Πρωινή ναυτία: Αιτίες και πώς να την προλάβετε

Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στη διατροφή σας και να αποφύγετε τα πικάντικα τρόφιμα και την καφεΐνη για να αποφύγετε την πρωινή ναυτία. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε γιατί συμβαίνει!
Πρωινή ναυτία: Αιτίες και πώς να την προλάβετε
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Η πρωινή ναυτία, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι η αίσθηση ναυτίας τις πρώτες ώρες της ημέρας. Είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Στην πραγματικότητα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι 50 με 70% των εγκύων τη βιώνουν. Ωστόσο, η εγκυμοσύνη δεν είναι η μόνη αιτία, καθώς ορισμένες ασθένειες ή κακές συνήθειες θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αυτήν.

Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τι την προκαλεί μαζί με ορισμένα μέτρα για να την αποτρέψετε εντελώς είτε να την αντιμετωπίσετε όσο καλύτερα μπορείτε.

Τα αίτια της πρωινής αδιαθεσίας

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η εγκυμοσύνη είναι η κύρια αιτία της πρωινής ναυτίας και συνήθως συμβαίνει κατά το πρώτο τρίμηνο. Επιπλέον, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων εξαφανίζεται εντελώς μέχρι το δεύτερο τρίμηνο.

Μερικοί πιστεύουν ότι η αιτία μιας τέτοιας ναυτίας είναι μια ορμόνη που παράγεται στον πλακούντα: η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG). Είναι αυτό που επιτρέπει την εγκυμοσύνη να συμβεί.

Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, όπως το άγχος, η κόπωση ή τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Η πρωινή αδιαθεσία συχνά συνοδεύεται από έμετο σε έγκυες γυναίκες.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το σύμπτωμα είναι αρκετά απρόβλεπτο σε αυτές τις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι η ναυτία κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης εγκυμοσύνης ή η κύηση δύο ή περισσότερων εμβρύων είναι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της.

Η ναυτία και ο έμετος μπορεί να είναι πολύ συχνά σε ορισμένες γυναίκες. Έτσι, η έγκυος μπορεί να αφυδατωθεί και να χάσει πάρα πολύ βάρος. Σε αυτή την περίπτωση, η εγκυμοσύνη της μπορεί να κινδυνεύσει.

Μια γυναίκα που βιώνει κράμπες.
Η πρωινή αδιαθεσία είναι συχνή κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Ίσως σας ενδ ιαφέρει: Βοηθητικές συμβουλές για ν’ αποκτήσετε μωρό το καλοκαίρι

Άλλες πιθανές αιτίες

Σημειώστε ότι η πρωινή ναυτία είναι ένα μάλλον μη ειδικό σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές άλλες περιστάσεις εκτός από την εγκυμοσύνη. Σε οποιαδήποτε γαστρεντερική λοίμωξη, για παράδειγμα.

Στην πραγματικότητα, το φαγητό πολύ αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί είναι καθοριστικός παράγοντας και η κακή πέψη ή η χρήση καφεΐνης ή άλλων διεγερτικών μπορεί επίσης να το πυροδοτήσει.

Ομοίως, υπάρχει μια σχέση μεταξύ πρωινής ναυτίας και άλλων ασθενειών όπως ο διαβήτης ή η πυελική φλεγμονή. Επίσης, σημειώστε ότι το άγχος και το στρες είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου.

Τέλος, η ναυτία και ο έμετος ανά πάσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού, μπορεί να είναι μια παρενέργεια της ιατρικής θεραπείας. Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, οι χημειοθεραπείες και πολλά άλλα φάρμακα οδηγούν συχνά σε ναυτία.

Μια ναυτία γυναίκα.
Η ναυτία μπορεί επίσης να είναι συνέπεια εντερικής λοίμωξης ή κακής πέψης.

Ανακαλύψτε περισσότερα εδώ: Πώς να αναγνωρίσετε την επιλόχειο κατάθλιψη και να την αντιμετωπίσετε

Πώς να αποφύγετε την πρωινή ναυτία

Μερικές γυναίκες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την πρωινή αδιαθεσία. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε άτομα που παρουσιάζουν ναυτία για λόγους διαφορετικούς από την εγκυμοσύνη. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ακολουθήσετε ορισμένες συστάσεις για τη μείωση ή την ανακούφισή της.

Πρώτα απ ‘όλα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο φαγητό. Οι ειδικοί συστήνουν να τρώτε πέντε μικρά γεύματα όλη την ημέρα και να παραλείπετε βαριά δείπνα. Πρέπει επίσης να μειώσετε την κατανάλωση πικάντικων και λιπαρών τροφών, καθώς και καφεΐνης και αλκοόλ.

Επιπλέον, αυτό το σύμπτωμα επηρεάζεται από μυρωδιές και γεύσεις. Έτσι, πρέπει να αποφύγετε όλα αυτά που είναι δυσάρεστα. Μια λύση μπορεί να είναι το βούρτσισμα των δοντιών σας, οπότε απλά να το γνωρίζετε.

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν χρήσιμο να χρησιμοποιούν τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοής για να αποφύγουν τον εμετό. Ακόμα κι έτσι, είναι καλύτερο να παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν γίνει επίμονος ή υπάρχει εμετός. Ο επαγγελματίας θα καθορίσει εάν άλλες θεραπείες είναι απαραίτητες μετά από αξιολόγηση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Flaxman SM, Sherman PW. Morning sickness: a mechanism for protecting mother and embryo. Q Rev Biol. 2000;75(2):113‐148. doi:10.1086/393377
  • Lee NM, Saha S. Nausea and vomiting of pregnancy. Gastroenterol Clin North Am. 2011;40(2):309‐vii. doi:10.1016/j.gtc.2011.03.009
  • Bustos M, Venkataramanan R, Caritis S. Nausea and vomiting of pregnancy – What’s new?. Auton Neurosci. 2017;202:62‐72. doi:10.1016/j.autneu.2016.05.002
  • Maltepe C. Surviving morning sickness successfully: from patient’s perception to rational management. J Popul Ther Clin Pharmacol. 2014;21(3):e555‐e564.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.