Τι είναι η υδρο-ηλεκτρολυτική ισορροπία;

Τα μέταλλα είναι θρεπτικά συστατικά που καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες και εκτελούν σημαντικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Ανακαλύψτε τη σημασία της διασφάλισης της υδρο-ηλεκτρολυτικής ισορροπίας στο σώμα σας.
Τι είναι η υδρο-ηλεκτρολυτική ισορροπία;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η υδρο-ηλεκτρολυτική ισορροπία είναι μια ιδέα που αποσκοπεί στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας μεταξύ ενυδάτωσης και παροχής μεταλλικών στοιχείων. Ένα ελάττωμα σε οποιοδήποτε από αυτά τα δύο συστατικά μπορεί να προκαλέσει επιβλαβείς επιπτώσεις στο σώμα. Ορισμένες ανεπάρκειες ορυκτών, όπως το νάτριο (υπονατριαιμία), θα μπορούσαν ακόμη και να αποβούν μοιραίες.

Για αυτόν τον λόγο, θα εξηγήσουμε τα πάντα σχετικά με τις πιο σημαντικές λειτουργίες και τους κύριους ηλεκτρολύτες του σώματός μας. Θα σας δώσουμε επίσης μια σειρά προτάσεων για να βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε τα απαραίτητα ποσά που χρειάζεστε, αποτρέποντας έτσι τις ανισορροπίες.

Ηλεκτρολύτες

Οι ηλεκτρολύτες είναι ιονισμένα μέταλλα που εκτελούν πολλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Πολλά από αυτά σχετίζονται με τη διατήρηση της οσμωτικής ισορροπίας ή τη μετάδοση της νευρικής ώθησης.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους πιο σημαντικούς.

κορίτσι πίνει νερό
Η ενυδάτωση συμπληρώνεται από ηλεκτρολύτες, που είναι απαραίτητα μέταλλα για τη λειτουργία του σώματός μας.

Νάτριο

Το νάτριο είναι ένα από τα πιο άφθονα μέταλλα γύρω μας. Το έλλειμμά του, όπως αναφέραμε προηγουμένως, προκαλεί μια διαταραχή γνωστή ως υπονατριαιμία. Το νάτριο είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό στη μετάδοση της νευρικής ώθησης και η ζωή μας εξαρτάται από αυτό.

Επιπλέον, έχει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της αρτηριακής μας πίεσης, όπως φαίνεται από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrients. Το νάτριο είναι μια ουσία που χρειάζεται το νερό, έτσι συνδέεται με αυτό, αυξάνοντας την ένταση όταν καταναλώνεται σε περίσσεια.

Ευτυχώς, σχεδόν όλα τα τρόφιμα στη διατροφή μας περιέχουν νάτριο. Για αυτόν τον λόγο, είναι πολύ δύσκολο να υποφέρετε πραγματικά από ανεπάρκεια. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι συνήθως πιθανό μόνο σε περιπτώσεις υπερβολικής εφίδρωσης και ζεστού και υγρού περιβάλλοντος.

Οι αθλητές αντοχής που αγωνίζονται σε ζεστά περιβάλλοντα θα πρέπει να παρακολουθούν την πρόσληψη του μετάλλου αυτού. Μπορούν να το κάνουν αυτό πίνοντας υγρά με ακριβή ποσοστά αυτού του ορυκτού.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο υπάρχει άφθονο στο ανθρώπινο σώμα. Είναι σημαντικό μέρος των οστών μας, αυξάνοντας την πυκνότητά τους και μειώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων. Αυτό το μέταλλο καθίσταται θεμελιώδες όταν ο στόχος είναι να αποφευχθεί η απομετάλλωση των οστών που προκαλείται από την εμμηνόπαυση, όπως επιβεβαιώνουν τα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία.

Εκτός αυτού, αυτό το θρεπτικό συστατικό έχει επίσης ρόλο στη μετάδοση της νευρικής ώθησης και στη μυϊκή συσταλτικότητα, τόσο καρδιακή όσο και σκελετική. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε επαρκή επίπεδα αυτού στο σώμα.

Κάλιο

Το κάλιο εμπλέκεται στη μετάδοση των νευρικών παλμών, αλλά ρυθμίζει επίσης την αρτηριακή πίεση ασκώντας μια υποτασική δράση, σε αντίθεση με εκείνη του νατρίου. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Hypertension, η τακτική πρόσληψη ορυκτών βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, οπότε μπορούμε να το προτείνουμε σε άτομα με αυτήν την πάθηση.

γυναίκα πίνει νερό
Τα αθλητικά ποτά βοηθούν στην κάλυψη των ειδικών απαιτήσεων των αθλητών

Πώς να διατηρήσετε την υδρο-ηλεκτρολυτική ισορροπία;

Για να διατηρηθεί η υδροηλεκτρολυτική ισορροπία, πρώτον, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί επαρκής πρόσληψη νερού. Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να διψάσετε για να καταναλώσετε υγρά, επειδή το σώμα ενεργοποιεί αυτόν τον μηχανισμό μόνο όταν έχει ήδη σημειωθεί σημαντική απώλεια.

Συνιστάται να πίνετε μικρές ποσότητες νερού κάθε τόσο και να αποφεύγετε τα ανθρακούχα ποτά ή τα αναψυκτικά για να εκπληρώσετε αυτήν τη λειτουργία. Έχει αποδειχθεί ότι η συνήθης κατανάλωση σακχάρων είναι επιβλαβής για την υγεία.

Εγγυηθείτε την πρόσληψη ανόργανων συστατικών για να διατηρήσετε την υδρο-ηλεκτρολυτική ισορροπία

Για να βελτιώσετε την πρόσληψη ανόργανων συστατικών, σας συνιστούμε να αλατίζετε το φαγητό λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο όταν γυμνάζεστε υπό ζεστές συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνετε τον κίνδυνο υπονατριαιμίας.

Στην περίπτωση ατόμων με καθιστικό τρόπο ζωής, η πρόσληψη νατρίου πρέπει να προσαρμόζεται στις διατροφικές τους ανάγκες. Ωστόσο, θα πρέπει να περιορίζεται στην περίπτωση της αρτηριακής υπέρτασης.

Το καλύτερο είναι να καταναλώνετε ένα ισορροπημένο μενού, με ένα πλούσιο γεύμα σε λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητά τους σε μικροθρεπτικά συστατικά. Για αυτόν τον λόγο, έχουν μια αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των ελλείψεων που επηρεάζουν την υγεία μας.

Τέλος, πρέπει να εγγυηθούμε την καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου για την πρόληψη προβλημάτων που σχετίζονται με την οστική πυκνότητα. Έχοντας υπόψη αυτόν τον στόχο, μπορούμε να αυξήσουμε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ξηρών καρπών ή γαλανόψαρων. Οι κονσέρβες σαρδέλας, για παράδειγμα, είναι μια από τις συνιστώμενες τροφές για την πρόληψη της οστεοπόρωσης στις γυναίκες.

Διατηρήστε την υδρο-ηλεκτρολυτική ισορροπία για να εγγυηθείτε την υγεία σας

Όπως είδατε, η διατήρηση επαρκούς ισορροπίας ηλεκτρολυτών είναι απαραίτητη όταν ο στόχος είναι η βελτίωση της υγείας ή η αποφυγή πτώσεων στην απόδοση κατά τη διάρκεια ενός αθλητικού γεγονότος.

Ευτυχώς, είναι πολύ εύκολο να λάβετε τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σας ακολουθώντας τις συμβουλές που σας έχουμε δώσει σε αυτό το άρθρο. Εάν καταναλώνετε τακτικά λαχανικά μαζί με γαλακτοκομικά προϊόντα και μπλε ψάρια, τότε είναι πολύ απίθανο να υποφέρετε από οποιοδήποτε έλλειμμα αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών.

Ωστόσο, εάν πάσχετε από οποιοδήποτε είδος ασθένειας, σας συνιστούμε πάντα να επικοινωνήσετε με έναν ιατρό. Θυμηθείτε ότι τα άτομα με υπέρταση, για παράδειγμα, δεν πρέπει να υπερβαίνουν την συνιστώμενη πρόσληψη αλατιού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Grillo A., Salvi L., Coruzzi P., Salvi P., et al., Sodium intake and hypertension. Nutrients, 2019.
  • Weaver CM., Alexander DD., Boushey CJ., Dawson Hughes B., et al., Calcium plus vitamin D supplementation and risk of fractures: an updated meta analysis from the national osteoporosis foundation. Osteoporos Int, 2016. 27 (1): 367-76.
  • Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary protassium, and systolic blood pressure in US adolescents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
  • Malik VS., Li Y., Pan A., Koning LD., et al., Long term consumption of sugar sweetened and artificially sweetened beverages and risk of mortality in US adults. Circulatino, 2019. 139 (18): 2113-2125.
  • Feye, Andrés Santiago Parodi. “Composición de las bebidas deportivas: efectos sobre la hidratación y el rendimiento.” Revista Universitaria de la Educación Física y el Deporte 11 (2018): 45-53.
  • Díaz-Rizo, Valeria, et al. “Factores nutricionales relacionados con osteoporosis.” El Residente 13.1 (2018): 23-30.
  • Llanio, Raimundo. “Balance HÃdrico y ElectrolÃtico.” Revista Cubana de Medicina 1.1 (2019).
  • Henríquez-Palop, Fernando, et al. “La sobrecarga hídrica como biomarcador de insuficiencia cardíaca y fracaso renal agudo.” Nefrología (Madrid) 33.2 (2013): 256-265.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.