5 φρούτα για τη μείωση της χοληστερίνης

Το να συμπεριλάβουμε αυτά τα φρούτα στη διατροφή μας μπορεί να μας βοηθήσει πολύ. Μπορούν να συνεισφέρουν στη βελτίωση της γενικής μας υγείας καθώς και στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης μας.
5 φρούτα για τη μείωση της χοληστερίνης
Elisa Morales Lupayante

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Τελευταία ενημέρωση: 01 Σεπτεμβρίου, 2020

Πώς μπορείτε να πετύχετε τη μείωση της χοληστερίνης; Η χοληστερίνη είναι μία από τις χημικές ουσίες που παράγει το συκώτι μας. Είναι ζωτική για την υγεία μας. Ένα σωστό επίπεδο χοληστερίνης είναι πολύ σημαντικό για την ευεξία και την εσωτερική ισορροπία μας.

Αυτή είναι μια σημαντική πληροφορία, επειδή πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η χοληστερίνη είναι κάτι κακό ή βλαβερό.

Το κλειδί είναι η ισορροπία. Είναι επίσης σημαντικό να μην επιτρέψουμε στην κακή χοληστερίνη, ή LDL, να αυξηθεί.

Η LDL κάνει κακό επειδή πρόκειται για μια χημική ουσία που συσσωρεύεται στις αρτηρίες μας. Σιγά-σιγά βλάπτει την υγεία μας.

Επίσης μια άλλη πληροφορία που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το σώμα μας παράγει χοληστερίνη. Αν το σώμα μας παράγει τη σωστή ποσότητα για μας, το να λαμβάνουμε χοληστερίνη από άλλες πηγές μπορεί να θέσει τον οργανισμό μας σε κίνδυνο.

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Μερικές από αυτές είναι το να έχουμε ηλικία άνω των 40 ετών ή οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερίνης. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε.

Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές πληροφορίες για την καταπολέμηση της χοληστερίνης. Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, να αποφεύγουμε την καθιστική ζωή και να κάνουμε τη διατροφή μας πιο πολύχρωμη και πιο γευστική.

Σήμερα θα εστιάσουμε στη διατροφή μας. Και τι καλύτερο υπάρχει από τα φρούτα για να της δώσουμε περισσότερη γεύση;

Χρησιμοποιώντας τα φρούτα για τη μείωση της χοληστερίνης!

1. Αβοκάντο, κάτι περισσότερο από ένα γευστικό φρούτο

Ίσως αναρωτιέστε, “θα με βοηθήσει πραγματικά το αβοκάντο να εξισορροπήσω τα επίπεδα της χοληστερίνης μου;”. Η απάντηση είναι ναι. Στην πραγματικότητα, αρκεί να τρώτε μισό αβοκάντο τη μέρα. Μαζί με μια υγιεινή διατροφή, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε αλλαγές στη χοληστερίνη μας μέσα σε έναν μήνα περίπου.

 • Το αβοκάντο αποτελεί υγιεινή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών. Αυτά συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς.
 • Τα λιπαρά αυτά μετατρέπονται σε ενέργεια (δεν αποθηκεύονται). Μειώνουν το επίπεδο των λιπιδίων στο σώμα μας. Και μπορούν ακόμα και να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μας.
 • Επίσης ακόμα μια σημαντική πληροφορία συνδέεται με τη νιασίνη. Η νιασίνη, που επίσης ονομάζεται βιταμίνη Β3, συμβάλλει στην εξισορρόπηση της χοληστερίνης μας.
 • Το αβοκάντο δεν είναι η μόνη τροφή που έχει αυτήν την ιδιότητα. Μπορούμε επίσης να τρώμε σπαράγγια, αρακά, πατάτες, μανιτάρια, αγκινάρες και φασόλια. Όλες αυτές οι τροφές μας βοηθούν να εξασφαλίσουμε βιταμίνη Β3.

2. Ροζ γκρέιπφρουτ, εξαιρετικό για τη μείωση της χοληστερίνης

 

τη μείωση της χοληστερίνης με γκρεηπφρουτ

Αν μπορείτε να φάτε ροζ γκρέιπφρουτ, κάντε το. Ο λόγος: λίγα φρούτα έχουν τόσο αποτελεσματική δράση κατά της κακής χοληστερίνης.

 • Πέρα από αυτό, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι θα δούμε αποτέλεσμα μόνο αν είμαστε συνεπείς. Πρέπει να τρώμε μισό γκρέιπφρουτ κάθε μέρα στο πρωινό μας γεύμα. Επίσης να φροντίζουμε να είναι βιολογικό.
 • Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, το γκρέιπφρουτ είναι εκπληκτικά ωφέλιμο. Για όσους δυσκολεύονται να ελέγξουν τη χοληστερίνη τους με φάρμακα, η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να συμβάλει στη μείωσή της.
 • Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτού του φρούτου είναι εξαιρετικές. Αναμφίβολα βοηθούν τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους χάρη στις προστατευτικές τους ιδιότητες για την καρδιά.

Να θυμάστε επίσης ότι το γκρέιπφρουτ μπορεί να προκαλέσει αρνητική αλληλεπίδραση με κάποια φάρμακα. Θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

3. Χυμός πορτοκαλιού για τη μείωση της χοληστερίνης

Για να καταλάβετε γιατί ο χυμός πορτοκαλιού μας βοηθάει να εξισορροπήσουμε τη χοληστερίνη μας, πρέπει να μιλήσουμε για τις στερόλες.

 • Πιθανώς έχετε ακούσει για τις στερόλες. Η χημική δομή τους είναι παρόμοια με της χοληστερίνης. Πρόκειται για μια φυσική ουσία που περιέχεται σε φρούτα όπως τα πορτοκάλια, σε μερικά λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους και ακόμα και στα φυτικά έλαια.
 • Οι στερόλες μειώνουν τόσο την ολική χοληστερίνη όσο και το επίπεδο της LDL στο σώμα σας. Αν και τα πορτοκάλια μάς εξασφαλίζουν μια μικρή μόνο ποσότητα από στερόλες, κάνουν και κάτι άλλο. Τα πορτοκάλια αυξάνουν την ποσότητα της HDL ή της καλής χοληστερίνης στο σώμα σας.

Επομένως πρέπει να τρώμε πορτοκάλια κάθε μέρα. Επίσης, αν ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, θα δούμε τα αποτελέσματα την επόμενη φορά που θα συμβουλευτούμε τους γιατρούς μας.

4. Φράουλες, ένας υγιεινός πειρασμός για τη μείωση της χοληστερίνης

τη μείωση της χοληστερίνης - φράουλα

Οι φράουλες είναι υγιεινές. Και μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε το επίπεδο της χοληστερίνης μας. Όμως, μας κάνουν καλό μόνο αν τις τρώμε όπως είναι. Αυτό σημαίνει χωρίς ζάχαρη και χωρίς σοκολάτα.

 • Οι φράουλες, όπως τα άλλα φρούτα της οικογένειας των μούρων, μειώνουν την πυκνότητα των λιποπρωτεϊνών. Αυτό σημαίνει χαμηλότερα επίπεδα LDL.
 • Αν μπορούμε, θα πρέπει να τρώμε από 10 ως 15 φράουλες τη μέρα. Αυτό επειδή μπορούν επίσης να μειώσουν τα τριγλυκερίδια χάρη στην αντιοξειδωτική δράση τους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις φράουλες και τα αντιοξειδωτικά αποτελέσματά τους βρείτε στην έρευνα των Δρ. Basu και Lions εδώ.

Εύκολες διατροφικές αλλαγές, όπως η αύξηση της ποσότητας των κόκκινων φρούτων που καταναλώνουμε, μπορούν να βοηθήσουν. Στα κόκκινα φρούτα περιλαμβάνονται τα κράνμπερι και ακόμα και τα κόκκινα σταφύλια. Συνεισφέρουν άμεσα στην υγεία της καρδιάς μας.

5. Ένα μήλο την ημέρα…

Ένα μήλο μπορεί να φαγωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να συνοδέψει τη βρώμη το πρωί, μια σαλάτα με σέλινο και καρύδια το μεσημέρι ή ακόμα και να καταναλωθεί σε μορφή χυμού το απόγευμα.

Είναι ένα καλό φρούτο για να προσθέσετε στη διατροφή σας. Τρώτε μήλο όποτε θέλετε, αλλά να είστε συνεπείς.

Ο λόγος για τον οποίο το μήλο μάς βοηθάει να διατηρούμε τα επίπεδα της χοληστερίνης μας υγιή είναι η φλούδα του. Η φλούδα του μήλου περιέχει πηκτίνη και πολυφαινόλες.

Χάρη σε αυτές τις ουσίες μπορούμε να επεξεργαστούμε καλύτερα τη χοληστερίνη. Μπορούμε ακόμα και να μειώσουμε τα φλεγμονώδη μόρια που συχνά συνοδεύουν τις καρδιακές νόσους.

Γνωρίζουμε ότι τα φρούτα από μόνα τους δεν θα είναι ποτέ αρκετά. Επομένως πρέπει να κάνουμε αλλαγές στη διατροφή μας. Αυτό χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια.

Κάτι τόσο απλό όσο η προσθήκη φρούτων στις σαλάτες μας για χρώμα μπορεί να μας βοηθήσει να εξισορροπήσουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης μας. Μια άλλη ιδέα είναι να παίρνουμε μαζί μας ένα μήλο όπου πάμε. Έτσι θα έχουμε μαζί μας ένα υγιεινό σνακ όταν πεινάσουμε.

Αν χρησιμοποιήσουμε όσα γνωρίζουμε, τα παραπάνω φρούτα μπορούν να κάνουν θαύματα για την υγεία μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.