Όταν κοιμάστε στο πλάι μειώνετε την πιθανότητα του εμβρυϊκού θανάτου

Όταν είστε έγκυος, ο ύπνος στην πλάτη μπορεί να ασκήσει πίεση στα αιμοφόρα αγγεία λόγω του βάρους του μωρού. Μπορεί να δυσκολέψει τη μεταφορά του αίματος αλλά και του οξυγόνου από το να φτάσει στο έμβρυο.
Όταν κοιμάστε στο πλάι μειώνετε την πιθανότητα του εμβρυϊκού θανάτου
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η εγκυμοσύνη φημίζεται για τον ξεκούραστο ύπνο. Η ανάπτυξη της κοιλιάς και η συχνή ανάγκη ούρησης είναι μεγάλο εμπόδιο που αποτρέπει τον συνεχή και ήρεμο ύπνο. Ωστόσο, πολλές γυναίκες καταφέρνουν να βρουν μια σχετικά άνετη θέση, ώστε να μην είναι μεγάλο το πρόβλημα. Και, αυτό συχνά είναι το να κοιμάστε στην πλευρά σας για να μειώσετε τον κίνδυνο του εμβρυϊκού θανάτου.

Το να κοιμάστε ανάσκελα στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν αποτελεί καλή πρακτική. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για το έμβρυο.

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσαν ένα άρθρο στο περιοδικό της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, και διαπίστωσαν ότι ο ύπνος στην πλάτη σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο του εμβρυϊκού θανάτου.

Αντίστοιχα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μητέρες που κοιμήθηκαν στο πλάι είχαν μικρότερο κίνδυνο αυτού του μοιραίου αποτελέσματος.

πιθανότητα του εμβρυϊκού θανάτου

Συγκεντρώνοντας τα στοιχεία 1000 γυναικών στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, οι συντάκτες της Μελέτης MiNess κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πλάγια θέση όταν ξαπλώνετε για ύπνο είναι η ασφαλέστερη για το μωρό.

Οι επιστήμονες πρότειναν στις έγκυες να κοιμούνται στο πλάι μετά την 27η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Υιοθετώντας αυτή την απλή συνήθεια, η πιθανότητα εμβρυϊκού θανάτου μειώνεται κατά 3,7%.

Επιπλέον, ο ύπνος στην πλάτη αυξάνει τον κίνδυνο εμβρυϊκού θανάτου 2,3 φορές. Αυτό είναι μετά την 28η εβδομάδα της κύησης. Επίσης, είναι σε σύγκριση με τις μητέρες που κοιμούνται σε μία από τις πλευρές τους.

Αυτή η μελέτη έχει επεκταθεί τις τελευταίες δεκαετίες στον τομέα αυτό. Έτσι επιβεβαιώθηκαν και τα αποτελέσματα άλλων μικρότερων μελετών αυτού του τύπου. Αυτά πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία σύμφωνα με το BBC.

Η ίδια ομάδα μελέτης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έγινε η μελέτη, διαπίστωσε ότι μία από τις 225 εγκυμοσύνες έληξε με εμβρυϊκό θάνατο.

Γιατί ο ύπνος στην πλάτη αυξάνει τον κίνδυνο εμβρυϊκού θανάτου;

πιθανότητα του εμβρυϊκού θανάτου

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη εξήγηση ως προς τη σχέση μεταξύ του ύπνου στην πλάτη και του κινδύνου για το θάνατο του εμβρύου.

Ωστόσο, μία από τις υποθέσεις δείχνει ότι όταν μια γυναίκα βρίσκεται στην πλάτη της, το βάρος του μωρού σε συνδυασμό με το βάρος της μήτρας ασκεί πίεση στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την κυκλοφορία του αίματος και την παροχή οξυγόνου στο μωρό.

Δεδομένου ότι ο λόγος δεν έχει επιβεβαιωθεί και απαιτεί περισσότερη μελέτη, ως προληπτικό μέτρο, συνιστάται να κοιμάστε από τη μια πλευρά κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Δεν έχει σημασία αν είναι η αριστερή πλευρά ή η δεξιά πλευρά. Ως επιπλέον προληπτικό μέτρο, η έγκυος γυναίκα μπορεί να βάλει ένα μαξιλάρι στην πλάτη για να αποφύγει τις περιστροφές κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Πρέπει να ανησυχώ αν ξυπνήσω στην πλάτη μου; Είναι αυτό επικίνδυνο για το μωρό μου;

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι έγκυες γυναίκες δεν χρειάζεται να ανησυχούν εάν ξυπνούν στην πλάτη τους. Το πιο σημαντικό σημείο αυτών των περιπτώσεων είναι η θέση που βρίσκονται όταν κοιμούνται, διότι βρίσκονται σε αυτή τη θέση περισσότερο.

Ο Alexander Heazall, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Tommy’s Stillbirth στο Νοσοκομείο St. Mary’s στο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν επίσης ο διευθυντής της μελέτης που έγινε στη χώρα αυτή.

Αυτός ο ειδικός συνέστησε, επιπλέον, το εξής: οι γυναίκες σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης πρέπει να κοιμούνται στο πλευρό τους οποιαδήποτε στιγμή κοιμούνται. Αυτό περιλαμβάνει τους σύντομους ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Alexander Heazell δηλώνει:

Αυτό που δεν θέλω είναι να ξυπνήσουν οι γυναίκες στην πλάτη τους και να σκεφτούν: Ωχ όχι, έχω κάνει κάτι φρικτό στο μωρό μου. Αυτό που είπαμε ήταν πολύ συγκεκριμένο όσον αφορά στη θέση στην οποία μια γυναίκα πηγαίνει να κοιμηθεί. Αυτό είναι σημαντικό επειδή περνάει περισσότερος χρόνος σε αυτή τη θέση από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη. Εκτός αυτού, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα σε σχέση με τη θέση που βρίσκεστε όταν ξυπνάτε. Μπορείτε να αποφασίσετε όμως τη θέση που βρίσκεστε όταν κοιμηθείτε.

Η δημοσίευση αυτής της μελέτης και οι συστάσεις του ερευνητή συμπίπτουν με την έναρξη της εκστρατείας Ύπνος στο Πλάι.  


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Heazell, A. E., Li, M., Budd, J., Thompson, J. M. D., Stacey, T., Cronin, R. S., … & McCowan, L. M. E. (2018). Association between maternal sleep practices and late stillbirth–findings from a stillbirth case‐control study. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 125(2), 254-262. https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/1471-0528.14967

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.