Συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν φυσικά συστατικά για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2; Τα συστατικά αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα σας συνεισφέροντας στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, όμως μην τα χρησιμοποιείτε ποτέ για να αντικαταστήσετε τη θεραπευτική αγωγή που έχει ορίσει ο γιατρός σας.
Συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος διαβήτη.

Η νόσος αυτή συνοδεύεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, όταν το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν την επεξεργάζεται σωστά.

Ως αποτέλεσμα η γλυκόζη παραμένει στο αίμα σας αντί να καίγεται από το σώμα σας ως ενέργεια.

Για να προλάβετε αυτό το είδος διαβήτη, συνιστάται να ασκείστε και να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή. Όμως, αν θέλετε να πάτε ένα βήμα πιο πέρα, πρέπει να μάθετε ποια είναι ορισμένα φυσικά συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.

Απλώς να θυμάστε ότι κανένα από αυτά τα φυσικά συστατικά για την αντιμετώπιση του διαβήτη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη θεραπευτική αγωγή σας. Χρησιμοποιήστε τα απλώς για να βοηθήσετε λίγο ακόμα το σώμα σας, όχι για να αγνοήσετε την ιατρική συμβουλή.

1. Κουρκουμάς για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2

Κουρκουμάς για την αντιμετώπιση του διαβήτη

Το πρώτο φυσικό συστατικό για την αντιμετώπιση του διαβήτη για το οποίο θέλουμε να σας μιλήσουμε είναι ο κουρκουμάς. Η αγιουρβεδική ιατρική εκτιμά ιδιαίτερα τον κουρκουμά για τις πολυάριθμες ωφέλειές του για την υγεία.

Επειδή έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ο κουρκουμάς συνιστάται για την αρθρίτιδα και τις καρδιαγγειακές νόσους.

Χάρη στην ενεργή ουσία του, την κουρκουμίνη, συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τρώτε λίγο κουρκουμά κάθε μέρα για να μειώσετε τα επίπεδα της γλυκόζης και να ελέγξετε την εξέλιξη του διαβήτη.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Οι ωφέλειες του κουρκουμά έναντι εφτά φαρμάκων.

 

2. Τζίντζερ

Ένα άλλο φυσικό συστατικό που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του διαβήτη είναι το τζίντζερ. Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από πολλές ασθένειες, από το κρυολόγημα μέχρι τα πεπτικά προβλήματα.

Έχουν επίσης γίνει αρκετές μελέτες για να διερευνηθούν βαθύτερα οι ιδιότητες του τζίντζερ, με αρκετές από αυτές να δείχνουν ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.

 • Ένας καλός τρόπος να αξιοποιήσετε τις ιδιότητες του τζίντζερ είναι να τρώτε μισό κουταλάκι του τσαγιού (2 γραμμάρια) τζίντζερ κάθε μέρα για οχτώ εβδομάδες, με άδειο στομάχι και χωρίς άλλη τροφή.
 • Επειδή πρόκειται για αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό, βοηθάει επίσης στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τα μάτια σε ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη.

3. Κανέλα

Κανέλα για την αντιμετώπιση του διαβήτη

Η κανέλα μπορεί να σταθεροποιήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα επειδή μειώνει την απορρόφηση της γλυκόζης μετά το φαγητό. Βοηθάει επίσης στη μείωση της χοληστερίνης.

 • Υπάρχουν δύο κύρια είδη κανέλας, με την Κασσία να είναι η πιο αποτελεσματική στη μείωση της γλυκόζης. Ωστόσο να είστε προσεκτικοί, επειδή η λήψη αυτής της ποικιλίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης για τον Διαβήτη εδώ.
 • Για να αποφύγετε αυτές τις παρενέργειες, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε την ποικιλία της Κεϋλάνης, αν σκοπεύετε να τρώτε κανέλα καθημερινά.
 • Διαφορετικά, τρώτε Κασσία μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

4. Μαύρο κάρυ

Το μαύρο κάρυ είναι ακόμα ένα αποτελεσματικό φυσικό συστατικό για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.

Το μπαχαρικό αυτό έχει τις παρακάτω ωφέλειες:

 • Μειώνει τα λιπίδια στο σώμα σας.
 • Καταπολεμά τη φλεγμονή και τα βακτήρια.
 • Προστατεύει την καρδιά και το συκώτι σας.

Όταν τρώτε μαύρο κάρυ, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να μειωθούν μέχρι και κατά 50% (ανάλογα με τις τιμές του).

5. Αλόη βέρα

Αλόη για την αντιμετώπιση του διαβήτη

Η αλόη βέρα σάς ωφελεί με πολλούς τρόπους. Καταπραΰνει τα ηλιακά εγκαύματα, επουλώνει πληγές, προστατεύει τα μαλλιά σας από τις υπεριώδεις ακτίνες, βοηθάει στο αδυνάτισμα και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.

 • Η αλόη βέρα μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
 • Για να εξασφαλίσετε τις ωφέλειες του φυτού, συνιστάται να πίνετε λίγο φρέσκο χυμό αλόης βέρα σε καθημερινή βάση.
 • Μπορείτε να προσθέσετε αλόη βέρα στα σμούθι σας, ή να φτιάξετε δροσιστικό νερό αλόης βέρα με αγγούρι και λεμόνι.

6. Βερβερίνη

Η βερβερίνη είναι το εκχύλισμα ενός φυτού που δεν είναι πολύ γνωστό αλλά διαθέτει αξιοσημείωτες ιδιότητες για την αντιμετώπιση του διαβήτη, μειώνοντας τα επίπεδα των λιπιδίων και του σακχάρου στο αίμα σας. Επίσης καταπραΰνει τη φλεγμονή.

Ωστόσο θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή επειδή σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να έχει παρενέργειες. Οι δύο πιο σοβαρές από αυτές είναι ο πόνος στο στομάχι και ο τυμπανισμός.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το βότανο, συνιστούμε να το δοκιμάσετε για μία εβδομάδα για να διαπιστώσετε αν γίνεται ανεκτό από το σώμα σας προσέχοντας αν προκαλεί παρενέργειες.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 5 φυσικοί χυμοί για να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας.

 

7. Φύλλα μυρτίλλων

Σας έχουμε ήδη πει ότι η κατανάλωση μυρτίλλων μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Όμως μια άλλη επιλογή είναι να φτιάξετε έγχυμα με τα φύλλα των μυρτίλλων.

Αυτό μπορεί να σας δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά την πόση του εγχύματος και μείωση των επικίνδυνων απότομων αυξήσεων της γλυκόζης στο αίμα.

Υλικά

 • 1 λίτρο νερό
 • 10 φύλλα μυρτίλλων

Οδηγίες

 • Βράστε ένα λίτρο νερό και προσθέστε τα φύλλα των μυρτίλλων.
 • Αφήστε τα να μουλιάσουν για δέκα λεπτά και έπειτα απομακρύνετε το έγχυμα από τη φωτιά.
 • Στη συνέχεια απολαύστε το έγχυμα ζεστό, προσθέστε το σε σμούθι ή πίνετέ το σαν νερό κατά τη διάρκεια της μέρας.
 • Προσπαθήστε να αποφύγετε την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Dey, L., Attele, A. S., & Yuan, C. S. (2002). Alternative therapies for type 2 diabetes. Alternative Medicine Review.
 • Chuengsamarn, S., Rattanamongkolgul, S., Luechapudiporn, R., Phisalaphong, C., & Jirawatnotai, S. (2012). Curcumin extract for prevention of type 2 diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/dc12-0116
 • Li, Y., Tran, V. H., Duke, C. C., & Roufogalis, B. D. (2012). Preventive and protective properties of zingiber officinale (Ginger) in diabetes mellitus, diabetic complications, and associated lipid and other metabolic disorders: A brief review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2012/516870
 • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
 • Leach, M. J., & Kumar, S. (2012). Cinnamon for diabetes mellitus. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007170.pub2
 • Tanaka, M., Misawa, E., Ito, Y., Habara, N., Nomaguchi, K., Yamada, M., … Higuchi, R. (2006). Identification of Five Phytosterols from Aloe Vera Gel as Anti-diabetic Compounds. Biological & Pharmaceutical Bulletin. https://doi.org/10.1248/bpb.29.1418
 • Ferlemi, A.-V., & Lamari, F. (2016). Berry Leaves: An Alternative Source of Bioactive Natural Products of Nutritional and Medicinal Value. Antioxidants. https://doi.org/10.3390/antiox5020017

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.