7 λόγοι που θα πρέπει να κάνετε καθίσματα κάθε μέρα

Μπορεί να μη το πιστεύουμε, αλλά τα καθίσματα είναι μια καταπληκτική άσκηση για να ενδυναμώσουμε τα γόνατά μας, όπως επίσης τους κοιλιακούς, την πλάτη, τα πόδια και τους γοφούς μας.
7 λόγοι που θα πρέπει να κάνετε καθίσματα κάθε μέρα
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Όταν πρόκειται για γυμναστική, υπάρχει πληθώρα ασκήσεων που έχουν περισσότερα οφέλη απ’ όσα νομίζετε και μία από αυτές είναι τα καθίσματα κάθε μέρα.

Έχουν πολλές θετικές επιδράσεις στο σώμα, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε καλύτερη σιλουέτα.

Όπως γνωρίζουμε, τα καθίσματα είναι μία από τις βασικές ασκήσεις που μπορούμε να βρούμε σε όλους τους τύπους γυμναστικής για ενδυνάμωση.

Δουλεύουν απευθείας τους μηρούς, τους γοφούς και τους γλουτούς και ενδυναμώνουν τα πόδια και τα οστά της λεκάνης, όπως επίσης τους συνδέσμους και τους τένοντες σ’ αυτές τις δύο περιοχές.

Επιπροσθέτως, τα καθίσματα είναι μία από τις τρεις κινήσεις που κάνουν εφικτή την άρση βαρών και είναι ιδανικά για την ανάπτυξη και τόνωση των ποδιών. Για κάποιους, αυτή είναι η κύρια γυμναστική τους.

Αυτά είναι τα κύρια πλεονεκτήματα για τα καθίσματα κάθε μέρα και οι τρόποι για να τα κάνετε.

Γιατί να κάνετε καθίσματα κάθε μέρα;

1. Η δύναμή σας θα αυξηθεί

Κάτι τόσο απλό όσο το να κάνετε καθίσματα κάθε μέρα θα ενδυναμώσει συγκεκριμένες περιοχές όπως τους γλουτούς, τους ιγνυακούς τένοντες και τους τετρακέφαλους.

Επιπλέον, αυτή η άσκηση θα βοηθήσει τη βελτίωση της δύναμης των γοφών σας, η οποία είναι απαραίτητη για να γίνετε πιο ευκίνητοι.

Τα καθίσματα διεγείρουν επίσης τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση των μυών σας σε άψογη κατάσταση, όπως επίσης ενδυναμώνουν και όλο το σώμα. Αν προσθέσετε βάρη, θ’ αυξήσετε όλα αυτά τα οφέλη.

2. Τα καθίσματα κάθε μέρα τονώνουν τα πόδια και τους γλουτούς σας

καθίσματα κάθε μέρα

Τα καθίσματα κάθε μέρα θα σας βοηθήσουν, ιδιαίτερα και εμφανώς, να αποκτήσετε περισσότερο τονωμένα πόδια και γλουτούς.

Αυτή η απλή κίνηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να χτίσετε γρήγορα μυς, και αυτό θα σας βοηθήσει να τονώσετε περιοχές του σώματός σας.

3. Βελτιωμένη κινητικότητα

Κάτι τόσο απλό όσο τα καθίσματα θα βελτιώσουν σημαντικά την ευκινησία και την κινητικότητά σας.

Η άσκηση αυτή είναι ένας καταπληκτικός τρόπος ν’ αυξήσετε το πεδίο κίνησης των γοφών και των αστραγάλων, κάτι που θα σας βοηθήσει στη μείωση του πόνου του κάτω μέρους της πλάτης και των γονάτων.

Τα καθίσματα το καταφέρνουν αυτό χωρίς να επιβαρύνουν τις αρθρώσεις σας. Έτσι, είναι κατάλληλη άσκηση σχεδόν για όλους.

4. Τα καθίσματα σταθεροποιούν το σώμα σας

Μία τόσο απλή άσκηση όσο τα καθίσματα με βάρη, σας επιτρέπουν να προκαλέσετε τον κορμό σας και σε αντάλλαγμα, σταθεροποιείτε όλο σας το σώμα μέσα από μία γκάμα κινήσεων.

Οι λοξοί και ευθείς μύες που σχηματίζουν τους κοιλιακούς, τίθενται υπό πίεση συνεχώς όταν κάνετε καθίσματα, κάτι που βοηθά στην απόκτηση επίπεδου και τονισμένου στομαχιού.

Μόνο που θα έχετε δυνατότερους μυς, θα αποτρέψετε μελλοντικούς τραυματισμούς.

5. Χρήσιμα τα καθίσματα κάθε μέρα για την πλάτη σας

Πόνος στην πλάτη

Παρότι μπορεί να μη φαίνεται έτσι, τα καθίσματα μπορεί να είναι ένας ιδανικός τρόπος να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας.

Είτε τα κάνετε με βάρη, είτε χωρίς θα δείτε πως χρησιμοποιείτε το πάνω μέρος της πλάτης σας γι’ αυτή την άσκηση, η οποία θα σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε το σώμα σας μέσω της κίνησης.

Αυτό ενδυναμώνει τους μυς που είναι υπεύθυνοι για να έχετε καλή στάση, και σταδιακά θα διορθωθεί η στάση σας σχεδόν αυτόματα.

6. Καθίσματα με ένα πόδι

Υπάρχει ποικιλία καθισμάτων που μπορείτε να κάνετε με ένα πόδι.

  • Για να τα κάνετε θα πρέπει να εναποθέσετε όλο σας το βάρος στο δεξί σας πόδι, ενώ σηκώνετε το αριστερό σας πόδι από το πάτωμα και λυγίζετε το αριστερό σας γόνατο.
  • Έπειτα θα πρέπει να απλώσετε τα χέρια σας μπροστά σας και να τα κρατήσετε στο ύψος των ώμων.
  • Στη συνέχεια θα πρέπει να λυγίσετε το δεξί σας γόνατο, χαμηλώνοντας τον εαυτό σας μέχρι το δεξί σας γόνατο να είναι παράλληλο με το πάτωμα.
  • Κρατήστε ψηλά το στήθος σας, σπρώξτε με τα δεξιά σας δάκτυλα και επιστρέψτε σε όρθια θέση.
  • Κάντε τρία σετ των 15 επαναλήψεων και θα προσέξετε τη διαφορά.

7. Καθίσματα με βάρη

καθίσματα κάθε μέρα

Όπως είπαμε, ένα άλλος τρόπος να κάνετε καθίσματα, είναι με τη χρήση βαρών.

  • Για να κάνετε αυτόν τον τύπο καθισμάτων, μπορείτε να πάρετε μια ιατρική μπάλα ή κάποια βάρη  και να τα βάλετε μπροστά από το στήθος σας.
  • Πιέστε μαζί τις ωμοπλάτες σας και σηκώστε το στήθος σας.
  • Σταθείτε με τα πόδια σας σε πλάτος ώμων και λυγίστε τα γόνατα. Μετακινείστε τους γοφούς σας πίσω έως ότου οι μηροί σας να είναι παράλληλοι με το πάτωμα.
  • Έπειτα σηκωθείτε στην αρχική σας θέση και κάντε τρία σετ των 10 επαναλήψεων, με 30 δευτερόλεπτα ξεκούρασης ανάμεσα στα σετ.
  • Θα παρατηρήσετε τη διαφορά στο σώμα σας και θα νιώσετε δυνατότεροι κάνοντας αυτή την απλή άσκηση.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.