Σεξουαλικές διαταραχές: Σημάδια, αιτίες και πώς να τις ξεπεράσετε

Υποψιάζεστε ότι μπορεί να πάσχετε από κάποια σεξουαλική διαταραχή; Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις αιτίες, τα προειδοποιητικά σημάδια και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.
Σεξουαλικές διαταραχές: Σημάδια, αιτίες και πώς να τις ξεπεράσετε
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι λόγοι δεν είναι απολύτως σαφείς, αλλά κάθε χρόνο εντοπίζονται όλο και περισσότερες σεξουαλικές διαταραχές. Οι στυτικές δυσλειτουργίες, η απώλεια της λίμπιντο, η ανοργασμία και πολλές άλλες περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτές; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να τις εντοπίσουμε για να ζητήσουμε βοήθεια. Το δεύτερο είναι να γνωρίζουμε κάποιους τρόπους για να τις ξεπεράσουμε, γιατί είναι δυνατόν να τις κάνουμε να πάψουν να αποτελούν διαταραχή.

Ας ρίξουμε μια βαθύτερη ματιά σε αυτό το προβλημα.

Προειδοποιητικά σημάδια των σεξουαλικών διαταραχών

Οι σεξουαλικές διαταραχές είναι εύκολο να εντοπιστούν, επειδή δεν είναι προβλήματα της μιας φοράς. Για παράδειγμα, η σποραδική στυτική δυσλειτουργία μπορεί να συμβεί σε μια συγκεκριμένη περίσταση, αλλά δεν χρειάζεται να επηρεάζει όλες τις άλλες σεξουαλικές επαφές. Ωστόσο, αν συμβαίνει, μπορεί να υπάρχει ένα στοιχείο προληπτικού άγχους που πρέπει να επιλυθεί.

Επίσης, όταν εμφανίζεται ανοργασμία στις γυναίκες και αυτό δημιουργεί αισθήματα ενοχής, όπως εξηγεί η Clínica Universidad de Navarra, μπορεί να έχουμε να κάνουμε με σεξουαλική διαταραχή. Το άτομο που πάσχει από αυτήν μπορεί να πιστεύει ότι κάτι δεν πάει καλά, ενώ αυτό δεν ισχύει.

Οι σεξουαλικές διαταραχές είναι συχνές, αλλά μπορούν να επιλυθούν. Δεν υπάρχει λόγος να κατηγορείτε τον εαυτό σας.

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια σεξουαλικών διαταραχών μπορεί να είναι τα εξής:

 • Πρόωρη εκσπερμάτιση: Πρόκειται για εκσπερμάτιση πριν από την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης. Εμφανίζεται συνήθως αμέσως μετά τη διέγερση.
 • Η κολπίτιδα είναι η σύσπαση των τοιχωμάτων του κόλπου που εμποδίζει τη διείσδυση ή την καθιστά πολύ επώδυνη.
 • Η απουσία σεξουαλικής επιθυμίας αναφέρεται στην απώλεια της λίμπιντο.
 • Η σεξουαλική δυσαρέσκεια: Η σεξουαλική πράξη ολοκληρώνεται, αλλά αργότερα γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπήρξε ευχαρίστηση.

Όλα αυτά συνοδεύονται από συναισθήματα ενοχής, στενοχώριας, φόβου και θλίψης. Μπορούν να επηρεάσουν όλους τους τύπους σεξουαλικών σχέσεων και τη σχέση σας με τον σύντροφό σας.

Fear of sex because of a broken condom
Εάν ένα προφυλακτικό σπάσει κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής πράξης, ο φόβος ότι θα ξανασυμβεί μπορεί να δημιουργήσει επακόλουθες διαταραχές.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε αυτό το άρθρο: 5 πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του περιστασιακού σεξ: Πρέπει να το κάνετε;

Γιατί εμφανίζονται οι σεξουαλικές διαταραχές;

Οι λόγοι για τους οποίους εμφανίζονται οι σεξουαλικές διαταραχές μπορεί να είναι πολλαπλοί. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές, υπάρχουν ορισμένες βασικές ερωτήσεις που μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να προσδιορίσει με σαφήνεια γιατί μπορεί να πάσχει από στυτική δυσλειτουργία ή κολπικό δυσπισμό.

Συνολικά, πρόκειται για έναν σύντομο κατάλογο ορισμένων πιθανών αιτιών:

 • Τραυματικές εμπειρίες: Η σεξουαλική επιθετικότητα ή μια αρνητική σεξουαλική εμπειρία μπορεί να δημιουργήσει κολπικισμό στις γυναίκες ή στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες.
 • Στρες: Δημιουργείται μια σειρά αντιδράσεων στο σώμα που μπορεί να εκδηλωθούν μέσω σεξουαλικών διαταραχών. Όταν το στρες επιλυθεί, τα προβλήματα αυτά εξαφανίζονται.
 • Ορμονικές ανισορροπίες: Η λήψη αντισυλληπτικών ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να είναι αιτίες για αλλαγές στη σεξουαλική όρεξη.
 • Κατάθλιψη: Ορισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις σεξουαλικές σχέσεις.

Οι σεξουαλικές διαταραχές μπορεί να μαρτυρούν δυσφορία μέσα στη σχέση του ζευγαριού. Εάν έχει υπάρξει απιστία, αν το άλλο άτομο δεν αισθάνεται πλέον ότι αγαπιέται ή ότι είναι επιθυμητό ή υπάρχουν άλλες συνθήκες (τζόγος, ψέματα, επιθετικές συμπεριφορές), μπορεί να εμφανιστούν αυτές οι διαταραχές. Ως εκ τούτου, ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζετε τι συμβαίνει είναι να συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία.

Πώς να ξεπεράσετε τις σεξουαλικές διαταραχές

Η εύρεση ενός ψυχολόγου ειδικού στις σεξουαλικές διαταραχές είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν πολλοί ειδικοί επαγγελματίες που μπορούν να βοηθήσουν.

Η εύρεση της λύσης χωρίς συνεργασία, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι εφικτή. Μην περιμένετε να φτιάξει το πρόβλημα από μόνο του, καθώς αυτό αυξάνει τη δυσφορία.

Ένας άλλος τρόπος για να ξεπεράσετε τις σεξουαλικές διαταραχές είναι να εκφράσετε αυτό που συμβαίνει στο άλλο άτομο χωρίς να ντρέπεστε. Αν ο σύντροφός σας γνωρίζει ότι υπάρχει μια κατάσταση που δημιουργεί πρόωρη εκσπερμάτιση, ίσως μπορεί να βοηθήσει να την καθυστερήσει με διαφορετικές τεχνικές ή με σεξουαλικά παιχνίδια.

Η επικοινωνία είναι απαραίτητη στο σεξουαλικό πεδίο και ενισχύει τις σχέσεις μας.

Εκτός από τα παραπάνω, είναι σημαντικό να είστε προληπτικοί, ώστε η κατάσταση να βελτιωθεί το συντομότερο δυνατό. Αν υπάρχει πρόβλημα ανοργασμίας, για παράδειγμα, αλλά δεν κάνετε ό,τι σας συμβουλεύει ο ψυχολόγος σας, οι πιθανότητες να συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει είναι πολύ μεγάλες.

See a psychologist about sexual disorders
Η ψυχολογική συμβουλή είναι απαραίτητη για να ξεπεραστούν αυτές οι διαταραχές με σωστές συμβουλές που είναι απαλλαγμένες από στίγμα ή μύθους.

Σεξουαλική διαταραχή ή απλώς κακό σεξ;

Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Όταν συμβουλεύεστε έναν ψυχολόγο, ίσως το άτομο μπορεί να ανακαλύψει ότι στην πραγματικότητα δεν έχετε κανενός είδους πρόβλημα να απολαμβάνετε το σεξ, αλλά υπάρχουν προβλήματα με τον τρόπο που κάνετε σεξ.

Για παράδειγμα, μπορεί να μην έχετε αυνανιστεί ποτέ ή να μην έχετε εκφράσει ποτέ πώς σας αρέσει να σας αγγίζουν. Κατά συνέπεια, το σεξ δεν σας φέρνει σε οργασμό.

Σε αυτού του είδους τις καταστάσεις, δεν έχουμε να κάνουμε πραγματικά με ανοργασμία, αλλά με μια περίσταση στην οποία εσείς και ο σύντροφός σας πρέπει να τροποποιήσετε τον τρόπο που κάνετε σεξ. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχει και άλλες συνιστώσες, όπως η απώλεια της επιθυμίας για τον σύντροφό σας ή η αίσθηση ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε το σεξ επειδή είναι πάντα το ίδιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι σεξουαλικές διαταραχές υπάρχουν και είναι σημαντικό να τις αντιμετωπίζετε. Το σεξ είναι ένα σημαντικό μέρος της ευημερίας μας και πρέπει να έχουμε μια υγιή σχέση με αυτό. Η βοήθεια ενός επαγγελματία είναι το κλειδί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bravo, C. S., Meléndez, J. C., Almaraz, C. H., Espíndola, J. G. H., & García, A. C. L. (2008). Las distintas disfunciones sexuales masculinas y su relación con la ansiedad y la depresión. Perinatología y Reproducción Humana22(3), 184-194.
 • De La Hoz, F. J. E., & Orozco-Gallego, H. (2018). Fisiopatología del trastorno del deseo en el climaterio. Revista Médica de Risaralda24(1), 54-59.
 • Lince-Rivera, I., Medina-Rico, M., Nuñez-Rodriguez, E., Medina, M. M., & López-Ramos, H. (2022). Disfunción eréctil en personas con VIH–Revisión de alcance. Revista Urología Colombiana/Colombian Urology Journal31(02), e82-e92.
 • Rodríguez, T. R. (2017). Disfunción sexual eréctil:¿ apenas una dificultad de los órganos sexuales?. Revista de enfermedades no transmisibles FINLAY7(3), 225-228.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.