Μάθετε πώς να ανιχνεύετε τον πιθανό καρκίνο του δέρματος

Εκτός από το ότι πρέπει να παρακολουθείτε και να ενημερώνετε το δερματόλογο σας για την εμφάνιση των ελιών σας, αν αλλάξουν χρώμα ή σχήμα, είναι επίσης πολύ σημαντικό να προστατεύετε τον εαυτό σας από τον ήλιο.
Μάθετε πώς να ανιχνεύετε τον πιθανό καρκίνο του δέρματος

Τελευταία ενημέρωση: 01 Μαρτίου, 2019

Για τον καρκίνο του δέρματος γνωρίζουμε ήδη πως είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου που διαγιγνώσκεται στον κόσμο. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος το οποίο έχει ποικίλες λειτουργίες όπως το να παρέχει προστασία από τραυματισμούς αφού δρα ως προστατευτική ασπίδα ενάντια σε πιθανούς μικροοργανισμούς που μπορεί να αποβούν μοιραίοι για τον οργανισμό. Παρόμοια, το δέρμα δρα ως αποθηκευτικός χώρος για το νερό και λειτουργεί μαζί με το λιπώδη ιστό (υποδόριο λίπος) ενώ παράλληλα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος. Μερικοί από αυτούς είναι οι υπεριώδεις ακτίνες (UV) που απελευθερώνονται από την έντονη ακτινοβολία του ήλιου. Οι ακτίνες UV προκαλούν μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων του δέρματος τροποποιώντας τη γενετική σύστασή τους μετατρέποντάς τα σε κακοήθη κύτταρα. Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι περισσότερο επιρρεπείς στον καρκίνο του δέρματος.

Οι μορφές του καρκίνου του δέρματος

Καρκίνο του δέρματος - Ελιά στο δέρμα

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Αυτή η μορφή καρκίνου παρουσιάζεται συνήθως σε σημεία όπως είναι το πρόσωπο και πιο συγκεκριμένα στο μέτωπο και τη μύτη. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω γενετικής προδιάθεσης, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις πιθανότητες ανάπτυξης του καρκίνου του δέρματος. Οι ακτίνες UV και η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες όπως το αρσενικό προκαλούν την εμφάνιση των καρκινικών κυττάρων.

Πλακώδες καρκίνωμα

Αυτή η μορφή παρουσιάζεται συνήθως σε σημεία του σώματος τα οποία εκτίθενται άμεσα στον ήλιο καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες αλληλεπιδρούν εύκολα με το δέρμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτή η μορφή καρκίνου μπορεί να εμφανιστεί μόνο σε αυτές τις περιοχές. Στο αρχικό του στάδιο, το πλακώδες καρκίνωμα παρουσιάζεται σαν μια κοκκινωπή περιοχή που μπορεί να μοιάζει και σαν κρεατοελιά. Αυτή η μορφή καρκίνου επηρεάζει συνήθως μόνο την περιοχή στην οποία έχει κάνει την εμφάνισή του καθώς συνηθίζει να εισχωρεί όλο και βαθύτερα στους ιστούς που τον περιβάλλουν. Ωστόσο, υπάρχει επίσης η πιθανότητα να εξαπλωθεί εισχωρώντας σε περιοχές υψηλού κινδύνου οδηγώντας ακόμη και σε θάνατο.

Μελάνωμα

Αυτή η μορφή καρκίνου αναπτύσσεται από τα κύτταρα που περιέχουν χρωστική ουσία και είναι γνωστά ως μελανοκύτταρα. Παρουσιάζεται συνήθως σαν ένας σκουρόχρωμος όγκος – χάρη στην αυξημένη περιεκτικότητά του σε μελανίνη, τη χρωστική ουσία που εκκρίνουν τα κύτταρα και μαυρίζουν το δέρμα – και οδηγεί στην εμφάνιση μαύρων και καφέ κηλίδων στο δέρμα. Το μελάνωμα είναι η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο του δέρματος και εμφανίζεται συνήθως σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα (λευκό). Κάθε χρόνο ανιχνεύονται περίπου 165.000 περιπτώσεις μελανώματος παγκοσμίως και οι 48.000 εξ’ αυτών είναι θανατηφόρες. Αυτά τα κύτταρα είναι γενικά αρκετά διεισδυτικά καθώς έχουν ικανότητα να κάνουν μετάσταση και να εξαπλώνονται σε ολόκληρο το σώμα. Άλλα όργανα τα οποία μπορεί να επηρεαστούν από αυτή τη μορφή είναι το έντερο και τα μάτια. Το μελάνωμα είναι υπεύθυνο για το θάνατο του 75% των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του δέρματος.

Γενικά ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες της ανάπτυξης αυτής της νόσου είναι η έκθεση στην ακτινοβολία του ήλιου όπως αναφέρει και η Δρ. Marianne Berwick. Ωστόσο, υπάρχουν μηχανήματα που χρησιμοποιούνται καθημερινά όπως είναι τα μηχανήματα μαυρίσματος τα οποία αποτελούν ακόμα ένα παράγοντα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας όσον αφορά στην πρόληψη. Υπάρχουν πρακτικές περιποίησης δέρματος που αν τις εφαρμόζετε με επιμονή θα μπορέσετε να αποφύγετε τον καρκίνο του δέρματος.

Προτάσεις για να προλάβετε τον καρκίνο του δέρματος

Καρκίνο του δέρματος - Γυναίκα βάζει αντηλιακό στο μπράτσο της

Υπάρχουν ορισμένοι επικίνδυνοι παράγοντες για τους ανθρώπους που πολύ συχνά εκτίθενται στην άμεση ακτινοβολία του ήλιου και θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα. Θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι πρόκειται για την πρόληψη μιας πιθανής ασθένειας και γι’ αυτό σας προτείνουμε αν σκοπεύετε να παραμείνετε για αρκετές ώρες στον ήλιο να χρησιμοποιείτε:

  • Κουκούλες
  • Καπέλα τύπου jockey
  • Καπέλα
  • Αντηλιακή κρέμα

Ακόμη περισσότερο θα πρέπει να προσέχουν οι άνθρωποι που έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα με ανοιχτόχρωμα ή μπλε μάτια που βρίσκονται στην ηλικία των 50 ετών περίπου καθώς αυτοί είναι περισσότερο επιρρεπείς σε αυτή την ασθένεια.

Με λίγα λόγια, μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος είναι:

  • Η υπερβολική έκθεση στις φυσικές ή τεχνητές ακτίνες κι έτσι θα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεσή μας στις επιβλαβείς ακτίνες UV οι οποίες μπορούν να φιλτράρονται με αντηλιακή κρέμα.
  • Ανοιχτόχρωμα ή μπλε μάτια.
  • Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Γενετικές αλλαγές που σχετίζονται με αυτή τη μορφή καρκίνου.
  • Έκθεση στο αρσενικό.
  • Έκθεση σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας.

Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακή κρέμα και να προσέχετε όταν βρίσκεστε έξω!!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.