Seguril: Χρήσεις, αντενδείξεις και παρενέργειες

Το Seguril δρα στην αγκύλη του Henle, επηρεάζοντας τον τρόπο μεταφοράς των ουσιών. Όταν αλλάζει αυτή η ανταλλαγή, αυξάνεται ο όγκος των ούρων. Ο λόγος είναι πως υπάρχει μια διέγερση της έκκρισης νερού και ηλεκτρολυτών.
Seguril: Χρήσεις, αντενδείξεις και παρενέργειες

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το Seguril είναι εμπορικό σήμα κάτω από το οποίο οι φαρμακοβιομηχανίες εμπορεύονται την ενεργή ουσία φουροσεμίδη. Αυτό το φάρμακο ανήκει στην οικογένεια των διουρητικών αγκύλης. Έτσι, αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό διουρητικό.

Αυτή η οικογένεια φαρμάκων μπορεί να τροποποιήσει τη μεταφορά των ουσιών στο νεφρώνα, που είναι η ανατομική και φυσιολογική μονάδα των νεφρών.

Το Seguril είναι ένα φάρμακο το οποίο μπορούν να συνταγογραφήσουν από μόνο του οι γιατροί ή σε συνδυασμό με άλλα για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ενάντια στο οίδημα λόγω ηπατικής ή καρδιακής νόσου.

Πριν γνωρίσουμε τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του φαρμάκου, θα πρέπει να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας των νεφρών.

Η λειτουργία των νεφρών

Ψηφιακή απεικόνιση νεφρών

Οι νεφροί, ή τα νεφρά, είναι τα κύρια όργανα του ουροποιητικού συστήματος. Είναι υπεύθυνα για την έκκριση αποβλήτων μέσα από τον σχηματισμό των ούρων και τη διατήρηση της ισορροπίας του εσωτερικού περιβάλλοντος του σώματος, την αιμόσταση.

Ο νεφρώνας είναι η ανατομική και φυσιολογική τους μονάδα, όπως αναφέραμε νωρίτερα. Έχει 4 μέρη:

 • Εγγύς εσπειραμένα σωληνάρια
 • Αγκύλη του Henle
 • Άπω εσπειραμένα σωληνάρια
 • Αθροιστικό σωληνάριο

Τη στιγμή της σύνθεσης ούρων – η κύρια λειτουργία του – το αίμα φθάνει στα εγγύς εσπειραμένα σωληνάρια μέσω των σπειραμάτων. Σε αυτόν τον σωλήνα, υπάρχει μια ανταλλαγή ουσιών και ορισμένες από αυτές επαναπορροφούνται, ενώ άλλες εκκρίνονται, όπως τα περισσότερα φάρμακα, μέσα από τα ούρα.

Έπειτα, το αίμα και τα υγρά απόβλητα συνεχίζουν το πέρασμά τους μέσα από τις άλλες δομές του νεφρώνα. Σε αυτές ανταλλάσσουν ουσίες μέχρι να σχηματιστούν τα ούρα με τα απόβλητα και τους ηλεκτρολύτες που πρέπει να αποβληθούν.

Έτσι, τα ούρα φτάνουν τελικά στους ουρητήρες και από εκεί περνούν στην ουροδόχο κύστη. Αυτό το όργανο στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο όταν φτάνει σε μια συγκεκριμένη στάθμη, αυτή είναι η επιθυμία για ούρηση.

Τα βασικά για την υπέρταση

Η υπέρταση είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από μια συνεχή αύξηση των επιπέδων της πίεσης του αίματος. Έτσι, ένα άτομο υποφέρει από αρτηριακή υπέρταση όταν η συστολική του πίεση είναι ίση ή μεγαλύτερη από 140 mm Hg. Επιπλέον, η διαστολική πίεση θα πρέπει να είναι πάνω από 90 mm Hg.

Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι είναι η αρτηριακή πίεση και είναι σημαντικό να το εξηγήσουμε. Γενικά, η καρδιά πιέζει τις αρτηρίες ώστε να κατευθύνουν το αίμα προς τα διαφορετικά όργανα του σώματος. Οι υψηλές τιμές πίεσης δείχνουν τις συσπάσεις της καρδιάς. Αντιθέτως, η χαμηλή πίεση δείχνει μια χαλάρωση του οργάνου.

Η αρτηριακή υπέρταση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες επικινδυνότητας για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Για την ακρίβεια, αυτές είναι οι κύριες αιτίες θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες. Ορισμένες από αυτές τις παθήσεις είναι:

 • Ισχαιμικές καρδιοπάθειες
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
 • Ασθένειες των νεφρών και του εγκεφάλου

Πώς δρα το Seguril στον οργανισμό;

Κοντινή ψηφιακή απεικόνιση νεφρών

Το Seguril δρα στην αγκύλη του Henle, αλλάζοντας τη μεταφορά των ουσιών. Όταν αλλάζει η μεταφορά τους, ο όγκος των ούρων αυξάνεται καθώς διεγείρεται η έκκριση του νερού και των ηλεκτρολυτών. Όλα αυτά οδηγούν στη μείωση του όγκου των εξωκυτταρικών υγρών.

Για να το επιτύχει αυτό, η φουροσεμίδη μπορεί να καταστείλει μια δομή η οποία δρα ως διαβιβαστής του νατρίου, του καλίου, του χλωριδίου και, σε μικρότερο βαθμό, του ασβεστίου και του μαγνησίου. Έτσι, αποτρέπει την επαναπορρόφηση αυτών των ηλεκτρολυτών και οδηγεί σε μεγαλύτερη απελευθέρωση νερού.

Η δράση της φουροσεμίδης είναι γρήγορη και βραχύβια. Αποβάλλει το νερό και μειώνει τον όγκο του στο σώμα. Χάρη σε αυτό το φαινόμενο, επηρεάζει την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Παρενέργειες του Seguril

Η θεραπεία με Seguril έχει και αυτή παρενέργειες, όπως όλα τα εμπορικά φάρμακα. Οι πιο συχνές παρενέργειες σχετίζονται με τη διουρητική του δράση. Ανάμεσά τους μπορούμε να αναφέρουμε τις ακόλουθες:

 • Υποκαλιαιμία: Στις υψηλές δόσεις, τα επίπεδα καλίου στο αίμα μειώνονται δραματικά και προκαλούνται αρρυθμίες.
 • Προβλήματα με τα αυτιά.
 • Υπονατριαιμία: Χαμηλά επίπεδα νατρίου.
 • Υπεργλυκαιμία: Υψηλά επίπεδα γλυκόζης.

Συμπέρασμα

Τέλος, το Seguril είναι ένα εμπορικό σήμα της φουροσεμίδης, ενός φαρμάκου με διουρητικές ιδιότητες, του οποίου κύριος στόχος είναι η θεραπεία της υπέρτασης. Συμβουλευτείτε τον/η γιατρό ή φαρμακοποιό σας αν έχετε απορίες σχετικά με το Seguril ώστε να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές. Επιπλέον, θα πρέπει να τους ενημερώσετε σε περίπτωση που λαμβάνετε άλλα φάρμακα καθώς μπορεί να αλλοιωθεί η δράση του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Vademecum. (1964). SEGURIL.
 • Valdivieso D., A. (2018). Diurético del Asa Furosemida y Acido Etacrinico. ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas. https://doi.org/10.11565/arsmed.v0i1.1294
 • Martínez-Rodríguez, R. H., García Lorenzo, J., Bellido Peti, J., Palou Redorta, J., Gómez Ruiz, J. J., & Villavicencio Mavrich, H. (2007). Diuréticos del asa y ototoxicidad. Actas Urologicas Espanolas.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.