Τροφές και φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζετε

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν κάποιες τροφές που δεν αλληλεπιδρούν καλά με ορισμένα φάρμακα; Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Τροφές και φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζετε

Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιουνίου, 2020

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλές τροφές και φάρμακα που είναι καλύτερα να μην συνδυάζονται ποτέ.

Οι λόγοι είναι διαφορετικοί σε κάθε περίπτωση, αλλά η βασική αιτία είναι η ίδια: ο συνδυασμός μπορεί να είναι βλαβερός για την υγεία σας.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για τη λήψη φαρμάκων που υπερβαίνουν τις δοσολογίες. Αυτοί οι κανόνες ισχύουν επίσης και για τη διατροφή μας όταν παίρνουμε φάρμακα.

Τροφές και φάρμακα που δεν πρέπει να συνδυάζετε

Βρογχοδιασταλτικά και καφεΐνη, τροφές και φάρμακα που δεν συνδυάζονται

βρογχίτιδα, νόσος πνεύμονα- τροφές και φάρμακα

Ασθενείς με άσθμα, βρογχίτιδα και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με πνεύμονες χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο φαρμάκων.

Εάν παίρνετε αυτό το είδος φαρμακευτικής αγωγής, πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι είναι καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωση ποτών και τροφών που περιέχουν καφεΐνη.

Και ο λόγος είναι γιατί:

  • Αυτά τα φάρμακα έχουν διεγερτική δράση στο νευρικό σύστημα. Έτσι, για να αποφύγετε την υπερβολική νευρικότητα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης.
  • Πάνω απ ‘όλα, πρέπει να προσέχετε πολύ με τη θεοφυλλίνη, επειδή η καφεΐνη αυξάνει την τοξικότητα αυτού του φαρμάκου.
  • Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τις λιπαρές τροφές επειδή αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα της θεοφυλλίνης.

Φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Τα φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση είναι κατάλληλα για τη θεραπεία και πρόληψη των καρδιακών και νεφρικών νόσων.

Αυτά τα φάρμακα είναι η καπτοπρίλη, η εναλαπρίλη και η ραμιπρίλη. Πρέπει να αποφεύγετε την ανάμειξη αυτών των φαρμάκων με τροφές πλούσιες σε κάλιο.

Τροφές και φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζετε -Και ο λόγος είναι γιατί:

Τα φάρμακα αυτού του τύπου αυξάνουν την ποσότητα του καλίου στο αίμα. Η υπερβολική ποσότητα καλίου μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς και δύσπνοια.

Έτσι, είναι καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωση των παρακάτω τροφών:

  • Μπανάνες
  • Πατάτες
  • Σόγια
  • Σπανάκι

Αντιαρρυθμικά φάρμακα

καρδιά, πόνος στην καρδιά- τροφές και φάρμακα

Τα αντιαρρυθμικά είναι μια σειρά φαρμάκων (όπως η διγοξίνη) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία και πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας.

Το πρόβλημα προκύπτει εάν καταναλώνετε μια σειρά προϊόντων που είναι πλούσια σε γλυκυρριζικό οξύ, όπως η γλυκόριζα, για παράδειγμα. Αυτή η ουσία βρίσκεται σε γλυκά και αρτοσκευάσματα, καθώς και στα συστατικά της μπύρας.

Και ο λόγος είναι γιατί:

  • Αυτή η ένωση μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή ακόμα και καρδιακή προσβολή όταν έρχεται σε επαφή με τη διγοξίνη.
  • Με τη σειρά τους, οι ίνες μειώνουν επίσης την αποτελεσματικότητα αυτού του φαρμάκου. Επομένως, θα πρέπει να τη καταναλώνετε μόνο 2 ώρες πριν ή μετά το φαγητό.
  • Επίσης, ορισμένα βότανα, όπως το βαλσαμόχορτο και η σέννα, επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της διγοξίνης.

Τα φάρμακα για τη μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL)

Οι παχύσαρκοι ή όσοι πάσχουν από διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις χρησιμοποιούν αυτό το είδος φαρμάκου.

Μερικά παραδείγματα αυτού του τύπου φαρμακευτικής αγωγής είναι η ατορβαστατίνη, η φλουβαστατίνη, η λοβαστατίνη, η σιμβαστατίνη, η ροσουβαστατίνη και η πραβαστατίνη.

Δεν πρέπει να αναμειγνύετε αυτά τα φάρμακα με εσπεριδοειδή.

Και ο λόγος είναι γιατί:

Τα εσπεριδοειδή αυξάνουν σημαντικά την απορρόφηση των φαρμάκων, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα υπερδοσολογίας και εμφάνισης παρενεργειών.

Η επίδραση μόνο ενός χαπιού συνδυασμένου με χυμό πορτοκάλι είναι ίση με εκείνη μιας υψηλότερης δόσης που καταναλώνεται με μεταλλικό νερό.

Αντιπηκτικά και βιταμίνη Κ, τροφές και φάρμακα που δεν συνδυάζονται

φλέβες, πόδια, θρόμβοι- τροφές και φάρμακα

Τα αντιπηκτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία και πρόληψη της θρόμβωσης. Μεταξύ αυτών είναι η βαρφαρίνη.

Αυτός ο τύπος φαρμάκου δεν πρέπει να καταναλώνεται με τις τροφές που αραιώνουν το αίμα και είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ.

Και ο λόγος είναι γιατί:

Όταν παίρνετε αυτό το είδος φαρμακευτικής αγωγής, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωσή βατόμουρων, σκόρδου, τζίντζερ και μερικών μπαχαρικών (πιπέρι καγιέν, κανέλα, κουρκούμας, για παράδειγμα).

Αυτές οι τροφές είναι αντιπηκτικές και μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία ενισχύοντας την επίδραση της βαρφαρίνης.

Από την άλλη πλευρά, η βιταμίνη Κ μειώνει την αποτελεσματικότητα αυτού του φαρμάκου. Βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε σπανάκι, γογγύλι, λάχανο ή μπρόκολο.

Αναλγητικά φάρμακα

Τα αναλγητικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του οιδήματος και των πονοκεφάλων.

Ένα παράδειγμα αυτού του τύπου φαρμάκων για το οποίο όλοι γνωρίζουν είναι η ιβουπροφαίνη. Θα πρέπει να αποφύγετε να την πάρετε αν έχετε πιει σόδα.

Και ο λόγος είναι γιατί:

Η ιβουπροφαίνη είναι ασυμβίβαστη με γλυκά ανθρακούχα ροφήματα, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα και το οξύ που περιέχεται σε αυτά αυξάνουν την απορρόφηση και τη συγκέντρωση αυτού του φαρμάκου στο αίμα.

Στην περίπτωση αυτή, είναι αδύνατον να ελέγξετε τη δόση. Ως εκ τούτου, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τον κίνδυνο δημιουργίας ενός τοξικού αποτελέσματος που επηρεάζει κυρίως τα νεφρά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.