Πόσο καιρό χρειάζεται η τενοντίτιδα για να θεραπευτεί;

Η θεραπεία της τενοντίτιδας δεν είναι αδύνατη, ωστόσο η κατάσταση μπορεί να γίνει πιο περίπλοκη εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφόρτιση του τένοντα. Βασικό ρόλο παίζουν η ξεκούραση και η αποκατάσταση.
Πόσο καιρό χρειάζεται η τενοντίτιδα για να θεραπευτεί;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 28 Οκτωβρίου, 2022

Μπορεί να χρειαστεί σημαντικός χρόνος για να θεραπευτεί η τενοντίτιδα. Αυτή η ασθένεια είναι μια φλεγμονή του τένοντα που προκαλεί πρήξιμο και πόνο, οπότε χρειάζεται μια διαδικασία αποκατάστασης που μπορεί να απαιτήσει αρκετό χρόνο. Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι συνήθως πολύ ενοχλητικά και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του πάσχοντος. Το χειρότερο είναι ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, γίνεται χρόνια και επαναλαμβανόμενη.

Υπολογίζεται ότι το 60-70% των ανθρώπων έχουν βιώσει τενοντίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η κύρια αιτία είναι η υπερβολική χρήση των τενόντων, οπότε οι αθλητές είναι οι πιο εκτεθειμένοι. Αν και προσβάλλει οποιονδήποτε τένοντα, είναι είναι πιο συχνή στους ώμους, τους αγκώνες, τους καρπούς, τα γόνατα και τις φτέρνες..

Συμπτώματα τενοντίτιδας

Οι τένοντες είναι ινώδεις δομές που συνδέουν τους μυς με τα οστά. Η κύρια λειτουργία τους είναι να δεσμεύουν, να συμβάλλουν στην κίνηση και να παρέχουν ευελιξία. Η τενοντίτιδα είναι μια οξεία φλεγμονώδης διαδικασία που προκαλεί δομικές αλλαγές στον τένοντα.

Το κύριο σύμπτωμα της τενοντίτιδας είναι ο πόνος που τείνει να επιδεινώνεται με την κίνηση, ωστόσο τα χαρακτηριστικά του πόνου εξαρτώνται από την περιοχή που έχει προσβληθεί. Επιπλέον, τα άτομα μπορεί να αναφέρουν οποιαδήποτε από τις ακόλουθες κλινικές εκδηλώσεις:

 • Δυσκολία στην εκτέλεση ορισμένων κινήσεων.
 • Τραυματισμός των αρθρώσεων.
 • Πρήξιμο της πληγείσας περιοχής, μερικές φορές με θερμότητα και ερυθρότητα.
 • Διόγκωση του τένοντα.

Αίτια τενοντίτιδας

Η τενοντίτιδα προκύπτει από μυϊκή υπερφόρτωση ή τραυματισμό. Ωστόσο, η ηλικία έχει επιρροή, καθώς οι τένοντες χάνουν την ελαστικότητά τους καθώς μεγαλώνουμε και μερικές φορές εκφυλίζονται. Υπάρχουν επίσης ορισμένες παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν αυτού του είδους τη φλεγμονή, όπως η αρθρίτιδα και ο διαβήτης.

Σε πολλές περιπτώσεις, το πρόβλημα αυτό οφείλεται σε αθλητικές πρακτικές ή σωματικές δραστηριότητες που εκτελούνται ανεπαρκώς. Εάν ορισμένοι μύες ενδυναμώνονται περισσότερο από άλλους, αυτό οδηγεί σε αποδυνάμωση των τενόντων. Οι δουλειές που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο φλεγμονής.

tendinitis take to heal

Η υπερβολική χρήση στην εργασία γραφείου προκαλεί τενοντίτιδα στους καρπούς

Οι συχνότεροι τύποι τενοντίτιδας

Η παθολογία αυτή δεν παρουσιάζεται πάντα με τον ίδιο τρόπο. Οι πιο συχνοί τύποι τενοντίτιδας είναι οι ακόλουθοι:

 • Φτέρνα: Προσβάλλει ιδίως τον αχίλλειο τένοντα, ο οποίος συνδέει το πίσω μέρος του ποδιού με το οστό της περόνης. Ο καθένας μπορεί να υποφέρει από αυτήν και προκαλεί έντονο πόνο όταν στέκεστε στις μύτες των ποδιών ή όταν περπατάτε.
 • Χέρι: Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο έντονος πόνος που προκύπτει κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο του χεριού. Είναι χαρακτηριστική για όσους ασκούν ορισμένες δραστηριότητες των άνω άκρων, όπως η αναρρίχηση.
 • Καρπός: παρουσιάζεται ως πόνος στα χέρια ή στους καρπούς, που συνήθως ακτινοβολεί στο αντιβράχιο. Στις μέρες μας εμφανίζεται πολύ συχνά λόγω της συνεχούς χρήσης πληκτρολογίων και ποντικιών.
 • Αγκώνας: εμφανίζεται σε όσους πρέπει να ασκούν μεγάλη δύναμη με τα χέρια τους, όπως οι παίκτες του τένις. Εκδηλώνεται ως έντονος πόνος στην πρόσθια ή οπίσθια πλευρά του αγκώνα.
 • Ώμος: οδηγεί σε πόνο κατά την κίνηση των χεριών. Είναι πολύ συχνός σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών και σε όσους ασκούν μεγάλη άσκηση που θέτει σε κίνδυνο την περιοχή αυτή.

Σας αρέσει αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Τενοντίτιδα του χήνειου πόδα: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

Γενικά μέτρα για τη τενοντίτιδα

Αν και η συγκεκριμένη θεραπεία εξαρτάται από την κάθε περίπτωση, υπάρχουν ορισμένα γενικά μέτρα που μπορεί ο καθένας να εφαρμόσει για να θεραπεύσει γρήγορα την τενοντίτιδα. Οι συστάσεις θα πρέπει να ακολουθούνται για τουλάχιστον 3 ημέρες για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και είναι οι εξής

 • Ξεκούραση: αυτό είναι το πιο σημαντικό μέτρο. Το κλειδί είναι να αποφύγετε να κάνετε τις δραστηριότητες που δημιούργησαν τον τραυματισμό και να μειώσετε την κίνηση του προσβεβλημένου μυός.
 • Κρύο: η τοποθέτηση πάγου στην πληγείσα περιοχή για 20 λεπτά κάθε 3 ώρες θα βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Θυμηθείτε να τοποθετήσετε ένα πανί μεταξύ του πάγου και του δέρματος για να αποφύγετε τα εγκαύματα.
 • Συμπίεση: Μια άλλη σύσταση για τη θεραπεία της τενοντίτιδας είναι η συμπίεση της περιοχής. Ένας συμπιεστικός επίδεσμος θα ήταν ιδανικός καθώς βοηθά στη μείωση της κίνησης της περιοχής.
 • Ανύψωση: Το προσβεβλημένο άκρο πρέπει να διατηρείται ανυψωμένο όταν είναι ξαπλωμένο για να μειωθεί τόσο η φλεγμονή όσο και ο πόνος.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να θεραπευτεί η τενοντίτιδα;

Δεν είναι δυνατόν να πούμε ακριβώς πόσος χρόνος χρειάζεται για να επουλωθεί η τενοντίτιδα. Αυτό εξαρτάται από την πληγείσα περιοχή, τη σοβαρότητα αυτής της ανωμαλίας και τη φροντίδα που εφαρμόζεται για την αντιμετώπισή της. Σε καμία περίπτωση δεν αποκαθίσταται αυθόρμητα.

Η ήπια τενοντίτιδα συνήθως ξεπερνιέται μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες, ακολουθώντας τις ιατρικές συμβουλές. Η πιο συνηθισμένη σύσταση είναι να κρατάτε την πληγείσα περιοχή ακίνητη και να εφαρμόζετε πάγο για 20 λεπτά κάθε τρεις ώρες. Μερικές φορές συνταγογραφούνται αναλγητικά εάν ο πόνος είναι δυσβάσταχτος.

Πότε πρέπει να πάμε στο γιατρό;

Σε περίπτωση πολύ έντονου πόνου και φλεγμονής, χωρίς ύφεση τις επόμενες τρεις ημέρες ή με την παρουσία ρωγμών στην άρθρωση, είναι σημαντικό να πάμε στο γιατρό. Είναι πιθανό να απαιτούνται κάποιες ενέσεις που ονομάζονται διηθήσεις ή να έχει προκύψει κάποια επιπλοκή που οδηγεί στην αξιολόγηση της χειρουργικής επιλογής.

Η σοβαρότητα της τενοντίτιδας μπορεί να πάρει αρκετές εβδομάδες, ακόμη και μήνες, για να επουλωθεί. Καθοριστικός παράγοντας είναι η φροντίδα που εφαρμόζεται. Η ανάπαυση της πάσχουσας περιοχής είναι απαραίτητη, αλλά καλό είναι επίσης να γίνονται ήπιες κινήσεις ώστε ο τένοντας να μην γίνει πολύ δύσκαμπτος.

Η φυσιοθεραπεία είναι μία από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην αποκατάσταση της τενοντίτιδας

Πώς να προλάβετε την τενοντίτιδα;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η τενοντίτιδα προκαλείται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις στην εργασία ή από ασκήσεις υψηλής έντασης. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες συστάσεις που μπορούν να ακολουθηθούν για την αποφυγή της εμφάνισης αυτού του προβλήματος, μεταξύ των οποίων είναι και οι ακόλουθες:

 • Προθερμάνετε τους μύες πριν από την άσκηση.
 • Κάντε συχνές διατάσεις.
 • Φοράτε άνετα παπούτσια κατά την άσκηση.
 • Κάντε διαλείμματα κατά την άσκηση.
 • Αλλάζετε συνεχώς θέση κατά την εργασία.
 • Τοποθετήστε το πληκτρολόγιο και την οθόνη του υπολογιστή σε άνετη θέση.
 • Υιοθετήστε σωστή στάση του σώματος όταν κάθεστε.
 • Ασκηθείτε με σωστή τεχνική.

Η θεραπεία τενοντίτιδας είναι ένα μακρύ έργο

Είναι πολύ σημαντικό να θεραπεύσετε πλήρως την τενοντίτιδα, καθώς η αποτυχία μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα. Εάν η φλεγμονή επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει κίνδυνος νέων τραυματισμών, ακόμη και ρήξη του τένοντα μπορεί να συμβεί.

Μετά την ανάρρωση, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί η εκ νέου φλεγμονή του τένοντα. Μεταξύ των πιο συνηθισμένων συστάσεων είναι η προθέρμανση πριν από κάθε αθλητική δραστηριότητα και η άσκηση όλων των μυών για την αύξηση της δύναμης και της ευλυγισίας.

Είναι καλό να αποφεύγονται οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που μπορούν να υπερφορτώσουν τους μυς . Εάν εκτελούνται τέτοιου είδους ενέργειες, είτε για σωματική εξάσκηση είτε για εργασία, καλό είναι να καθιερώνονται διαλείμματα ανάπαυσης και αποκατάστασης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • MosteiroF, Domínguez R. Efectos del entrenamiento con sobrecargas isoinerciales sobre la función muscular. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y del Deporte. 2017; (68).
 • Oñate A. Tendinitis y Tenosinovitis de Muñeca y Mano. Revista Iberoamericana de Cirugía de la Mano. 2010; 38(02): 185-189.
 • Martínez M, Peña A. Tratamiento de tendinitis y bursitis calcificadas subacromiodeltoideas con ondas de choque. Rehabilitación (Madr., Ed. impr.) 2005: 2-7.
 • Pascual C, Moreno V, Rodríguez J. Epidemiología de las lesiones deportivas. Fisioterapia. 2008; 30(1): 40-48.
 • Pagán E, Poveda M, Peral B, Lozano C. A quién afecta realmente el codo de tenista: Revisión. Cuestiones de fisioterapia: revista universitaria de información e investigación en Fisioterapia. 2012; 41(3): 207-214.
 • Marzoa, I. Ferreiro, et al. Tratamiento rehabilitador del hombro doloroso. Rehabilitación. 2015; 39(3): 113-120.
 • Sanabria N, Osorio A. Biomecánica del hombro y bases fisiológicas de los ejercicios de Codman. Ces medicina. 2013; 27(2): 205-218.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.