Περιστασιακό σεξ: 5 Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Γνωρίζετε ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του περιστασιακού σεξ; Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε μερικά από αυτά. Μην τα χάσετε!
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Έχετε κάνει ποτέ περιστασιακό σεξ; Περιστασιακό σεξ σημαίνει ότι κάνετε σεξ με κάποιον σε πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν κάποιος είστε friends with benefits. Ωστόσο, αυτό το είδος σεξουαλικής σχέσης μπορεί να συμβεί με αγνώστους σε μια δεδομένη στιγμή, όπως όταν βγαίνετε σε ένα πάρτι ή σε ένα κλαμπ.

Το περιστασιακό σεξ συνιστάται μόνο αν δημιουργεί ικανοποίηση. Ωστόσο, όπως όλα, έχει τα πλεονεκτήματά του, αλλά και τα μειονεκτήματά του. Θα θέλατε να μάθετε ποια είναι αυτά;

Συνεχίστε να διαβάζετε, γιατί αν αυτό το είδος σχέσεων σας δημιουργεί δυσφορία ή σας έκανε να νιώσετε άσχημα, ίσως δεν είναι για εσάς… και ξέρετε κάτι, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό!

Το περιστασιακό σεξ υπήρχε πάντα

Μπορεί να νομίζετε ότι στις μέρες μας κάνουμε περισσότερο περιστασιακό σεξ από ποτέ- ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι ζούμε σε μια εποχή όπου πολλά ταμπού σχετικά με το σεξ και τη σεξουαλικότητα έχουν γκρεμιστεί. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να κρύβουμε το γεγονός ότι οι άνθρωποι προτιμούν να έχουν τέτοιες σχέσεις και να απολαμβάνουν τη σεξουαλικότητα χωρίς την ανάγκη να έχουν σύντροφο, για παράδειγμα.

Μερικές φορές, υπάρχουν ζευγάρια που επιδιώκουν να κάνουν σεξ με άλλους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα με όσους πηγαίνουν σε κλαμπ swingers. Ωστόσο, σε αυτό το άρθρο, εστιάζουμε στα άτομα χωρίς σύντροφο που κάνουν περιστασιακό σεξ. Πρόκειται για ανθρώπους που επιδιώκουν να απολαύσουν τη σεξουαλικότητά τους μέσω αυτού του είδους σεξ. Ας δούμε όμως ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για κάτι τέτοιο.

Πιστεύουμε ότι θα σας αρέσει επίσης να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Είναι αλήθεια ότι το σεξ καίει περισσότερες θερμίδες από τον αθλητισμό;

Τα πλεονεκτήματα του περιστασιακού σεξ: Είναι ανασταλτικός παράγοντας του στρες

Το περιστασιακό σεξ σας επιτρέπει να γνωρίσετε τον εαυτό σας και να ανακαλύψετε τι σας αρέσει και τι όχι.

Το περιστασιακό σεξ έχει ορισμένα πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, αναστέλλει το άγχος. Αυτό συμβαίνει επειδή απελευθερώνετε ωκυτοκίνη και ενδορφίνες που μειώνουν το άγχος και αυξάνουν το αίσθημα της ευτυχίας όταν έχετε οργασμό.

Επιπλέον, αυτές οι ορμόνες σας αφήνουν ένα αίσθημα ακραίας χαλάρωσης, οπότε το σεξ δεν αντενδείκνυται για την υγεία σας. Το αντίθετο μάλιστα- είναι πολύ ευχάριστο και υγιεινό.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του περιστασιακού σεξ είναι ότι αποφεύγετε τις δεσμεύσεις που μπορεί να έχετε με έναν σύντροφο. Μπορεί σε αυτή την περίοδο της ζωής σας να θέλετε να γνωρίσετε αρκετούς ανθρώπους, να απολαύσετε τη σεξουαλικότητά σας και να μην είστε δεμένοι σε κάποια σχέση. Επομένως, το σεξ σας επιτρέπει να απολαμβάνετε όλα τα πλεονεκτήματά του χωρίς να χρειάζεται να δεσμευτείτε σε μια σχέση με κάποιον.

Ένα τρίτο πλεονέκτημα αυτού του είδους σεξουαλικής σχέσης είναι ότι μπορείτε να βιώσετε και να μάθετε πολλά για το σεξ. Μπορείτε να ανακαλύψετε τι σας αρέσει, πρακτικές που σας ανάβουν και να δοκιμάσετε νέα πράγματα που σας επιτρέπουν να βιώσετε τη σεξουαλικότητά σας με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Το περιστασιακό σεξ μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε πολλά για τη δική σας σεξουαλικότητα και πώς να την απολαύσετε.

Τα μειονεκτήματα του περιστασιακού σεξ: Επικίνδυνες συμπεριφορές

Τα πλεονεκτήματα αυτού του είδους σεξ είναι ξεκάθαρα, αλλά τι γίνεται με τα μειονεκτήματα; Για να μιλήσουμε γι’ αυτά, πρέπει να ανατρέξουμε σε μια μελέτη:Sexual debut in the context of casual sex and its association with sexual and reproductive health risk behaviors in adolescents”. Στη μελέτη, τονίζεται ότι υπάρχουν επικίνδυνες συμπεριφορές που μπορούν να μετατρέψουν το περιστασιακό σεξ σε μια πολύ αρνητική εμπειρία.

Για παράδειγμα, το να κάνετε σεξ χωρίς προφυλακτικό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να προσβληθείτε από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή λοιμώξεις. Ένα από τα πιο συχνά είναι τα θηλώματα. Το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας προειδοποιεί ότι “η συχνότητα της λοίμωξης από τον ιό HPV στις γυναίκες στην Ισπανία είναι 14,3% και είναι 29% στις νεαρές γυναίκες ηλικίας 18-25 ετών”. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα, φυσικά.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Κάντε το άλμα προς μια ζωή χωρίς φόβο.

Ένας άλλος κίνδυνος του περιστασιακού σεξ χωρίς επαρκή προστασία είναι η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή η έκθεση στη λήψη του χαπιού της επόμενης μέρας περισσότερες από μία φορές, με τον κίνδυνο που αυτό συνεπάγεται για την υγεία του ατόμου. Επομένως, δεδομένου ότι πολλές φορές δεν ξέρετε αν το άτομο με το οποίο κοιμάστε παίρνει προφυλάξεις στις σχέσεις του, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα του περιστασιακού σεξ.

Προσπαθείτε να καλύψετε κενά με το περιστασιακό σεξ;

Παρά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, θέλουμε να κάνουμε μια τελευταία σημείωση σχετικά με το περιστασιακό σεξ και την ανάγκη κάλυψης κενών. Πολλές φορές, η εμπλοκή σε τέτοιου είδους σχέσεις μπορεί να σας αφήσει να νιώθετε μοναξιά και απογοήτευση, ακόμα και ενοχές. Αυτό αποτελεί κόκκινο πανί. Αυτό σημαίνει ότι κάνετε κάτι που δεν θέλετε πραγματικά να κάνετε, αλλά το κάνετε επειδή μπορεί να νιώθετε μοναξιά.

Μερικές φορές, το σεξ είναι μια οδός διαφυγής και αν δεν απολαμβάνετε το περιστασιακό σεξ, είναι σημαντικό να αφεθείτε στα χέρια ενός επαγγελματία. Δεν απολαμβάνουν όλοι αυτού του είδους το σεξ επειδή έχουν ανάγκη να συνδεθούν με το άλλο άτομο ή να έχουν ένα υψηλότερο επίπεδο οικειότητας ή ακόμα και σχέσης μαζί του.

Αν κάνετε περιστασιακό σεξ και νιώθετε άνετα και το απολαμβάνετε, μην ξεχνάτε να προστατεύετε την υγεία σας κατά τη διάρκεια του σεξ. Διαφορετικά, αν αυτό το είδος σεξ σας κάνει να αισθάνεστε θλιμμένοι ή άβολα μετά, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία. Σίγουρα υπάρχουν κομμάτια του εαυτού σας που αξίζουν να θεραπευτούν και που θα σας επιτρέψουν να έχετε άλλα είδη σχέσεων που σας ταιριάζουν καλύτερα και σας κάνουν να αισθάνεστε καλά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • González A., Electra, & Molina G, Temístocles. (2019). Inicio sexual en contexto de sexo casual y su asociación a comportamientos de riesgo en salud sexual y reproductiva en adolescentes. Revista chilena de obstetricia y ginecología , 84 (1), 7-17. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262019000100007
  • Espada Sánchez, J. P., Quiles Sebastián, M. J., & Méndez Carrillo, F. J. (2003). Conductos sexuales de riesgo y prevención del sida en la adolescencia. Pap. psicol, 0-0.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.