7 πράγματα που πρέπει να περιμένετε στην πρώτη σας μαστογραφία

Κατά την πρώτη σας μαστογραφία, μπορεί να αισθάνεστε αγχωμένη επειδή δεν είστε σίγουρη για το τι να περιμένετε. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου για αυτή την εξέταση.
7 πράγματα που πρέπει να περιμένετε στην πρώτη σας μαστογραφία
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Εάν είστε μεταξύ 35 και 40 ετών, πρόκειται να βιώσετε την πρώτη σας μαστογραφία. Καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να νιώθετε νευρικότητα ή άγχος μη γνωρίζοντας τι να περιμένετε από αυτή την εξέταση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην την αναβάλλετε ή να την αποφύγετε.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος καρκίνου στον κόσμο και ο πιο συχνός μεταξύ των γυναικών. Ωστόσο, αν διαγνωστεί έγκαιρα, υπάρχουν καλές πιθανότητες ανάρρωσης.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι μαστογραφίες δεν συνιστώνται για γυναίκες κάτω των 40 ετών, εκτός από τις περιπτώσεις υψηλού κινδύνου. Αυτό συμβαίνει επειδή η πυκνότητα του ιστού του μαστού δυσκολεύει τους γιατρούς να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα.

Αν πρόκειται να κάνετε την πρώτη σας μαστογραφία ή απλά θέλετε να ενημερωθείτε σχετικά, λάβετε υπόψη σας αυτές τις συμβουλές!

1. Θα αισθανθείτε μια δυσάρεστη συμπίεση κατά την πρώτη σας μαστογραφία

7 πράγματα που πρέπει να περιμένετε στην πρώτη σας μαστογραφία
Μπορεί να αισθανθείτε μια ελαφρά συμπίεση κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας σας.

Για να ληφθούν μαστογραφίες υψηλής ποιότητας και να εκτεθεί η ασθενής όσο το δυνατόν λιγότερο στην ακτινοβολία, είναι απαραίτητη μια ελαφρά συμπίεση των μαστών κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης μαστού.

Σε ορισμένες γυναίκες, αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, ενώ σε άλλες μπορεί να προκαλέσει μόνο μια μικρή δυσφορία. Αυτό το σύμπτωμα δεν συνεπάγεται κάτι αρνητικό από μόνο του. Στην πραγματικότητα, αυτή η διακύμανση των αισθήσεων είναι πολύ συνηθισμένη, επειδή κάθε γυναίκα έχει συγκεκριμένη αντοχή στον πόνο.

Εάν αισθανθείτε πόνο, απλά να θυμάστε ότι είναι για λίγα λεπτά και μετά θα περάσει.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Τύποι και συμπτώματα του καρκίνου του μαστού και θεραπείες

2. Αποφύγετε να προγραμματίσετε την πρώτη σας μαστογραφία τις ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση

Κατά προτίμηση, η μαστογραφία πρέπει να πραγματοποιείται κατά τη δεύτερη εβδομάδα του εμμηνορροϊκού κύκλου . Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπάρχει μικρότερη πυκνότητα του αδενικού ιστού του μαστού, γεγονός που βοηθά την εξέταση να είναι πιο λεπτομερής και με λιγότερη δυσφορία.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή τις εβδομάδες γύρω από αυτήν, οι μαστοί είναι συνήθως πιο ευαίσθητοι λόγω ορμονικών μεταβολών. Αυτό μπορεί να αυξήσει τη δυσφορία και να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

3. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε εμφυτεύματα σιλικόνης

Τα προσθετικά από σιλικόνη μπορεί να επηρεάσουν την απεικόνιση των μαστών στη μελέτη. Γι ‘ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενημερώσετε τον ειδικό που θα πραγματοποιήσει την εξέταση ότι έχετε εμφυτεύματα .

Ο ειδικός θα πρέπει να προσαρμόσει τις δόσεις της ακτινοβολίας, ώστε οι αδένες να μπορούν να απεικονιστούν καλύτερα. Θα διαπιστώσετε επίσης ότι η θέση θα πρέπει να είναι λίγο διαφορετική, ανάλογα με το μέγεθος των εμφυτευμάτων.

4. Φορέστε δύο ξεχωριστά ρούχα

Κανονικά, θα πρέπει να αφαιρέσετε ολόκληρο το πάνω μέρος του ρουχισμού σας και να φορέσετε μια ρόμπα μιας χρήσης που θα σας δώσει ο ακτινολόγος για να προχωρήσετε στην πρώτη σας μαστογραφία. Έτσι, είναι καλύτερο να αποφύγετε τα μεμονωμένα κομμάτια, όπως φορέματα ή ρούχα που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν.

Ιδανικά, θα πρέπει να φοράτε ένα πουκάμισο με κουμπιά την ημέρα της εξέτασης, καθώς είναι εύκολο να το αφαιρέσετε και να το ξαναφορέσετε. Λάβετε υπόψη σας ότι η χρήση επιπλέον ή δύσκολα αφαιρούμενων ρούχων μπορεί επίσης να σας αναγκάσει να περάσετε περισσότερο χρόνο στον γιατρό.

Εάν δεν έχετε πολύ χρόνο, θα πρέπει να φορέσετε κάτι πρακτικό.

5. Αποφύγετε ορισμένα καλλυντικά στις μασχάλες σας στην πρώτη σας μαστογραφία

Η ασθενής δεν πρέπει να βάζει κανένα είδος προϊόντος στο στήθος ή στις μασχάλες την ημέρα της εξέτασης. Αυτό συμβαίνει διότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εικόνες στο αποτέλεσμα που θα προκαλούσαν σύγχυση στο γιατρό σας.

Υπό αυτή την έννοια, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα που αφήνουν υπολείμματα, όπως κρέμες, αποσμητικά και ταλκ. Για να αποφύγετε οποιοδήποτε πρόβλημα, μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας αν το συνηθισμένο αποσμητικό σας μπορεί να προκαλέσει κάποια διαταραχή στην εικόνα.

Αν πρόκειται να υποβληθείτε σε μαστογραφία το απόγευμα και δεν θέλετε να περάσετε τη μέρα χωρίς αποσμητικό, μπορείτε να πάτε στο μπάνιο πριν από την εξέταση και να πλύνετε τις μασχάλες σας. Όταν τελειώσετε, απλώστε ξανά αποσμητικό και θα είστε έτοιμες.

6. Τοποθετηθείτε άνετα κατά την πρώτη σας μαστογραφία

7 πράγματα που πρέπει να περιμένετε στην πρώτη σας μαστογραφία
Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε άνετη θέση όταν κάνετε μαστογραφία.

Την ώρα της εξέτασης, επιτρέψτε στον ακτινολόγο να σας τοποθετήσει στη σωστή θέση και ενημερώστε τον/την αν αισθάνεστε άβολα.

Η τοποθέτηση των μαστών στη συσκευή είναι πολύ σημαντική, ώστε να μπορεί να εξεταστεί ολόκληρος ο αδένας. Για να συμβεί αυτό σωστά, είναι απαραίτητο ο ασθενής να αισθάνεται χαλαρός.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή θέσης κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να βλάψει το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό θα πρέπει να μιλήσετε με τον τεχνικό και να βρείτε μαζί την καλύτερη θέση για την πρώτη σας μαστογραφία.

Επίσης, θα πρέπει να τον/την ενημερώσετε για τυχόν περιορισμούς που μπορεί να έχετε, όπως μυϊκή δυσκαμψία ή δυσκολίες στο σήκωμα των χεριών σας, μεταξύ άλλων. Εάν, σε κάθε περίπτωση, η υιοθέτηση της ενδεικνυόμενης θέσης είναι αδύνατη, μπορείτε επίσης να βρείτε άλλες μεθόδους με τη βοήθεια ενός ειδικού.

7. Μόνο ένας ειδικός μπορεί να ερμηνεύσει και να εξηγήσει τα αποτελέσματα

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο ακτινολόγος είναι ο επαγγελματίας που θα πραγματοποιήσει την εξέταση, αλλά δεν έχει τα προσόντα να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα. Ο ακτινολόγος μπορεί να περιγράψει τους κύριους παράγοντες που βρέθηκαν στη μαστογραφία χρησιμοποιώντας ειδικούς όρους για κάθε τύπο βλάβης.

Ωστόσο, μόνο ο γιατρός σας μπορεί να σας εξηγήσει τα αποτελέσματα με περισσότερες λεπτομέρειες.. Είναι σημαντικό να μην πανικοβάλλεστε με τυχόν περίεργους όρους που βλέπετε ή να μην ανησυχείτε υπερβολικά.

Δώστε χρόνο στο γιατρό σας να εξετάσει τα αποτελέσματα και να σας τα εξηγήσει.

Σας συνιστούμε να διαβάσετε: 3 προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον καρκίνο του μαστού

8. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας κατά τη διάρκεια της πρώτης μαστογραφίας

Τέλος, κατά τη διάρκεια της πρώτης σας μαστογραφίας μπορεί να νιώσετε άγχος, νευρικότητα ή σύγχυση. Ωστόσο, αν θέλετε να έχετε την καλύτερη ποιότητα ζωής, είναι μια εξέταση που είναι πραγματικά σημαντικό να κάνετε.

Είναι ζωτικής σημασίας να προετοιμαστείτε οποτεδήποτε στη δεκαετία των 40 σας ή ακόμη και νωρίτερα, αν έχετε παράγοντες κινδύνου. Αναλύστε τα πράγματα που πρέπει να περιμένετε σε αυτή την εξέταση, αφήστε πίσω σας τις ανησυχίες σας και συζητήστε με το γιατρό σας για καλύτερη στιγμή για τη διενέργεια της διαδικασίας.

Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι αν αισθανθείτε την παρουσία οποιουδήποτε περίεργου εξογκώματος στο στήθος σας, πρέπει να πάτε στο γιατρό, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • CDC, Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. ¿Qué es una mamografía?. Última modificación de la página el 11/09/2018. cdc.gov/spanish/cancer/breast/basic_info/mammograms.htm
  • Clínica Internacional. Consejos para la realización de una mamografía. (2016). clinicainternacional.com.pe/blog/consejos-realizacion-mamografia/
  • Breastcarcer.org. Técnica de la mamografía y tipos de mamografía. Última modificación 17/09/2012. breastcancer.org/es/sintomas/analisis/tipos/mamografias/tipos

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.