Ταξίδι με διαβήτη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ένα άτομο με διαβήτη δε χρειάζεται να στερηθεί τις διακοπές σε έναν μακρινό προορισμό ή να στερηθεί των επαγγελματικών του υποχρεώσεων σε κάποιο άλλο μέρος. Το ταξίδι με διαβήτη απαιτεί ορισμένες προφυλάξεις, αλλά μπορείτε να τα καταφέρετε χωρίς κάποιο πρόβλημα.
Ταξίδι με διαβήτη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το ταξίδι με διαβήτη δε χρειάζεται να σας προκαλεί περιορισμούς. Απλώς θα χρειαστεί να πάρετε ορισμένα προληπτικά μέτρα για να αποφύγετε τις επικίνδυνες καταστάσεις. Όμως, ένα άτομο με διαβήτη μπορεί να απολαύσει ένα ταξίδι όσο και ένα άτομο χωρίς διαβήτη.

Γενικά, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας δύο παράγοντες σχετικά με ένα ταξίδι με διαβήτη. Το πρώτο είναι να διασφαλίσετε την πρόσβαση σε φάρμακα και ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση που χρειαστούν.

Το δεύτερο είναι να αποτρέψετε τους τραυματισμούς ή τις ελλείψεις σε τρόφιμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πάση θυσία.

Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι στο ταξίδι με διαβήτη η κατάστασή σας θα πρέπει να είναι κάπως σταθερή. Δεν είναι καλό να ταξιδεύετε αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τη συμπεριφορά του σώματός σας. Γι’ αυτό, καλό είναι να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας και να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές.

Ταξίδι με διαβήτη: Λάβετε ιατρική συμβουλή πριν το ταξίδι

Γιατρός χρησιμοποιεί φορητό υπολογιστή

Το ταξίδι με διαβήτη έχει κάποιες προϋποθέσεις. Η μία είναι η ανάγκη να έχετε μαζί σας ορισμένα φάρμακα, καθώς επίσης και το ιατρικό ιστορικό σας. Έτσι, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να του ζητήσετε να γράψει μια ιατρική αναφορά στην οποία προσδιορίζεται ο τύπος του διαβήτη και η θεραπεία σας.

Αυτό το έγγραφο θα φανεί χρήσιμο για να μεταφέρετε τα φάρμακα χωρίς πρόβλημα, και σε περίπτωση που χρειαστείτε ιατρική φροντίδα, ο νέος γιατρός θα γνωρίζει πώς πρέπει να κινηθεί. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές σχετικά με τον προορισμό που πρόκειται να επισκεφθείτε.

Μάθετε τις ιατρικές επιλογές στον προορισμό σας

Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε μια έρευνα για το πώς λειτουργεί το σύστημα υγείας στο μέρος που πρόκειται να ταξιδέψετε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναγνωρίσετε τα κέντρα υγείας τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν αν χρειαστεί, και τους μηχανισμούς πρόσβασης σε φάρμακα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα πρέπει να υπάρχει πρόβλημα σε ένα εγχώριο ταξίδι, αλλά τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύπλοκα αν ταξιδέψετε σε άλλη χώρα. Φυσικά είναι περιττό να αναφέρουμε ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνετε μια ταξιδιωτική ασφάλεια ώστε να καλυφθεί οποιοδήποτε απρόοπτο.

Να ξέρετε ποια φάρμακα πρέπει να έχετε στο ταξίδι με διαβήτη

Τα φάρμακα που λαμβάνετε καθημερινά θα πρέπει να είναι μαζί σας στη χειραποσκευή, καθώς επίσης και οι συσκευές μέτρησης σακχάρου και όλα τα όργανα που χρειάζεστε, όπως σύριγγες ή στυλό ινσουλίνης. Αν πετάτε, δε θα πρέπει να αποθηκεύσετε τα παραπάνω στην αποσκευή που θα παραδώσετε, καθώς μπορεί να προκληθεί ζημιά κατά τη μεταφορά.

Επίσης, καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να μεταφέρετε φαγητό στην χειραποσκευή σας. Προϊόντα όπως κράκερ ή δημητριακά ή μπάρες φρούτων είναι ιδανικές επιλογές. Αν ταξιδεύετε με πλοίο ο γιατρός σας θα πρέπει να σας γράψει φάρμακα για τη ναυτία. Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, θα πρέπει να ελέγξετε τη θερμοκρασία των φαρμάκων και να έχετε παραπάνω φαγητό μαζί σας.

Ταξίδι με διαβήτη: Ελέγχετε το φαγητό σας

Γιατρός κρατά ψωμί

Αν πηγαίνετε σε μακρινό μέρος, είναι καλό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά το φαγητό. Ορισμένες φορές, οι ετικέτες των συσκευασμένων προϊόντων δεν είναι αρκετά συγκεκριμένες, και μπορεί να καταλήξετε να φάτε κάτι που ίσως θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας.

Επίσης, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε τι περιέχει κάθε πιάτο που πρόκειται να φάτε, ειδικά αν δεν το έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν. Μη διστάσετε να ρωτήσετε για περαιτέρω πληροφορίες και να αποφεύγετε να δοκιμάζετε πράγματα για τα οποία δεν έχετε αρκετές πληροφορίες.

Ρουχισμός και υποδήματα

Καλό είναι να φοράτε άνετα ρούχα, ειδικά όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, τρένο ή λεωφορείο.

Μία πολύ σημαντική πτυχή είναι τα υποδήματα. Θα πρέπει να είναι πολύ άνετα, καλής ποιότητας και να αναπνέουν. Δε θα πρέπει να είστε ποτέ ξυπόλητοι, ειδικά αν υποφέρετε από απώλεια αίσθησης στα πόδια σας. Να ελέγχετε τα παπούτσια σας προτού τα φορέσετε.

Επίσης, δεν είναι καλή ιδέα να φοράτε ίσια παπούτσια ή παπούτσια με ανοιχτή μύτη. Πολύ καλά είναι τα παπούτσια από μαλακό δέρμα χωρίς ραφές.

Ενημερωθείτε για τα κουνούπια και το κλίμα

Κάτι ακόμη που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας σε ένα ταξίδι με διαβήτη είναι να προσέχετε ιδιαίτερα να μην σας τσιμπήσουν κουνούπια ή άλλα έντομα. Επίσης, ορισμένα ζώα μεταδίδουν σοβαρές αρρώστιες οι οποίες μπορούν να περιπλέξουν ιδιαίτερα την κατάστασή σας.

Αν το μέρος που θα επισκεφθείτε βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, είναι σημαντικό να λάβετε προφυλάξεις ώστε να αποφύγετε τη νόσο των ορέων. Ακόμη, να θυμάστε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την απορρόφηση ινσουλίνης. Έτσι, σε ένα ταξίδι με διαβήτη είναι καλό να αποφύγετε το κρύο ή να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ελπίζουμε να σας φάνηκαν χρήσιμα τα παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να δείτε τον γιατρό σας ο οποίος θα σας συμβουλέψει καλύτερα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Jansà, M., & Vidal, M. (2004). De viaje con la diabetes. Diabéticos: Presente y futuro, (60), 6-13.
  • Zenteno-López, M. A., Tzontehua-Tzontehua, I., Gil-Londoño, E., Contreras-Arroy, S., & Galicia-Aguilar, R. (2016). Continuidad de cuidados para la adherencia terapéutica en la persona con diabetes tipo 2. Enfermería Universitaria. https://doi.org/10.1016/j.reu.2016.02.001
  • Hospital universitario Ramón y Cajal. (2005). Protocolos De Cuidados – Pie Diabético.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.