Μάθετε πώς είναι πραγματικά οι συσπάσεις τοκετού

Αν είστε στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας, τότε είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε πώς ν' αναγνωρίσετε τις συσπάσεις τοκετού. Έτσι, θα μπορέσετε να πάτε στο νοσοκομείο τη σωστή στιγμή.
Μάθετε πώς είναι πραγματικά οι συσπάσεις τοκετού
María Cantos

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από μαία María Cantos.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Οι συσπάσεις τοκετού αποτελούν το πιο αναμενόμενο σύμπτωμα για μια έγκυο γυναίκα που βρίσκεται κοντά στη μέρα της γέννας.

Οι αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας προκαλούν, ορισμένες φορές, άγχος καθώς πλησιάζει η μέρα της γέννας, αλλά και κατά τη γέννα. Αναμφίβολα, το σύμπτωμα που προκαλεί το μεγαλύτερο άγχος, αλλά και προσδοκίες, είναι οι συσπάσεις. Ο λόγος είναι πως ορισμένες μορφές συσπάσεων ίσως δείχνουν την έναρξη του τοκετού.

Ωστόσο, πιστεύετε ότι μπορείτε να τις αναγνωρίσετε εύκολα;

Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας δείξουμε πώς διαφέρουν οι συσπάσεις τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης ώστε να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα.

Λάθος συναγερμός

Έγκυος γυναίκα πιάνει την κοιλιά της
Οι συσπάσεις τοκετού είναι συχνές, προκαλώντας επίπονες κινήσεις σφιξίματος και χαλάρωσης των μυών της μήτρας.

Για να ξέρετε αν οι συσπάσεις σάς δείχνουν ότι έρχεται η ώρα της γέννας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι τι να περιμένετε. Οι συσπάσεις, όπως δείχνει το όνομα, είναι συστολές του μυ της μήτρας ή αλλιώς του μυομητρίου. Αυτές ασκούν μια πίεση η οποία ξεκινά από το άνω μέρος της μήτρας και σπρώχνουν το μωρό προς το κάτω μέρος, δηλαδή τον τράχηλο της μήτρας.

Είναι φυσικό να διακρίνετε αλλαγές και συμπτώματα τα οποία αποτελούν κομμάτι της διαδικασίας της γέννας στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Για την ακρίβεια, ένα από τα συμπτώματα που ξεχωρίζει είναι η εμφάνιση των περίφημων συσπάσεων. Όμως, δεν σχετίζονται όλες με τη διαστολή και τον τοκετό.

Το σώμα πρέπει να προετοιμαστεί και αυτό το κάνει σταδιακά, ειδικά αν είστε έγκυος για πρώτη φορά. Έτσι, οι ακανόνιστοι ρυθμοί είναι το πρώτο χαρακτηριστικό των συσπάσεων στο πρόδρομο στάδιο του τοκετού.

Είναι πολύ συχνό να είστε αγχωμένες στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης από τη στιγμή που αρχίζετε να νιώθετε ότι η κοιλιά σας σκληραίνει συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Επίσης, ίσως νιώσετε και πόνο περιόδου τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Παρόλα αυτά, μην ανησυχείτε. Αντιθέτως, θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση για να δείτε τα πραγματικά συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι είστε έτοιμες για τον τοκετό.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι η πρόκληση τοκετού και πώς γίνεται;

Τι να κάνετε στο πρόδρομο στάδιο του τοκετού

Γυναίκα κάνει μασάζ σε έγκυο
Τεχνικές όπως τα μασάζ ή τα μπάνια με ζεστό νερό μπορούν να μειώσουν τις συσπάσεις στον λάθος συναγερμό.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του σταδίου είναι η δυσφορία που εμφανίζεται όταν αλλάζετε στάση ή κάνετε κάποια δραστηριότητα. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την ένταση της δυσφορίας και να προάγετε την ευεξία σας.

Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Ζεστά μπάνια. Δε χρειάζεται να είναι πολύ υψηλή η θερμοκρασία του νερού. Κάθε γυναίκα ορίζει τη θερμοκρασία που χρειάζεται. Στόχος είναι να νιώσετε άνετα.
 • Χρησιμοποιήστε μια μπάλα γυμναστικής για να τεντώσετε την πλάτη και τους γοφούς σας. Θα πρέπει να καθίσετε στη μπάλα με τα πόδια σας να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών και περίπου 180 μοιρών όταν τα ανοίγετε. Έπειτα, θα πρέπει να κάνετε πλευρικές, κυκλικές, και από μπρος προς τα πίσω κινήσεις.
 • Μασάζ οσφυϊκής περιοχής. Γι’ αυτά θα χρειαστείτε ένα δεύτερο άτομο το οποίο θα σας κάνει μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά έλαια αμυγδάλου και κατιφέ, αλλά και αλόη βέρα.

Πώς ν’ αναγνωρίσετε τις συσπάσεις τοκετού

Μάθετε πώς είναι πραγματικά οι συσπάσεις τοκετού

Καθώς οι συσπάσεις τοκετού μεγαλώνουν σε διάρκεια και ένταση, η δύναμη που ασκείται στον τράχηλο θα προκαλέσει τη διαστολή του. Αυτό θα οδηγήσει στην εμφάνιση συμπτωμάτων της γέννας με την κάθοδο του μωρού να ακολουθεί, καταλήγοντας στη γέννα.

Για να ξέρετε πραγματικά αν τα σημάδια που εμφανίζετε είναι όντως συσπάσεις τοκετού, και για να μπορέσετε να τα ξεχωρίσετε από έναν λάθος συναγερμό, θα πρέπει να μάθετε τα χαρακτηριστικά τους.

 • Τακτικότητα. Οι συσπάσεις τοκετού θα πρέπει να είναι τακτικές τόσο στη συχνότητα, όσο και στην ένταση. Θα πρέπει να υπάρχει ένας ρυθμός για ένα διάστημα ώστε να είστε βέβαιες ότι ξεκίνησε η διαδικασία της γέννας. Αυτή η τακτικότητα θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μία ώρα.
 • Διάρκεια. Επιπλέον, κάθε σύσπαση θα πρέπει να διαρκεί ένα λεπτό από την αρχή ως το τέλος.
 • Αντίληψη. Όλες οι συσπάσεις γίνονται διαφορετικά αντιληπτές από κάθε γυναίκα. Ένα πράγμα είναι βέβαιο όμως, δεν περνούν απαρατήρητες. Ο πόνος δεν αποτελεί σύμπτωμα ακριβώς καθώς είναι υποκειμενικός. Ωστόσο, η δική σας αντίληψη του τι συμβαίνει είναι σημαντική, γι’ αυτό αν νιώθετε πολύ πόνο και τα παραπάνω συμπτώματα, το πιθανότερο είναι να έχετε συσπάσεις.

Τι να κάνετε αν έχετε συσπάσεις τοκετού

 • Αν είστε πεπεισμένες ότι έχετε συσπάσεις τοκετού, τότε παραμείνετε ψύχραιμες και ετοιμαστείτε για μια επίσκεψη στο μαιευτήριο.
 • Προσπαθήστε να χαλαρώσετε.
 • Χρονομετρήστε τις συσπάσεις με ένα ρολόι.
 • Παραμείνετε ήρεμες αν διαπιστώσετε ότι κινείται το έμβρυο.
 • Ζητήστε από ένα μέλος της οικογενείας σας να σας συνοδεύσει.
 • Πάρτε μαζί σας το καρότσι για το μωρό, μια βαλίτσα και οποιοδήποτε έγγραφο αφορά την εγκυμοσύνη σας.
 • Πηγαίνετε στο μαιευτήριο που έχετε προγραμματίσει ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.