Πώς λειτουργούν οι συσκευές εισπνοών για το άσθμα;

Οι συσκευές εισπνοών λειτουργούν ως φάρμακο για την αντιμετώπιση του άσθματος. Υπάρχουν διάφορα είδη φαρμάκων και φαρμακευτικών αγωγών για τον έλεγχο αυτής της πάθησης. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Πώς λειτουργούν οι συσκευές εισπνοών για το άσθμα;
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζετε πότε είναι απαραίτητες οι συσκευές εισπνοών; Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος. Εξαιτίας του οι βρόγχοι εμφανίζουν φλεγμονή και συρρικνώνονται.

Γι’ αυτό ο αέρας πηγαίνει δυσκολότερα στους πνεύμονες όταν αναπνέετε και είναι απαραίτητες οι συσκευές εισπνοών.

Ταυτόχρονα, ίσως προκληθεί πρήξιμο εξαιτίας αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιο ερέθισμα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι βρόγχοι ίσως γίνουν πιο ευαίσθητοι ή περισσότερο δραστήριοι στο εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό γίνεται εξαιτίας του κρυολογήματος, της άσκησης, του καπνού από τσιγάρο και πολλών άλλων. Στη συνέχεια, οι βρόγχοι κλείνουν και έτσι ο ασθενής δε μπορεί να αναπνεύσει φυσιολογικά.

Παρότι γνωρίζουν τι πυροδοτεί τα επεισόδια άσθματος, οι ειδικοί δε γνωρίζουν ακόμη ποια είναι τα ακριβή αίτια της ασθένειας. Επίσης, είναι εν μέρη γενετική επειδή είναι συχνότερη σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό.

Επιπλέον, οι ασθενείς περνούν περιόδους χωρίς συμπτώματα και έπειτα περιόδους με επεισόδια άσθματος. Ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο βήχας, ο συριγμός, διάφοροι ήχοι κατά την αναπνοή, και η δυσκολία στην αναπνοή ακόμη και σε κατάσταση ξεκούρασης. Άλλα συμπτώματα είναι η βλέννα, το φτέρνισμα κ.λπ..

Μόλις οι γιατροί αναγνωρίσουν την ασθένεια, η ιατρική ομάδα θα δώσει το καλύτερο πλάνο φαρμακευτικής αγωγής. Υπάρχουν δύο διαφορετικές θεραπείες για την αντιμετώπισή του:

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτό βασίζεται στην υιοθέτηση μιας σειράς απλών οδηγιών για την αποτροπή επεισοδίων άσθματος και των σημαντικότερων συμπτωμάτων. Παραδείγματος χάρη, οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν περιβάλλοντα τα οποία τους κάνουν να αναπνέουν με δυσκολία.
  • Χρήση συσκευών εισπνοών για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τι είναι οι συσκευές εισπνοών;

Κατά γενικό κανόνα αυτός ο όρος αναφέρεται σε μια ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του άσθματος. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε είτε κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου είτε για να αποτρέψετε ένα επεισόδιο.

Γυναίκα χρησιμοποιεί συσκευή εισπνοής

Από την άλλη, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις επιδράσεις σε κάθε ασθενή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικούς τύπους συσκευών αναπνοών. Σε αυτή την περίπτωση η ιατρική ομάδα θα σας ενημερώσει για τις πιθανές παρενέργειες. Θα μπορέσετε να προσδιορίσετε πόσο αποτελεσματικές είναι και για πόσο διάστημα λειτουργούν οι συσκευές εισπνοών αφότου τις δοκιμάσετε.

Ποιοι τύποι υπάρχουν και πώς λειτουργούν;

Οι πιο κοινές συσκευές εισπνοών είναι:

Αντιφλεγμονώδεις συσκευές εισπνοών

Αυτές οι συσκευές εισπνοών λειτουργούν μειώνοντας την πιθανή φλεγμονή της βλεννογόνου στους βρόγχους. Γενικά, αυτές χρησιμοποιούν κορτικοστεροειδή όπως Φλουτικαζόνη, Βουδεσονίδη και Διπροπιονική βεκλομεθαζόνη.

Άλλες προτάσεις είναι η χρήση χρωμογλυκικού νατρίου ή νεντοκρομίλης. Στις μέρες μας μπορείτε να λάβετε τις δόσεις είτε εισπνέοντας είτε από το στόμα. Κρατούν σε σταθερή κατάσταση το άσθμα και μάλιστα χωρίς συμπτώματα.

Βρογχοδιασταλτικές συσκευές εισπνοών

Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη:

  • Β-2 αδρενεργικοί αγωνιστές. Συνήθως αποτελούν τους συχνότερα προτεινόμενους, από τις ιατρικές ομάδες, βρογχοδιαστολείς. Δρουν στους μυς γύρω από τους βρόγχους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι αεραγωγοί χαλαρώνουν γρήγορα ώστε να λειτουργήσουν σωστά. Για να γίνει αυτό μπλοκάρουν μια χημική σύνθεση η οποία ονομάζεται ακετυλοχολίνη.
  • Μεθυλξανθίνες. Και αυτές αναλαμβάνουν τη χαλάρωση και τη διαστολή των βρόγχων. Έτσι, βελτιώνουν τη ροή του αίματος της περιοχής. Η καρδιά μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και μπορείτε να αναπνεύσετε ευκολότερα.
Γιατρός ελέγχει κορίτσι με άσθμα

Αντιισταμινικές συσκευές εισπνοών

Αυτή η ομάδα χημικών συμπλεγμάτων μειώνει την ευαισθησία στα αλλεργιογόνα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο σταματούν τις αντιδράσεις σε πράγματα όπως το κρύωμα, τον καπνό των τσιγάρων και άλλων. Έτσι, ελέγχονται και τα συμπτώματα του άσθματος.

Πάνω απ’ όλα σταματούν το φτέρνισμα, τα ερεθισμένα μάτια, τα υγρά μάτια, και άλλα ρινικά προβλήματα.

Ανοσοθεραπεία

Αυτή προορίζεται για ασθενείς με αλλεργία στα ερεθίσματα που πυροδοτούν τα συμπτώματα. Γενικά, οι γιατροί χορηγούν το ίδιο το αλλεργιογόνο σε πολύ μικρές ποσότητες. Αργότερα, το σώμα του ασθενούς συνηθίζει το ερέθισμα και έτσι μειώνονται τα επεισόδια άσθματος.

Μια από τις πιο χρησιμοποιούμενες ουσίες είναι η Ομαλιζουμάμπη.

Αναστολείς λευκοτριενίων

Οι αναστολείς λευκοτριενίων δρουν και αυτοί σαν αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή μέσα στους αεραγωγούς. Έτσι, μπορείτε να ελέγξετε πιθανά συμπτώματα.

Βρογχική θερμοπλαστική

Αυτή είναι μια νέα τεχνική την οποία δοκιμάζουν τώρα οι ειδικοί. Είναι μια ελεγχόμενη εφαρμογή θερμότητας στις υπερδραστήριες ζώνες για τη μείωση της φλεγμονής που οφείλεται σε ξένα σωματίδια.

Εν τέλει, ο/η γιατρός σας θα σας βοηθήσει να καθορίσετε ποιο πλάνο θεραπείας είναι το καλύτερο για εσάς αν έχετε διαγνωσθεί με άσθμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Inhibitory effects of an anti-IgE antibody E25 on allergen-induced early asthmatic response. Boulet LP, Chapman KR, Cote J, et al. Am J Respir Crit Care Med 1997;155:1835-1840.
  • The effect of an anti-IgE monoclonal antibody on the early and late-phase responses to allergen inhalation in asthmatics subjects. Fahy JV, Fleming E, Wong H, et al. Am J Respir Crit Care Med 1997;155:1828-1834.
  • Sano, Y.; Ogawa, T.; Houjo, T.; Tou, T.; Otom, M. Anti-inflamatory effect of Suplatast on mild asthma. Am J Respir Crit Care Med 1997;155: A203.
  • Skoner DP. Balacing safety and efficacy in pediatric asthma management. Pediatrics, 109 (2002), pp. 381-92

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.