Προβιοτικά συμπληρώματα: Πότε να τα πάρετε

Τα προβιοτικά συμπληρώματα βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών σε υγιείς ανθρώπους και στη βελτίωσή τους σε ασθενείς με ορισμένες καταστάσεις. Επιπλέον, είναι καλή ιδέα να τα πάρετε εάν λαμβάνετε αντιβιοτικά. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Προβιοτικά συμπληρώματα: Πότε να τα πάρετε
Marta Guzmán

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Marta Guzmán.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Τα προβιοτικά συμπληρώματα είναι ζώντες μικροοργανισμοί που, όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Γενικά, οποιοσδήποτε μπορεί να λάβει αυτά τα συμπληρώματα, αλλά ορισμένες ομάδες πληθυσμού επωφελούνται περισσότερο από αυτά.

Συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο για να μάθετε περισσότερα!

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα προβιοτικά συμπληρώματα

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα προβιοτικά είναι βακτήρια που παρέχουν οφέλη για την υγεία. Μπορείτε να τα βρείτε σε διάφορα τρόφιμα, όπως:

 • Γιαούρτι
 • Κεφίρ
 • Ξινό γάλα (τυπική μεξικάνικη κουζίνα)
 • Ξινολάχανο, κίμτσι (κορεατικής προέλευσης)
 • Τουρσιά
 • Τσάι κομπούτσα
 • Τέμπε
 • Συμπληρώματα διατροφής

Παρόλο που μπορείτε να τα βρείτε σε ορισμένα τρόφιμα λόγω του τρόπου παρασκευής τους, αυτά τα βακτήρια δεν μπορούν πάντα να φτάσουν στο παχύ έντερο επιβιώνοντας από το μακρύ ταξίδι των εντέρων, όπως αναφέρουν ορισμένες μελέτες. Στην πραγματικότητα, πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα με προβιοτικά πολύ συχνά και σε αρκετά μεγάλη ποσότητα για να είναι ωφέλιμα. Επομένως, τα προβιοτικά συμπληρώματα που ενθυλακώνονται σωστά μπορούν να επιβιώσουν στο πεπτικό σύστημα και να προσφέρουν επιπλέον οφέλη.

Πότε να λαμβάνετε προβιοτικά συμπληρώματα

προβιοτικές κάψουλες
Τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών. Επίσης, είναι καλό να τα παίρνετε μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά.

Επί του παρόντος, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι τα προβιοτικά όχι μόνο χρησιμεύουν για τη βελτίωση της λειτουργικής κατάστασης και των συμπτωμάτων ενός ατόμου που έχει μια ασθένεια, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς ή να αποτρέψουν ασθένειες.

Ωστόσο, ορισμένες ομάδες ανθρώπων επωφελούνται διπλά. Για παράδειγμα, τα άτομα που μόλις έλαβαν αντιβιοτικά μπορούν πραγματικά να επωφεληθούν από τα προβιοτικά. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τόσο τα κακά όσο και τα καλά παθογόνα (μικροβιότα, κολπική χλωρίδα και άλλες βλεννώδεις μεμβράνες κ.λπ.) και τα προβιοτικά βοηθούν στην αντικατάσταση των καλών. Επομένως, μετά τη λήψη αντιβιοτικών, είναι καλή ιδέα να λαμβάνετε προβιοτικά για τουλάχιστον ένα μήνα.

Επιπλέον, έχει περιγραφεί η μεγαλύτερη απόδειξη της αποτελεσματικότητας των προβιοτικών για τη θεραπεία της οξείας μολυσματικής διάρροιας, ιδιαίτερα στα παιδιά. Ωστόσο, άλλες ομάδες μπορούν επίσης να ωφεληθούν, όπως εκείνες με εντερική δυσβολία. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε άτομα που πάσχουν από:

 • Παχυσαρκία
 • Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2
 • Μεταβολικό σύνδρομο
 • Συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (SLE)
 • Ρευματοειδή αρθρίτιδα
 • Σύνδρομο βακτηριακής υπερανάπτυξης
 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
 • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
 • Κοιλιοκάκη.

Τα προβιοτικά συμπληρώματα ωφελούν επίσης τους ηλικιωμένους. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν γερνάμε, υπάρχει μια μείωση της μικροβιακής ποικιλομορφίας, μειώνοντας την παρουσία ευεργετικών μικροοργανισμών. Επίσης, οι ειδικοί μελετούν τη χρήση τους σε άλλες ασθένειες όπως το άσθμα, την ατοπική δερματίτιδα, τις νευρολογικές διαταραχές, την κατάθλιψη, το άγχος, τον καρκίνο και τη στοματική υγεία.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η κατανάλωση προβιοτικών θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Αυτά τα άτομα δεν πρέπει να παίρνουν προβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή.

Τα καλύτερα προβιοτικά συμπληρώματα

γυναίκα παίρνει προβιοτικά
Τα καλύτερα προβιοτικά συμπληρώματα είναι αυτά που περιέχουν μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών στελεχών.

Για να διασφαλιστεί ότι τα προβιοτικά στελέχη που χορηγούνται από του στόματος ασκούν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα, πρέπει να αντέχουν, μεταξύ άλλων, τις περιβαλλοντικές συνθήκες του πεπτικού σωλήνα και τη μικροβιοκτόνο επίδραση του σάλιου, του γαστρικού οξέος, της χολής και του παγκρέατος. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η σύνθεση διαφόρων εκκρίσεων, ο χρόνος γαστρικής εκκένωσης ή η εντερική κινητικότητα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του ατόμου.

Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέξετε τα στελέχη των μικροοργανισμών ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας, επειδή όσο περισσότερη ποικιλία διαφορετικών στελεχών υπάρχει, τόσο το καλύτερο. Επομένως, τα προβιοτικά που περιέχουν πολλά διαφορετικά στελέχη είναι καλύτερα.

Ένα καλό προβιοτικό συμπλήρωμα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο CFU (μονάδες σχηματισμού αποικιών). Τα προβιοτικά με λιγότερα CFU είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά.

Ίσως σας ενδιαφέρει: 3 βήματα για ένα υγιές παχύ έντερο! Μάθετε περισσότερα!

Πώς να τα πάρετε

Ποτέ μην καταναλώνετε προβιοτικά με εξαιρετικά όξινα τρόφιμα (εσπεριδοειδή, ντομάτα ή ξύδι, μεταξύ άλλων) ή με ζεστά ροφήματα (τσάι, καφέ, εγχύσεις ή σούπες) επειδή εμποδίζουν τη δράση τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να τα πάρετε είναι με άδειο στομάχι με ζεστό νερό. Τόσο το pH του στομάχου όσο και το χαμηλό επίπεδο υδροχλωρικού οξέος είναι παράγοντες που ευνοούν την επιβίωση των βακτηρίων. Για τον ίδιο λόγο, συνιστάται να περιμένετε 10 έως 15 λεπτά πριν το φαγητό. Επίσης, εάν παίρνετε αντιβιοτικά, πάρτε το συμπλήρωμα τουλάχιστον τρεις ώρες αργότερα.

Τέλος, εάν θέλετε να πάρετε προβιοτικά, παίρνετε αντιβιοτικά ή έχετε κάποια ασθένεια που μπορείτε να βελτιώσετε παίρνοντάς τα, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για να ανακαλύψετε ποιο συμπλήρωμα είναι το πιο κατάλληλο για εσάς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Govender M., Choonara YE., Kumar P., Toit LC., et al., A review of the advancements in probiotics delivery: convetional vs non conventional formulations for intestinal flora supplementation. AAPS PharmSciTech, 2014. 15 (1): 29-43.
 • Szajewska H., Canani RB., Guarino A:, Hojsak I., et al., Probiotics for the prevention of antibiotic associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2016. 62 (3): 495-506.
 • Liu B., He Y., Wang M., Liu J., et al., Efficacy of probiotics on anxiety – a meta analysis of randomized controlled trials. Depress Anxiety, 2018. 35 (10): 935-945.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.