Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση: Τι είναι

Η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση είναι μια διαδικασία η οποία μελετά τα ωάρια και τα έμβρυα, γιατί όμως; Θα μάθετε την απάντηση στο σημερινό μας άρθρο.
Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση: Τι είναι
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (ΠΓΔ) είναι μια διαδικασία πριν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, γνωστή και ως τεχνητή γονιμοποίηση. Αυτό συμβαίνει όταν μία γυναίκα δε μπορεί να μείνει έγκυος με φυσικά μέσα.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τι είναι η ΠΓΔ. Επίσης, θα σας ενημερώσουμε για το πώς ωφελεί την εγκυμοσύνη και τις ιατρικές μεθόδους που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να υπάρξει σίγουρη επιτυχία.

Τι είναι η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση;

Εργαστηριακή μελέτη ωαρίου

Βασικά, η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση μελετά τα ωάρια και τα έμβρυα. Αυτό γίνεται ώστε να αποφευχθεί η εμφύτευση εμβρύου που μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή σε ένα μη υγιές μωρό.

Το παραπάνω είναι ένα πλεονέκτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όταν μία γυναίκα μένει έγκυος με φυσικό τρόπο, δε μπορεί να επιλέξει μεταξύ ενός υγιούς ή μη υγιούς εμβρύου. Όμως, η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση αποτρέπει τη γέννηση ενός μωρού με σύνδρομο Down ή σύνδρομο Turner, μεταξύ άλλων.

Μέθοδοι

Πριν την εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα, οι γιατροί εκτελούν την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση. Για να γίνει αυτό, πραγματοποιούν μια εξωσωματική γονιμοποίηση και τοποθετούν τα γονιμοποιημένα ωάρια σε μια γυάλινη κάψουλα. Έπειτα, περιμένουν τρεις με πέντε ημέρες για ν’ αναλύσουν την ανάπτυξή τους.

Μετά από λίγο, εκτελείται βιοψία σε κάθε έμβρυο προκειμένου να διαγνωστούν τυχόν γενετικά προβλήματα. Έπειτα, οι γιατροί επιλέγουν τα τρία υγιή έμβρυα και τα εμφυτεύουν στη μήτρα της γυναίκας.

Υπάρχουν ορισμένες συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι:

Τι θα γίνει αν δε μείνει έγκυος η γυναίκα; Πρέπει να κάνει ξανά τη διαδικασία;

Η απάντηση είναι όχι. Εξάλλου, παρότι επιλέγονται μόνο τρία έμβρυα για την εμφύτευση, μπορεί να υπάρχουν περισσότερα υγιή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί μπορούν να τα ελευθερώσουν και να κάνουν ξανά τη διαδικασία αργότερα.

Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση – Μια χρήσιμη τεχνική

Εξωσωματική γονιμοποίηση

Αυτή η τεχνική είναι εξαιρετικά χρήσιμη για ζευγάρια τα οποία έχουν οικογενειακό ιστορικό σοβαρών γενετικών ασθενειών ή υποφέρουν από μία.

Ίσως σκεφτείτε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε γυναίκες που δε μπορούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο, το γεγονός είναι πως πρόκειται για χρήσιμη τεχνική σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κάποια κληρονομική ασθένεια στην οικογένεια.

Έτσι, οι γιατροί μπορούν να επιλέξουν ένα υγιές έμβρυο ελεύθερο από κάποια κληρονομική ασθένεια που θα του αλλάξει τη ζωή. Φυσικά, η τεχνική αυτή συνιστάται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Όμως, αποτελεί ακόμη αντικείμενο συζήτησης.

Η ηθική της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης

Υπάρχουν ακόμη ορισμένες ηθικές ενστάσεις αναφορικά με την απόρριψη εμβρύων.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι ανησυχούν για την προσωπική αξιοπρέπεια του ανθρώπινου εμβρύου και τη διατήρηση της φυσικής τάξης των πραγμάτων. Κάποιοι πιστεύουν ότι η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση είναι ενάντια σε αυτή, καθώς επιτρέπει στους επιστήμονες να διαλέξουν υγιή έμβρυα χωρίς γενετικές ανωμαλίες.

Αναμφίβολα, αποτελεί ένα υγιές θέμα συζήτησης που πρέπει να έχετε στο νου σας.

Ωστόσο, όσοι τάσσονται υπέρ της διαδικασίας ελπίζουν να μεγαλώσουν υγιή παιδιά.

Σήμερα, αυτές οι μέθοδοι υπάρχουν ώστε τα μωρά να μη γεννιούνται με ασθένειες που θα τους προσφέρουν περιορισμένο χρόνο ζωής.

Η επιλογή είναι διαθέσιμη, ειδικά για γυναίκες που δε μπορούν να μείνουν έγκυες ή όσες φοβούνται ότι θα κάνουν παιδιά με κάποια κληρονομική ασθένεια. Είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική για να έχετε υπόψιν.

Αν υπάρχει κάποια εκφυλιστική ασθένεια στην οικογένειά σας, θα κάνατε μια προεμφυτευτική γενετική διάγνωση; Πώς σας φαίνεται η διαδικασία;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Alvarado Marambio, José Tomás, & Santos Alcántara, Manuel J.. (2018). Ethical Problems with the Preimplantation Genetic Diagnosis of Human Embryos. Acta bioethica, 24(1), 75-83. https://dx.doi.org/10.4067/S1726-569X2018000100075
  • López, Paul W., López, Rosmary, Noriega, Luis G., & Sepúlveda, Soledad. (2013). Diagnóstico genético preimplantacional: análisis de aneuploidías únicas. Anales de la Facultad de Medicina, 74(1), 11-14. Recuperado en 19 de abril de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832013000100003&lng=es&tlng=es.
  • Moya-González, Marina, & Ramón-Fernández, Francisca. (2018). El diagnóstico genético preimplantacional: aspectos jurídicos en el derecho español. Revista de Derecho Privado, (34), 87-121. https://dx.doi.org/10.18601/01234366.n34.04

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.