Πρόσθια κολπική πρόπτωση ή κυστεοκήλη: Αιτίες και θεραπεία

Η πρόσθια κολπική πρόπτωση ή κυστεοκήλη είναι ένα σχετικά συχνό πρόβλημα. Είναι πιο συχνή σε γυναίκες που έχουν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό.
Πρόσθια κολπική πρόπτωση ή κυστεοκήλη: Αιτίες και θεραπεία
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 19 Οκτωβρίου, 2022

Η πρόσθια κολπική πρόπτωση ή κυστεοκήλη είναι μια κατάσταση κατά την οποία η ουροδόχος κύστη πέφτει από τη συνήθη θέση της και δημιουργεί πίεση στα τοιχώματα του κόλπου. Αυτό οφείλεται στη διάταση και αποδυνάμωση των υποστηρικτικών ιστών στην περιοχή αυτή.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των γυναικών που πάσχουν από αυτή την πάθηση. Πολλές από αυτές δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή δεν απευθύνονται σε γιατρό. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από τις μισές γυναίκες που έχουν γεννήσει έχουν σε κάποιο βαθμό πρόπτωση πυελικών οργάνων.

Η πάθηση είναι επίσης γνωστή ως πρόπτωση του πρόσθιου κολπικού τοιχώματος, πρόπτωση της κύστης και πτώση της κύστης. Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε στα αίτια και τη θεραπεία αυτής της παθολογίας.

Πότε μιλάμε για πρόσθια κολπική πρόπτωση;

Όταν μιλάμε για τα όργανα της πυέλου, αναφερόμαστε στην ουροδόχο κύστη, τη μήτρα και τα έντερα. Όλα αυτά συγκρατούνται στη θέση τους από τους μύες και τους συνδετικούς ιστούς του πυελικού εδάφους.

Όταν αυτοί οι μύες και οι ιστοί δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, η ουροδόχος κύστη μπορεί να γλιστρήσει από τη θέση της. Μόλις συμβεί αυτό, η ίδια η ουροδόχος κύστη αρχίζει να πιέζει το πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου και εμφανίζεται πρόσθια κολπική πρόπτωση ή κυστεοκήλη.

Όλα αυτά προκαλούν ένα αίσθημα πίεσης στην πύελο και μερικές φορές ένα εξόγκωμα στον κόλπο, το οποίο μπορεί να γίνεται αισθητό ή όχι. Υπάρχουν επίσης προβλήματα με την ούρηση, όπως δυσκολία στην ούρηση, συχνή ανάγκη για επίσκεψη στην τουαλέτα, αίσθημα ότι η κύστη δεν έχει αδειάσει εντελώς ή ακράτεια.

Πρόσθια κολπική πρόπτωση ή κυστεοκήλη: Αιτίες και θεραπεία
Η πρόπτωση αυξάνει την πυελική πίεση. Αυτό σημαίνει ότι τα ούρα δεν μπορούν να συγκρατηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αίτια της κυστεοκήλης

Η πρόσθια πρόπτωση του κόλπου ή κυστεοκήλη προκαλείται από την τέντωμα ή την αποδυνάμωση των μυών, των τενόντων και των ιστών που συγκρατούν την κύστη στη θέση της. Τώρα, γιατί συμβαίνει αυτό;

Μερικές φορές είναι απλώς το πέρασμα του χρόνου. Με τη γήρανση, οι μύες και οι τένοντες γίνονται πιο εύθραυστοι. Ωστόσο, η πρόσθια πρόπτωση του κόλπου ή η κυστεοκήλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, από χρόνια καταπόνηση ή τραύμα.

Η πιο κοινή αιτία αυτής της κατάστασης είναι ο τοκετός. Εμφανίζεται επίσης σε άτομα με συχνή δυσκοιλιότητα ή χρόνιο βήχα.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της πυέλου. Ή επίσης σε άτομα που έχουν υποκείμενες ασθένειες, όπως το σύνδρομο Ehlers-Danlos.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε και αυτό το άρθρο: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον/στην γυναικολόγο σας

Παράγοντες κινδύνου

Μπορεί να αναφερθεί ότι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη πρόσθιας κολπικής πρόπτωσης ή κυστεοκήλης είναι οι εξής:

 • Πολλαπλές εγκυμοσύνες.
 • Βρέφη με υψηλό βάρος γέννησης.
 • Κολπικός τοκετός, ιδίως εάν υποβοηθείται με εργαλεία.
 • Εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, η παραγωγή οιστρογόνων μειώνεται, γεγονός που διευκολύνει την απώλεια της ελαστικότητας των ιστών.
 • Προηγούμενη υστερεκτομή ή επανορθωτική χειρουργική επέμβαση στην πύελο.
 • Συχνή ανύψωση βαρέων αντικειμένων.
 • Παχυσαρκία.

Μη χειρουργικές θεραπείες

Εάν η περίπτωση της πρόσθιας πρόπτωσης του κόλπου ή της κυστεοκήλης είναι ήπια, μπορεί να μην απαιτεί ειδική προσέγγιση. Παράγοντες όπως η ηλικία, η γενική υγεία, η σοβαρότητα της πάθησης, η επιθυμία απόκτησης παιδιών στο μέλλον και η σεξουαλική δραστηριότητα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της καλύτερης θεραπείας.

Κατ’ αρχήν, μπορεί κανείς να επιλέξει τη συντηρητική και μη επεμβατική. Υπάρχουν δύο επιλογές: οι ασκήσεις πυελικού εδάφους και η χρήση κολπικού διαφράγματος.

Ασκήσεις πυελικού εδάφους για την πρόσθια κολπική πρόπτωση

Είναι περισσότερο γνωστές ως ασκήσεις Kegel , οι οποίες αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους. Συνίστανται στο να κάνετε συσπάσεις των μυών της περιοχής, να τις κρατάτε και να τις επαναλαμβάνετε 10 φορές την ημέρα.

Ο φυσιοθεραπευτής ή ο γιατρός μπορεί να σας διδάξει τον σωστό τρόπο για να τις κάνετε.

Κολπικό διάφραγμα

Το διάφραγμα είναι ένας ελαστικός ή πλαστικός δακτύλιος που εισάγεται στον κόλπο για να στηρίξει το κολπικό τοίχωμα. Αυτό παρέχει στήριξη στην ουροδόχο κύστη.

Η συσκευή δεν θεραπεύει την πρόσθια κολπική πρόπτωση ή την κυστεοκήλη, αλλά παρέχει ανακούφιση από τα συμπτώματα. Η συσκευή πρέπει να αφαιρείται και να καθαρίζεται περιοδικά.

Πρόσθια κολπική πρόπτωση ή κυστεοκήλη: Αιτίες και θεραπεία
Οι ασκήσεις Kegel έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη μείωση των επιπτώσεων της ακράτειας ούρων και της πρόπτωσης του κόλπου.

Χειρουργική θεραπεία για την πρόσθια κολπική πρόπτωση

Εάν οι μη χειρουργικές θεραπείες για την πρόσθια κολπική πρόπτωση ή την κυστεοκήλη δεν αποδώσουν ή η περίπτωση είναι πολύ σοβαρή, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης. Η επέμβαση μπορεί να είναι η αποκατάσταση της κυστεοκήλης, η τοποθέτηση ουρηθρικής σφεντόνας ή και τα δύο.

Χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης πρόσθιας πρόπτωσης του κόλπου ή κυστεοκήλης.

Αυτή η χειρουργική επέμβαση ονομάζεται επίσης πρόσθια κολπορραφία. Ο στόχος είναι να επανέλθει η ουροδόχος κύστη στη φυσιολογική της θέση.

Σφίγγει επίσης τους εμπλεκόμενους μύες και ιστούς, με ράμματα, για να αποτραπεί περαιτέρω μετατόπιση. Εάν υπάρχει ακράτεια, μπορεί να διορθωθεί με την ίδια διαδικασία.

Χειρουργική επέμβαση για τοποθέτηση ουρηθρικής σφεντόνας

Είναι μια άλλη επιλογή για τη διόρθωση της πρόσθιας πρόπτωσης του κόλπου ή της κυστεοκήλης. Συνίσταται στην τοποθέτηση ενός κομματιού πλέγματος γύρω από την ουρήθρα, συνδέοντας τα άκρα με το εφηβαίο. Το πλέγμα αυτό είναι μόνιμο και ο σκοπός του είναι ο ίδιος όπως και στην προηγούμενη περίπτωση: να επαναφέρει την ουροδόχο κύστη στη θέση της και να την εμποδίσει να μετακινηθεί.

Μπορεί να προληφθεί;

Η πρόσθια κολπική πρόπτωση ή η κυστεοκήλη ως τέτοια δεν μπορεί να προληφθεί, αλλά είναι δυνατόν να ληφθούν ορισμένα μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισής της. Τα πιο αποτελεσματικά είναι οι ασκήσεις Kegel, τις οποίες κάθε γυναίκα πρέπει να εξασκεί συχνά.

Καλό είναι επίσης να διατηρείτε ένα επαρκές βάρος, να ελέγχετε τον χρόνιο βήχα και τη δυσκοιλιότητα και να σηκώνετε βαριά αντικείμενα με τη σωστή τεχνική. Η χειρουργική επέμβαση διορθώνει την πρόσθια πρόπτωση του κόλπου ή την κυστεοκήλη, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις υποτροπιάζει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • García López, A. J. (2002). Prolapso de órganos pélvicos. Iatreia, 15(1), 56-67.
 • Boggio, G. S. (1975). Tratamiento quirúrgico de la relajación de la pared anterior de la vagina. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 21(1-2-3), 167-171.
 • Delgado, David, José Grande, and Jorge Salvador. “Colpopexia anterior y uretrosuspensión con monoprótesis en el tratamiento quirúrgico del cistocele e incontinencia urinaria de esfuerzo.” Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia 56.1 (2010): 33-39.
 • Palma, P., Riccetto, C., Hernández, M., & Olivares, J. M. (2008). Prolapsos urogenitales: Revisión de conceptos. Actas urológicas españolas, 32(6), 618-623.
 • Solá, Vicente, Paolo Ricci, and Enríque Guiloff. “Mallas protésicas en el tratamiento quirúrgico del prolapso genital en la mujer.” Rev. Med. Clin. Condes (2005): 168-179.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.