Ευρωπαϊκή Ημέρα για Πρόληψη του Καρδιαγγειακού Κινδύνου

Μάθετε για την πρωτοβουλία που περιβάλλει την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Πρόληψη του Καρδιαγγειακού Κινδύνου και πώς μπορείτε να αλλάξετε τις επιβλαβείς συνήθειές σας. Η καλή υγεία είναι στα χέρια σας!
Ευρωπαϊκή Ημέρα για Πρόληψη του Καρδιαγγειακού Κινδύνου
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniel Osuna Sisco

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Πρόληψη του Καρδιαγγειακού Κινδύνου γιορτάζεται στις 14 Μαρτίου για να αλλάξει τη γενική αντίληψη για τη λήψη ελαφρώς επιβλαβών συνηθειών που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα κατέχουν την πρώτη θέση ως αιτία θανάτου στους μεσήλικες. Αυτό προκύπτει από τις εκτιμήσεις στις ανεπτυγμένες χώρες. Από την άλλη πλευρά, η πρόβλεψη δείχνει ότι μέχρι το έτος 2030, ο ετήσιος μέσος όρος των παγκόσμιων θανάτων θα μπορούσε να φτάσει τα 23 εκατομμύρια εάν δεν αρχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση.

Έτσι, η σημασία της δημιουργίας ευαισθητοποίησης σημαίνει ότι πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις θα μπορούσαν να εξαλειφθούν ή, τουλάχιστον, οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να τροποποιούν τις επιβλαβείς συνήθειές τους.

Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Πρόληψη του Καρδιαγγειακού Κινδύνου

Ο πρώτος εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Πρόληψη του Καρδιαγγειακού Κινδύνου πραγματοποιήθηκε το 2005. Η ιδέα προήλθε από τη συμφωνία μεταξύ ευρωπαϊκών οργανισμών αφιερωμένη στην παρακολούθηση της εξέλιξης της καρδιαγγειακής υγείας σε διάφορους τομείς.

Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι η καμπύλη των προσβεβλημένων ατόμων και των θανάτων παρουσίαζε ανησυχητική άνοδο, επομένως ήταν επιτακτική η ανάληψη πρωτοβουλίας για την ευαισθητοποίηση. Σύντομα, η 14η Μαρτίου καθιερώθηκε ως η ημερομηνία για να γίνει πιο ορατός ο καρδιαγγειακός κίνδυνος (CVR).

Οι κύριοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Πρόληψη του Καρδιαγγειακού Κινδύνου

Κύριοι στόχοι της γιορτής είναι η πρόληψη και η μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων με τη διδασκαλία των ανθρώπων να υιοθετούν υγιεινά μέτρα.

Από την άλλη πλευρά, επιδιώκει να δημιουργήσει υψηλότερο βαθμό συνείδησης δημιουργώντας προγράμματα πληροφοριών που μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν.

Επιπλέον, μέρος των στόχων είναι να γίνουν πιο ορατοί οι παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα ή το άγχος, για να αναφέρουμε μερικούς από αυτούς που έχουν τον πιο σημαντικό αντίκτυπο.

Δραστηριότητες

Οι δραστηριότητες συγκεντρώνουν όλο και περισσότερους εθελοντές. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Πρόληψη του Καρδιαγγειακού Κινδύνου σημειώνεται πλέον και επίσημα στο ημερολόγιο του κόσμου!

Μεταξύ των πιο δημοφιλών πρωτοβουλιών είναι οι ακόλουθες:

 • Συνέδρια
 • Η χρήση των κοινωνικών δικτύων για την αύξηση της ορατότητας του προβλήματος
 • Η διοργάνωση φιλανθρωπικών εκδηλώσεων
 • Δημοσίευση μαρτυριών και προσωπικών ιστοριών
 • Τηλεματικές συναντήσεις
 • Ενημερωτικές εκδηλώσεις
 • Δωρεάν ιατρικές συμβουλές για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου
 • Φόρουμ για απαντήσεις σε ερωτήσεις και προβληματισμούς

Οι κύριες αιτίες και οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου

Τα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου αποτελούν καθοριστικό στοιχείο στην Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Πρόληψη του Καρδιαγγειακού Κινδύνου. Από την αρχή της, προσπάθησε να μειώσει τον μέσο αριθμό τραυματιών παγκοσμίως.

Προς τιμήν αυτής της ημέρας, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους κινδύνους των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία οδηγεί σε καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς τα άτομα με αυτή την πάθηση τείνουν να έχουν αυξημένη χοληστερόλη ή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Σε χώρες όπως η Ισπανία, για παράδειγμα, η παχυσαρκία επηρεάζει το 17% του πληθυσμού.

Κάπνισμα

Ο εθισμός στον καπνό είναι πολύ επικίνδυνος και αυξάνει τις πιθανότητες να πάθουμε καρδιαγγειακά νοσήματα. Μάλιστα, η συχνή χρήση νικοτίνης οδηγεί σε δυσκαμψία των αρτηριών, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Στρες

Το άγχος προάγει μια σειρά αλλοιώσεων που θέτουν σε κίνδυνο την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Αυτή η φυσιολογική αντίδραση αυξάνει την αρτηριακή πίεση, επηρεάζει τη χοληστερόλη και προκαλεί ακόμη και διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Ιδιοπαθής υπέρταση

Η ιδιοπαθής, πρωτοπαθής υπέρταση αναφέρεται σε αύξηση της πίεσης των αιμοφόρων αγγείων χωρίς εμφανή αιτία. Ο κίνδυνος είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η πίεση, τόσο μεγαλύτερη είναι η εργασία της καρδιάς. Έτσι, η αριστερή κοιλία υφίσταται τις συνέπειες, που αποδεικνύονται από μια πάχυνση που θέτει σε κίνδυνο την καρδιά.

Χοληστερίνη

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ισπανική Καρδιολογική Εταιρεία (SEC), η αύξηση της χοληστερόλης σχετίζεται άμεσα με την πιθανότητα ενός επικίνδυνου για τη ζωή καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Πρόληψη και συστάσεις

Όταν φτάνουν οι καρδιαγγειακές δυσκολίες, πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση. Γι’ αυτό το κλειδί είναι η πρόληψη. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να πάτε τόσο μακριά για να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας. Στη συνέχεια, θα θέλαμε να σας αφήσουμε μερικές συμβουλές πρόληψης και εφικτές συστάσεις.

Διατηρήστε το ιδανικό σωματικό σας βάρος

Ενώ η παχυσαρκία είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο, το υπερβολικό βάρος είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου. Η σωματική δραστηριότητα (30 λεπτά την ημέρα) και η ισορροπημένη διατροφή μπορούν να κάνουν σημαντικές διαφορές σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ρυθμίστε την αρτηριακή σας πίεση

Η έλλειψη ελέγχου της αρτηριακής πίεσης είναι αυτό που τροποποιεί την άντληση της καρδιάς. Επομένως, συνιστάται να διατηρείτε τον έλεγχο της πίεσης σε όλες τις ηλικίες. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερη προσοχή. Στην περίπτωσή τους, θα πρέπει να πηγαίνουν στο γιατρό μια φορά το χρόνο για να αξιολογήσουν τη λειτουργία ή οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να γίνει.

Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποδυναμώνει την καρδιά και μειώνει την ικανότητα άντλησής της. Η συνέπεια είναι μια διατατική μυοκαρδιοπάθεια που ονομάζεται επίσης αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια. Επομένως, είναι καλύτερο να μην παρακάνετε ποτέ το αλκοόλ. Εάν είναι δυνατόν, η καλύτερη επιλογή είναι να αποφύγετε την κατανάλωσή του.

Επαρκής ύπνος

Ο σεβασμός της σωστής ανάπαυσης παρέχει στο σώμα πολλά πλεονεκτήματα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα θέλαμε να εστιάσουμε στα οφέλη του για τη μείωση του στρες, την πιθανή εμφάνιση υπέρτασης και παχυσαρκίας (έμμεσα). Ο καλός ύπνος μεταξύ 6 και 8 ωρών είναι απαραίτητος.

Ελέγξτε την κατανάλωση ζάχαρης

Ο διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με άτομα που δεν πάσχουν από την πάθηση.

Πιστεύουμε ότι θα θέλατε να διαβάσετε: Πώς να κόψετε το κάπνισμα

Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Πρόληψη του Καρδιαγγειακού Κινδύνου: Τι να θυμάστε

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Πρόληψη του Καρδιαγγειακού Κινδύνου είναι μια ευκαιρία να μάθουμε και να θυμηθούμε τη σημασία των καθημερινών συνηθειών για τη φροντίδα της καρδιάς και του λειτουργικού της περιβάλλοντος.

Είναι απαραίτητο να το γνωρίζετε αυτό, καθώς τα καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνονται. Ο έλεγχος του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και παραγόντων όπως η εξάλειψη του στρες είναι επίσης καθοριστικός. Ομοίως, είναι σκόπιμο να ζητάτε τακτικές ιατρικές επισκέψεις, ειδικά εάν έχετε σχετικούς παράγοντες κινδύνου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Vega J, Guimará M y Vega L. Riesgo cardiovascular, una herramienta útil para la prevención de las enfermedades cardiovasculares. Revista Cubana de Medicina General Integral. 2011. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0864-21252011000100010&script=sci_arttext&tlng=en
 • Medrano M, Cerrato E, Boix R y Delgado M. Factores de riesgo cardiovascular en la población española: metaanálisis de estudios transversales. 2005. Disponible en: https://doi.org/10.1157/13074389
 • O’Donnell C y Elosua R. Factores de riesgo cardiovascular. Perspectivas derivadas del Framingham Heart Study. 2008. Disponible en: https://doi.org/10.1157/13116658
 • Puertas P, Castro M, Zurita F, Chacón R y Sánchez M. La actividad física como medio de prevención de problemas cardiovasculares una revisión sistemática. 2018. Disponible en: http://hdl.handle.net/2183/23191
 • Zugasti A y Moreno B. Obesidad como factor de riesgo cardiovascular. Hipertensión y Riesgo Vascular. 2005. Disponible en: https://doi.org/10.1016/S1889-1837(05)71524-5

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.