Πώς να αντιμετωπίσετε την καντιντίαση φυσικά

Η καντιντίαση είναι λοίμωξη που προκαλείται από τον μύκητα candida. Μπορεί να γίνει χρόνια ή να δημιουργεί επαναλοιμώξεις αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.
Πώς να αντιμετωπίσετε την καντιντίαση φυσικά

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Τόσο η πρόληψη όσο και η φαρμακευτική αγωγή συνιστούν τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσετε την καντιντίαση. Σε γενικές γραμμές, θα δείτε θετικά αποτελέσματα σχετικά γρήγορα. Ωστόσο, η κατάσταση επανέρχεται συχνά, ειδικά όταν δεν έχετε αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με τη λοίμωξη. Για να αποφύγετε αυτόν τον δυσάρεστο ”κύκλο” είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αντιμετωπίσετε την καντιντίαση σωστά.

Η καντιντίαση είναι μια μόλυνση που προκαλείται από οποιαδήποτε από τις ποικιλίες του μύκητα Candida. Η συγκεκριμένη λοίμωξη επηρεάζει τους βλεννογόνους του σώματός σας, όπως το στόμα ή τα γεννητικά όργανα. Έτσι, τα άτομα με διαβήτη, AIDS ή οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι αρκετά υψηλό και φθάνει έως και το 45%, σύμφωνα με τη μελέτη της Δρ. Claudia Spampinato, κυρίως εξαιτίας λανθασμένης θεραπείας ή ανεπαρκών διαγνωστικών μεθόδων.

Η θεραπεία της καντιντίασης αποτελείται από τέσσερα μέρη:

 • σωστή και έγκαιρη διάγνωση
 • αντιμετώπιση τυχόν παραγόντων που σχετίζονται με τη λοίμωξη
 • κατηγοριοποίηση του τύπου της λοίμωξης
 • και τέλος, αγωγή με το κατάλληλο φάρμακο

Η διάγνωση είναι το κύριο στοιχείο στη θεραπεία της καντιντίασης

Πώς να αντιμετωπίσετε την καντιντίαση - Δείγμα από μύκητες
Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσετε την καντιντίαση συντελείται με τη σωστή διάγνωση. Πολλοί άνθρωποι απευθύνονται σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα πριν βεβαιωθούν ότι έχουν πράγματι τη μόλυνση. Στην πραγματικότητα, δύο στους τρεις με παρόμοιες λοιμώξεις κάνουν ακριβώς το ίδιο λάθος.

Η λήψη του λάθους φαρμάκου μπορεί να κάνει την λοίμωξη πιο ανθεκτική και πιο δύσκολη στη θεραπεία. Μπορεί να σας ανακουφίσει αρχικά από τα συμπτώματα, αλλά η λοίμωξη είναι δεδομένο πως θα επανεμφανιστεί.

Είναι καλύτερο να μην επιχειρήσετε να πιθανολογήσετε τη διάγνωση βασιζόμενοι μόνο από τα συμπτώματα ή από συμβουλές που θα σας δώσουν παραπληροφορημένοι γνωστοί σας. Η επίσκεψη στο γιατρό είναι η καλύτερη συμβουλή. Αν πιθανολογείται βλεννογονική ή δερματική καντιντίαση, θα ληφθεί επίχρισμα που θα αναλυθεί μικροσκοπικά.

Η καντιντίαση των νεφρών ή των εντέρων εντοπίζεται μέσω εξετάσεων ούρων ή κοπράνων. Εάν υπάρχει υποψία συστηματικής καντιντίασης, απαιτείται βιοψία. Με σημάδια σήψης, ή με άλλα λόγια, μυκητιασική παρουσία στο αίμα, ο γιατρός θα εκτελέσει καλλιέργειες με μια σειρά αιμοληψιών.

Η διαχείριση των παραγόντων που σχετίζονται με την καντιντίαση

Πώς να αντιμετωπίσετε την καντιντίαση - Κεσεδάκι με γιαούρτι
Το δεύτερο βήμα στη θεραπεία της καντιντίασης είναι ο έλεγχος των παραγόντων που μπορεί να σχετίζονται με την πάθηση. Τα άτομα με διαβήτη ή AIDS είναι πιο ευάλωτα. Όσοι, ωστόσο, έχουν καταναλώσει υψηλές δόσεις αντιβιοτικών ή στεροειδών βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο. Επίσης, οι έγκυες γυναίκες και όποιος έχει αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να νοσήσει.

Τα βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν είναι τα εξής:

 • Αλλάξτε τη διατροφή σας. Ο μύκητας τρέφεται από τη ζάχαρη, τα τυποποιημένα τρόφιμα, το ξίδι και από άλλους μύκητες. Ως εκ τούτου, είναι καλή ιδέα να αποφύγετε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τη λευκή ζάχαρη, το ραφιναρισμένο αλεύρι και οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη, αλκοόλ ή ξίδι.
 • Καταναλώστε οξεόφιλο. Πρόκειται για βακτήριο που θεωρείται προβιοτικό. Ενδημεί στα έντερα και τον γυναικείο κόλπο και προστατεύει από επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Μπορείτε να το βρείτε σε μορφή σκόνης, υγρού, σε κάψουλες και τρόφιμα όπως το γιαούρτι ή το κεφίρ.

Η αντιμετώπιση της καντιντίασης, φυσικά, απαιτεί αυστηρή υγιεινή. Μη χρησιμοποιείτε στοματικά διαλύματα που περιέχουν γλυκονική χλωρεξιδίνη εάν η λοίμωξη είναι στο στόμα σας. Ένα καλό υποκατάστατο είναι ένα στοματικό διάλυμα με διοξείδιο του χλωρίου.

Πώς να αντιμετωπίσετε την καντιντίαση – Φαρμακευτική αγωγή

Πώς να αντιμετωπίσετε την καντιντίαση - Χάπια
Η θεραπεία της καντιντίασης περιλαμβάνει επίσης τη λήψη φαρμάκων. Οι γιατροί συνταγογραφούν ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης και την κατάσταση του ασθενούς. Ανάλογα με αυτούς τους παράγοντες, ο γιατρός θα συστήσει μια τοπική ή γενική θεραπεία. Στην πρώτη περίπτωση, αυτό σημαίνει κρέμες και αλοιφές, ενώ η δεύτερη περίπτωση συνεπάγεται από του στόματος φαρμακευτική αγωγή.

Για τις λοιμώξεις του δέρματος ή των νυχιών, οι γιατροί συνταγογραφούν τοπικά φάρμακα, όπως τζελ, αλοιφές ή κρέμες. Οι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά είναι:

 • Κλοτριμαζόλη
 • Φλουκοναζόλη
 • Νυστατίνη
 • Κετοκοναζόλη
 • Μικοναζόλη
 • Φλουκοναζόλη
 • Ιτρακοναζόλη

Για τη θεραπεία της οροφαρυγγικής καντιντίασης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στοματικά διαλύματα με υγρή νυστατίνη. Αυτό αρκεί για να αντιμετωπιστεί η μόλυνση στους περισσότερους ανθρώπους.

Εάν η λοίμωξη είναι βαθύτερη, για παράδειγμα, αν είναι οισοφαγική, συνιστάται η θεραπεία με δισκία ή χάπια για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Αυτό το είδος θεραπείας χρησιμοποιείται επίσης συνήθως για την επιφανειακή καντιντίαση των γεννητικών οργάνων.

Επιπλέον, οι πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν νοσηλεία και χορήγηση ενδοφλέβιας φαρμακευτικής αγωγής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Akansha Jain, Shubham Jain, Swati Rawat“Emerging fungal infections among children: A review on its clinical manifestations, diagnosis, and prevention”, J Pharm Bioallied Sci. 2010 Oct-Dec; 2(4): 314–320.
  • James, William D.; Berger, Timothy G.; et al. (2006). Andrews’ Diseases of the Skin: clinical Dermatology. Saunders Elsevier. 
  • Pappas PG (2006). «Invasive candidiasis». Infect. Dis. Clin. North Am. 20 (3): 485-506.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.