Το πόδι ενός μοντέλου ακρωτηριάστηκε λόγω του ταμπόν

Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο αυτής της ασθένειας, είναι σημαντικό να μην φοράτε ταμπόν για περισσότερο από οχτώ συνεχόμενες ώρες την ημέρα και να το εναλλάσσετε τουλάχιστον μια φορά την ημέρα με τη χρήση μιας σερβιέτας.
Το πόδι ενός μοντέλου ακρωτηριάστηκε λόγω του ταμπόν

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας παρουσιάσουμε την ιστορία ενός μοντέλου του οποίου το πόδι ακρωτηριάστηκε λόγω του ταμπόν. Στις μέρες μας τα ταμπόν ανήκουν στα πιο δημοφιλή προϊόντα γυναικείας υγιεινής χάρη στην εύκολη χρήση τους και στην άνεση που προσφέρουν στις γυναίκες τις δύσκολες μέρες του μήνα.

Ωστόσο, υπάρχει μια προειδοποίηση σε κάθε κουτί: τα ταμπόν μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο τοξικού σοκ, ένα είδος βακτηριακής λοίμωξης που αν και παρουσιάζεται σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρο, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Σε μια πρόσφατη περίπτωση αυτής της ασθένειας, ένα άκρως πετυχημένο μοντέλο από την Αμερική που ονομάζεται Lauren Wasser ακρωτηριάστηκε λόγω του ταμπόν της καθυστερημένης αντιμετώπισής του τοξικού σοκ.

Τι είναι το σύνδρομο τοξικού σοκ;

Αυτή η σπάνια ασθένεια είναι ένας από τους κύριους κινδύνους της χρήσης ταμπόν χωρίς τη λήψη των κατάλληλων προληπτικών μέτρων και προκαλείται από ένα είδος βακτηρίου γνωστό ως Staphylococcus aureus που βρίσκεται φυσιολογικά στο δέρμα, στις μασχάλες, στον κόλπο, στο περίνεο και στο φάρυγγα. Η ανάπτυξή του μπορεί να προκληθεί επίσης από κάποια λοίμωξη.

Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αυτό το βακτήριο στο σώμα του αλλά δεν παρουσιάζουν καμία αρνητική επίδραση στην υγεία τους.

Το πόδι ενός μοντέλου ακρωτηριάστηκε λόγω του ταμπόν - Γυναίκα κρατά ταμπόν

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν ο ιός αυτού του βακτηρίου που κατοικεί στο σώμα μας μεταβάλλεται και πολλαπλασιάζεται ιδιαίτερα σε θερμό περιβάλλον. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορεί να απελευθερώσει τοξίνες που επηρεάζουν αρνητικά το σώμα.

Ένα τέτοιο περιβάλλον δημιουργείται με τη χρήση απορροφητικών ταμπόν, τα οποία συγκεντρώνουν υγρά σε ένα σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα ευνοώντας την ανάπτυξη βακτηρίων.

Αυτό είναι πραγματικά επικίνδυνο και γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν αναρίθμητες καμπάνιες κατά των κατασκευαστών των ταμπόν. Στην πραγματικότητα, όλες οι επωνυμίες των προϊόντων γυναικείας υγιεινής φέρουν μια προειδοποίηση στη συσκευασία τους αλλά πολύ συχνά είναι γραμμένη με τόσο ψιλά γράμματα που λίγοι άνθρωποι τη διαβάζουν.

Αγνοώντας την ασθένεια αυτή και τα συμπτώματά της, τα βακτήρια τρέχουν ασυγκράτητα στο σώμα ενώ το θύμα δεν γνωρίζει τι συμβαίνει και μπορεί να μην αντιδράσει μέχρι να είναι πλέον αργά.

Αυτό συνέβη στο μοντέλο Lauren Wasser, η οποία εφόσον υπέστη τις τρομερές συνέπειες του συνδρόμου τοξικού σοκ θέλει να μοιραστεί την ιστορία της με όλες τις γυναίκες έτσι ώστε να είναι πιο προσεκτικές όταν χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα.

Η ιστορία της Lauren Wasser της οποίας το πόδι ακρωτηριάστηκε λόγω του ταμπόν

Το πόδι ενός μοντέλου ακρωτηριάστηκε λόγω του ταμπόν - Ασπρόμαυρη φωτογράφιση της Lauren Wasser

Στην περίπτωση της Lauren, η θλιβερή ιστορία της ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου του 2012, όταν άρχισε να αισθάνεται αδύναμη και αισθανόταν σαν να είχε γρίπη. Κατά σύμπτωση, εκείνο το διάστημα είχε περίοδο και χρησιμοποιούσε τα ταμπόν τα οποία προτιμούσε πάντα για την άνεση που της προσέφεραν όταν εργαζόταν.

Είχε ήδη 11 χρόνια περίοδο και κάθε φορά τα ταμπόν ήταν η πρώτη της επιλογή για τη γυναικεία υγιεινή καθώς και για την ασφάλεια και την προστασία που της προσέφεραν κατά τις δύσκολες μέρες του μήνα.

Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν έφτασε σε κάποια ηλικία η μητέρα της Lauren της έδειξε πώς να χρησιμοποιεί το ταμπόν και φυσικά της ανέφερε ότι θα πρέπει να το αλλάζει κάθε τρεις με τέσσερις ώρες επειδή αν το φορούσε για περισσότερες ώρες θα μπορούσε να της προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μέχρι την ημέρα που έκανε την εμφάνισή της η λοίμωξη, η Lauren πάντα άλλαζε το ταμπόν τις σωστές ώρες καθώς θυμόταν τα λόγια της μητέρας της. Αλλά εκείνο το βράδυ πήγε σε ένα πάρτι γενεθλίων και τα συμπτώματά της που ήταν παρόμοια με αυτά της γρίπης άρχισαν να χειροτερεύουν.

Προσπάθησε να φέρεται φυσιολογικά αλλά μετά βίας στεκόταν όρθια και όλοι της έλεγαν ότι δεν έδειχνε καλά. Όταν δεν άντεχε άλλο πλέον, ξάπλωσε στο κρεβάτι και έκλεισε τα μάτια της. Το μόνο που ήθελε ήταν να κοιμηθεί.

Το ίδιο απόγευμα, η Lauren δεν πήγε στο νοσοκομείο και τελικά πήγε στο κρεβάτι εφόσον ενημέρωσε τη μητέρα της ότι το μόνο που ήθελε ήταν να κοιμηθεί.

Το επόμενο πρωινό η ανήσυχη μητέρα της, ζήτησε από ένα φίλο της και έναν αστυφύλακα να επισκεφτούν την κόρη της όπου την βρήκαν ξαπλωμένη στο πάτωμα του δωματίου της.

Η επιβίωσή της θεωρείται πλέον ένα θαύμα. Οι γιατροί είπαν ότι έφτασε στο νοσοκομείο 10 λεπτά πριν πεθάνει. Ο πυρετός της είχε ξεπεράσει το 38 και τα όργανά της υπολειτουργούσαν. Φοβήθηκαν ότι είχε υποστεί καρδιακή προσβολή.

Αργότερα, εφόσον οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν τη ζωή της, ανακάλυψαν ότι η Lauren έπασχε από το σύνδρομο τοξικού σοκ και προς απογοήτευση όλων, η λοίμωξη είχε προκαλέσει γάγγραινα.

Το πόδι ενός μοντέλου ακρωτηριάστηκε λόγω του ταμπόν - Μοντέλο με προσθετικό πόδι

Η Lauren όταν πλέον ακρωτηριάστηκε λόγω του ταμπόν το πόδι της ένοιωσε ότι η ζωή της είχε τελειώσει και ότι τίποτε άλλο δεν είχε σημασία πλέον. Αλλά τελικά κατάφερε να αναρρώσει και συνειδητοποίησε ότι είχε όλη τη ζωή μπροστά της. Αυτό της έδωσε τη δύναμη να πολεμήσει και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για αυτή την ασθένεια.

Η δικηγόρος της την ενθάρρυνε να κυνηγήσει τον κατασκευαστή των ταμπόν που χρησιμοποιούσε (Kotex Natural Balance) επειδή προσέφερε ελάχιστες πληροφορίες για τους κινδύνους που κρύβει η χρήση των ταμπόν για την υγεία.

Τώρα, μετά από τρία χρόνια έχει αναρρώσει και επέστρεψε στη δουλειά της όπου την υποστηρίζουν οι άνθρωποι που συνεχίζουν να πιστεύουν σε αυτή.

Στην πιο πρόσφατη φωτογράφισή της αποφάσισε να δείξει στον κόσμο το αποτέλεσμα της τραγικής της ιστορίας για πρώτη φορά ποζάροντας σε μια ολόσωμη φωτογραφία που δείχνει το πρόσθετο άκρο της.

Η συγκεκριμένη ιστορία για το πόδι του μοντέλου που ακρωτηριάστηκε λόγω του ταμπόν θα πρέπει να μας θυμίζει πάντα ότι πρέπει να αλλάζουμε το ταμπόν μας τακτικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rai, S. P., Neog, L. S., Bhattacharyya, D., & Ganguli, M. (2008). Symmetrical Peripheral Gangrene complicating Staphylococcal Toxic Shock Syndrome. Medical journal, Armed Forces India64(2), 181.
  • Spiva, M. Tampon Usage and TSS Allied Health 4060 Research in Allied Health East Tennessee State University.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.