6 καθημερινές συνήθειες που είναι εξίσου κακές με το κάπνισμα

Αν και δεν αποδοκιμάζονται τόσο όσο το κάπνισμα, υπάρχουν μερικές επικίνδυνες καθημερινές συνήθειες τις οποίες θεωρούμε άκακες, όπως το να μην κοιμόμαστε αρκετά.
6 καθημερινές συνήθειες που είναι εξίσου κακές με το κάπνισμα

Τελευταία ενημέρωση: 04 Δεκεμβρίου, 2018

6 καθημερινές συνήθειες που είναι εξίσου κακές με το κάπνισμα. Όλοι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα είναι μια εξάρτηση που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το σώμα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές επικίνδυνες καθημερινές συνήθειες που είναι εξίσου κακές και μπορεί να αποτελούν μέρος του τρόπου ζωής σας θέτοντας την υγεία σας σε κίνδυνο.

Συνεχίστε να διαβάζετε αυτό το άρθρο για να μάθετε για έξι επικίνδυνες καθημερινές συνήθειες που είναι εξίσου κακές με το κάπνισμα.

Πόσο κακό κάνει το κάπνισμα;

Για να σας δώσουμε μια ιδέα, ακολουθούν μερικά ανησυχητικά στοιχεία για το κάπνισμα:

Το κάπνισμα βλάπτει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος και είναι άμεσα υπεύθυνο για μια σειρά νόσων.

Εκτιμάται ότι ένας στους δύο καπνιστές θα πεθάνει εξαιτίας κάποιας ασθένειας που συνδέεται με το κάπνισμα.

Κάθε χρόνο σημειώνονται περισσότεροι θάνατοι από το κάπνισμα από όλους όσους οφείλονται στους παρακάτω λόγους συνολικά:

 • Αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.
 • Χρήση παράνομων ναρκωτικών.
 • HIV.
 • Ατυχήματα που συνδέονται με τη χρήση όπλων.
 • Κατάχρηση οινοπνεύματος.

Η συνήθεια του καπνίσματος μειώνει τη ζωή των ανδρών κατά δώδεκα περίπου χρόνια και των γυναικών μέχρι και κατά έντεκα χρόνια.

Έχοντας υπόψη μας αυτές τις πληροφορίες, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι παρακάτω δραστηριότητες μπορεί να είναι το ίδιο βλαπτικές για το σώμα μας.

1. Πίνετε αναψυκτικά, μια από τις καθημερινές συνήθειες που είναι εξίσου κακές με το κάπνισμα

κουτιά αναψυκτικών- 6 καθημερινές συνήθειες που είναι εξίσου κακές με το κάπνισμα

Τα ανθρακούχα αναψυκτικά και οι σόδες περιέχουν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης και σιροπιού καλαμποκιού.

Το συστατικά αυτά είναι οι κύριοι ένοχοι για τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών νόσων και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Πόσο κακό μπορεί να κάνει η κατανάλωση αναψυκτικών; Ένα μόνο κουτάκι τη μέρα μπορεί να προσθέσει εφτά κιλά βάρους στο σώμα μας μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Επίσης αυτή η μικρή ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 85%.

Επιπλέον η βιομηχανία αναψυκτικών, αξίας εκατομμυρίων, δεν εστιάζει τη διαφημιστική εκστρατεία της στις πωλήσεις μόνο σε ενήλικες, όπως οι καπνοβιομηχανίες, αλλά σε ολόκληρη την οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και εφήβων.

2. Κοιμάστε υπερβολικά πολύ… ή υπερβολικά λίγο

Όσον αφορά στον ύπνο, μια επαρκής ποσότητα είναι ανάμεσα σε εφτά και εννέα ώρες.

Μελέτες των CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) δείχνουν ότι το να κοιμάστε λιγότερο από έξι ώρες ή περισσότερο από δέκα ώρες κάθε νύχτα μπορεί να προκαλέσει παθήσεις όπως:

 • Καρδιακές νόσους.
 • Διαβήτη.
 • Παχυσαρκία.
 • Κατάθλιψη.

Οι μελέτες συνιστούν επίσης την κατάργηση των επαναληπτικών ξυπνητηριών το πρωί, αφού ο διακοπτόμενος ύπνος μειώνει τις ωφέλειες της ανάπαυσης.

Η συνήθεια αυτή μας αφήνει πιο κουρασμένους από ό,τι αν απλώς σηκωνόμασταν την πρώτη φορά που χτυπάει το ξυπνητήρι.

3. Μένετε καθιστοί πολλές ώρες, μια από τις καθημερινές συνήθειες που είναι εξίσου κακές με το κάπνισμα

γυναίκα μπροστά σε λαπτοπ- 6 καθημερινές συνήθειες που είναι εξίσου κακές με το κάπνισμα

Αν, μετά από οχτώ ώρες στο γραφείο, πάτε σπίτι και χαλαρώνετε βλέποντας κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα, η ζωή σας μπορεί να βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine, οι ενήλικες που μένουν καθιστοί για περισσότερες από έντεκα ώρες τη μέρα διατρέχουν κατά 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να μειώσουν τη ζωή τους κατά τρία χρόνια. Αυτό συγκριτικά με όσους μένουν καθιστοί για λιγότερο από τέσσερις ώρες τη μέρα.

Αν μένετε καθιστοί για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, αυξάνεται ο κίνδυνος να παρουσιάσετε:

 • Διαβήτη.
 • Καρκίνο.
 • Καρδιακές νόσους.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο κίνδυνος αυτός δεν μειώνεται ακόμα και αν ασκείστε τακτικά.

4. Πίνετε υπερβολική ποσότητα καφέ

Αν και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξεκινάτε μια δύσκολη μέρα με έναν φρέσκο καφέ, το να πίνετε πάνω από τέσσερα φλιτζάνια τη μέρα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες θανάτου σας κατά 56%.

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το 1979 ως το 1998 εξετάστηκε το ιατρικό και το προσωπικό ιστορικό 40.000 ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια των δεκαεφτά χρόνων της μελέτης, πάνω από 2.500 από αυτούς τους ανθρώπους πέθαναν.

Αν και η αιτία του θανάτου τους δεν ήταν η υπερβολική κατανάλωση καφέ, στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έπιναν μεγαλύτερες ποσότητες καφέ είχαν περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν. Επίσης είχαν λιγότερο υγιή καρδιά και λιγότερο υγιείς πνεύμονες.

Ο καφές περιέχει καφεΐνη, ένα ναρκωτικό που διεγείρει την απελευθέρωση επινεφρίνης, αναστέλλοντας τη δραστηριότητα της ινσουλίνης και αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση.

5. Σταυρώνετε τα πόδια σας

γυναίκα με σταυρωμένα πόδια- 6 καθημερινές συνήθειες που είναι εξίσου κακές με το κάπνισμα

Όσο άκακο και αν φαίνεται, το σταύρωμα των ποδιών μπορεί να βλάψει την κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει θρόμβους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως:

 • Κιρσούς.
 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση.
 • Θρόμβωση.
 • Ένταση στους γοφούς.
 • Προβλήματα με τη στάση του σώματός σας.

6. Κακή διατροφή

Μια διατροφή γεμάτη πρόχειρες τροφές ή τροφές που περιέχουν υπερβολικά πολλά συντηρητικά είναι εξίσου βλαβερή με το οινόπνευμα, τα ναρκωτικά και το κάπνισμα μαζί, σύμφωνα με το GLOPAN.

Αντίθετα με το κάπνισμα, που επηρεάζει μονάχα μερικούς ανθρώπους, η κακή διατροφή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που επιπλέον καταστρέφει τις οικονομίες των χωρών.

Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει στα εξής:

 • Διαβήτη τύπου 2.
 • Στεφανιαία νόσο.
 • Καρκίνο.
 • Υπέρταση.
 • Αναιμία.
 • Άλλα προβλήματα υγείας.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Becoña, E., & Vézquez, F. L. (1997). La evaluación de la conducta de fumar. Psicologia Conductual.
 • Dussaillant, C., Echeverría, G., Villarroel, L., Marin, P. P., & Rigotti, A. (2015). Una alimentación poco saludable se asocia a mayor prevalencia de síndrome metabólico en la población adulta chilena: Estudio de corte transversal en la Encuesta Nacional de Salud 2009-2010. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.5.9657
 • Ruvalcaba, C. G., Tucker, K. L., Morita, K., Qiao, N., Hannan, M. T., Cupples, L. A., & Kiel, D. P. (2009). Consumo de refrescos y riesgo de obesidad en adolescentes de Guadalajara, México. Boletín Médico Del Hopital Infantil de México.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.