Συμπτώματα της πνευμονίας και σπιτικές θεραπείες

Η πνευμονία είναι πιο συνηθισμένη στα παιδιά και στους ηλικιωμένους, για το λόγο αυτό θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες.
Συμπτώματα της πνευμονίας και σπιτικές θεραπείες
Maricela Jiménez López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maricela Jiménez López.

Τελευταία ενημέρωση: 17 Αυγούστου, 2020

Πάθατε ποτέ πνευμονία; Αν ναι, ξέρετε πόσο σοβαρό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο. Επιπλέον, πιθανώς γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να έχετε υπόψη σας τα συμπτώματα της πνευμονίας. Πρέπει να προσέχουμε ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται για παιδιά και ηλικιωμένους, που μπορεί να υποφέρουν από σοβαρές συνέπειες αν πάθουν πνευμονία.

Όπως έχουμε ξαναπεί, ο γιατρός σας θα πρέπει πάντοτε να είναι εκείνος που ορίζει ποια θεραπευτική αγωγή θα πρέπει να ακολουθήσετε. Εμείς είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μερικές απλές, φυσικές συνταγές που πιθανότατα θα σας βοηθήσουν. Η υγεία σας το αξίζει.

Τι προκαλεί την πνευμονία;

Η πνευμονία είναι μια πολύ συνηθισμένη ασθένεια. Πιθανώς γνωρίζετε αρκετούς ανθρώπους που την αντιμετώπισαν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μάλιστα, είναι πολύ κοινή στους ηλικιωμένους. Για τη συγκεκριμένη δημογραφική ομάδα, η πνευμονία είναι πιο επικίνδυνη λόγω του αδύναμου και ευάλωτου ανοσοποιητικού τους συστήματος, σας παρακαλούμε λοιπόν να το έχετε αυτό υπόψη.

Η πνευμονία είναι μια λοίμωξη στους πνεύμονες, η οποία οφείλεται σε έναν αριθμό μικροοργανισμών που επιτίθενται στις κυψελίδες, κάνοντάς τες να πρήζονται. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μπορεί να είναι ιοί, βακτήρια, μύκητες ή ο πνευμονιόκοκκος, το βακτήριο που συνηθέστερα προκαλεί πνευμονία. Ακολουθεί μια απλή εξήγηση που ίσως σας βοηθήσει να καταλάβετε τη συγκεκριμένη κατάσταση καλύτερα:

  • Οι αναπνευστικές μας οδοί διαθέτουν μηχανισμούς φυσικής άμυνας που κρατούν τα βακτήρια μακριά από τους πνεύμονές μας κάθε μέρα. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε για να “απωθήσουμε” αυτά τα βακτήρια είναι ο βήχας. Επιπλέον, διαθέτουμε έναν αριθμό κυττάρων που μας εξασφαλίζουν ανοσία, προστατεύοντάς μας από αυτούς τους εξωτερικούς εχθρούς.
  • Τι συμβαίνει όμως όταν παθαίνουμε πνευμονία; Στην περίπτωση αυτή, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ήδη κάπως αδύναμο. Τα βακτήρια εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση για να φτάσουν στις κυψελίδες και να μας αρρωστήσουν.
  • Μια άλλη πιθανή αιτία της πνευμονίας είναι το κάπνισμα ή ο διαβήτης και τα προβλήματα στα νεφρά ή στο συκώτι. Στις περιπτώσεις αυτές, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να εξασθενήσει ακόμα περισσότερο, κάνοντάς σας ακόμα πιο ευάλωτους απέναντι σε κάθε είδους βακτήρια.

Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα της πνευμονίας;

Συμπτώματα της πνευμονίας και σπιτικές θεραπείες

Πρώτα απ’όλα θα πρέπει να πούμε ότι τα συμπτώματα της πνευμονίας είναι πολλαπλά. Υπάρχουν δύο κύρια είδη πνευμονίας:

  • Τυπική πνευμονία: αυτό το είδος πνευμονίας μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα αμέσως ή μέσα σε δύο με τρεις ημέρες. Πώς μπορεί να αισθάνεστε; Πολύ κουρασμένοι, με πόνο στο στήθος, σαν κάποια εξωτερική πίεση να σας εμποδίζει να αναπνεύσετε κανονικά. Θα έχετε έντονο βήχα, που μπορεί να παράγει φλέγματα. Οπωσδήποτε θα έχετε ελαφρύ πυρετό και ρίγη.
  • Άτυπη πνευμονία: αυτό το είδος πνευμονίας περιλαμβάνει περιπλοκότερες περιπτώσεις, γεγονός που οδηγεί αρκετά συχνά στη σύγχυσή της με άλλες ασθένειες. Περιλαμβάνει πονοκεφάλους, πόνο στις αρθρώσεις, πυρετό, μυϊκό πόνο και ξερό βήχα (χωρίς φλέγμα, αντίθετα με την προηγούμενη περίπτωση). Ο ασθενής αισθάνεται επίσης κουρασμένος, όμως δεν νιώθει πόνους στο στήθος στον ίδιο βαθμό με την τυπική πνευμονία.

Όπως βλέπετε, τα συμπτώματα της πνευμονίας είναι αρκετά χαρακτηριστικά. Μπορεί να δείχνουν κάτι πολύ σοβαρότερο αν συνοδεύονται από αυξημένους καρδιακούς παλμούς, αίσθηση πνιγμού ή απώλεια συνείδησης. Ο υψηλός πυρετός μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνος, έτσι αν ανησυχείτε ή έχετε ερωτήσεις, βεβαιωθείτε ότι συμβουλεύεστε το γιατρό. Και πάλι να θυμάστε: δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά και στους ηλικιωμένους και ενεργείστε άμεσα αν αναγνωρίσετε πιθανά συμπτώματα της πνευμονίας.

Ποια φυσική θεραπεία μπορώ να ακολουθήσω στο σπίτι για τα συμπτώματα της πνευμονίας;

Ποια είναι τα Συμπτώματα της πνευμονίας ;

Όπως ήδη αναφέραμε στο παρόν άρθρο, θα πρέπει πάντα να αφήνετε το γιατρό σας να αποφασίζει ποια θεραπευτική αγωγή θα ακολουθήσετε. Μερικές φορές, ένα απλό φάρμακο είναι αρκετό για να θεραπευτεί η πνευμονία σας. Σε άλλες, σοβαρότερες περιπτώσεις, ο ασθενής πρέπει να νοσηλευτεί. Μην ανησυχείτε, όμως, συνήθως όλα πηγαίνουν καλά, εφόσον ο ασθενής δεν είναι ηλικιωμένος.

Στο μεταξύ, στο σπίτι, έχοντας αναγνωρίσει τα συμπτώματα της πνευμονίας μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

1. Λουτρά οξυγόνου

Τι ωφέλεια έχουν; Βασικά έχουν στόχο να καθαρίσουν τους πνεύμονές σας και να μειώσουν το οίδημα. Οι ζεστοί ατμοί του νερού από το λουτρό θα αρχίσουν να διαλύουν το φλέγμα στις κυψελίδες σας και να ανοίγουν τις αναπνευστικές οδούς σας, κάτι που θα σας ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό από τη δυσφορία που αισθάνεστε.

Για να κάνετε λουτρό οξυγόνου, απλώς γεμίστε τη μπανιέρα σας με ζεστό νερό. Προσθέστε ένα φλιτζάνι (200 ml) ορυκτό αλάτι, προσθέστε δύο ποτήρια υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ, περίπου 400 ml). Μπείτε στο μπάνιο και χαλαρώστε, αναπνέοντας κανονικά ώστε να εισπνέετε τους ατμούς στον αέρα. Μείνετε στη μπανιέρα για περίπου 20 λεπτά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μία φορά την ημέρα.

2. Έγχυμα με τζίντζερ για τα συμπτώματα της πνευμονίας

Είμαστε σίγουροι ότι έχετε λίγη ρίζα τζίντζερ στο σπίτι και ότι γνωρίζετε τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, που επιτρέπουν στο συγκεκριμένο φυτό να μειώνει το οίδημα και να θεραπεύει έναν αριθμό ασθενειών. Δρα επίσης ως φυσικό αντιβιοτικό και χαλαρωτικό χωρίς παρενέργειες. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι πίνετε τουλάχιστον δύο φλιτζάνια έγχυμα τζίντζερ την ημέρα.

3. Συνταγή με κρεμμύδι και σκόρδο

Η συνταγή αυτή μπορεί να μην έχει ωραία γεύση και ίσως σας προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή, όμως σας λέμε με βεβαιότητα ότι ο συνδυασμός κρεμμυδιών και σκόρδου είναι ένας απίστευτα αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της πνευμονίας. Μειώνει το οίδημα και θεραπεύει την ασθένεια. Είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό στο οποίο έχουν όλοι πρόσβαση. Πώς ετοιμάζετε τη συνταγή αυτή; Είναι πραγματικά εύκολο. Απλώς τεμαχίστε δύο σκελίδες σκόρδο και 50 γραμμάρια κρεμμύδι. Ψιλοκόψτε τα καλά και προσθέστε ένα φλιτζάνι νερό. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μία κουταλιά της σούπας μέλι. Αναμείξτε όλα τα υλικά και πίνετε το μείγμα το πρωί. Θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα αυτής της συνταγής.

4. Χυμός καρότου

Πριν το βραδινό γεύμα, δοκιμάστε αυτήν την απλή θεραπεία με χυμό καρότου. Γιατί χυμό καρότου; Επειδή το λαχανικό αυτό μπορεί να ενισχύσει τους πνεύμονές σας και σας εξασφαλίζει τις αντιοξειδωτικές ουσίες που χρειάζεστε για να αποκαταστήσετε τον κατεστραμμένο ιστό. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και βιταμίνες Β. Φτιάξτε ένα σμούθι με δύο καρότα και ένα ποτήρι νερό. Είναι πανεύκολο!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.