Η απλή ρουτίνα 15-15-15 της Jennifer Aniston που την κρατάει σε φόρμα

Η ρουτίνα 15-15-15 της Jennifer Aniston είναι μέρος των καθημερινών της δραστηριοτήτων για να διατηρήσει ένα υγιές σώμα στην ηλικία των 53 ετών.
Η απλή ρουτίνα 15-15-15 της Jennifer Aniston που την κρατάει σε φόρμα
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 21 Απριλίου, 2023

Η Jennifer Aniston έχει ένα καλλίγραμμο και όμορφο σώμα στα 53 της χρόνια. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο πρόγραμμα 15-15-15 που εφαρμόζει. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάζει η διάσημη ηθοποιός οφείλονται και στην πειθαρχία που πρεσβεύει απέναντι στον αθλητισμό, κάνοντας καθημερινά προπόνηση. Επιπλέον, συμπληρώνει αυτή τη ρουτίνα με ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο ανάλογα με τις ανάγκες της.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τα πάντα για το πώς να εκτελέσετε αυτή τη διάσημη ρουτίνα, ώστε να ακολουθήσετε τα βήματα της συμπρωταγωνίστριας των Friends.

Ποια είναι η ρουτίνα 15-15-15 της Jennifer Aniston;

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε κάποια στιγμή η διάσημη ηθοποιός, μετά από έναν σωματικό τραυματισμό που υπέστη, αναγκάστηκε να αλλάξει τη μέθοδο προπόνησής της, εστιάζοντας για ένα διάστημα στο πιλάτες. Ωστόσο, δήλωσε ότι της έλειπε ένα cardio πρόγραμμα που την έκανε να ιδρώνει αρκετά. Έτσι άρχισε να εφαρμόζει το 15-15-15.

Σχολίασε τα εξής:

Χρειάζομαι κάποιο είδος κίνησης, ακόμα κι αν είναι μόνο για 10 λεπτά την ημέρα στο τραμπολίνο…. Μου έλειπε αυτό το είδος του ιδρώτα όταν προπονείσαι σκληρά. Έτσι, επιστρέφω στη μέθοδο 15-15-15. -Jennifer Aniston

Τι είναι όμως αυτή η προπόνηση που βρίσκεται σε όλα τα πρωτοσέλιδα; Είναι απλή αλλά αποτελεσματική!

Είναι ένας συνδυασμός διαδρόμου, ελλειπτικού και σπιντ για 15 λεπτά το καθένα. Αν και αυτή η σειρά έχει δουλέψει πολύ καλά για την πρωταγωνίστρια ταινιών όπως το We’re the Millers, σήμερα, υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές, ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους του καθενός.

Υπάρχουν εκείνοι που προτιμούν να εκτελούν τριάδες ασκήσεων όπως τρέξιμο, άλματα και καθίσματα. Ομοίως, υπάρχουν άλλοι που τροποποιούν το χρόνο για κάθε κίνηση, μειώνοντας την κάθε μία στα 10 λεπτά.

Ο στόχος είναι να τηρούνται προγράμματα μεγάλης διάρκειας, συνδυάζοντας υψηλές και μέτριες εντάσεις. Αυτό εμποδίζει τους ανθρώπους να βαρεθούν στις καθημερινές προπονήσεις τους.

Esta rutina consiste en hacer tríadas de ejercicios cardiovasculares. Créditos: Getty Images.
Αυτή η ρουτίνα αποτελείται από την εκτέλεση τριάδων καρδιαγγειακών ασκήσεων. Φωτογραφίες: Getty Images.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει επίσης να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Η ρουτίνα EMOM στο Crossfit: Τι είναι και πώς μπορείτε να την κάνετε;

Ποια είναι τα οφέλη της ρουτίνας 15-15-15;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πούμε είναι ότι αυτός ο τύπος καρδιομεταβολικής προπόνησης υψηλής έντασης σπάει τη μονοτονία των παραδοσιακών ρουτινών. Επιτρέπει στους ανθρώπους να αξιοποιούν καλύτερα τον χρόνο τους. Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, η μέθοδος 15-15-15 ή 10-10-10 μπορεί να εκτελεστεί, χωρίς να ανησυχείτε για την ώρα ανοίγματος ή κλεισίματος του γυμναστηρίου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να εκτελέσετε τα 45 ή 30 λεπτά άσκησης στη σειρά. Μπορείτε να συμπληρώσετε το χρόνο σε δύο ή τρεις δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όσοι έχουν στη διάθεσή τους μηχανήματα στο σπίτι μπορούν να ακολουθήσουν το στυλ της Jennifer: συνδυάζοντας ελλειπτικό, διάδρομο και σπιντ. Από την άλλη πλευρά, αν προτιμάτε άλλες δραστηριότητες, ξεκινήστε με σχοινάκι, περπάτημα, τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους και καθίσματα.

Υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να αμφισβητούν τα οφέλη και τον αντίκτυπο στο σώμα αυτών των μίνι προπονήσεων, αλλά πρέπει να πούμε ότι επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι αυτός ο τύπος σωρευτικής άσκησης έχει τα ίδια οφέλη με μια συνεχή ρουτίνα.

Τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου

Lo ideal es combinar la rutina 15-15-15 con trabajo de fuerza, así se obtienen mejores resultados.
Το κλειδί είναι να συνδυάσετε τη ρουτίνα 15-15-15 με ασκήσεις δύναμης. Με αυτόν τον τρόπο, έχετε καλύτερα αποτελέσματα και συμπληρώνετε τις αερόβιες ασκήσεις.

Αντί για “μειονεκτήματα” της ρουτίνας 15-15-15, θα μιλήσουμε απλά για το ποια πράγματα δεν πρέπει να παραλείψετε όταν ξεκινάτε με αυτή τη μέθοδο. Η σωματική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), προλαμβάνει διάφορες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, ακόμη και ο καρκίνος.

Επίσης, μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, βελτιώνει τη μνήμη και ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου μας.

Ωστόσο, αυτή η ρουτίνα πρέπει να συμπληρώνεται με προπόνηση δύναμης για την τόνωση των μυών. Η καρδιαγγειακή άσκηση, όπως η ρουτίνα 15-15-15, καίει θερμίδες, αλλά δεν αυξάνει τη μυϊκή μάζα. Είναι βασικό να διατηρηθεί η άλιπη σωματική μάζα, ώστε να μην υποφέρετε από σαρκοπενία ή έλλειψη δύναμης κατά τη διάρκεια της γήρανσης.

Δεν είναι θέμα προτεραιότητας είτε της προπόνησης δύναμης είτε της καρδιακής άσκησης. Αντίθετα, το θέμα είναι ο συνδυασμός των δύο που είναι πιο ωφέλιμος. Μάλιστα, μια επιστημονική ανάλυση του 2020 διαπίστωσε ότι μόλις 6 εβδομάδες και των δύο κινήσεων είναι αρκετές για να μειωθεί το σωματικό βάρος των γυναικών χωρίς να μειωθεί η ποσότητα των μυών.

Γιατί ο βασικός κίνδυνος της εστίασης στις αερόβιες ασκήσεις είναι να παραμεληθεί η μυϊκή ενδυνάμωση. Μερικές φορές, στην επιδίωξη ενός τύπου σιλουέτας, δεν δίνουμε αρκετή σημασία στον μυϊκό ιστό. Και παρόλο που μπορεί να μην το παρατηρούμε τώρα, καθώς μεγαλώνουμε θα χρειαζόμαστε ενεργές και υγιείς ίνες στους μύες μας, οι οποίες θα μας επιτρέπουν να κινούμαστε και να κάνουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες με λιγότερη προσπάθεια.

Γνωρίζετε ήδη τη ρουτίνα 15-15-15 της Jennifer Aniston;

Ο ιδανικός τύπος ρουτίνας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου. Επομένως, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευόμαστε έναν επαγγελματία που μπορεί να μας καθοδηγήσει και να μας βοηθήσει να επιτύχουμε ένα υγιές σώμα, όπως αυτό της Jennifer Aniston.

Η ρουτίνα 15-15-15 είναι πολύ εύκολο να ενταχθεί στην καθημερινή σας ρουτίνα. Είναι η βέλτιστη όταν το πρόγραμμα είναι σφιχτό και δεν μπορούμε να βρούμε τρόπο να διαθέσουμε χρόνο για το γυμναστήριο.

Συνιστάται να ξεκινήσουμε με ένα πρόγραμμα προπόνησης που περιλαμβάνει και μια υγιεινή διατροφή. Η άσκηση πρέπει να υποστηρίζεται από τα σωστά θρεπτικά συστατικά. Αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες, μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία διατροφής για συμβουλές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Cada movimiento cuenta para mejorar la salud. Organización Mundial de la Salud. 2020.
  • Görner, K., & Reineke, A. (2020). The influence of endurance and strength training on body composition and physical fitness in female students. Journal of Physical Education and Sport20, 2013-2020.
  • Murphy MH, Lahart I, Carlin A, Murtagh E. The Effects of Continuous Compared to Accumulated Exercise on Health: A Meta-Analytic Review. Sports Med. 2019 Oct;49(10):1585-1607.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.