Ποιοι είναι οι παράγοντες που σχετίζονται με το πυκνό στήθος;

Η έγκαιρη διάγνωση των πυκνών μαστών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών.
Ποιοι είναι οι παράγοντες που σχετίζονται με το πυκνό στήθος;
María Belén del Río

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από βιολόγο, γιατρό María Belén del Río.

Τελευταία ενημέρωση: 13 Απριλίου, 2022

Εδώ στο Με Υγεία, μιλάμε συχνά για τη σημασία του τακτικού γυναικολογικού ελέγχου. Ένας από τους σκοπούς αυτών των διαγνωστικών εξετάσεων είναι ο εντοπισμός των παραγόντων που σχετίζονται με το πυκνό στήθος.

Τι εννοούμε με αυτόν τον όρο; Οι πυκνοί μαστοί περιέχουν λιγότερο λιπώδη ιστό και περισσότερο φυσιολογικό ιστό.

Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα ότι το να έχουμε πυκνούς μαστούς δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα αναπτύξουμε κάποιο όγκο. Μας προειδοποιεί όμως για την ανάγκη να υποβαλλόμαστε σε πιο τακτικές εξετάσεις ως προληπτικό μέτρο.

Σύμφωνα με το Journal of the National Cancer Society , αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε τακτικές εξετάσεις. Επιπλέον, θα ήταν σημαντικό να προσπαθήσουμε να προλάβουμε αυτό το πρόβλημα βελτιώνοντας τις συνήθειες του τρόπου ζωής μας από νεαρή ηλικία.

Θα τα εξηγήσουμε όλα εδώ.

Παράγοντες που σχετίζονται με το πυκνό στήθος

Factores relacionados con unas mamas densas

Η σημασία της ηλικίας

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να σημειωθεί ότι, με την πρώτη ματιά, δεν θα καταλάβουμε αν το στήθος μας είναι πιο πυκνό από το κανονικό ή όχι. Από την ηλικία των 40 ετών και μετά, καλό είναι να κάνουμε ετήσιο έλεγχο και τότε είναι που μπορούμε να το διαπιστώσουμε με βεβαιότητα.

Μερικές φορές, οι εικόνες της μαστογραφίας δεν είναι καθαρές και αυτό οφείλεται στην υψηλή πυκνότητα του μαστού και στη μεγαλύτερη παρουσία αδενικού ιστού. Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσετε να λαμβάνετε μέτρα.

Διαβάστε αυτό το σημαντικό άρθρο: Μάθετε πώς να ανιχνεύετε τον καρκίνο του μαστού

Σύμφωνα με τον William Barlow, από το Κέντρο Έρευνας και Βιοστατιστικής για τον Καρκίνο στο Σιάτλ (ΗΠΑ), το ότι ο μαστός γίνεται πιο πυκνός από το φυσιολογικό εξαρτάται από το πόσο λίπος και ινοβλατιδώδη ιστό έχει η γυναίκα.

Όταν είμαστε νέοι, οι μαστοί μας είναι πολύ πιο ινώδεις, αλλά, καθώς μεγαλώνουμε, ο λιπώδης ιστός αντικαθιστά τον ινοβλατιδώδη ιστό. Και, για το λόγο αυτό, πρέπει να υποβληθούμε σε περισσότερους ελέγχους.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι πυκνοί μαστοί καθιστούν πιο περίπλοκο τον εντοπισμό ενός πιθανού όγκου σε έναν από τους μαστούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να συμπληρώνουμε τη μαστογραφία με υπερηχογράφημα.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου

  • Η εμμηνόπαυση: Οι πυκνοί μαστοί είναι πιο συχνοί στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς και σε εκείνες που είναι υπέρβαρες και έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.
  • Γενετικοί παράγοντες: Όπως συμβαίνει και με τον καρκίνο του μαστού, η ανάπτυξη πυκνών μαστών έχει επίσης γενετική συνιστώσα. Εάν λοιπόν έχετε οικογενειακό ιστορικό πυκνών μαστών ή καρκίνου του μαστού, μη διστάσετε να κάνετε τακτικές εξετάσεις. Η ενημέρωση και η πρόληψη σώζουν πολλές ζωές κάθε χρόνο!

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Εξαλείψτε τη χαλάρωση στα μπράτσα.

Μπορούμε να προλάβουμε το πυκνό στήθος;

Υπάρχουν τρόποι για να προλάβουμε, στο μέτρο του δυνατού, την εμφάνιση πυκνού στήθους.

Doctor with mammography.

Συνήθειες προληπτικού τρόπου ζωής

Ωστόσο, για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης πυκνού στήθους είναι ζωτικής σημασίας να λάβετε υπόψη σας αυτές τις πληροφορίες:

  • Μην ξεχνάτε το οικογενειακό σας ιστορικό: Εάν έχετε ιστορικό αυτής της πάθησης, κάντε τακτικές εξετάσεις.
  • Μην καπνίζετε. Η χρήση καπνού φαίνεται να σχετίζεται με προβλήματα στα τριχοειδή αγγεία του σώματος.
  • Διατηρήστε σταθερό το βάρος σας ανάλογα με το ύψος και την ηλικία σας. Αποφύγετε το υπερβολικό βάρος, ιδίως όταν φτάσετε στην εμμηνόπαυση.
  • Αποφύγετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τη λευκή ζάχαρη, τα εξευγενισμένα άλευρα και το αλάτι. Επιλέξτε να τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα ωμά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά.
  • Η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση για να μειώσετε τον των κίνδυνο πυκνών μαστών. Περπατήστε καθημερινά για μισή ώρα και κάντε αερόβιες ασκήσεις.
  • Μετά την ηλικία των 40 ετών, προγραμματίστε μια ετήσια μαστογραφία. Επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας και, σε περίπτωση οικογενειακού ιστορικού αυτής της πάθησης κανονίστε πιο τακτικές επισκέψεις με τον γιατρό σας.

Να θυμάστε, η πρόληψη είναι πάντα το πιο σημαντικό πράγμα. Ενημερωθείτε από το γιατρό σας για τις κατευθυντήριες γραμμές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.