Κύστη του Μπέικερ: Περιγραφή και τα χαρακτηριστικά

Η κύστη του Μπέικερ είναι μια συσσώρευση υγρού που προκαλεί διόγκωση στο πίσω μέρος του γόνατος. Είναι συνήθως ασυμπτωματική. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Κύστη του Μπέικερ: Περιγραφή και τα χαρακτηριστικά

Τελευταία ενημέρωση: 13 Οκτωβρίου, 2021

Η κύστη του Μπέικερ είναι μια ανώμαλη συσσώρευση αρθρικού υγρού. Ο Άνταμς την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1840, αλλά ο Μπέικερ δημοσίευσε ένα εκτενές έγγραφο σχετικά με αυτήν. Από εκεί προήλθε το όνομα.

Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να προσδιοριστεί ο ακριβής επιπολασμός αυτής της νόσου. Αυτό συμβαίνει επειδή το ποσοστό ποικίλλει ανάλογα με τη διαγνωστική τεχνική. Έτσι, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η κύστη του Μπέικερ πλήττει ένα τμήμα του πληθυσμού που κυμαίνεται από 5 έως 38%.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κύστη του Μπέικερ υπάρχει στο 26% των ατόμων μεταξύ 31 και 50 ετών. Εμφανίζεται επίσης στο 53% των ενηλίκων μεταξύ 51 και 90 ετών. Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση για την εγκυρότητα αυτών των αριθμών.

Κύστη του Μπέικερ

Μια γυναίκα που πονάει.

Η κύστη του Μπέικερ είναι μια ανώμαλη συσσώρευση αρθρικού υγρού στο πίσω μέρος του γόνατος. Αυτό συνήθως αναφέρεται ως “οσφυϊκό στέλεχος”. Είναι ένα κομμάτι που οδηγεί σε δυσφορία.

Ένα ελαττωματικό γόνατο παράγει περισσότερο αρθρικό υγρό. Είναι ακριβώς αυτή η περίσσεια συσσώρευσης υγρών που οδηγεί στο σχηματισμό κύστης του Μπέικερ.

Το υγρό της άρθρωσης λιπαίνει το γόνατο. Το υγρό αρχίζει να συσσωρεύεται επειδή η αρθρική μεμβράνη, ένα στρώμα που ευθυγραμμίζει την άρθρωση, εξασθενεί. Η κύστη σχηματίζεται πίσω από το γόνατο όταν συμβεί αυτό. Αυτή η περιοχή είναι τεχνικά γνωστή ως κύστη του Μπέικερ.

Αιτίες

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, ένα ελαττωματικό γόνατο παράγει περίσσεια αρθρικού υγρού. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, οπότε είναι σημαντικό να δίνετε πάντα προσοχή στα προβλήματα των αρθρώσεων.

Η κύστη του Μπέικερ εμφανίζεται συνήθως ως αποτέλεσμα τραύματος σε νεότερους ανθρώπους. Είναι συνήθως μετά από τραυματισμό των συνδέσμων του γόνατος ή ρήξη μηνίσκου. Λίγες μόνο περιπτώσεις οφείλονται σε φθορά των αρθρώσεων.

Οι πιο συχνές αιτίες αυτής της κατάστασης σε ηλικιωμένους είναι φλεγμονώδεις ή εκφυλιστικές διαδικασίες. Οφείλεται κυρίως σε ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η οστεοαρθρίτιδα.

Ανίχνευση κύστης Μπέικερ

Ένα άτομο με κύστη Baker.

Η κύστη του Μπέικερ είναι συνήθως ασυμπτωματική και εκδηλώνεται απλά ως διόγκωση στο πίσω μέρος του γόνατος. Είναι απαλή στην αφή σαν να είναι γεμάτο με νερό. Μπορεί να σπάσει σε ορισμένες περιπτώσεις και να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο και μώλωπες.

Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκαμψία ή δυσκολία στην κάμψη του γόνατος. Ο πόνος μπορεί να είναι συχνός και να οδηγήσει σε κάποια δυσκολία στο περπάτημα όταν η κύστη συμπιέζει τις φλέβες ή τα νεύρα. Πιο έντονος πόνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από άσκηση.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν έχετε ένα εξόγκωμα στο πίσω μέρος του γόνατός σας επειδή είναι είτε κύστη Μπέικερ, θρόμβος αίματος ή θρόμβωση βαθιάς φλέβας.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε για την κύστη του Μπέικερ

Ένας γιατρός μπορεί να εντοπίσει αυτό το είδος κύστης με μια απλή φυσική εξέταση. Μπορούν να κάνουν μια εξέταση, η οποία περιλαμβάνει τη λάμψη ενός φωτός μέσω του εξογκώματος. Αυτό θα αποκαλύψει μια μάζα γεμάτη με υγρό.

Σε κάθε περίπτωση, η κύστη του Μπέικερ δεν θεωρείται σοβαρή κατάσταση και ως εκ τούτου δεν απαιτεί συνήθως θεραπεία. Αντίθετα, η συνήθης προσέγγιση είναι η διόρθωση της αιτίας, είτε πρόκειται για τραυματισμό είτε για υποκείμενη ασθένεια.

Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κοντινά αιμοφόρα αγγεία ή νεύρα. Έτσι, οι γιατροί διατάζουν χειρουργική επέμβαση για περιπτώσεις με πραγματικά ενοχλητικά συμπτώματα. Ωστόσο, αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι σπάνιες επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κύστη να επανεμφανιστεί μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Οι κύστεις αυτού του τύπου δεν προκαλούν μακροπρόθεσμη βλάβη και συνήθως έχουν διαλείπουσα συμπτώματα που έρχονται και φεύγουν. Είναι σπάνιο να οδηγούν σε περιορισμούς και εκείνοι που τις έχουν συνήθως γίνονται καλύτερα με την πάροδο του χρόνου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rojas, C. I. L. I. A. (2011). Estudio del líquido sinovial. Guías procedimientos en Reumatol, 41-47.
  • Chávez-López, M. A., Naredo, E., Acebes-Cachafeiro, J. C., de Miguel, E., Cabero, F., Sánchez-Pernaute, O., … & Aceves-Ávila, F. J. (2007). Agudeza diagnóstica del examen físico de rodilla en la artritis reumatoide: estudio clínico y sonogr‡ fico del derrame articular y quiste de Baker. Reumatología Clínica, 3(3), 98-100.
  • De Miguel, E., Cobo, T., & Martín-Mola, E. (2004). Quiste de Baker: prevalencia y enfermedades asociadas. Rev Esp Reumatol, 31(10), 538-542.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.