Πόνος στην πλάτη και την κοιλιά: Ποιες είναι οι αιτίες;

Ο πόνος στην πλάτη και την κοιλιά μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής μαλακών μορίων, μυών ή υποκείμενων οργάνων. Μάθετε περισσότερα εδώ.
Πόνος στην πλάτη και την κοιλιά: Ποιες είναι οι αιτίες;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 20 Απριλίου, 2023

Ο πόνος στην πλάτη και την κοιλιά μπορεί να οφείλεται σε μια μεγάλη ποικιλία καταστάσεων. Συνήθως δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τους υποκείμενους μαλακούς ιστούς, το μυϊκό σύστημα και τα όργανα. Ακολουθούν μερικές από τις πιο συχνές αιτίες αυτού του συμπτώματος.

Οι ενοχλήσεις στην πλάτη τείνουν να προκαλούνται από φλεγμονώδεις διεργασίες. Οι διαταραχές της σπονδυλικής στήλης λόγω φθοράς, καθώς και η κακή στάση του σώματος όταν κάθεστε ή κοιμάστε είναι μια άλλη κοινή αιτία. Επιπλέον, οι παθήσεις των νεφρών και του αναπνευστικού συστήματος δημιουργούν επίσης δυσφορία σε αυτό το επίπεδο.

Ωστόσο, όταν ο πόνος στην πλάτη συνδέεται με δυσφορία στην κοιλιά, θα πρέπει να υπάρχουν υποψίες για σπλαχνικές παθήσεις. Θα θέλατε να μάθετε τις κύριες αιτίες αυτού του τύπου πόνου; Συνεχίστε να διαβάζετε!

Πόνος στην πλάτη και την κοιλιά: 9 αιτίες

Ο πόνος στην πλάτη που ακτινοβολεί στην κοιλιά μπορεί να ξεκινήσει απότομα ή προοδευτικά ανάλογα με τη σοβαρότητα της διαταραχής. Οι δομές που επηρεάζονται μπορεί να περιλαμβάνουν τα νεφρά, το έντερο, τη σπονδυλική στήλη, το πάγκρεας και τη χοληδόχο κύστη.

1 Πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά, που ονομάζονται επίσης νεφρική λιθίαση ή νεφρολιθίαση, είναι μικρές πέτρες ή κρύσταλλοι που σχηματίζονται από άλατα και ανόργανα άλατα και εναποτίθενται στο εσωτερικό των νεφρών ή του ουροποιητικού συστήματος. Δεν προκαλούν συμπτώματα μέχρι να αρχίσει η κάθοδός τους.

Οι πέτρες αυτές μπορεί να εμποδίσουν τη διέλευση των ούρων από το νεφρό προς τους ουρητήρες, αυξάνοντας τη νεφρική πίεση και προκαλώντας πόνο, τόσο στο κάτω μέρος της πλάτης όσο και στα πλάγια της κοιλιάς. Δημιουργούν επίσης δυσφορία καθώς κατεβαίνουν και τραυματίζουν το εσωτερικό του ουροποιητικού συστήματος.

Μελέτες περιγράφουν τη νεφρική λιθίαση ως έντονο κολικό που μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό, οσφυϊκό ή βουβωνικό πόνο. Ομοίως, το άτομο μπορεί να έχει δυσκολία στην ούρηση, αίμα στα ούρα και αυξημένη συχνότητα ούρησης.

Εάν υπάρχει υποψία αυτής της πάθησης, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Η θεραπεία βασίζεται στη χρήση φαρμάκων για την καταστροφή και την εξάλειψη των λίθων, ακόμη και στη χειρουργική αφαίρεση σε σοβαρή λιθίαση.

Kidney stones.
Οι λίθοι είναι πέτρες διαφόρων μεγεθών που κατακάθονται μέσα στα όργανα.

2. Εντερικά αέρια

Τα αέρια είναι φυσιολογικά προϊόντα του εντερικού μεταβολισμού και της ζύμωσης των τροφών. Ωστόσο, η υπερβολική παραγωγή και συσσώρευσή τους μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.

Ο πόνος είναι συνήθως διάχυτος και παρουσιάζεται ως κοιλιακό τσίμπημα και κράμπες που ακτινοβολούν στην πλάτη. Επιπλέον, τα άτομα που πάσχουν μπορεί επίσης να παρουσιάσουν μετεωρισμό, ναυτία, εμετό, καούρα και δυσπεψία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυσφορία εξαφανίζεται μετά από μερικές ώρες. Συνιστάται επίσης να τρώτε ελαφριά γεύματα, να καταναλώνετε φρούτα και να πίνετε άφθονο νερό. Εάν η δυσφορία δεν εξαφανίζεται ή η έντασή της αυξάνεται, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

3. Διαταραχές της σπονδυλικής στήλης

Οι παθολογίες της σπονδυλικής στήλης συνήθως προκαλούν συνεχή πόνο στην πλάτη, που ακτινοβολεί στα πλάγια της κοιλιάς. Η ακτινοβολία συμβαίνει με αυτόν τον τρόπο επειδή το ίδιο νεύρο μπορεί να είναι υπεύθυνο για τη νεύρωση πολλαπλών περιοχών και στις δύο περιοχές.

Η οστεοαρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης είναι η κύρια αιτία αυτής της δυσφορίας. Χαρακτηρίζεται από φθορά του χόνδρου των μεσοσπονδύλιων δίσκων, η οποία προκαλεί πόνο και άλλες ανωμαλίες. Η πάθηση μπορεί να είναι αποτέλεσμα κληρονομικής διαταραχής, εμμηνόπαυσης ή γήρανσης.

Η κακή στάση του σώματος κατά το κάθισμα, το περπάτημα ή τον ύπνο μπορεί επίσης να ευθύνεται για τον πόνο στην πλάτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι σπόνδυλοι υιοθετούν ανώμαλες θέσεις που τραυματίζουν τη δομή τους και εκφυλίζουν τους γειτονικούς ιστούς. Το πάσχον άτομο αναφέρει συνήθως πόνο στον αυχένα και την πλάτη.

Τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης πρέπει να αξιολογούνται από ρευματολόγο ή ορθοπεδικό χειρουργό. Συνήθως ζητείται ακτινογραφία για να εντοπιστεί η αιτία των ενοχλήσεων. Το θεραπευτικό σχέδιο περιλαμβάνει τη χρήση αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών φαρμάκων, καθώς και συνεδρίες φυσικοθεραπείας.

4. Σπονδυλικά κατάγματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κατάγματα των σπονδυλικών σωμάτων συμβαίνουν μετά από τραύμα από τροχαίο ατύχημα ή πτώση από ύψος. Ομοίως, τα άτομα με οστεοπόρωση ή καρκίνο των οστών είναι πιο ευάλωτα σε αυτού του είδους τον τραυματισμό.

Η ενόχληση είναι συνήθως συνεχής, έντονη και αναπηρική. Υπό αυτή την έννοια, το πάσχον άτομο μπορεί να αισθάνεται έναν πολύ έντονο πόνο που διατρέχει από την πλάτη μέχρι την κοιλιά. Επιπλέον, δεν ανακουφίζεται από την ανάπαυση ή τα κοινά αναλγητικά.

Το σπονδυλικό κάταγμα μπορεί να προκαλέσει λαγόνιο σύνδρομο. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα, λόγω της επαφής των πλευρών με το λαγόνιο οστό.

Εάν υπάρχει υποψία κατάγματος, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί επείγουσα ιατρική βοήθεια. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική προσέγγιση και μεθόδους για την ευθυγράμμιση και τη στερέωση των σπονδυλικών δομών. Η ανάρρωση είναι αργή.

5. Εντερικές παθήσεις

Οι ερεθιστικές και φλεγμονώδεις εντερικές διαταραχές είναι υπεύθυνες για την παραγωγή διάχυτων κοιλιακών ενοχλήσεων. Ομοίως, οι διαταραχές του παχέος εντέρου μπορεί να προκαλέσουν πόνο στα πλάγια της κοιλιάς και στην πλάτη. Η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΙΦΝΕ) είναι μία από τις συχνότερες αιτίες.

Η κοιλιακή δυσφορία συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, καούρα, παλινδρόμηση, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Ο πόνος μπορεί να υπάρχει στα μισά άτομα με ΙΦΝΕ και μελέτες δείχνουν ότι η χαλάρωση, η γνωστική αλλαγή και οι διατροφικές προσαρμογές βοηθούν στην ανακούφισή του.

Σαν να μην έφταναν αυτά, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΙΦΝΕ έχει εξωεντερικές εκδηλώσεις, ορισμένες από τις οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη σπονδυλική στήλη και να δημιουργήσουν πόνο. Στην πραγματικότητα, μια δημοσίευση στο StatPearls υποδεικνύει ότι έως και το 10% των ατόμων με ΙΦΝΕ έχουν αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Οι ειδικοί γαστρεντερολόγοι είναι εκπαιδευμένοι να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν αυτού του είδους τα προβλήματα. Το θεραπευτικό πλάνο περιλαμβάνει συνήθως διαιτητικές αλλαγές και τη χρήση φαρμάκων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

6. Πόνος στην πλάτη και την κοιλιά: Παγκρεατίτιδα

Παγκρεατίτιδα είναι η φλεγμονή του παγκρέατος με τη συνακόλουθη αλλοίωση της λειτουργίας του. Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, ανάλογα με τη διάρκεια της φλεγμονής και τις μεταβολές στο όργανο.

Ο πόνος ξεκινά από το άνω μέρος της κοιλιάς και ακτινοβολεί στα πλάγια προς την πλάτη, όπως προτείνουν ορισμένες μελέτες. Η ναυτία, ο έμετος, η δυσπεψία και το λίπος στα κόπρανα λόγω της μείωσης των παγκρεατικών ενζύμων μπορεί επίσης να είναι εμφανή.

Η οξεία παγκρεατίτιδα συνήθως υποχωρεί μέσα σε μια εβδομάδα από την έναρξη της θεραπείας. Ωστόσο, η χρόνια μορφή συνεπάγεται μη αναστρέψιμη βλάβη του παγκρέατος και απαιτεί ισόβια φροντίδα.

Páncreas.
Η φλεγμονή του παγκρέατος είναι σοβαρή. Στην οξεία μορφή της απαιτεί συνήθως νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

7. Προβλήματα της χοληδόχου κύστης

Η χολοκυστίτιδα είναι φλεγμονή της χοληδόχου κύστης και προκαλείται συχνότερα από χολόλιθους. Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως στην άνω κοιλιακή χώρα και επεκτείνεται στην πλάτη, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί από μυϊκές παθολογίες σύμφωνα με μελέτες.

Ομοίως, η κοιλιακή δυσφορία συνοδεύεται από ναυτία, εμετό, πυρετό και κοιλιακή διάταση. Η διάγνωση βασίζεται στα κλινικά ευρήματα, τα οποία επιβεβαιώνονται με υπερηχογράφημα και εξετάσεις αίματος. Η χειρουργική αφαίρεση των χολόλιθων είναι συνήθως η θεραπεία εκλογής.

8. Η εγκυμοσύνη και οι επιπλοκές της

Οι ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να προκαλέσουν ταυτόχρονα πόνο στην πλάτη και στην κοιλιά. Η μεσοκολπική νευραλγία είναι συχνή αιτία κατά το πρώτο τρίμηνο, καθώς η ανάπτυξη της μήτρας συμπιέζει τα νεύρα και δημιουργεί τον πόνο.

Οι συσπάσεις της μήτρας είναι συνήθως υπεύθυνες για αυτή τη δυσφορία τις τελευταίες εβδομάδες. Το σώμα προετοιμάζεται σταδιακά για τον τοκετό, οπότε είναι σύνηθες να αισθάνεστε συσπάσεις καθώς πλησιάζει ο τοκετός.

Ορισμένες από τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να ευθύνονται για την πρόκληση πόνου στην πλάτη και την κοιλιά. Μια δημοσίευση από το American Pregnancy Association υποδεικνύει ότι η αποβολή, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και η αποκόλληση του πλακούντα μπορεί να ευθύνονται.

Επομένως, είναι σημαντικό οι έγκυες γυναίκες να γνωρίζουν αυτό το σύμπτωμα. Ιδανικά, αναζητήστε ιατρική βοήθεια για τον έντονο πόνο που σχετίζεται με άλλα συμπτώματα, όπως η κολπική αιμορραγία.

9. Πόνος στην πλάτη και την κοιλιά: Πυελονεφρίτιδα

Η πυελονεφρίτιδα δεν είναι τίποτα περισσότερο από την κύρια εκδήλωση μιας λοίμωξης του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος. Εμφανίζεται επειδή ο εισβολέας μικροοργανισμός φτάνει στο νεφρικό παρέγχυμα, εμποδίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του οργάνου.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Family Physician υποδεικνύει ότι η πυελονεφρίτιδα θα πρέπει πάντα να είναι ύποπτη σε περίπτωση που παρουσιάζεται πόνος στο κοιλιακό πλευρό και ενδείξεις λοίμωξης. Ένα άλλο τυπικό εύρημα είναι ο πόνος στη μέση με τον ελιγμό της γροθιάς-κρούσης.

Η θεραπεία αυτής της πάθησης εξαρτάται από τον αιτιολογικό οργανισμό. Η αντιβιοτική θεραπεία είναι συνήθως αποτελεσματική.

Πόνος στην πλάτη και την κοιλιά: Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια

Ο πόνος στην πλάτη και την κοιλιά μπορεί να οφείλεται σε μεγάλη ποικιλία καταστάσεων. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις καταστάσεις που ευθύνονται μπορούν να επιλυθούν με ιατρική θεραπεία. Υπό αυτή την έννοια, η έγκαιρη βοήθεια από έναν επαγγελματία υγείας είναι ζωτικής σημασίας για ταχύτερη ανάρρωση.

Είναι επίσης σημαντικό να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν ο πόνος είναι αναπηρικός, αυξάνεται σε ένταση και επιμένει για αρκετές ημέρες. Από την άλλη πλευρά, η δυσφορία μετά το ατύχημα πρέπει να αξιολογείται αμέσως. Στα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνονται η δύσπνοια, το μυρμήγκιασμα στα άκρα και η απώλεια συνείδησης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.