6 βήματα για τη θεραπεία των κολπικών λοιμώξεων

Για να αποφευχθεί η εξάπλωση των κολπικών λοιμώξεων, είναι θεμελιώδους σημασίας η χρήση βαμβακερών εσώρουχων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό το υλικό αναπνέει καλύτερα από όλα.
6 βήματα για τη θεραπεία των κολπικών λοιμώξεων

Τελευταία ενημέρωση: 04 Ιανουαρίου, 2019

6 βήματα για τη θεραπεία των κολπικών λοιμώξεων. Η εμφάνιση της κολπικής λοίμωξης είναι ένα συχνό πρόβλημα. Δυστυχώς, τα συμπτώματά της μπορούν να προκαλέσουν αρκετή δυσφορία.

Η εσωτερική και εξωτερική μόλυνση μεταβάλλει το pH της κολπικής χλωρίδας. Αυτό προκαλεί πόνο και κνησμό και είναι η αιτία των δύσοσμων εκκρίσεων.

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η ανάπτυξη της candida albicans (ή “ωίδιο το λευκάζον”). Πρόκειται για έναν μικροοργανισμό που τείνει να πολλαπλασιάζεται σε υγρά και θερμά περιβάλλοντα που είναι χαρακτηριστικά σε αυτό το μέρος του σώματος.

Παρόλο που μπορεί να είναι ελάχιστη και σποραδική, η θεραπεία των κολπικών λοιμώξεων είναι απαραίτητη για την αποφυγή επιπλοκών ή σοβαρών ασθενειών.

Ευτυχώς, εκτός από τα συμβατικά προϊόντα, υπάρχουν κάποιες συνήθειες και φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμησή τους με φυσικό τρόπο.

Σε αυτό το άρθρο, θέλουμε να σας μιλήσουμε για 6 απλά βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν στη θεραπεία των κολπικών λοιμώξεων.

Ανακαλύψτε τα!

Θεραπεία των κολπικών λοιμώξεων

1.Αναθεωρήστε τις συνήθειες υγιεινής

γυναίκα στο ντους θεραπεία των κολπικών λοιμώξεων

Το να έχετε καλές καθημερινές συνήθειες υγιεινής είναι ένα από τα κλειδιά για τη διατήρηση ενός υγιούς κόλπου που είναι απαλλαγμένος από κολπικές λοιμώξεις.

Ένας βασικός κανόνας είναι να χρησιμοποιήσετε ουδέτερο σαπούνι χωρίς αρώματα ή συστατικά που αλλάζουν το φυσικό pH αυτής της περιοχής.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα εσώρουχά σας είναι καθαρά και στεγνά, ειδικά όταν υπάρχει κολπικό υγρό που είναι παχύ και δύσοσμο.

 • Να πλένεστε δύο φορές την ημέρα και να αλλάζετε τα εσώρουχα σε περίπτωση που έχετε αυτά τα συμπτώματα.
 • Όταν πηγαίνετε στο μπάνιο, να σκουπίζεστε από εμπρός προς τα πίσω για να βεβαιωθείτε ότι οι μύκητες και τα βακτηρίδια δεν εξαπλώνονται.

2.Διατηρήστε τα γεννητικά σας όργανα στεγνά

Ο κόλπος προστατεύεται από ένα φυσικό λιπαντικό που περιέχει υγιή βακτήρια τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη των μυκήτων.

Όταν το pΗ αυτών των υγρών αυξάνεται, οι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται εύκολα και γρήγορα δημιουργούν λοιμώξεις.

Δεδομένου ότι η περιοχή αυτή παραμένει ελαφρώς υγρή, είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τα εξωτερικά μέρη στεγνά για να σταματήσουμε τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων.

 • Βεβαιωθείτε ότι σκουπίζεστε καλά όταν κάνετε ντους ή πηγαίνετε στο μπάνιο.
 • Αποφεύγετε να φοράτε βρεγμένα εσώρουχα λόγω του νερού ή υγρών.

3.Αποφεύγετε τις σεξουαλικές επαφές

σεξουαλική επαφή θεραπεία των κολπικών λοιμώξεων

Οι κολπικές λοιμώξεις δεν αποτελούν κίνδυνο για τη σεξουαλική υγεία ενός ζευγαριού. Ωστόσο, δεν είναι καλό να κάνετε σεξ, ενώ αντιμετωπίζονται, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να κάνει τη θεραπεία δύσκολη.

Η επαφή με τον σύντροφο μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της λοίμωξης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσει πόνο και δυσφορία.

4.Κάντε μπάνιο με μηλόξυδο για τη θεραπεία των κολπικών λοιμώξεων

Το φυσικό οξύ του ξυδιού βοηθά στην αποκατάσταση του φυσικού pH του κόλπου για να διευκολύνει την αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Τα ενεργά συστατικά του, όπως το οξικό οξύ, έχουν αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία αυτής της περιοχής για την καταπολέμηση κολπικών  λοιμώξεων.

Ταυτόχρονα, είναι ένα υπέροχο φάρμακο για να ηρεμήσετε τον κνησμό και να μειώσετε τα υπερβολικά υγρά.

 • Προσθέστε μισό φλιτζάνι μηλόξυδο στο νερό σε θερμοκρασία δωματίου στη μπανιέρα σας και κάντε μπάνιο για 15 ή 20 λεπτά.

5.Φορέστε βαμβακερά εσώρουχα

γυναικείο σώμα, βαμβακερά εσώρουχα θεραπεία των κολπικών λοιμώξεων

Τα εσώρουχα έχουν άμεση σχέση με αυτό το είδος λοίμωξης, δεδομένου ότι ορισμένα υφάσματα απορροφούν υπερβολική υγρασία και εμποδίζουν τον αερισμό στην περιοχή.

Τα ρούχα από βαμβάκι είναι ιδανικά για να αποφύγετε αυτές τις ενοχλήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή επιτρέπει επαρκή αερισμό και δεν διευκολύνει την ανάπτυξη των μυκήτων και των βακτηρίων.

 • Βεβαιωθείτε ότι φοράτε πάντα βαμβακερά εσώρουχα.
 • Αποφεύγετε να φοράτε βρεγμένα μαγιό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Φορέστε χαλαρά ρούχα.

6.Αποφεύγετε τη χρήση ταλκ σε σκόνη ή με άρωμα για την καταπολέμηση κολπικών λοιμώξεων

Υπάρχουν αμέτρητα αρώματα, ταλκ σε σκόνη, αποσμητικά και άλλα προϊόντα τα οποία είναι φτιαγμένα για να αλλάξουν την οσμή του κόλπου. Μάθετε περισσότερα στην έρευνα των Δρ. Falagas εδώ.

Αυτά τα προϊόντα αλλάζουν σημαντικά την υγιή μικροβιακή χλωρίδα της περιοχής και μπορούν στην πραγματικότητα να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Τα χημικά τους συστατικά καταστρέφουν τα υγιή βακτηρίδια που καταπολεμούν τους μύκητες και διευκολύνουν την ανάπτυξή τους.

 • Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι, όταν υπάρχει καλή υγιεινή, ο κόλπος δεν πρέπει για κανέναν λόγο να έχει μια δυσάρεστη οσμή.
 • Είναι αλήθεια ότι ο κόλπος έχει ιδιαίτερη οσμή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Μήπως πάσχετε από μια κολπική λοίμωξη; Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και πάρτε τον έλεγχο μόλις έχετε ενοχλητικά συμπτώματα.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Gonçalves, B., Ferreira, C., Alves, C. T., Henriques, M., Azeredo, J., & Silva, S. (2016). Vulvovaginal candidiasis: Epidemiology, microbiology and risk factors. Critical Reviews in Microbiology. https://doi.org/10.3109/1040841X.2015.1091805
 • Genet, J. (1995). [Natural remedies for vaginal infections]. Sidahora.
 • Ozen, B., & Baser, M. (2017). Vaginal Candidiasis Infection Treated Using Apple Cider Vinegar: A Case Report. Alternative Therapies in Health and Medicine.
 • Judy Gopal, Vimala Anthonydhason, Manikandan Muthu, Enkhtaivan Gansukh, Somang Jung, Sechul Chul & Sivanesan Iyyakkannu (2019) Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect, Natural Product Research, 33:6, 906-910, DOI: 10.1080/14786419.2017.1413567
 • Ozen B, Baser M. Vaginal Candidiasis Infection Treated Using Apple Cider Vinegar: A Case Report. Altern Ther Health Med. 2017;23(7):AT5751.
 • Candidosis vaginal. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999
 • Keeping your vagina clean and healthy. National Health Service. https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/keeping-your-vagina-clean-and-healthy/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.