Τι είναι η βρεφική δυσκοιλιότητα και τι κάνετε;

Η βρεφική δυσκοιλιότητα είναι μία από τις καταστάσεις που δοκιμάζουν την υπομονή των γονέων. Είναι μια διαταραχή που υποχωρεί από μόνη της, αλλά όχι πάντα γρήγορα.
Τι είναι η βρεφική δυσκοιλιότητα και τι κάνετε;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Η βρεφική δυσκοιλιότητα είναι ένα γαστρεντερικό πρόβλημα που εμφανίζεται τους πρώτους μήνες της ζωής. Εμφανίζεται συνήθως μεταξύ του πρώτου και του τέταρτου ή έκτου μήνα μετά τη γέννηση.

Πρόκειται για καλοήθη διαταραχή, που σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί και δεν προκαλεί μακροχρόνιες συνέπειες. Μερικές φορές προκαλεί ανησυχία στους γονείς, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε.

Η βρεφική δυσκοιλιότητα είναι επίσης γνωστή ως ψευδοδυσκοιλιότητα. Οφείλεται στην ανωριμότητα ορισμένων νεογέννητων και τα οδηγεί σε δυσκολία των κενώσεων.

Τι είναι η βρεφική δυσκοιλιότητα;

Η βρεφική δυσκοιλιότητα είναι μια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή που εμφανίζεται στα βρέφη. Χαρακτηρίζεται από δυσκολία στο πέρασμα των κενώσεων. Ο οργανισμός του μωρού δεν βρίσκει τρόπο να περάσει τα κόπρανα και δεν ανοίγει εντελώς τον πρωκτικό σφιγκτήρα.

Το μωρό δεν ανοίγει τον πρωκτό του για να περάσει κόπρανα, αλλά τον κλείνει, και αυτό δυσκολεύει τη διέλευση των κοπράνων. Το μωρό παίρνει θέση για να αποβάλει, αλλά όταν δεν τα καταφέρνει, κλαίει έντονα, κοκκινίζει το πρόσωπό του, σφίγγει τα χέρια του και διπλώνει τα πόδια του πάνω στην κοιλιά του.

Η κατάσταση αυτή ανησυχεί πολλούς γονείς, αλλά δεν είναι σοβαρή. Σε ορισμένα μωρά, το πρόβλημα διαρκεί μόνο λίγες ημέρες, αν και υπάρχουν και περιπτώσεις που διαρκεί για μήνες. Μόλις το έντερο ωριμάσει, θα ανακτήσει μια φυσιολογική κίνηση του εντέρου.

Αίτια για τη βρεφική δυσκοιλιότητα

Με απλά λόγια, η βρεφική δυσκοιλιότητα εμφανίζεται επειδή το μωρό δεν ξέρει πώς να χαλαρώσει τον πρωκτικό σφιγκτήρα του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σπρώχνουν, αλλά δεν καταφέρνουν να αφοδεύσουν. Η βασική αιτία είναι η έλλειψη συγχρονισμού μεταξύ της ενδοκοιλιακής πίεσης και της χαλάρωσης του πυελικού εδάφους.

Όταν το μωρό ασκεί πίεση για να περάσει κόπρανα, το πυελικό έδαφος συστέλλεται. Αυτό εμποδίζει τη φυσιολογική εκκένωση. Δεν πρόκειται για ασθένεια, αλλά για ένα προσωρινό πρόβλημα που θα βελτιωθεί από μόνο του όταν το έντερο ωριμάσει πλήρως.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η πέψη στα βρέφη είναι διαφορετική από εκείνη των μεγαλύτερων παιδιών και των ενηλίκων. Είναι σύνηθες τα νεογέννητα να αφοδεύουν συχνότερα, αλλά είναι επίσης φυσιολογικό να αφοδεύουν μόνο δύο φορές την εβδομάδα. Μετά την τρίτη εβδομάδα ζωής, έχουν όλο και λιγότερες κενώσεις.

A baby crying.
Το κλάμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι έντονο, επειδή το παιδί νιώθει πόνο όταν δεν είναι σε θέση να αποβάλει κόπρανα.

Πώς αντιμετωπίζεται η βρεφική δυσκοιλιότητα ;

Καθώς η βρεφική δυσκοιλιότητα δεν είναι ασθένεια, δεν απαιτεί ιατρική θεραπεία. Θα πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και απλώς να περιμένετε να πάρουν τα πράγματα τον δρόμο τους. Αυτό θα μεταδώσει την ηρεμία και στο μωρό σας. Προσφέροντάς του στοργή και παρηγοριά θα το βοηθήσετε να χαλαρώσει και να μπορέσει να αφοδεύσει. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω μέτρα:

  • Μασάζ κοιλιάς. Μιλάμε εδώ για δεξιόστροφους κύκλους με το δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο στην κοιλιά του μωρού. Αυτό ενθαρρύνει την κίνηση των εντέρων. Είναι σημαντικό να το κάνετε πολύ απαλά για να μην πληγώσετε το μωρό.
  • Να λυγίζετε τα πόδια του μωρού: Μόνο τα πόδια του μωρού πρέπει να λυγίζουν στο στήθος του. Αυτή η κίνηση διευκολύνει την αποβολή των κοπράνων.
  • Ποδήλατο: Στην ίδια λυγισμένη θέση, βοηθήστε τα να κινήσουν τα πόδια τους σαν να κάνουν πετάλι σε ποδήλατο. Αυτό βοηθά στην αύξηση της πίεσης για να βγουν τα κόπρανα.
A baby with a doctor.
Ο παιδίατρος θα σας υποδείξει κάποια μέτρα σε περίπτωση δυσκοιλιότητας, αλλά απαιτεί χρόνο για να υποχωρήσει.

Αποφύγετε τα μέτρα στο σπίτι

Ορισμένοι γονείς επιλέγουν να διεγείρουν τον πρωκτό του παιδιού με ένα κλαδάκι μαϊντανό ή άλλα αντικείμενα. Αυτό δεν ενδείκνυται και συχνά δεν επιτυγχάνεται η σωστή λειτουργία του.

Ούτε συνιστάται να αλλάξετε τη διατροφή του παιδιού, να σταματήσετε να δίνετε μητρικό γάλα, να το επιβαρύνετε με νερό και υγρά ή να του δίνετε τσάι από βότανα. Όπως έχουμε ήδη εξηγήσει, η βρεφική δυσκοιλιότητα  δεν εξαρτάται από κανέναν από αυτούς τους παράγοντες.

Ωστόσο, αν υπάρχουν συμπτώματα που σας φαίνονται περίεργα ή αν το μωρό φαίνεται να αισθάνεται υπερβολική δυσφορία και δεν σταματά να κλαίει ή αν διαπιστωθεί κάποια άλλη ανωμαλία, τότε ο παιδίατρος θα πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Castillo Ramírez, M., & Vargas Durán, K. (2017). Efectividad del masaje en el área abdominal para la reducción de los cólicos del lactante. Enfermería Actual de Costa Rica, (32), 79-89.
  • Aguirre, I. N., Bulnes, C. E., Gómez, A. O., Suazo, B. N., Mercado, E. M., Mejía, G. M., … & Artica, M. H. (2020). Trastornos funcionales digestivos del lactante. Archivos de medicina, 16(2), 2.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.