Ρινική χορήγηση φαρμάκων: τι πρέπει να ξέρετε

Η ρινική οδός είναι μια καλή εναλλακτική για τη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς με δυσκολίες κατάποσης.
Ρινική χορήγηση φαρμάκων: τι πρέπει να ξέρετε

Τελευταία ενημέρωση: 27 Φεβρουαρίου, 2020

Η ρινική χορήγηση φαρμάκων είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται πολύ χάρη στην ευκολία χειρισμού και των ωφελειών που προσφέρει έναντι άλλων οδών χορήγησης.

Με την απευθείας εισπνοή του φαρμάκου το σώμα σας μπορεί να το απορροφήσει καλύτερα. Αυτό συμβαίνει επειδή περνά κατευθείαν στους πνεύμονες και τον ρινικό βλεννογόνο, κάτι το οποίο μειώνει τον αριθμό των παρενεργειών. Γενικά, αυτό σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε μικρότερες δόσεις καθώς το φάρμακο δεν πάει σε άλλες περιοχές.

Για τον λόγο αυτό, οι γιατροί αυξάνουν τη χορήγηση πολλών φαρμάκων μέσω αυτής της οδού. Συνεχίστε την ανάγνωση για περισσότερες πληροφορίες!

Ρινική χορήγηση φαρμάκων: Εναλλακτική μέθοδος χορήγησης φαρμάκων

Ρινικός βλεννογόνος

Η ρινική οδός είναι μια καλή εναλλακτική για τη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς με δυσκολία κατάποσης.

Ο ρινικός βλεννογόνος είναι γεμάτος με μικρά αιμοφόρα αγγεία. Έτσι, αν ένα φάρμακο χορηγηθεί απευθείας με τη μορφή ρινικών σταγόνων, θα δράσει τοπικά. Όμως, αν πρέπει να επιδράσει στους αεραγωγούς, τότε οι γιατροί συνιστούν σπρέι με μικροσωματίδια του φαρμάκου.

Επίσης, δε μπορούν όλοι οι ασθενείς να λάβουν φάρμακα δια στόματος. Για παράδειγμα, ηλικιωμένοι με δυσκολίες στην κατάποση ή μωρά που κινδυνεύουν από πνιγμό, κ.λπ..

Αν ο/η ασθενής δε μπορεί να ανασάνει σωστά (παραδείγματος χάρη, αν έχει αναπνευστική ανεπάρκεια ή απλά επειδή είναι παιδί δεν έχει ανεπτυγμένους πνεύμονες), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νεφελοποιημένα φάρμακα και μια μάσκα για παθητική εισπνοή χωρίς καμία προσπάθεια.

Τι είδους φάρμακα χορηγούνται από τη ρινική οδό;

Υπάρχουν πολλές οικογένειες φαρμάκων τις οποίες μπορούν να χορηγήσουν από τη ρινική οδό οι γιατροί. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται περισσότερο και για ποιες ασθένειες:

  • Στεροειδή. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στα ενδορινικά στεροειδή. Είναι η πιο αξιόπιστη θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα και την αλλεργική ρινοκολπίτιδα. Πρόκειται για εξαιρετικά αποτελεσματικά φάρμακα, ακόμη και για δύσκολες περιπτώσεις χρόνιων προβλημάτων.
  • Αντιισταμινικά. Αυτά εμποδίζουν την απελευθέρωση ισταμίνης, αυτή είναι η ουσία-κλειδί για την ανάπτυξη αλλεργικών διεργασιών. Γενικά, υπάρχουν σπρέι που απελευθερώνονται στον ρινικό βλεννογόνο. Επειδή η ισταμίνη είναι αγγειοδιασταλτικό, ορισμένες φορές οι γιατροί τα χρησιμοποιούν επίσης για την ανακούφιση άλλων τύπων ρινίτιδας. Μπορούν να συνδυαστούν με τα ενδορινικά στεροειδή για καλύτερα αποτελέσματα.
  • Α-αναστολείς. Αυτά είναι τα πιο γνωστά ρινικά αποσυμφορητικά.

Ρινική χορήγηση φαρμάκων – Πώς γίνεται;

Άνδρας με ρινική συμφόρηση

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και δεν απαιτεί προετοιμασία. Ο/η ασθενής θα πρέπει να κάθεται για να διευκολύνει την επέκταση του λαιμού προς τα πίσω. Όμως, πέραν από αυτό, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες συστάσεις.

Διαδικασία

  1. Αρχικά, ο/η ασθενής θα πρέπει να έχει καλή ρινική υγιεινή. Αυτό αποτρέπει την είσοδο μικροοργανισμών στο εσωτερικό μέρος του βλεννογόνου.
  2. Έπειτα, τοποθετείται στο ρουθούνι το φιαλίδιο. Θα πρέπει να προσέχετε να μην αγγίξει το τοίχωμα του ρουθουνιού. Είναι καλύτερο να σημαδεύετε στο μέσο ώστε να μη σπαταλήσετε το φάρμακο.
  3. Στη συνέχεια, απελευθερώνετε το φάρμακο ενώ αναπνέετε από το στόμα. Έτσι, δε θα φτερνιστείτε και θα βοηθήσετε το φάρμακο να μείνει στη σωστή περιοχή. Το φάρμακο είναι πιθανό να πέσει στον λάρυγγά σας αν δεν αναπνέετε σωστά από το στόμα.
  4. Τέλος, θα πρέπει να μείνετε σε αυτή τη θέση για λίγα λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα απορροφηθεί καλύτερα το φάρμακο.

Αν βήξετε μετά την εφαρμογή των ρινικών σταγόνων, μην ανησυχείτε. Αυτό είναι φυσιολογικό, ειδικά τις πρώτες φορές.

Παρόλα αυτά, αν χειροτερέψει ο βήχας και εμφανιστούν άλλα αναπνευστικά προβλήματα όπως δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή, κ.λπ., ίσως έχετε κάποια αλλεργική αντίδραση. Τότε, πηγαίνετε αμέσως στον/ην γιατρό σας για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Μπορείτε να κάνετε εξετάσεις για αλλεργίες στα φάρμακα πριν τη χορήγησή τους. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο βήχας οφείλεται σε αντίδραση υπερευαισθησίας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.