Καφέ έκκριμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Τι σημαίνει;

Το καφέ έκκριμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ συνηθισμένο. Σχεδόν πάντα οφείλεται σε φυσικά αίτια και υποχωρεί μόνο του. Πότε όμως θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό;
Καφέ έκκριμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Τι σημαίνει;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το καφέ έκκριμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα σχετικά συχνό σύμπτωμα. Αυτό που είναι σημαντικό να διασφαλίσετε είναι ότι δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, δεν εμφανίζεται σε μεγάλες ποσότητες και ότι δεν διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες.

Έτσι, είναι καλύτερο να ζητήσετε τη συμβουλή του γυναικολόγου σας για να αποκλείσετε πιθανές επιπλοκές. Σε γενικές γραμμές, το έκκριμα κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου κύησης πρέπει να είναι λευκό. Γιατί, λοιπόν, μπορεί να συμβεί αυτή η αλλαγή στο χρώμα; Ακολουθούν οι πιθανές αιτίες.

Ένα καφέ έκκριμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Υπολογίζεται ότι 1 στις 5 γυναίκες έχει καφέ έκκριμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως συμβαίνει όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας, δηλαδή στην αρχή της εγκυμοσύνης. Μάλιστα, συχνά συγχέεται με την έμμηνο ρύση.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, αυτό το χρωματιστό υγρό -που μπορεί να φανεί και ως σκούρο κόκκινο- αποτελείται από παλιό αίμα. Ωστόσο, η υφή του είναι ελαφρύτερη και ο όγκος του λιγότερο έντονος από την εμμηνορροϊκή αιμορραγία. Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις διαρκεί μόνο λίγες ώρες.

Ωστόσο, εάν διαρκεί για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή. Κατά γενικό κανόνα, ένα καφέ έκκριμα εμφανίζεται συνήθως στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Δεν θα πρέπει να προκαλεί άλλα συμπτώματα, όπως πόνο ή κνησμό, ούτε να έχει περίεργη οσμή ή σύσταση.

A pregnant woman.
Εάν ένα καφέ έκκριμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι βαρύ ή παρατεταμένο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Γιατί εμφανίζεται καφέ έκκριμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Υπάρχουν συχνά δύο λόγοι για ένα καφέ έκκριμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο πρώτος είναι η εμφύτευση. Το γονιμοποιημένο ωάριο πρέπει να ταξιδέψει από τις σάλπιγγες στη μήτρα. Εκεί προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας, η οποία μπορεί να προκαλέσει κάποια αποκόλληση, παράγοντας έτσι αυτό το υγρό.

Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα μεταξύ 7 και 14 ημερών μετά τη σύλληψη. Είναι σύνηθες ότι αρχικά υπάρχει ένα ροζ έκκριμα με ζελατινώδη σύσταση. Αυτό ακολουθείται από ένα καφετί έκκριμα. Είναι λιγοστό, έχει λεία σύσταση και δεν έχει άσχημη οσμή.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο συνήθως συμβαίνει είναι η ορμονική αλλαγή. Ορισμένες γυναίκες έχουν κηλίδες καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαιτίας αυτού. Το έκκριμα είναι πολύ ελαφρύ και δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα.

Ωστόσο, εάν το έκκριμα εμφανίζεται ταυτόχρονα με συμπτώματα όπως πόνος, κνησμός, πυρετός ή περίεργες αλλαγές στη σύσταση, μπορεί να  προκαλείται από ένα από τα ακόλουθα προβλήματα.

Μόλυνση

Τα συμπτώματα ενός σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος ή λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν καφέ εκκρίσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζεται με άλλα συμπτώματα όπως πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση, δυσφορία στην περιοχή της πυέλου, κνησμός και δυσάρεστη οσμή.

Αποκόλληση του πλακούντα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύμπτωμα αυτό αποτελεί ένδειξη ότι ο πλακούντας έχει αποκολληθεί πρόωρα. Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πλακούντας είναι πολύ χαμηλά και τα αιμοφόρα αγγεία του ανώτερου στρώματός του έχουν υποστεί βλάβη. Για το λόγο αυτό, το έκκριμα είναι χρωματισμένο καφέ.

Ινομυώματα της μήτρας

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι που δημιουργούνται στη μήτρα. Έχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία και μερικές φορές αιμορραγούν εύκολα.

Έκτοπη κύηση και καφέ έκκριμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η έκτοπη κύηση συμβαίνει όταν η εμφύτευση του εμβρύου γίνεται εκτός της μήτρας. Ένα από τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης είναι ένα καφέ έκκριμα ή αιμορραγία εκτός της περιόδου. Επιπλέον, υπάρχει έντονος κοιλιακός πόνος, εξαιρετική ευαισθησία στην περιοχή της πυέλου και αίσθημα βάρους στον κόλπο.

Αποβολή

Το καφέ έκκριμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη αποβολής. Αυτό συμβαίνει συνήθως πριν από την 20ή εβδομάδα και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως έντονος κοιλιακός πόνος, απώλεια υγρών από τον κόλπο χωρίς οσμή, πυρετός και ρίγη.

Άλλες αιτίες καφέ εκκρίσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  • Μια άλλη πιθανή αιτία του καφέ εκκρίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το τραύμα των γεννητικών οργάνων. Αυτό συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, όταν το πέος προσκρούει στο τοίχωμα του τραχήλου της μήτρας. Αυτό προκαλεί ελαφρά αιμορραγία που δίνει στο κολπικό έκκριμα αυτή την απόχρωση.
  • Οι πολύποδες στη μήτρα έχουν επίσης τη δυνατότητα να προκαλέσουν αυτό το σύμπτωμα.
  • Επίσης, ένα καφέ έκκριμα θα μπορούσε να είναι σημάδι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Δεν επηρεάζει την εγκυμοσύνη, εκτός αν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Τύποι καφέ εκκρίσεων κατά την εγκυμοσύνη και η σημασία τους

Η σημασία μιας καφέ έκκρισης κατά την εγκυμοσύνη ποικίλλει, ανάλογα με την περίοδο της κύησης στην οποία εμφανίζεται. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Ένα καφέ έκκριμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο συχνό στο πρώτο τρίμηνο- συγκεκριμένα, στην αρχή της εγκυμοσύνης. Εάν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, ιδίως πόνο, μπορεί να αποτελεί ένδειξη έκτοπης κύησης ή κίνδυνο αποβολής.

Δεύτερο τρίμηνο

Ένα καφέ έκκριμα είναι ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στο δεύτερο τρίμηνο. Ο κίνδυνος αποβολής παραμένει, αλλά είναι πολύ χαμηλός. Εάν υπάρχει πόνος, το πιθανότερο είναι να μιλάμε για αποκόλληση του πλακούντα. Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από το γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Τρίτο τρίμηνο και καφέ έκκριμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθετε κάποια λοίμωξη που οδηγεί σε καφέ εκκρίσεις. Είναι επίσης πιθανό οι ορμονικές αλλαγές να προκαλέσουν διάβρωση του τραχήλου της μήτρας που προκαλεί το έκκριμα. Αυτό συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Εκτός από τα παραπάνω, προς το τέλος της εγκυμοσύνης, αποβάλλεται βλέννα, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ήρθε η ώρα του τοκετού.

Μετά τη συνουσία

Ο τράχηλος της μήτρας είναι πιο ευαίσθητος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό, ακόμη και αν είστε πολύ προσεκτικές, δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε ελαφρά αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή, η οποία εμφανίζεται ως καφέ έκκριμα. Αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό, εκτός αν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα.

Δίδυμη εγκυμοσύνη

Τελικά, το σύμπτωμα αυτό είναι πιο συχνό όταν υπάρχουν περισσότερα από ένα μωρά στην κύηση. Αυτό είναι φυσιολογικό, εφόσον το έκκριμα δεν έχει δυσάρεστη οσμή ή περίεργη υφή. Επίσης, δεν πρέπει να υπάρχουν άλλα συμπτώματα.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια;

Κατά γενικό κανόνα, το καφέ έκκριμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να είναι βαρύ. Ούτε θα πρέπει να έχει ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως άσχημη οσμή, κοκκώδη υφή ή υπερβολικό πάχος. Εάν είναι αρκετά ελαφρύ, λείο και διαρκεί μερικές ώρες ή μερικές ημέρες, δεν υπάρχει λόγος να συμβουλευτείτε γιατρό.

Τρεις θεμελιώδεις μεταβλητές πρέπει να ληφθούν υπόψη σε αυτό το θέμα:

  • Ποσό. Μια μεγάλη ποσότητα καφέ εκκρίσεων δικαιολογεί μια διαβούλευση με τον γιατρό σας.
  • Διάρκεια. Περισσότερες από τρεις ημέρες εκκρίσεων αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι.
  • Χρόνος εμφάνισης. Ως γενικός κανόνας, εάν η έκκριση εμφανιστεί μετά το πρώτο τρίμηνο, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε ένα γιατρό.
A pregnant woman.
Είναι απαραίτητο να πάτε στο γυναικολόγο εάν το καφέ έκκριμα συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πόνο, άσχημη οσμή ή περίεργη υφή.

Τι να θυμάστε;

Ένα καφέ έκκριμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αποτελεί από μόνο του ανησυχητικό σημάδι. Μεταξύ του ενός τετάρτου και του ενός πέμπτου των γυναικών έχουν αυτό το σύμπτωμα, ιδίως στην αρχή της εγκυμοσύνης. Επομένως, μην πανικοβάλλεστε και μην υποθέτετε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Όταν το σύμπτωμα εμφανίζεται στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ακόμη και αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα. Καλό είναι επίσης να το κάνετε αν ανησυχείτε για οτιδήποτε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Kim SM, Kim JS. A Review of Mechanisms of Implantation. Dev Reprod. 2017;21(4):351-359. doi:10.12717/DR.2017.21.4.351
  • Khaskheli, Meharunnissa et al. “Vaginal discharge during pregnancy and associated adverse maternal and perinatal outcomes.” Pakistan journal of medical sciences vol. 37,5 (2021): 1302-1308. doi:10.12669/pjms.37.5.4187

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.