Πλατυποδία: Χαρακτηριστικά και αντιμετώπιση

Αν είναι επώδυνη η πλατυποδία μπορείτε να την αντιμετωπίσετε. Ένα από τα μέτρα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά είναι η χρήση τροποποιημένων σολών.
Πλατυποδία: Χαρακτηριστικά και αντιμετώπιση

Τελευταία ενημέρωση: 25 Οκτωβρίου, 2020

Ένα άτομο έχει πλατυποδία όταν ολόκληρη η πατούσα του έρχεται σε επαφή με το έδαφος όταν στέκεται όρθιο. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι επίπεδη η καμάρα του ποδιού και πρόκειται για μία πολύ συχνή πάθηση. Εκτιμάται ότι το 20% του πληθυσμού έχει πλατυποδία. Συνήθως δεν προκαλεί πόνο και μπορεί να αναπτυχθεί τόσο στην παιδική ηλικία, όσο και αργότερα.

Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε κακή ευθυγράμμιση των ποδιών και αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στους αστραγάλους και τα γόνατα. Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσετε.

Πλατυποδία – Αίτια

Είναι φυσιολογική κατά την παιδική ηλικία καθώς οι καμάρες των ποδιών ακόμη διαμορφώνονται. Αλλά, οι καμάρες δεν σχηματίζονται ποτέ σε κάποιους ανθρώπους και αυτό δεν είναι ούτε κακό, ούτε προβληματικό. Η πλατυποδία όμως μπορεί να εμφανιστεί και πιο μετά.

Στην τελευταία περίπτωση, επηρεάζει, συνήθως, το ένα πόδι μόνο. Επίσης, μπορεί να συμβεί εξαιτίας της γήρανσης, τραυματισμών, και ασθενειών. Οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους τένοντες και αυτοί είναι που “υποστηρίζουν” τις καμάρες.

Υπάρχουν και ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πλατυποδίας. Πέραν από τη γήρανση και τους τραυματισμούς, μπορεί να οφείλεται και στην παχυσαρκία, τον διαβήτη, και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Για την ακρίβεια, μία μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Χιλής αναφέρει ότι:

“Η κατάσταση της διατροφής συνδέεται με την αύξηση της εμφάνισης πλατυποδίας στα παιδιά. Η παχυσαρκία συνδέεται με τη μορφολογική μετάλλαξη των ποδιών στα παιδιά ηλικίας 6 με 10 ετών.”

Έτσι, είναι σημαντικό να φροντίζετε τη διατροφή σας και ειδικά τη διατροφή των παιδιών. Η παχυσαρκία μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη των μυών και του σκελετού.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με πλατυποδία δεν έχουν συμπτώματα. Όμως, κάποιοι αισθάνονται πόνο στο κάτω μέρος του ποδιού. Όταν η πάθηση οδηγεί σε κακή ευθυγράμμιση, τότε ο πόνος μπορεί να επηρεάσει τους αστραγάλους και τα γόνατα. Η πλατυποδία συνδέεται με τη βλαισοποδία. Αυτή η παθολογία είναι γνωστή και ως “στραβά γόνατα”. Πρόκειται για σκελετικό και αισθητικό πρόβλημα το οποίο φαίνεται με γυμνό μάτι.

Επίσης, άλλα συμπτώματα που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή την πάθηση είναι η κόπωση και τα βαριά πόδια. Ίσως τα άτομα με πλατυποδία να δυσκολεύονται στο περπάτημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξουν και προβλήματα με την πλάτη.

Πλατυποδία – Αντιμετώπιση

Πολλές θεραπείες μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση αν προκαλεί πόνο.

  • ΔιατάσειςΑυτές είναι ιδανικές σε περιπτώσεις όπου ο Αχίλλειος τένοντας είναι κοντύτερος από το φυσιολογικό.
  • Υποδήματα με υποστήριξη: Βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και είναι πολύ πιο άνετα από τα παπούτσια με μερική ή καθόλου υποστήριξη.
  • Ορθοπεδικές συσκευές: Αυτές υποστηρίζουν τις καμάρες. Υπάρχουν επιλογές που δε χρειάζονται συνταγογράφηση, αλλά μπορείτε να παραγγείλετε και παραμετροποιημένες για τις ανάγκες σας. Αυτού του είδους οι σόλες εφάπτονται τέλεια στο περίγραμμα του ποδιού και έτσι μειώνουν τα συμπτώματα.
  • Η ιδανική προσέγγιση για τα παιδιά είναι να προσπαθήσετε να διορθώσετε την πλατυποδία με μια σειρά ασκήσεων. Όμως, μπορούν να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν ειδικές σόλες από την ηλικία των 4 ετών. Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθεί η ευθυγράμμισή τους.
  • Η χειρουργική επέμβαση είναι η τελευταία λύση. Παρόλα αυτά, χρησιμοποιείται συνήθως στις πιο περίπλοκες περιπτώσεις, για παράδειγμα στα άτομα με ρήξη τένοντα .

Επίσης, αποτελεσματική μπορεί να αποδειχθεί και η φυσιοθεραπεία σε αθλητές και αθλήτριες με αυτή την πάθηση. Ο λόγος είναι πως πολλές περιπτώσεις πλατυποδίας οφείλονται σε υπερφόρτωση εξαιτίας τραυματισμών από το τρέξιμο ή από την υπερβολική προσπάθεια κατά τη διάρκεια ασκήσεων.

Οι φυσιοθεραπευτές/ριες και οι προπονητές/ριες μπορούν να αποτρέψουν αυτό το πρόβλημα βοηθώντας τους αθλητές ή τις αθλήτριες να βελτιώσουν την τεχνική τους.

Συμπέρασμα

Η πλατυποδία είναι συνήθως κάτι που δεν προκαλεί δυσφορία ή μεγάλα προβλήματα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν αν προκληθούν προβλήματα. Αυτό που είναι σημαντικό και πρέπει να έχετε κατά νου είναι να συμβουλεύεστε τον/η γιατρό σας αν έχετε απορίες.

Ακόμη, είναι πάντα καλή ιδέα να προσπαθείτε να χάσετε βάρος αν είστε υπέρβαρο άτομο. Μπορείτε να καταπολεμήσετε τον πόνο με φάρμακα, αλλά είναι πολύ καλύτερο να κάνετε διατάσεις και άλλες μορφές φυσικής θεραπείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.