Σεξουαλική δυσλειτουργία σε ανθρώπους με διαβήτη

Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι πολύ συχνή σε άτομα με διαβήτη. Συχνά προκαλείται από βλάβη στα νεύρα τους και στα μικρά αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που οδηγεί σε σεξουαλικά προβλήματα.
Σεξουαλική δυσλειτουργία σε ανθρώπους με διαβήτη
Sergio Alonso Castrillejo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Τελευταία ενημέρωση: 25 Ιουνίου, 2020

Η σεξουαλική δυσλειτουργία σε άτομα με διαβήτη είναι αρκετά συχνή. Συνήθως, επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, που ανεβαίνουν όταν έχετε διαβήτη, επηρεάζουν άμεσα τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία σας. Κατά συνέπεια, εκδηλώνονται ορισμένες επιπλοκές συχνά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων σας.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η απόκριση του σώματος στα σεξουαλικά ερεθίσματα συνδέεται με το νευρικό και το κυκλοφορικό σύστημα. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τη σεξουαλική δυσλειτουργία σε διαβητικούς άνδρες και γυναίκες σε αυτό το άρθρο.

Σεξουαλική δυσλειτουργία σε διαβητικούς άνδρες

Στυτική δυσλειτουργία

Σεξουαλική δυσλειτουργία σε ανθρώπους με διαβήτη
Ο ανεξέλεγκτος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ευαισθησία και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι το πιο κοινό σεξουαλικό πρόβλημα που αναπτύσσεται σε διαβητικούς άνδρες. Περιλαμβάνει τη μόνιμη και επαναλαμβανόμενη αδυναμία επίτευξης στύσης μετά από σεξουαλική διέγερση. Αυτό συμβαίνει στους μισούς περίπου άνδρες ηλικίας 40 έως 70 ετών, ανεξάρτητα από το εάν είναι διαβητικοί ή όχι.

Υπάρχουν κάποιες δομές που ονομάζονται corpora cavernosa στο πάνω μέρος του πέους πάνω από την ουρήθρα. Χαλαρώνουν για να επιτρέψουν στο αίμα να εισέλθει κατά τη σεξουαλική διέγερση. Στη συνέχεια, το πέος διαστέλλεται και ακολουθεί στύση. Ωστόσο, οποιαδήποτε αλλαγή στα μέρη που εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία.

Ο διαβήτης επηρεάζει την ανάπτυξη αυτής της σεξουαλικής δυσλειτουργίας με διάφορους τρόπους:

  • Εμποδίζει την κυκλοφορία της ροής του αίματος στα γεννητικά όργανα, καθώς εμποδίζει τις αρτηρίες.
  • Έτσι, αλλάζει τα νεύρα και την ευαισθησία του πέους.

Ένα διαβητικό άτομο πρέπει να ενημερώσει το γιατρό του για τέτοια είδη προβλημάτων, ώστε ο γιατρός να μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπεία. Μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, το καλύτερο διορθωτικό μέτρο είναι να διατηρείτε τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Αυτό από μόνο του θα αποτρέψει τη βλάβη στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Σεξουαλική δυσλειτουργία σε διαβητικές γυναίκες

Η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι πολύ λιγότερο μελετημένη από την ανδρική σεξουαλικότητα. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να επιβεβαιώνουν ότι οι διαβητικές γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Ωστόσο, τα προβλήματα που πρόκειται να αναφέρουμε μπορεί να έχουν να κάνουν με βλάβες στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία.

Η ανεπαρκής λίπανση είναι μια μορφή σεξουαλικής δυσλειτουργίας

Ο ανεξέλεγκτος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ευαισθησία και σεξουαλική δυσλειτουργία.
Όταν μια γυναίκα έχει διαβήτη, μπορεί να αντιμετωπίζει έλλειψη λίπανσης. Είναι δύσκολο να νιώσετε ευχαρίστηση κατά τη σεξουαλική επαφή χωρίς αυτήν.

Η ανεπαρκής λίπανση της περιοχής των γεννητικών οργάνων μαζί με την έλλειψη κολπικής επέκτασης είναι οι πιο κοινές σεξουαλικές δυσλειτουργίες μεταξύ των διαβητικών γυναικών. Αυτό οδηγεί σε μη επιθυμία για σεξ, καθώς η διείσδυση χωρίς λίπανση προκαλεί μόνο πόνο και ερεθισμό.

Αυτό το είδος σεξουαλικής δυσλειτουργίας μπορεί να έχει σχέση με τον διαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα οδηγούν σε αφυδάτωση και επομένως σε κολπική ξηρότητα. Επομένως, ενδέχεται να προκαλέσουν ανεπαρκή λίπανση.

Μειωμένη λίμπιντο

Η σεξουαλική επιθυμία είναι η κύρια σεξουαλική απόκριση, η οποία οδηγεί σε διέγερση και σε επακόλουθο οργασμό. Επομένως, η απουσία της καθιστά αδύνατη την ανάπτυξη μιας ικανοποιητικής σεξουαλικής σχέσης.

Η υπεργλυκαιμία είναι συχνά υπεύθυνη για τη σοβαρή κόπωση και τη μείωση της λίμπιντο μιας διαβητικής γυναίκας.

Κολεόσπασμος (Vaginismus)

Γυναίκα στεναχωρημένη

Η έλλειψη λίπανσης μαζί με την υπερευαισθησία μπορεί να κάνει τη σεξουαλική επαφή επώδυνη και ως εκ τούτου άβολη.

Ο κολεόσπασμος διακρίνεται λόγω της ακούσιας συστολής των μυών του πυελικού εδάφους. Προκαλούν ολικό ή μερικό κλείσιμο ενός κόλπου. Έτσι, ο κολεόσπασμος δεν επιτρέπει τη διείσδυση επειδή είναι οδυνηρός.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη λίπανσης. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προέρχεται από την αυξημένη κολπική ευαισθησία. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να είναι αποτέλεσμα αισθητηριακής νευροπάθειας.

Ανοργασμία: Σεξουαλική δυσλειτουργία

Η ανοργασμία είναι η αδυναμία επίτευξης οργασμού μετά από σωστή σεξουαλική διέγερση.

Ο διαβήτης δεν είναι άμεση αιτία αυτής της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Ωστόσο, σχετίζεται με την έλλειψη επιθυμίας και λίπανσης. Και οι δύο καταστάσεις θα προκαλέσουν δυσαρέσκεια ή ακόμη και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Αυτό καθιστά αδύνατη την επίτευξη οργασμού.

Στις περισσότερες από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, η υπεργλυκαιμία αυξάνει επίσης την προδιάθεσή σας να πάθετε κολπικές λοιμώξεις. Αυτές προκαλούν ανώμαλες εκκρίσεις, καθώς και πόνο, κνησμό και υπερευαισθησία στην κολπική περιοχή. Φυσικά, κάνουν επίσης το σεξ πολύ άβολο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hatzimouratidis, K., & Hatzichristou, D. (2009). Erectile dysfunction and diabetes mellitus. Insulin. https://doi.org/10.1016/S1557-0843(09)80020-1
  • Rozhivanov, R. V., Melnichenko, G. A., Suntsov, Y. I., & Kalinchenko, S. Y. (2006). Erectile dysfunction in patients with diabetes mellitus. Endokrinologya.
  • Clayton, A. H., & Valladares Juarez, E. M. (2017). Female Sexual Dysfunction. Psychiatric Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.psc.2017.01.004

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.