Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης: αιτίες και αντιμετώπιση

Υποφέρετε από πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης; Μάθετε σχετικά με κάποιες από τις πιθανότερες αιτίες και πώς να τον αντιμετωπίσετε, και να θυμάστε: Οτιδήποτε κάνετε για τη σπονδυλική σας στήλη, σημαίνει καλύτερη υγεία και ευεξία.
Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης: αιτίες και αντιμετώπιση
Carlos Fabián Avila

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Carlos Fabián Avila.

Τελευταία ενημέρωση: 24 Ιανουαρίου, 2019

Ο πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης είναι ένα από τα πιο συχνά παράπονα της σημερινής εποχής.

Η κακή στάση του σώματος, το να κοιμόσαστε λανθασμένα, ή ακόμη και μια παράξενη κίνηση είναι συχνά αυτά που οδηγούν στο αίσθημα καύσου χαμηλά στη σπονδυλική σας στήλη, που δεν μπορείτε να εξηγήσετε εύκολα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η μυοσκελετική πάθηση, επηρεάζει τόσο νέους ανθρώπους όσο και μεγαλύτερης ηλικίας. Τόσο ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή όσο και τους αθλητές, δεν κάνει διακρίσεις.

Ξεχνάμε συχνά πόσο ευαίσθητη είναι αυτή η τέλεια κατασκευή που υποστηρίζει τη σπονδυλική μας στήλη. Αυτή η ομάδα σπονδύλων, δίσκων, νεύρων, συνδέσμων και αρθρώσεων που μαζί αποτελούν τον θεμελιώδη πυλώνα των κινήσεών μας, είναι εξαιρετικά πολύπλοκο μέρος του σώματός μας.

Αν σας έχει χτυπήσει την πόρτα ο πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, τότε σίγουρα ξέρετε για ποιο πράγμα μιλάμε.

Ας μάθουμε για τις πιο κοινές αιτίες πρόκλησης αυτού του πόνου και πώς να τις καταπολεμήσουμε.

Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης: οι πιο συχνές αιτίες

Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης: πλάτη

1. Τραβήγματα στους μυς

Φανταστείτε πως κάθεστε στο γραφείο σας και γυρνάτε απότομα, στρίβοντας την πλάτη και το στήθος σας.

Το κάνετε τόσο απότομα που αισθάνεστε κατευθείαν ένα καυτό, οξύ πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης σας. Αργότερα, όταν σηκωθείτε, ο πόνος γίνεται τόσο έντονος που χτυπάει μέχρι κάτω στο πόδι σας και γύρω από τη μέση σας.

Τα τραβήγματα στους μυς μπορούν να συμβούν όταν ξεκουράζεστε ή κινείστε έπειτα από μια απότομη κίνηση ή χτύπημα.

Τα συμπτώματα μπορούν να περιλαμβάνουν οτιδήποτε από μυϊκούς σπασμούς έως πλήρη ανικανότητα κίνησης. Ένα τράβηγμα στον μυ μπορεί να επηρεάσει τους τένοντες και τους συνδέσμους της προσβεβλημένης από φλεγμονή περιοχής.

Πώς να θεραπεύσετε έναν τραβηγμένο μυ

 • Όταν αισθανθείτε “τράβηγμα”, βάλτε αμέσως πάγο. Αργότερα, κάντε εναλλαγές μεταξύ ζεστού και κρύου.
 • Ξεκουραστείτε για 24 ώρες. Μετά από αυτό το διάστημα, μπορείτε να ξεκινήσετε διαφορετικές ήπιες ασκήσεις για να ανακτήσετε την κινητικότητά σας.
 • Τα ζελέ και οι φυσικές θεραπείες με άρνικα είναι θαυμάσιες για τέτοιες περιπτώσεις, καθώς είναι τέλεια αντιφλεγμονώδη.

2. Πρόπτωση ή δισκοκήλη

Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης: σπονδυλική στήλη

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι μικροί σάκοι γεμάτοι υγρό, που δρουν ως “μαξιλάρια” μεταξύ των σπονδύλων, κάνοντας απαλότερες τις κινήσεις σας.

Εάν έχετε πρόπτωση δίσκου εξαιτίας ενός χτυπήματος ή λάθος κίνησης, δεν θα νιώθετε μόνο πόνο αλλά και μυρμήγκιασμα, κράμπες, και θα έχετε ένα μικρό καρούμπαλο στην πλάτη σας. Ο πόνος θα γίνει πιο έντονος το πρωί.

Οι ολισθαίνοντες δίσκοι είναι συχνοί στους αθλητές.

Πώς να θεραπεύσετε μία δισκοκήλη

Για να θεραπεύσετε μια δισκοκήλη, θα χρειαστείτε μια σωστή ιατρική διάγνωση, καθώς κάποιες φορές ο τραυματισμός μπορεί να είναι σοβαρός και να απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Σε αυτή την περίπτωση, η αποθεραπεία και η βοήθεια ενός καλού φυσικοθεραπευτή είναι απαραίτητες.

 

 

 

3. Τραυματισμός από επαναλαμβανόμενη πίεση

Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης: ευλύγιστη σπονδυλική στήλη

Η εργασία στην ίδια θέση ή η σκληρή φυσική εργασία που απαιτεί κίνηση της πλάτης, έχουν το τίμημά τους.

Οποιοδήποτε μοτίβο επαναλαμβανόμενης κίνησης, όπως το να γυρνάτε το στέρνο σας στα δεξιά, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη συμπίεση ή τη φλεγμονή των δομών της σπονδυλικής στήλης.

Στο τέλος, θα μετατραπεί σε εξουθενωτικός πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης.

Πώς να θεραπεύσετε τους τραυματισμούς από επαναλαμβανόμενη πίεση

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη θεραπεία τέτοιων τραυματισμών. Αυτοί περιλαμβάνουν:

 • Μασάζ
 • Γιόγκα ή κολύμβηση
 • Διορθωτικές ζώνες ή ζώνες στήριξης της πλάτης
 • Το να προσέχετε τη στάση του σώματός σας

 

4. Εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων

Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης: εκφυλισμός αρθρώσεων

Όσο μεγαλώνετε, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι σας γίνονται λεπτότεροι και οι αρθρώσεις σας συμπιέζονται.

Οι χόνδροι χάνουν την ελαστικότητά τους, γίνονται άκαμπτοι, και τελικά ανοίγουν τον δρόμο στην οστεοαρθρίτιδα.

Γενετικοί παράγοντες, παχυσαρκία ή παρελθοντικοί τραυματισμοί μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την αργή πρόοδο της ασθένειας.

Πώς να θεραπεύσετε τις εκφυλιστικές ασθένειες

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, αρχικά, ότι αυτού του τύπου οι εκφυλιστικές ασθένειες δεν θεραπεύονται: δεν είναι αναστρέψιμες.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε, ωστόσο, είναι να θέσετε υπό έλεγχο τα συμπτώματα για να μειώσετε τον πόνο και κατ’ επέκταση να απολαύσετε καλύτερης ποιότητας ζωή.

Ορίστε μερικές συμβουλές:

 • Παραμείνετε δραστήριοι. Η έλλειψη δραστηριότητας κάνει τις αρθρώσεις δύσκαμπτες, και η καθιστική στάση για μεγάλες χρονικές περιόδους συμπιέζει περισσότερο τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Πηγαίνετε για μία βόλτα ή κάντε καθημερινά γυμναστική. Υπάρχουν κάποιες καταπληκτικές ασκήσεις για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στην πλάτη, όπως το “Τσι Κουνγκ”. Αυτή είναι μια Κινέζικη άσκηση που συνδυάζει συγκεκριμένες φυσικές στάσεις με τεχνικές αναπνοής.
 • Να τρώτε αντιφλεγμονώδεις τροφές όπως εκείνες που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
 • Κάντε διατάσεις όταν ξυπνάτε κάθε πρωί.
 • Ρωτήστε τον γιατρό σας για το αν συμπληρώματα βιταμίνης D και μαγνησίου θα βοηθήσουν. Αυτά είναι πολύ καλά για την ενδυνάμωση των οστών και των αρθρώσεων σας.
Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης: διαλογισμός

Είναι οπωσδήποτε σημαντικό να θυμάστε ότι ο πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης χρήζει ιατρικής φροντίδας και σωστής παρακολούθησης.

Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε όλων των ειδών τις θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων του διαλογισμού όπως και της φυσικής άσκησης. Εν τω μεταξύ, να θυμάστε να τρώτε πάντα καλά και να προσέχετε τη στάση του σώματός σας.

Οτιδήποτε κάνετε για τη σπονδυλική σας στήλη σημαίνει καλύτερη υγεία και ευεξία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Casado Morales, M.ª Isabel, Moix Queraltó, Jenny, & Vidal Fernández, Julia. (2008). Etiología, cronificación y tratamiento del dolor lumbar. Clínica y Salud19(3), 379-392. Recuperado en 22 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-52742008000300007&lng=es&tlng=es.
 • Cruz-Sánchez, E. de la, Torres-Bonete, M.D., García-Pallarés, J., Gascón-Cánovas, J.J., Valero-Valenzuela, A., & Pereñíguez-Barranco, J.E.. (2012). Dolor de espalda y limitación de la actividad física cotidiana en la población adulta española. Anales del Sistema Sanitario de Navarra35(2), 241-249. https://dx.doi.org/10.4321/S1137-66272012000200006
 • Maradei García, F., Quintana Jiménez, L., & Barrero, L. H. (2016). Relación entre el dolor lumbar y los movimientos realizados en postura sedente prolongada. Revisión de la literatura. Salud Uninorte32(1).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.