Ποια είναι τα συμπτώματα για την πνευμονία στα παιδιά

Η πνευμονία ευθύνεται για το 15% των θανάτων στα βρέφη. Αν και πολλές περιπτώσεις είναι έγκαιρες, ορισμένοι πάσχουν από αυτήν χρόνια λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού. Ποια είναι τα συμπτώματά της; Πώς αντιμετωπίζεται; Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Ποια είναι τα συμπτώματα για την πνευμονία στα παιδιά

Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Η πνευμονία στα παιδιά είναι μια κοινή ασθένεια που εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ασθένεια αυτή ευθύνεται για το 15% των παιδικών θανάτων. Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 14% των παιδιών που πάσχουν από τη νόσο απαιτούν νοσηλεία.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την ασθένεια είναι μέσω της πρόληψης. Μελέτες έχουν καθορίσει ότι ο εμβολιασμός κατά του Haemophilus influenzae τύπου Β μειώνει σημαντικά την πνευμονία στα παιδιά. Ομοίως, ο εμβολιασμός κατά του Streptococcus pneumoniae έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Επιπλέον, άλλα σημαντικά μέτρα για την πρόληψη της πνευμονίας στα παιδιά είναι ο θηλασμός, η αποφυγή έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου, ο αερισμός του σπιτιού, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η καθυστέρηση της εισόδου στον παιδικό σταθμό εάν το παιδί έχει ιστορικό αναπνευστικής νόσου.

Τι είναι η πνευμονία;

Σε γενικές γραμμές, η πνευμονία αναφέρεται σε λοίμωξη των πνευμόνων. Εμφανίζεται στο βαθύ τμήμα των πνευμόνων, επομένως είναι επίσης γνωστό ως λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα ιών, αν και βακτήρια και άλλα παθογόνα μπορούν επίσης να προκαλέσουν πνευμονία.

Τις περισσότερες φορές, η πνευμονία στα παιδιά εμφανίζεται μετά από κρυολόγημα. Οι πνεύμονες έχουν αερόσακους που ονομάζονται κυψελίδες και γεμίζουν με πύον και άλλα υγρά όταν εμφανίζεται μόλυνση. Ως αποτέλεσμα, το οξυγόνο δεν μπορεί να φτάσει στην κυκλοφορία του αίματος.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πνευμονίας, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι ακόλουθοι:

 • Ιογενής πνευμονία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός ιού, συνήθως αναπνευστικού συγκυτιακού, γρίπης, παραγρίπης ή αδενοϊού. Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου και προδιαθέτει το παιδί να πάθει βακτηριακή πνευμονία.
 • Βακτηριακή πνευμονία. Αυτός ο τύπος πνευμονίας είναι αποτέλεσμα βακτηριακής λοίμωξης, συνήθως από Streptococcus pneumoniae. Ωστόσο, άλλα βακτήρια που την προκαλούν είναι ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α ή Β και ο χρυσός σταφυλόκοκκος.
 • Πνευμονία μυκοπλάσματος. Προκαλείται από το βακτήριο Mycoplasma pneumoniae. Είναι επίσης γνωστή ως άτυπη πνευμονία, καθώς είναι ήπια και συχνότερη σε παιδιά άνω των 5 ετών.
Ποια είναι τα συμπτώματα για την πνευμονία στα παιδιά
Η πνευμονία είναι μια ασθένεια της κάτω αναπνευστικής οδού. Μπορεί να προκληθεί από ιούς ή βακτήρια.

Συμπτώματα πνευμονίας στα παιδιά

Τα συμπτώματα της πνευμονίας στα παιδιά μπορεί να διαφέρουν σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης, καθώς και την ηλικία του παιδιού και τη γενική κατάσταση της υγείας του. Το πιο κοινό σημάδι είναι η γρήγορη αναπνοή, η οποία εμφανίζεται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Υψηλός πυρετός και ρίγη.
 • Βήχας.
 • Αναπνοή με συριγμό ή γκρίνια.
 • Δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει έκρηξη των ρουθουνιών, κίνηση των μυών στην περιοχή των πλευρών και αναπνοή μέσω της κοιλιάς.
 • Ρινική συμφόρηση και πόνος στο στήθος.
 • Κοιλιακό άλγος. Αυτό προκύπτει από το παιδί που καταπονείται για βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.
 • Εμετός. Αυτό οφείλεται στον βήχα ή στην κατάποση βλέννας από το παιδί.
 • Έλλειψη όρεξης.
 • Κυανό χρώμα στα χείλη και στα νύχια. Αυτό εμφανίζεται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις.

Γενικά, τα συμπτώματα της ιογενούς πνευμονίας εξελίσσονται πιο αργά από αυτά της βακτηριακής πνευμονίας. Εάν η ασθένεια βρίσκεται στο κάτω μέρος των πνευμόνων, μπορεί να υπάρχει πυρετός, κοιλιακός πόνος και έμετος, χωρίς αναπνευστικά συμπτώματα.

Ένα μικρό παιδί με πυρετό.
Οι κλινικές εκδηλώσεις της πνευμονίας μπορεί να διαφέρουν σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με την αιτία της. Γενικά, προκαλεί πυρετό, βήχα, αναπνευστικούς ήχους και συμφόρηση.

Δείτε ακόμα: Γιατί δε θα πρέπει να κάνετε αυτοθεραπεία με αντιβιοτικά

Αιτίες και διάγνωση για την πνευμονία στα παιδιά

Συμπερασματικά, η πνευμονία στα παιδιά είναι συχνά αποτέλεσμα ιών. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα βακτηρίων ή άλλων παθογόνων παραγόντων όπως μύκητες και παράσιτα. Συνηθέστερα, ξεκινά με ένα κοινό κρυολόγημα, δηλαδή μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα παθογόνα που υπάρχουν στη μύτη ή στο λαιμό εισπνέονται και εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα πνευμονία.

Μπορεί επίσης να αποκτηθεί μέσω επαφής με άτομο που είναι ήδη άρρωστο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο βήχας ή το φτέρνισμα αυτού του ατόμου παράγει σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό. Έτσι, εάν το παιδί έρθει σε επαφή με αυτά τα σταγονίδια, μπορεί να αναπτύξει την ασθένεια.

Η πνευμονία στα παιδιά μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω του αίματος και αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ή μετά τον τοκετό. Είναι σχετικά φυσιολογικό για ένα παιδί να έχει αυτή τη νόσο κατά τη βρεφική ηλικία και υπάρχει μόνο λόγος ανησυχίας εάν εμφανίζεται συχνά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Castro Ávila, A. C., & Rodríguez Saavedra, M. A. (2006). Indice de respiración rápida y superficial medido durante dos tipos de ventilación.
 • Alpízar Caballero, L. B., & Medina Herrera, E. E. (1998). Efectos nocivos de la fiebre en el niño y medidas terapéuticas. Revista Cubana de Pediatría, 70(4), 177-184.
 • Cruz Robaina, J. C., Dorta Correa, Y., Riesgo Mayea, L., López Labrador-Piloto, O., & González Díaz, J. (2012). Caracterización clínico epidemiológica de la neumonía en niños hospitalizados. Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río, 16(1), 158-168.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.