναι αργά να κόψουμε το κάπνισμα, ακόμη και αν κάποιος καπνίζει αρκετά τσιγάρα την ημέρα για χρόνια.

Οποιοσδήποτε έχει τη θέληση να το κάνει, μπορεί να βιώσει μια σειρά θετικών αλλαγών:

  • Μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου και παθήσεων των πνευμόνων.
  • Βελτιώνεται η υγεία του κυκλοφορικού.
  • Η καρδιά αρχίζει να λειτουργεί καλύτερα.
  • Επανεδραιώνεται η πίεση.
  • Το δέρμα ξεκινά να ανακτά την υγεία του.
  • Γενικά, είναι εφικτό να διατηρηθεί το απίστευτο αίσθημα ευεξίας.

8. “Κάπως θα πεθάνουμε όλοι μας”

Οι καπνιστές επαναλαμβάνουν αυτή τη φράση για να δικαιολογήσουν τον εθισμό τους.

Ωστόσο… θα μπορούσατε να ζήσετε με τις επιπτώσεις μιας χρόνιας ασθένειας;

Είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψη το παραπάνω. Επειδή όσοι λένε αυτή τη φράση είναι εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν βιώσει ακόμη τα συμπτώματα της επίδρασης του καπνού στην υγεία τους.

Καπνίζετε ή έχετε σκεφτεί να καπνίσετε; Αν ναι, και αν έχουν περάσει από το μυαλό σας οι παραπάνω πεποιθήσεις, αξίζει να το αποφύγετε. Έτσι, δε θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου η ποιότητα ζωής σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.