Άτυπη πνευμονία: Τι είναι και τι πρέπει να ξέρετε για αυτήν

Στην άτυπη πνευμονία ο πυρετός είναι χαμηλότερος από ό, τι στην τυπική πνευμονία. Στην πραγματικότητα, πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καν αυτό το σύμπτωμα. Επίσης, ο βήχας είναι ξηρός και μπορεί να συμβεί συριγμός. Ανακαλύψτε άλλα συμπτώματα σε αυτό το άρθρο.
Άτυπη πνευμονία: Τι είναι και τι πρέπει να ξέρετε για αυτήν

Τελευταία ενημέρωση: 05 Μαρτίου, 2021

Η πνευμονία είναι μια λέξη που αναφέρεται ιατρικά σε λοίμωξη των πνευμόνων που προκαλείται από ιό ή βακτήριο. Είναι στην πραγματικότητα ένας όρος που αναφέρεται σε πολλές διαφορετικές αιτιολογίες. Ως εκ τούτου, οι γιατροί το διαιρούν συνήθως σε δύο ομάδες: άτυπη και τυπική πνευμονία.

Η ομάδα της άτυπης πνευμονίας ονομάστηκε έτσι κατ ‘αρχήν για να αναφέρεται σε εκείνες που προκαλούνται από διαφορετικά και λιγότερο κοινά μικρόβια από αυτά της τυπικής πνευμονίας. Ωστόσο, σήμερα, οι γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο επίσης για να περιγράψουν τις διαφορές στο συμπτωματικό επίπεδο μεταξύ των δύο.

Η άτυπη πνευμονία προκαλείται κυρίως από το Mycoplasma pneumoniae, ακολουθούμενη και από άλλα άτυπα μικρόβια. Η εκδήλωσή της είναι πιο συχνή το φθινόπωρο και το χειμώνα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με αυτήν την κατάσταση και πώς να την αναγνωρίσετε.

Τι προκαλεί άτυπη πνευμονία;

Όπως αναφέραμε, η άτυπη πνευμονία είναι μια λοίμωξη των πνευμόνων που προκαλείται από λιγότερο κοινούς ιούς ή βακτήρια. Ονομάζεται επίσης πνευμονία με τα πόδια και η μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων συμβαίνει μεταξύ φθινοπώρου και χειμώνα.

Αν και η πιο συνηθισμένη αιτία είναι μια μόλυνση από το M. pneumoniae, άλλα μικρόβια μπορούν να προκαλέσουν αυτήν την κατάσταση. Τα μικρόβια που σχετίζονται περισσότερο με αυτήν είναι: Coxiella burnetti, Legionella pneumophila, Chlamydia pneumoniae και Chlamydia psitacci.

Κατά γενικό κανόνα, η άτυπη πνευμονία είναι συνήθως ηπιότερη από την τυπική. Ωστόσο, όταν προκαλείται από Legionella, μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές και να έχει υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, αυτός ο τύπος πνευμονίας μπορεί να εμφανιστεί από κρυολόγημα που διαρκεί περισσότερο από επτά ή δέκα ημέρες. Για παράδειγμα, ένα κρυολόγημα που προκαλείται από έναν αναπνευστικό συγκυτιακό ιό που δεν θεραπεύεται σωστά.

γυναίκα σε οξυγόνο
Η άτυπη πνευμονία είναι συνήθως λιγότερο σοβαρή από την τυπική πνευμονία. Ωστόσο, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές όταν προκαλείται από μικροοργανισμούς όπως το Legionella pneumophila.

Τι συμπτώματα προκαλεί;

Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ άτυπης και τυπικής πνευμονίας είναι τα κλινικά συμπτώματα. Θα εξαρτηθούν, σε μεγάλο βαθμό, από την περιοχή του πνεύμονα όπου βρίσκεται η μόλυνση. Δηλαδή, εάν βρίσκεται στο υψηλότερο μέρος των πνευμόνων, θα υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή.

Συνήθως υπάρχουν συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης, όπως πυρετός γύρω στους 38ºC και ρίγη. Ομοίως, μπορεί να αντιμετωπίσετε πονόλαιμο ή πονοκέφαλο, ακόμη και πόνο στα αυτιά ή στο στήθος. Επειδή υπάρχει γενική δυσφορία, σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσετε απώλεια όρεξης και έμετο.

Είναι σημαντικό ότι ο βήχας στην άτυπη πνευμονία είναι ξηρός βήχας. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως δεν συνοδεύεται από φλέγμα ή βλέννα. Επιπλέον, η αναπνοή είναι συχνά δύσκολη και γρήγορη.

άνδρας που βήχει
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα άτυπης πνευμονίας είναι ο ξηρός βήχας. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και συριγμό.

Πώς θεραπεύουν και κάνουν διάγνωση οι γιατροί την άτυπη πνευμονία;

Για τη διάγνωση της άτυπης πνευμονίας, είναι σημαντικό ο γιατρός να γνωρίζει όλα τα συμπτώματα. Επιπλέον, θα πρέπει να κάνετε μια πλήρη φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της ακρόασης των πνευμόνων σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να ακούσουν τους θορύβους που προκαλούν οι πνεύμονές σας όταν αναπνέετε.

Όταν πρόκειται για άτυπη πνευμονία, συνήθως υπάρχει ένας ήχος συριγμού όταν αναπνέετε. Ακούγεται παρόμοιο με τον άνεμο. Μερικές φορές θα κάνουν επίσης ακτινογραφία θώρακα, καθώς συχνά αποκαλύπτει τη μόλυνση.

Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των αιτίων είναι βακτήρια, η πιο κοινή θεραπεία είναι τα αντιβιοτικά. Εάν η λοίμωξη δεν είναι πολύ σοβαρή, μπορείτε να τα πάρετε από το στόμα για 7 έως 10 ημέρες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η άτυπη πνευμονία μπορεί να είναι μεταδοτική σε ορισμένες περιπτώσεις.

Για αυτόν τον λόγο, σας συνιστούμε να αποφεύγετε την επαφή με άλλους και να λαμβάνετε επαρκή μέτρα υγιεινής. Ομοίως, όταν εμφανίζετε προειδοποιητικά συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να μάθετε για τις επιλογές θεραπείας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.