Το γονίδιο της παχυσαρκίας σύμφωνα με την επιστήμη

Οι γενετικές αλλαγές στο DNA εξηγούν εν μέρει την παχυσαρκία. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το θέμα για να βρουν περισσότερες απαντήσεις. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε ποιες ανακαλύψεις έχουν γίνει και πώς επηρεάζουν τη θεραπεία και την πρόληψη της παχυσαρκίας.
Το γονίδιο της παχυσαρκίας σύμφωνα με την επιστήμη

Τελευταία ενημέρωση: 13 Σεπτεμβρίου, 2021

Ιστορικά μιλώντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά που γνωρίζουμε για το γονίδιο της παχυσαρκίας χρονολογούνται από το 1962. Ο επιστήμονας  James Neel, γενετιστής, πρότεινε μια θεωρία που εξακολουθεί να συζητείται στους επιστημονικούς κύκλους ακόμα και σήμερα.

Ο James Neel αναρωτήθηκε γιατί οι ασθένειες που σχετίζονται στενά με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης, γίνονταν πιο συχνές με την πάροδο του χρόνου. Θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι δεν θα αυξάνονταν με την πάροδο του χρόνου σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Ωστόσο, αντίθετα, οι συνθήκες έχουν γίνει πιο διαδεδομένες.

Για να εξηγήσει γιατί ο διαβήτης συνέχισε να επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους, ο Neel πρότεινε την ύπαρξη ενός γονιδίου. Αυτό το γονίδιο θα εξυπηρετούσε το ανθρώπινο είδος στο να ξεπεράσει τις περιόδους πείνας, που συνέβαιναν συχνά στην ιστορία. Μέσω αυτού του «οικονομικού γονότυπου», οι άνθρωποι θα συσσωρεύουν επιπλέον λίπος για να μπορέσουν να επιβιώσουν από τον λιμό.

Σύμφωνα με τον James Neel, αυτό το γονίδιο παχυσαρκίας ήταν λογικό και μάλιστα ένα πλεονέκτημα για εκείνους τους λιτούς χρόνους. Ωστόσο, καθώς τα χρόνια περνούσαν υπήρχαν λιγότερες περιπτώσεις εκτεταμένου λιμού σε όλο τον κόσμο. Επομένως, αυτό το γονίδιο έκανε τους ανθρώπους να συσσωρεύουν περιττό λίπος, το οποίο οδήγησε σε παχυσαρκία, καθώς και υψηλότερη εμφάνιση διαβήτη.

Με αυτό κατά νου, αυτό που βοήθησε αρχικά τους προγόνους μας να επιβιώσουν είναι σήμερα μειονέκτημα σε έναν ολοένα και πιο αναπτυγμένο κόσμο. Σήμερα έχουμε υιοθετήσει έναν πολύ πιο καθιστικό τρόπο ζωής και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα τροφών πλούσιων σε λιπαρά και σάκχαρα.

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας

Ένα παιδί που στέκεται σε μια ζυγαριά.
Οι γιατροί υπολογίζουν τον ΔΜΣ για τον προσδιορισμό της παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Είναι μια επιδημία που εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, διασχίζει σύνορα και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους.

Η παχυσαρκία ταξινομείται ως χρόνια ασθένεια. Τι ακριβώς είναι η παχυσαρκία; Είναι μια περίσσεια λιπώδους ιστού που συσσωρεύεται στο σώμα. Πώς καθορίζουν οι γιατροί εάν κάποιος είναι παχύσαρκος; Χρησιμοποιούν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Ο γιατρός υπολογίζει τον ΔΜΣ χρησιμοποιώντας έναν τύπο που διαιρεί το σωματικό βάρος σε κιλά με το ύψος.

Στατιστικά, το 22 % του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού πάσχει από παχυσαρκία. Ορισμένες εκτιμήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες και θέτουν τον αριθμό των υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων περίπου στο ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η εμφάνιση. Επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής και της υγείας του ατόμου. Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό να ανακαλύψουμε και να ορίσουμε το γονίδιο της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία σχετίζεται με άλλες ασθένειες όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, εκτός από το ότι επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ατόμου. Αυτό περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται στους ακόλουθους τομείς:

 • Κοινωνική απομόνωση
 • Κατάθλιψη
 • Σεξουαλικά προβλήματα
 • Δυσκολίες στη δουλειά

Τρέχουσες ανακαλύψεις για το γονίδιο της παχυσαρκίας

Το 2007 οι ερευνητές έκαναν μια νέα ανακάλυψη σχετικά με το γονίδιο της παχυσαρκίας. Οι επιστήμονες εντόπισαν το γονίδιο FTO και το συνέδεσαν με την παχυσαρκία. Τα πειράματά τους έδειξαν ότι εάν αυτό το γονίδιο είναι ελαττωματικό, το σώμα τείνει να αποθηκεύει περισσότερη ενέργεια από ό, τι χρειάζεται, αντί να το καίει.

Ωστόσο, τα γονίδια δεν εξηγούν την παχυσαρκία σε όλους. Για παράδειγμα, περίπου το 44 τοις εκατό των Ευρωπαίων φέρουν αυτό το γονίδιο, το οποίο είναι λιγότερο από το μισό του πληθυσμού.

Άλλες πιο πρόσφατες μελέτες εξήγησαν επίσης λεπτομερώς πώς αυτό το γονίδιο παχυσαρκίας μεταβάλλει τα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται γκρελίνη, πιο γνωστή ως ορμόνη της πείνας. Εάν το γονίδιο FTO αλλάξει, η γκρελίνη αντιδρά υπερβολικά, κάνοντας το άτομο να καταναλώνει περισσότερη τροφή, ιδιαίτερα τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Μπορεί να αντιστραφεί η γενετική;

Η άσκηση είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Η άσκηση είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Όλες οι επιστημονικές μελέτες συμφωνούν σε κάτι: το γονίδιο της παχυσαρκίας δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει το βάρος ενός ατόμου. Ο τρόπος ζωής είναι ένας ακόμη πιο σημαντικός παράγοντας από τα γονίδια. Άλλοι παράγοντες έχουν επίσης αντίκτυπο. Και φυσικά, μπορείτε να αλλάξετε ή να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής σας, ενώ δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για τη γενετική σας.

Ακολουθούν ορισμένες περιοχές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καταπολεμήσετε τις επιδράσεις της γενετικής.

 • Άσκηση. Η σύσταση είναι να κάνετε πάνω από μιάμιση ώρα σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Εκτός από την πρόληψη της παχυσαρκίας, η άσκηση συμβάλλει επίσης στην πρόληψη άλλων χρόνιων ασθενειών.
 • Υγιεινή διατροφή. Είναι απαραίτητο να έχετε μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή. Θα πρέπει να καταναλώνετε μόνο τις θερμίδες που χρειάζεστε για το επίπεδο της φυσικής σας δραστηριότητας. Πρέπει να αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
 • Έλεγχος βάρους. Φυσικά, δεν είναι καλό να έχετε  εμμονή με το βάρος σας. Ωστόσο, το να ζυγίζεστε κατά καιρούς σας βοηθά να καταλάβετε πώς πάει το σώμα σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές.
 • Συνοχή. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής πρέπει να είναι μόνιμες για να κάνουν τη διαρκή διαφορά. Η επιμονή σε τομείς όπως η άσκηση και η υγιεινή διατροφή θα σας φέρει καλά αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Η επιστήμη συνεχίζει να μελετά το γονίδιο της παχυσαρκίας

Εν κατακλείδι, οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν τη γενετική. Αλλά φυσικά, είμαστε ακόμα πολύ μακριά από την ανακάλυψη φαρμάκων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του γονιδίου FTO και των ορμονών της γκρελίνης.

Το γονίδιο της παχυσαρκίας υπάρχει, όπως είδαμε. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο πράγμα που καθορίζει εάν ένα άτομο γίνεται παχύσαρκο. Ο τρόπος ζωής, οι συνήθειες άσκησης και η υγιεινή διατροφή είναι οι πραγματικοί πυλώνες πρόληψης και θεραπείας της παχυσαρκίας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Santos, José Luis, et al. “Epidemiología genética de la obesidad: estudios familiares.” Revista médica de Chile 133.3 (2005): 349-361.
 • Tejero, María Elizabeth. “Genética de la obesidad.” Boletín médico del Hospital Infantil de México 65.6 (2008): 441-450.
 • Corella, Dolores, Óscar Coltell, and José M. Ordovás. “Genética y epigenética de la obesidad.” Anales de la Real Academia Nacional de Farmacia. Vol. 82. 2016.
 • Rodrigo-Cano, Susana, José Miguel Soriano del Castillo, and Juan Francisco Merino-Torres. “Causas y tratamiento de la obesidad.” Nutr clín diet hosp 37.4 (2017): 87-92.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.